To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

BeeMeR - Czw 16 Cze, 2022 23:22

Tak, już będzie lepiej :kwiatek:
Trzykrotka - Czw 16 Cze, 2022 23:55

Końcówka jest już zupełnie głupotkowo-radosna

U mnie przed snem przygody miejskiej panny na wsi :rotfl: MY Romance, lakorn, dla przypomnienia, odcinek 3.
Panna, ciocia, wiceprezes- zaparła się, że musi dostać bratanka, ale bratanek wychowany na wieś Do Bangkoku bez wujka ze wsi nie pojedzie. Panna wymyśla więc podstęp i dostaje się do domu dziadków swojego bratanka oraz teściów zmarłego brata szeroką bramą. Mianowicie chce kupować kawę wprost z ich plantacji do swojego centrum handlowego. Teraz pośrednicy kroją producentów, czyli całą wieś, bo to wspólna własność, jak im się podoba.
Panna zjeżdża z walizą wielkości małego domu, w zlotych szpilkach i z torebką Chanel na ramieniu. Od razu chcą ją okraść, chyba tylko po to, żeby bohater mógł okazać moc swej pięści i bojowego trampka. Dalej - nie ma zasięgu w telefonie, brudzi się bo pcha samochód, a na miejscu napada na nią mała świnka i malusi gekon :rotfl: Budzi podziw swoją kolekcją kosmetyków (to do ciała, to pod oczy, to żel, to balsam, a to emulsja), a potem następuje najlepsze - czym chata bogata, czyli posiłek w wykonaniu babci. Potrawa ze sfermentowanego czegoś (pewnie soi), następnie smazone robaki bambusowe i wreszcie ostatnia deska ratunku - wielkie gotowane żaby :obrzydzenie:
Przy żabach, przyznaję, zakręciło mnie w żołądku :obrzydzenie: a Fah podzielała wyraźnie moje uczucia :paddotylu: Oj, będzie się działo!
Fotos dnia: nowy cuduś, który zastyga w takim uśmiechu na długie sekundy

BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 00:18

Kojarzę potrawę z fermentowanej ryby, gdzieś się zajadali, ale chyba bałabym się nawet poniuchać, a co dopiero spróbować :paddotylu: o zupach z węża nie wspomnę :wink:
Cuduś wprost do podziwiania :wink:

Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 09:54

Mam nadzieję, że dalej skupią się na wątku wiejskim, a nie na knowaniach macochy i jej brata. Ale i w wiejskim wątku musi pojawić się motyw kryminalny. Ktoś tego brata Fah w końcu zabił, jest ten ZUy kupiec, który wciąż bez uzasadnienia obniża ceny kawy. Ale wolałabym niczym nie zmącone "wieśniacze życie" i to jak miejska panna się go uczy.

Lecę dalej korzystając, że siedzę w pracy, w której nie ma żywcem dzisiaj co robić :czekam2:
Fah przyjechała, upaprała się, jeść żab i robaków nie chciała, a teraz zła i głodna idzie spać. Nasz bohater ją odprowadza i tłumaczy, że zastawiono dla niej ucztę z kosztownych przysmaków, więc nie ma się co boczyć. Ona to rozumie, ale mówi słusznie, że nic na to nie poradzi, nie da rady tak jeść.
Wielki plus na koncie Khuna: mamę odsyła do spania, a sam smaży omlet dla zgłodniałej heroiny :oklaski: której i tak już sąsiadki zastawiły stół dobrymi i jadalnymi rzeczami.
Wiejskich przygód ciąg dalszy rano:
- Fah nie może zasnąć na za twardym łóżku
- budzi ją o świcie walenie w drzwi - bo długo śpią tylko lenie (za to głupie przekonanie cierpiałam przez całe dzieciństwo, jako sowa w rodzinie skowronków :confused3: )
- do drzwi wali zazdrosna rywalka - zazdrosna o Khuna, rzecz jasna - i od razu robi Fah pogadankę o tym, że ten pan jest już zajęty - przez nią.
- Fah o poranku wygląda jak upiór, bo komary ją pocięły
- za chwilę ma na twarzy malunek w formie maski kota, bratanek tak właśnie zaaplikował jej kojącą miksturę :lol:
- a już wkrótce odbywa z Khunem regularną bitwę na błotne pecyny, czemu kibicuje mały bratanek, a jego miłośc do niej rośnie, kiedy przy okazji ciocia łapie żabę i okropnie przy tym wrzeszczy :mrgreen: - głupie to, ale zabawne i się pośmiałam. Żaba wylądowała na ruszcie, biedaczka :obrzydzenie:
No niestety, cuduś zabiera ciocię na zakupy, ta sprawia sobie górę niepotrzebności i już idzie oskarżyć wiejską "narzeczoną" Khuna, że ukradła jej kolczyk...
Niereformowalna ciocia, ale ogląda się dobrze.

BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 10:08

Tak to jest z lakornami, najczęściej głupiutkie to,ale przyjemne patrzydełka :mrgreen:
On na pewno nie ma na imię Khun - to odpowiednik pan/pani niezależnie od płci, powinni potem znaleźć inną, mniej formalny sposób odzywania się do siebie :wink:

Tak, ja też nie znosiłam radia za ścianą od 6.30 w piątek/świątek no "przecież nie trzeba tak długo spać" :confused3:
Teraz to rozumiem o tyle, że sama nie umiem rano długo spać ani wcześnie się kłaść, ale staram się innych nie budzić :mysle:

Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 11:27

Mówią to niego "Khun" przez cały czas, więc może omijają imię :mrgreen:
Dalszy ciąg przygód, można oglądać nawet bez dźwięku. Panna idzie z wszystkimi do światyni, sprzecza się z "narzeczoną," która nawet już od "zdzir" ją wyzywa (ale nie jest złą osobą, jest po prostu okropnie o pana zazdrosna), idzie z "wujkiem" w góry oglądać plantację, rozkrwawia sobie palec u nogi (kto to chodzi w sandałkach w góry), ciągle czegoś nie chce. A to nie weźmie owocu z ręki, bo na pewno ręka brudna, a to nie da sobie położyć zioła na ranę, a to nie chce się napić kawy uprażonej, zmielonej i zaparzonej przez pana. Męcząca się robi. Ale wie co dobre: podgląda pana zza filaru i zachwyca się jego mięśniami :mrgreen:
Dotarłam do 8 odcinka i czuję, że czas na płodozmian :czekam2:

BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 12:11

Zasłodziłaś się czy za dużo krzyku i głupotek? :mrgreen:
Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 12:21

Zasłodziłam. Ale odpaliłam jednak 7 odcinek, korzystam, bo w moim źródełku go nie ma.
Fah właśnie usiłuje porwać bratanka do Bangkoku. Ona jednak ma jakiś brak pod czaszką :confused3:
Edit: dzieciaka zapakowała do swojej walizy wielkości szafy :frustracja:
Edit: Aha, w walizce siedzi świnka, ulubienica "narzeczonej." Ech.... :kwiat_lotosu:
Edit: Wyświęcą ją ze wsi, jak Jagnę... Nie ma taczki gnoju, ale ciuchami już "wujek" cisnął jej w twarz.

BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 12:37

O, on faktycznie widnieje jako Khunkhao :shock:
Gdzie oglądasz, tak z ciekawości?

Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 12:41

Na fdrama i Myasiantv.
Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 15:47

Fah wyrzucili ze wsi w samą porę, żeby mogła wrócić do firmy i wyhamować zapędy macoszki do szarogęszenia się. Na koniec odcinka spółdzielnia kawowa znów staje di konfrontacji z chcącymi ich oskubać pośrednikami i - tak! Fah wkroczy w chwale żeby ich powstrzymać.
BeeMeR - Pią 17 Cze, 2022 16:51

Widzę, że owocnie spędziłaś dziś dzień w pracy :lol:
Czasem tak trzeba :mrgreen:
Nie znoszę fdrama, bo okropnie śmieci reklamami i mam duży problem, żeby je wyłączyć - przynajmniej na tablecie - ale na dramacool też widziałam, a potrzebuje jakiejś przeciwwagi dla więzienia i zemsty ;)

Trzykrotka - Pią 17 Cze, 2022 17:24

U mnie adblock mocno pracuje, dlatego lubię fdrama. O dziwo, w pracy miałam nieźle pracowity dzień, ale takimi zrywami, że spokojnie załatwiłam pożyteczne z przyjemnym :-)
Admete - Sob 18 Cze, 2022 11:27

Zaskakująco dobrze ogląda mi się Doctor Lawyer, nie spodziewałam się. Próbowałam obejrzeć Link.Eat.Love.Die, ale jakoś mi nie kliknęło. Może ta dzisiejsza drama, choć wątpię, bo to zdaje się siostry Hong. Ostatecznie założyłam jednak Disneya na wakacje i bardzo mi pasuje przebywanie w uniwersum Star Wars :mrgreen: Obi wan Kenobi obejrzane ( ma być jeszcze jeden odcinek ), zaczęłam Mandaloriana, czeka mnie powtórka wszystkich filmów z GW i dużo kreskówek ;)
Aragonte - Sob 18 Cze, 2022 14:09

A ja skończyłam Oh My Venus - wyjątkowo dobrze się oglądało te odcinki o niczym, może dlatego, że na oboje bohaterów miło popatrzeć :mrgreen:
Trzykrotka - Sob 18 Cze, 2022 19:14

Nie dość, że głowni piękni, to ich otoczenie też. Mnie się ogromnie podobał Henry, ma mnóstwo wdzięku.
Admete, ta nowa drama to tak - siostry Hong, twoja antypatia. Ponieważ wciąż czekam na nowe Hwayugi, to tradycyjnie sprawdzę. Głównych też lubię, tym bardziej czekam.

Trzykrotka - Sob 18 Cze, 2022 23:02

Strasznie dramatyczna jest końcówka Tomorrow. Po kobietach - pocieszycielkach z czasów okupacji japońskiej mamy kobiety porwane przez Qing - to była okrutna mandżurska dynastia w Chinach - czasy inne, finał ten sam. Kobietom zawsze wiatr w oczy. Dowiadujemy się wreszcie, jaki los spotkał naszą główną bohaterkę i jaka śmieć. Jeszcze tylko jej ziemski mąż, obecnie szef w zaświatach nie wie o niczym, ale wiele przeczuwa. W przedostatnim odcinku mamy piekło celebrytki - idolki, która jest celem hejterów.
Jaki cudny diabeł pokazał się na końcu! Super kreska pod okiem i jaka stylówka :paddotylu: Ale i tak mistrzem stylu a la zaświaty pozostaje LSH.
Jeszcze jeden odcinek, zostaje na jutro.

Admete - Nie 19 Cze, 2022 10:29

Spróbuję Alchemy mimo wszystko - dla aktorów. Ostatecznie Hwayugi obejrzałam do połowy. Aktorzy mnie kuszą. Wczoraj obejrzałam 6 odcinek Doctor Lower i nadal mi się podoba. Zawieszam sobie niewiarę na kołku i jest dobrze, bo relacje między bohaterami ciekawe, a panowie przystojni.

Na jesień dostaniemy w końcu romansowego Małpę w parze z Lee Se Young:

https://asianwiki.com/Love_by_Law

Widzę, że Alchemy to pełnoprawne fantasy. Piękne wizualnie, efekty specjalne bardzo dobre. Obsada również.

Trzykrotka - Nie 19 Cze, 2022 23:04

Doctor Lawyer to drama z Ji Subem? :mysle: Oj, kusi mnie...
Mam dwa pierwsze odcinki Alchemy of Souls, ale to już może jutro napocznę. Widziałam tylko, że gra pani, którą lubimy. Hotel Del Luna podobnie się zaczynał.

Tomorrow pięknie się zakończyło. Wszystko wyjaśnione, diabeł pogoniony do piekła, Ponury Żniwiarz w osobie LSH uświadomiony co do własnej przeszłości i związku z drugim, różowowłosym Żniwiarzem, kto miał żyć, ten wrócił co żywych, kto miał zyskać odkupienie, jest odkupiony. I piękna joseońska stylówka Zaświatów na dodatek :oklaski:
Ogromnie się cieszę z tak dobrej roli LSH i Kim Hee Seon. Zwłaszcza LSH nie miał ostatnio szczęścia, bo nawet jak wybierał dobre role w potencjalnie popularnych dramach, to dramy nie spełniały oczekiwan (Doom At Your Service) albo po prostu były złe. Tutaj wszystko jest w punkt i rezonans wśród widzów bardzo dobry i mocny :oklaski:

Dziabnęłam jeszcze odcinek My Romance From Far Away - tam zawsze ma się co dziać :lol: Wieś chałupniczym sposobie robi wstępną obróbkę kawy, żeby zyskać lepszą cenę, Fah uczy się prać ręcznie oraz gotować, obie nauki idą w las. Za to wdzięcznie ląduje w ramionach Kuhuna (mały poślizg przy praniu). Poza tym przebiera sie w miejscowe ciuchy i pakuje sę do łóżka Khunowi. A raczej na jedną matę, oddzielona poduszkami i kocem, oraz nakazem, żeby spał od niej odwrócony. Duchy ją wypłoszyły z własnego namiotu, a przecież cel "duchów" był dokładnie odwrotny.
Uciesznie i wypoczynkowo jest dalej i niczego więcej przed snem mi nie trzeba :banan:

Trzykrotka - Nie 19 Cze, 2022 23:05

Admete napisał/a:
Spróbuję Alchemy mimo wszystko - dla aktorów. Ostatecznie Hwayugi obejrzałam do połowy. Aktorzy mnie kuszą. Wczoraj obejrzałam 6 odcinek Doctor Lower i nadal mi się podoba. Zawieszam sobie niewiarę na kołku i jest dobrze, bo relacje między bohaterami ciekawe, a panowie przystojni.

Na jesień dostaniemy w końcu romansowego Małpę w parze z Lee Se Young:

https://asianwiki.com/Love_by_Law

Widzę, że Alchemy to pełnoprawne fantasy. Piękne wizualnie, efekty specjalne bardzo dobre. Obsada również.

Aaaaa Romans z Małpą i Lee Se Young - jestem w dramowym niebie :banan_Bablu:

Loana - Pon 20 Cze, 2022 09:31

Trzykrotka napisał/a:
Tomorrow pięknie się zakończyło. Wszystko wyjaśnione, diabeł pogoniony do piekła, Ponury Żniwiarz w osobie LSH uświadomiony co do własnej przeszłości i związku z drugim, różowowłosym Żniwiarzem, kto miał żyć, ten wrócił co żywych, kto miał zyskać odkupienie, jest odkupiony. I piękna joseońska stylówka Zaświatów na dodatek

O, dziękuję za opis :) Wiem, że to ciężka drama, ale podobno właśnie ładnie nakręcona i ma dobrą historię. Jak jeszcze się zamyka porządnie to to jest dobra drama :)

Admete napisał/a:
Spróbuję Alchemy mimo wszystko - dla aktorów. (...)Widzę, że Alchemy to pełnoprawne fantasy. Piękne wizualnie, efekty specjalne bardzo dobre. Obsada również.

To czekam na ocenę :) Ładnie wizualnie fantasy to lubię :) Może przełknę aktorów, bo pana nie znam (tzn był tylko we fragmencie dramy, którą oglądam, cameo miał, ale akurat je przewijałam :P ) i wizualnie wydaje się być taki średni, a pani wiadomo, średnio mi się kojarzy. Ale może będzie miała ciekawą rolę :)

Ja przez ostatnie cztery dni mało w sumie widziałam, bo byłam sporo w wojażach. Ale poprzewijałam sobie dalej "Lovely Horribly" i już jestem na 12 odcinku. Może jeszcze kiedyś będę miała chwile i przeklikam do 16, bo nawet jestem ciekawa tych wszystkich duchów i intryg. Natomiast "romans" to dla mnie jakaś masakra, bardzo mało mnie przekonują do siebie. Nie będzie to na pewno drama, do której bym wróciła :P

