To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

Loana - Śro 28 Cze, 2023 12:07

Admete napisał/a:
See you on my 19 life polecam z czystym sumieniem. To jest doskonale zrobiona drama i ma całkiem mądre przesłanie.

Ja poczekam na więcej odcinków, bo jestem ciekawa, czy to będzie romans tak naprawdę, czy melodramat.

Admete napisał/a:
King The Land mnie bawi, to taka lekka, wakacyjna drama. Na ładnego też miło popatrzeć. Nie jest taka zła.

Admete napisał/a:
Stwierdziłam, że 3 i 4 odcinek King The Land są lepsze od dwóch pierwszych i naprawdę dobrze się bawiłam podczas oglądania. Bohater grany przez Junho już w 3 odcinku się zakochał i jest cudny. W przypadku Junho jestem płytka jak kałuża ;)

Szok i niedowierzanie. Przecież tam gra ta aktorka, której chyba nie trawisz Admete. Normalnie aż mnie zaciekawiło i obejrzę na dniach następne odcinki :P Skoro Admete nie ucieka z krzykiem to to nie może być aż tak złe! ;)
Obejrzałam pierwszy odcinek i było okej, stwierdziłam, że dalej będę powoli oglądać, bo to lekkie i zabawne nawet.

Admete - Śro 28 Cze, 2023 12:43

Aktorka gra odrobinę lepiej niż na początku, a poza tym jak zauważyłaś może, piszę tylko o Junho :-D
RaczejRozwazna - Śro 28 Cze, 2023 13:10

Loano - co do Shena zapomniałam dodać że to moje ostatnie odkrycie muzyczne :lol: Mam wątpliwości czy to kontratenor - mnie to właśnie brzmi na bardzo rzadki ale występujący sopran męski. Kontratenor to głos, który częściowo wykształca się sztucznie - poprzez określone techniki wokalne. Chłopak jest raczej naturszczykiem Niemniej śpiewa pięknie :serce:

Jednak porzucam księżniczkę - trochę jednak pikuje w dół, stała walka o tron w gronie tych samych postaci i intrygi, w które wciągnieta zostaje też nasza para zaczynają mnie nużyć. Poza tym zdecydowanie mniej teraz ładnych interakcji między głównymi, jakoś brakuje chemii, a nie chce mi się ich wyłuskiwać jak ziarnka maku ze stałych intryg. To jest drama do bardzo wolnego oglądania po kilka odcinków raz na jakiś dłuższy czas, a ja tak nie potrafię - jeśli wyjdę z opowieści to tracę zainteresowanie.

Niemniej do odcinków 10-14 będę wracać :serce2:

Nasyciłam się chińszczyzną teraz chyba skoczę na sushi i spróbuję polecanej przez Loane dramy Nagareboshi.

Loana - Śro 28 Cze, 2023 15:41

Admete napisał/a:
Aktorka gra odrobinę lepiej niż na początku, a poza tym jak zauważyłaś może, piszę tylko o Junho :-D

Zauważyłam, ale nie bardzo widzę, jak możesz obejrzeć dramę bez patrzenia na główną aktorkę ;) Ale to fajnie, że się poprawiła w grze - bo przyznam, że ja ją polubiłam od początku jak ją zobaczyłam i ciesze się, że się rozwija aktorsko :)

RaczejRozwazna napisał/a:
Nasyciłam się chińszczyzną teraz chyba skoczę na sushi i spróbuję polecanej przez Loane dramy Nagareboshi.

Spróbuj :) jest w całości w źródełku, więc można korzystać :) Daj znać, czy Ci podeszła :)

Admete - Śro 28 Cze, 2023 16:56

Nie mam problemu ze skupianiu się na panu, pani jest dodatkiem w takiej sytuacji ;)
RaczejRozwazna - Śro 28 Cze, 2023 17:32

Do dram japońskich podchodzę zupełnie zielona, nie widziałam żadnej stamtąd, nawet żadnego trailera :lol: Ale jestem bardzo ciekawa.

