To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Ostatnio przeczytane II

Akaterine - Nie 16 Sie, 2015 13:51

10/10 :mrgreen:
Ania Aga - Nie 16 Sie, 2015 14:01

Jesteś lepsza, ja miałam 8/10 :mrgreen:
Admete - Nie 16 Sie, 2015 16:07

No proszę 8, choć wcale nie czytałam ;) Chyba ta biografia pomogła ;)
Admete - Pon 17 Sie, 2015 16:47

Zaczęłam Chłopczyce z Kabulu. Ktoś już chyba czytał i rekomendował tę książkę tutaj. Tak mi się wydaje. Zapowiada się interesująco i przejmująco.
Aragonte - Pon 17 Sie, 2015 18:37

Szafran, mam wrażenie :wink:
Agn - Pon 17 Sie, 2015 22:13

Anaru tez czytala. :)
*wsypuje kolezanke*

Szafran - Pon 17 Sie, 2015 22:51

Tak, ja to byłam:). Czytałam i polecałam tutaj:). Jedna z moich zdobyczy targowych:)
Anaru - Wto 18 Sie, 2015 23:43

Agn napisał/a:
Anaru tez czytala. :)
*wsypuje kolezanke*

Toć nawet sama o tym pisałam w wątku skośnym odnośnie męskiego przebrania bohaterki ;)
Agn :kwiatek: za pożyczenie

Admete - Śro 19 Sie, 2015 16:43

Czytam i książka jest naprawdę ciekawa. To przerażające, że są kraje, w których jedna połowa mieszkańców ubezwłasnowolnia drugą.
Agn - Pią 21 Sie, 2015 09:09

Przerazajace jest to, ze w XXI wieku istnieje mnostwo krajow, w ktorych widzimisie jednych niszczy drugich i calkowicie ich sobie podporzadkowuje. I nic z tym nie mozna zrobic. :(
Admete - Pon 24 Sie, 2015 15:01

Pomału żegnam się z czasem wolnym i możliwością czytania kiedy się ma ochotę. Przeczytałam do końca "Chłopczyce z Kabulu" i podczas oddawania wywiązała się rozmowa z bibliotekarką o tej książce i pani sobie ją odłożyła - sama teraz będzie czytać. I przeczytałam/obejrzałam ( bo to wydanie albumowe ) - "Rozpoznani. Powstanie Warszawskie". To książka, która towarzyszy filmowi powstałemu z ocalałych fragmentów kronik filmowych z powstania. Teraz chyba zacznę "Czerwony Tybet". Mam jeszcze ze dwie, trzy książki pożyczone z biblioteki.
Caitriona - Pon 24 Sie, 2015 15:20

Skończyłam właśnie Jednego z nas. Opowieść o Norwegii Asne Seierstad. Bardzo dobra, ciekawa i poruszająca książka o zamachach Breivika.

Przeczytałam też trzy kryminały Ann Cleeves, z Verą Stanhope. Bardzo lubię te książki, lubię Verę. Zostały mi jeszcze tylko dwie.

Admete - Pon 24 Sie, 2015 15:22

Kryminały z Verą dobre są. Muszę poszukac w moich bibliotekach.
Akaterine - Pon 24 Sie, 2015 18:12

O, też muszę poszukać Very :) . A teraz czytam pierwszą książkę z serii o inspektorze Jury'm. Jakie to jest rozkoszne :serce2: .
Admete - Pon 24 Sie, 2015 19:56

Te pierwsze powieści są rewelacyjne, te późniejsze trochę rozczarowują.
Aragonte - Pon 24 Sie, 2015 20:23

Admete napisał/a:
Te pierwsze powieści są rewelacyjne, te późniejsze trochę rozczarowują.

Mnie się w sumie dobrze czytało także te późniejsze.

Agn - Pon 24 Sie, 2015 20:36

Kusicie... chyba się rozejrzę w bibliotece.
Który będzie pierwszym tytułem?
Na razie wsiąkłam w książki, które już czytałam i po Dzieciach Diuny zmieniłam klimat i pociągnęłam dalszy ciąg Korony śniegu i krwi, czyli Niewidzialną koronę. *pasie się czytelniczo* Mmm...

Tamara - Wto 25 Sie, 2015 09:33

Ania Aga napisał/a:
Co wiesz o Muminkach?
http://wiadomosci.gazeta....uizie.html#Prze

10/10 :mrgreen:

Caitriona - Wto 25 Sie, 2015 12:43

Ja tam lubię wszystkie książki z Jury'm. Mogliby wydać kolejne.
Agn - Wto 25 Sie, 2015 13:00

Nie dowiedziałam się, jaki tytuł ma pierwsza książka z serii o tym Jurym. :P
Poszłam do biblioteki, bo doszłam do wniosku, że dorwę sobie te książki i sama sprawdzę, na pewno cośtam będzie napisane.
Ale nie dotarłam do tych książek, bo najpierw kątem oka zauważyłam dział z literaturą skandynawską - nie przejrzałam dokładnie, widziałam tylko Margit Sandemo, a to nie moja bajka, była też Sigrid Undset, ale to mam i cośtam jeszcze, ale znów kąt oka mnie skierował na literaturę wschodnią, potem na amerykańską i tak dotarłam do Afryki... i zgarnęłam sobie dwie książki Chimamandy Ngozi Adichie. :excited: Ciężko się dźwiga Cherezińską, więc na podróż muszę mieć coś wagowo lżejszego. Zatem - będzie Nigeria. Wyłapałam jej debiut (Fioletowy hibiskus) i książkę, której poszukiwałam, która kiedyś u mnie w pracy była za marne 14,90, ale wtedy nie znałam tej autorki, więc nie kupiłam i przepadło (Połówka żółtego słońca) i zadowolona wymaszerowałam z biblioteki... prosto w objęcia Dedalusa, gdzie z kolei za jedyne 14 zł zgarnęłam To coś na twojej szyi. Dobre polowanie! :mrgreen:

Admete - Wto 25 Sie, 2015 13:25

Ja teraz czytam Marka Wałkuskiego "Ameryka po kawałku."
Akaterine - Wto 25 Sie, 2015 19:12

Agn napisał/a:
Nie dowiedziałam się, jaki tytuł ma pierwsza książka z serii o tym Jurym. :P

"Pod Huncwotem" :) . Pełna lista:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Martha_Grimes#Cykl_z_inspektorem_Richardem_Jurym

Agn - Wto 25 Sie, 2015 22:21

Się wreszcie ktoś zlitował. Dzięki! :kwiatek: Za jakiś czas poszukam, teraz mam dwie książki, w które zamierzam się wgryźć. :D
Caitriona - Pon 31 Sie, 2015 22:45

Przeczytałam Przysługę Kate Atkinson. Druga książka z cyklu o Jacksonie Brodie.
Oglądałam serial, później sięgnęłam po książki. Podobają mi się, ponieważ są niespieszne i mimo że głównym bohaterem jest Brodie, to nie ma on monopolu, akcja jest pokazana z perspektywy różnych osób. Póki co jeszcze dwa tytuły przede mną.

praedzio - Wto 08 Wrz, 2015 09:37

Podczas opracowania wpadła mi w łapki książka Agaty Bisko pt. "Polska dla średnio zaawansowanych. Współczesna polskość codzienna". Podczytuję sobie fragmenty i się chichram. Chyba wezmę sobie do domu celem przeczytania. :wink: