To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Fantastyka na małym i dużym ekranie II

Admete - Śro 11 Lis, 2015 13:22

Nie do końca - to fikcja. Fikcja i fantastyka nie są tożsame. Choć fikcja jest częścią fantastyki.

Cytat:
Fikcja literacka (łac. fictio – tworzenie, kształtowanie, również zmyślenie) – właściwość świata przedstawionego polegająca na tym, że jest on tworem niedającym się zweryfikować przez porównanie z rzeczywistością zewnętrzną wobec dzieła. Konstrukcja utworu i jego poszczególne elementy mogą odnosić się do doświadczeń pozaliterackich (przeżyć jednostki, grupy społecznej, historii). Fikcyjność dotyczy zarówno utworów realistycznych, jak i fantastyczny

Nie zabraniam ci przecież pisania o PoI w innym wątku. Tam też zaglądam. W końcu lubię też seriale sensacyjne i sama kiedyś taki wątek założyłam. Ja zawsze piszę tu, bo ten wątek jest jednym z moich ulubionych i według mnie ten serial to fantastyka bliskiego zasięgu.

Praedzio - MR się całkiem ciekawie rozwija. Poprawili trochę pilota, zmienili chyba odrobinę koncepcję i jest dobrze. Lubię braci, Agatę lubić najtrudniej, ale i ją polubiłam. Ma kobieta w wielu rzeczach rację, a Dash jest zbyt dużym idealistą.

Akaterine - Śro 11 Lis, 2015 13:32

Admete napisał/a:
Nie zabraniam ci przecież pisania o PoI w innym wątku. Tam też zaglądam. W końcu lubię też seriale sensacyjne i sama kiedyś taki wątek założyłam. Ja zawsze piszę tu, bo ten wątek jest jednym z moich ulubionych i według mnie ten serial to fantastyka bliskiego zasięgu.

Tylko tam nikt nie komentuje, więc pisanie jest bezsensowne.

praedzio - Śro 11 Lis, 2015 13:40

Admete napisał/a:
Poprawili trochę pilota

Serio?? No, właśnie się zastanawiałam nad brakiem jakiegoś powiązania między pierwszym odcinkiem, a drugim. Nie wiedziałam, skąd im ten drugi brat wyskoczył - w sensie tak rozwinięty jego wątek. A już chciałam do wracza po jakieś medykamenty na sklerozę polecieć... :confused3: :rotfl:

Admete - Śro 11 Lis, 2015 14:09

Akaterine napisał/a:

Tylko tam nikt nie komentuje, więc pisanie jest bezsensowne.

Przypominam sobie, ze ci coś odpisywałam.

praedzio napisał/a:
Serio??

Serio, serio. Pierwszy odcinek jest odrobinę inny. Ten drugi brat tez jest ciekawy. Ile już obejrzałaś? Ja jestem na bieżąco.

praedzio - Śro 11 Lis, 2015 14:15

Na razie pięć odcinków. I się zastanawiam, czy lecieć dalej, czy obejrzeć ten podrasowany pierwszy. ;)
Admete - Śro 11 Lis, 2015 14:20

A to już jak ci pasuje :) W tym tygodniu nie było nowego odcinka.
praedzio - Śro 11 Lis, 2015 22:39

Zrobiłam sobie powtórkę Królewny Śnieżki i Łowcy, bo akurat w telewizorni leciała. Co by nie mówić na temat tego filmu - wizualnie jest to cacuszko. :oklaski: :thud: Bardzo mi się podoba taka konwencja. Czekam sobie teraz na kontynuację (już bez Śnieżki, jeeee) i liczę na podobne efekty. :cheerleader2:
Caitriona - Pią 13 Lis, 2015 14:31

Mnie się ogromnie Charlize Theron podobała jako Zła Królowa. Nie wiedziałam że ma być kontunuacja.
praedzio - Pią 13 Lis, 2015 20:21

Caitriona napisał/a:
Mnie się ogromnie Charlize Theron podobała jako Zła Królowa. Nie wiedziałam że ma być kontunuacja.

A coś tam wróbelki ćwierkają o prequelu historii (co tłumaczy nieobecność Śnieżki), ale coś niemrawo go kręcą. :?

Tymczasem oglądam sobie Arrow (pewnie jako jedyna na tym forum :P ) i gęba mi się cieszy, bo właśnie do universum serialowego zawitał gościnnie nie kto inny, a John Constantine! :banan_czerwony:

Caitriona - Pią 13 Lis, 2015 21:07

To fani serialu Constantine wywalczyli, zeby Johnny wrócił na srebrny ekran choć w taki sposób.
praedzio - Pią 13 Lis, 2015 21:09

Stęskniłam się za draniem. :cheerleader2:
Admete - Sob 14 Lis, 2015 16:56

Ten sezon Grimma naprawdę ciekawie się zaczyna. W tym odcinku była przerobiona historia zagubionych chłopców i Piotrusia Pana. Nick znalazł nowe mieszkanie dla siebie, syna i Adalind - prawdziwa forteca.
Admete - Śro 18 Lis, 2015 18:07

Praedzio oglądasz dalej Minority Report? Bardzo dobry odcinek był w tym tygodniu. Bardzo mi się podoba jak akcja się zagęszcza.
praedzio - Śro 18 Lis, 2015 18:23

Jeszcze nie widziałam. Ostatnio pogoda tak mnie dobija, że zasypiam przed 21.00.
Admete - Śro 18 Lis, 2015 18:30

Zasadniczo ja tez tak wcześnie :)
Harry_the_Cat - Czw 19 Lis, 2015 00:43

Mowisz - masz. Trailer do prequelu Sniezki - The Huntsman Winter's War:

https://www.youtube.com/watch?v=_W65ndip7MM

praedzio - Czw 19 Lis, 2015 04:56

:banan_Bablu:
Admete - Czw 19 Lis, 2015 20:54

Myślałam, że na ostatnia część Igrzysk śmierci pójdę do kina, ale nic z tego, bo grają tylko wersję 3D. DVD w marcu. Poczekam sobie.
Harry_the_Cat - Czw 19 Lis, 2015 23:03

Idę w sobotę ale nawet nie wiem czy na 3D (mam nadzieje ze nie) bo kolega organizował.
Vasco - Pią 20 Lis, 2015 01:09

Jutro nocny maraton w Heliosach.
Admete - Pią 20 Lis, 2015 05:36

Fajnie macie.
Eeva - Pią 20 Lis, 2015 08:39

Ja odpuszczam, bo już poprzednia część wynudziła mnie śmiertelnie.
Admete - Pią 20 Lis, 2015 08:57

Mnie się filmy podobają, a książki nie.
Eeva - Pią 20 Lis, 2015 09:00

Hm, mi np bardzo podobala się pierwsza książka, a potem to już równia pochyła... Z filmami było to samo - pierwszy jak Cie mogę, a potem coraz gorzej. I nawet Hemsworth nie pomaga :D
BeeMeR - Pią 20 Lis, 2015 09:37

Mnie się książki całkiem podobały - tj. pomysł i niektóre sceny zwłaszcza, bo niekoniecznie styl, film pierwszy mi się podobał, drugi nieco znudził a na trzeci to czekam aż będą oba.