Co do dram chińskich - szkoda ze są tak długie. Na arenie międzynarodowej chyba Chińczycy by tylko zyskali przez krótsze opowieści. Ale im chyba nie chodzi o arenę międzynarodową.

Zostawiam z wielkiego sentymentu ulubione sceny z 13go odcinka Rebel Princess - fragment gonitwy konnej (niestety nie ma tu olśniewającej panoramy stepu, która wyłania się we wcześniejszym fragmencie odcinka) , zabawę ludową oraz pokaz zdolności mieczowych Generała i późniejsze kissu na klifie :serce2: Gdyby akcja dramy częściej lądowała na tej północnej granicy a nie w pałacu to bym pewnie jej tak szybko nie porzuciła.

https://youtu.be/z-7ersgSiVA

https://youtu.be/SF3EQwfZwc8

https://youtu.be/d-JNjBX91Vk

Edit. Wygląda na to, że przed urlopem nie uda mi się zacząć nowej dramy. Zatem znowu przerwa.

Admete - Nie 02 Lip, 2023 10:48

Ach ten Junho - z każdej roli wyciągnie, ile się da. Bardzo mi się we wczorajszym odcinku King the land podobał. Naprawdę drama się poprawia po tych dwóch pierwszych niezbyt udanych. Polecam na lato. Natomiast 19 Life tak trochę stoi w miejscu - mam nadzieję, że troszkę ruszy z akcją, bo pojawiła się postać, która chyba jest szamanem i wie coś na temat bohaterki i jej dziwnych zdolności do pamiętania swoich poprzednich wcieleń. Ciekawa jestem też, kim jest ta dziewczyna, która pojawiła się ze dwa, trzy razy. Mam tu swoją teorię. Bardzo ładny był taniec nad morzem, ale czekam na jakiś konkretny rozwój uczuć u głównej pary - ze strony pana zwłaszcza, bo na razie tylko pani wyznaje wciąż swoje uczucia, a to trochę nudne się robi.

Taniec:
https://www.youtube.com/shorts/V4xf7GObKU8

W oryginale był o wiele ładniejszy, bo inna muzyka i nie tak pocięty jak ten klip.

Revenant czeka mnie dziś, bo już wczoraj nie miałam czasu. Świetnie zrobiony, zagrany i nie jest dla mnie straszny, to nie poziom straszności jak w The Guest ;) To bardziej zagadka z duchami i dawnymi tradycjami w tle. Polecam, jak się ktoś nie boi takich tematów.

Loana - Pon 03 Lip, 2023 12:11

Admete napisał/a:
Ach ten Junho - z każdej roli wyciągnie, ile się da. Bardzo mi się we wczorajszym odcinku King the land podobał. Naprawdę drama się poprawia po tych dwóch pierwszych niezbyt udanych.

A, czyli tu dwa odcinki trzeba obejrzeć. Bo właśnie włączyłam sobie drugi i doszłam do 1/3 i jakoś mega mnie nie wciągnęło. Może dlatego, że był ten średniawy żart toaletowy, nie przepadam za nimi. Ale podoba mi się główny bohater i polubiłam główną bohaterkę, więc będę dalej oglądać :)

Admete - Pon 03 Lip, 2023 13:02

Tak, te dwa są dośc słabe. Potem jest lepiej, choć 6 odcinek jest słabszy od 5. Ogólnie tutaj trzeba przymknąć oko, bo mam wrażenie, że sami twórcy traktują temat żartobliwie i świadomie używają klisz. Plusem na pewno są bohaterowie i ogólnie obsada, bo nawet dziewczyna daje radę.
Admete - Pon 03 Lip, 2023 20:41

Najnowszy odcinek Pierogów z Kimchi - Wiola kibicuje na meczu siatkówki :lol:
Aragonte - Pon 03 Lip, 2023 23:32

Admete napisał/a:
Najnowszy odcinek Pierogów z Kimchi - Wiola kibicuje na meczu siatkówki :lol:

"Nic nam nie zrobicie! Trututututu!" :lol:
"Korea dzisiaj z Polską przegrała(...) i w siatkówkę i w pączki" :rotfl:
I Wiola w Polsacie :mrgreen:

Tak szybko napiszę, że jestem już przy 12. odcinku Prison Playbook, więc może się wyrobię z oglądaniem do końca swego L4. Ale czasem robię przerwy, bo się stresuję, kiedy kolejne zagrożenia się pojawiają wokół naszego Baseballisty. Aktualnie łysol, którego bohater tak skutecznie wpakował do szpitala, szuka chyba sposobu na wykluczenie go z reprezentacji przez rzekomy doping, wrrr. Okropna jest ta postać :?

Edit: aczkolwiek w końcu odcinka pojawiła się zaskakująca scenka, hm. Nawet mi coś takiego przyszło do głowy, ale i tak mnie to zaskoczyło.

BeeMeR - Wto 04 Lip, 2023 21:42

Aragonte napisał/a:
Prison Playbook
Ja już szczegółów nie pamiętam, ale doskonale wiem jak mnie rozjechał jeden konkretny wątek pod koniec :(
Co nie zmienia faktu, a może między innymi dlatego drama jako całość jest bardzo dobra :oklaski:

Ja wakacyjnie na razie nie ruszam żadnych nowych dram, na wyjeździe przypomniałam sobie ponownie Rising Sun w mojej edycji - jak cudnie jest obejrzeć pierwszą część w wersji ultrakrótkiej bez zbędnych postaci i wątków :love_shower: acz technicznie mogłaby być lepiej opracowana :P no cóż, uczyłam się na tej dramie ;) no i drugą też dobrze mieć krótszą, acz tu jeszcze gdzieniegdzie widzę zostawione dłużyzny, przede wszystkim nadmiar medycyny dramowej ;) - nic to, i tak jest o niebo lepiej i krócej niż w wersji oryginalnej i nie ma tego, co mnie irytowało albo nudziło :mrgreen:

Aragonte - Wto 04 Lip, 2023 22:14

BeeMeR napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Prison Playbook
Ja już szczegółów nie pamiętam, ale doskonale wiem jak mnie rozjechał jeden konkretny wątek pod koniec

BeeM, a który? Napisz w spoilerze, przeczytam na swoją odpowiedzialność :wink:
Zostały mi jeszcze 2 odcinki - długie są jak w Answer Me 1988, więc wymagają sporo czasu. No i wolę czasem robić sobie przerwy, żeby coś przemyśleć.

Edit: aaa, chyba już wiem, doczytałam spoilery :(
I zgadzam się z krytyką Trzykrotki co do jednego elementu kreacji Świra - przegięli, było to zbędne. Ale sama postać jest naprawdę dobrze zagrana, zresztą jak większość. Parę razy pewne rozwiązania były dla mnie zbyt oczywiste (to, co stało się z postacią Łysola, mnie pozytywnie zaskoczyło), czasem coś mniej mnie interesowało, ale chyba chętnie sobie powtórzę tę dramę pod wyszywanie. I Oskę też dostanie, jeśli będę je przyznawać. PP to taka mocno "humanistyczna" drama :serce: I faktycznie widać tu pokrewieństwo z AM88 i Hospital Playlist.

BeeMeR - Śro 05 Lip, 2023 10:21

Myślę, że dobrze doczytałaś o co mi chodzi. Jak ja byłam zła na jego rodzinę! :bejsbol:
Aragonte - Śro 05 Lip, 2023 10:34

No niestety, nie ma w niej wsparcia nijak :(
Zobaczyłam, że wychodzi z więzienia i prędziutko skończyłam oglądanie, bo nie chciałam się zasmucać przed zaśnięciem, ale i tak siedzi we mnie smutek, że tak się to skończy :(
Może to miał być dydaktyzm jak w wiktoriańskich powieściach, gdzie panna, która zeszła na złą drogę, obowiązkowo schodziła na galopujące suchoty/whatever, ale może też trochę realizmu, chociaż i tak to przykre, ech.

BeeMeR - Śro 05 Lip, 2023 13:26

Trochę wsparcia miał, czekali, ale wyraźnie nie dość - to jak kazać zaburzonemu przedszkolakowi samemu wracać do domu -wróci albo nie wróci. Ech.
Cytat:
prędziutko skończyłam oglądanie
u mnie wyobraźnia podpowiada z reguły gorsze scenariusze więc pewnie bym dopiero nie zasnęła :wink:
Tak, też myślę, że to miał być przekaz w stylu: każdy się może zresocjalizować, ale narkotyki to droga w jedną stronę.

RaczejRozwazna - Śro 05 Lip, 2023 16:59

Słucham sobie śpiewających Chińczyków i jestem usatysfakcjonowana, naprawdę. Tutaj np. znakomite wykonanie The sound of silence

https://www.youtube.com/w...o&start_radio=1

A co wyrabia Zhou Shen z głosem to bajka. Np. My Heart will go on.

https://www.youtube.com/w...s&start_radio=1

Admete - Śro 05 Lip, 2023 21:25

Wybacz Rozważna, ale mnie się nie podoba. Facet powinien mieć mocny, męski głos. Nie od razu bas, ale żebym wiedziała, kto śpiewa. Ta pierwsza piosenka lepsza.
RaczejRozwazna - Śro 05 Lip, 2023 22:34

Rozumiem :) Ja lubię takie wyjątki od reguły :wink:
BeeMeR - Czw 06 Lip, 2023 09:53

Cytat:
Zhou Shen z głosem to bajka
głos ciekawy, ale nie mogłabym go długo słuchać,wolę niższe.
RaczejRozwazna - Czw 06 Lip, 2023 10:58

On zrobiłby karierę w świecie operowo-klasycznym ale musiałby jeszcze nad głosem popracować bo zdarzają mu się lekkie fałsze. Byłby świetny, rzadko zdarzają się takie liryczne soprany męskie.

Chyba należę do dam, które dawniej mdlały (autentyczne!) podczas występów kastratów :mrgreen:

BeeMeR - Czw 06 Lip, 2023 11:14

:wachluje: Ja chyba nie, na mnie bardziej działa baryton albo czasami nawet bas. Na studiach miałam takiego kolegę, że jak mówił, to nogi się robiły miękkie :serce2:
Ale to zupełny offtop :wink:

RaczejRozwazna - Czw 06 Lip, 2023 13:08

Och, w codziennym życiu mam podobnie, kocham głębokie męskie głosy :serduszkate: Ale śpiew to co innego, zachwycam się tym urokiem niemożliwości i rzadkości :serce2: Ten Chińczyk to takie chłopię, ale jeśli wysoki głos męski wygląda dodatkowo jak Orliński to rzeczywiście prawie mdleję. :wink:

Koniec offtopu :-P

Admete - Czw 06 Lip, 2023 14:59

RaczejRozwazna napisał/a:
ale jeśli wysoki głos męski wygląda dodatkowo jak Orliński to rzeczywiście prawie mdleję.

To zupełnie drobny off top. Nie ma się czym przejmować. Orliński też nie robi na mnie wrażenia ;)

Admete - Nie 09 Lip, 2023 11:59

Kolejna dawka moich weekendowych dram. Revenant nadal mi się bardzo podoba, ani chwili nudy. Serial jest właśnie w połowie i zaczyna się odrobinę wyjaśniać. To bardziej kryminał z elementem fantastyki niż horror, więc bez obaw. Można oglądać. Wszystko i tak ostatecznie sprowadza się do ludzkich pragnień i ludzkiej chciwości.
King the Land bawi mnie dalej, a Junho nieustannie zachwyca i to w zupełności starczy, jeśli chodzi o letnią dramę. W See me in my 19 life akcja w końcu poszła trochę do przodu, choć nie jestem fanką głównej pary. Jakoś mi nie pasuje, za to zaczęła się formować druga i tą lubię. Zostało mi jeszcze Numbers. To ostatnie wymaga skupienia, bo między innymi dotyczy księgowości, ale wiecie, że lubię się dowiadywać czegoś noweego, więc sobie od czasu do czasu coś wygoogluję i jest dobrze ;)