Obejrzałam odcinek 7 i 8 Kiss Sixth Sense w mocnym przewijaniu, tzn siódmy mniej przewijałam, bo tam jeszcze były fajne sceny z OTP, natomiast ósmy już mocno, bo ogólnie te dwa odcinki to było dużo scen z przeszłości, które mocno tłumaczyły zachowania bohaterów. Tylko, że mnie za bardzo nie interesuje historia Yesul z jej byłym, a on jednak zdominował ten czas, więc dlatego tyle ominęłam. W ósmym odcinku jeszcze wlazły intrygi SFL i tam to nie wiem, czy połowę widziałam. Zwłaszcza, że jak to dużo ludzi zauważa, zachowanie Yesul jest jakieś takie nie do końca pasujące do postaci, jaką wcześniej była. Co prawda mogę zrozumieć, że jest trochę w szoku i mocno kwestionuje swoje możliwości, no ale nadal na koniec miałam wrażenie, że strzela focha. Dlatego ja też strzeliłam focha i nie obejrzałam tych odcinków tyle razy, ile obejrzałam 3-6 :P Ale na szczęście trailer do 9 odcinki plus opis pokazują, że jej chyba ten foch przeszedł i wraca do bycia sobą i będzie lepiej z OTP, co mnie najbardziej interesuje, bo chciałabym zobaczyć dużo miłych scen z nimi, a zbliżamy się jednak do końca i za tydzien będzie finał. Od finału pewnie zależy, jak odbiorę dramę jako całość, ale niewątpliwie odcinki 3-6 zostaną moimi ulubionymi odcinkami do robienia sobie przyjemności :P

Loana - Pon 20 Cze, 2022 09:32

Znowu aktora oskarżają o bulling...
BREAKING: Nam Joo Hyuk has been accused of school bullying.
According to an exclusive media report on June 20th, an anonymous tipper accused Nam Joo Hyuk of school bullying for 6 years through both middle and high school. The tipper showed a picture of a yearbook as proof and claimed the actor was a part of a clique that bullied other classmates beating up, cussing out, taking their money, and more.
Nam Joo Hyuk's agency Management SOOP acknowledged they have heard of the allegations made against Nam Joo Hyuk and are looking into it.
"We have heard of the article and are currently looking into the legitimacy". — Management SOOP

Trzykrotka - Pon 20 Cze, 2022 10:40

A poropos Alchemy to wiesz - ci wizualnie powyżej poziomu są bardzo często aktorsko nie do przełknięcia. A ile można patrzeć na ładną buzię za którą niczego nie ma. Ja akurat bardzo lubię tego aktora, choć nie ze względu na jego wygląd. Ma talent po prostu. Panią ogromnie lubię, tez mi wielokrotnie się sprawdziła jako dojrzała aktorka, fantasy byle nie ociekające krwią - proszę bardzo. Dobrze, że skończyłam Tomorrow, mogę ruszać do nowej dramy.

Ta sierotka też była szkolnym prześladowcą? :zalamka: Jeśli to prawda i wycofaliby chłopaka od grania, to płakać za nim nie będę...

I dzięki za relację z KSS - odpuszczam sobie teraz już na pewno, bo od samego słuchania chce mi się ziewać. No trudno.

Loana - Pon 20 Cze, 2022 11:01

Trzykrotka napisał/a:
I dzięki za relację z KSS - odpuszczam sobie teraz już na pewno, bo od samego słuchania chce mi się ziewać. No trudno.

Nie no, drama nie jest nudna :) To po prostu ja się tak napaliłam na relację OTP, że reszta mnie mniej interesuje. I jeśli chodzi o odcinki 3-6 to obejrzałam każdy już kilka razy, bo naprawdę mi podchodzi ich historia, humor i strona wizualna. Zauważyłam jeszcze, że lubię głosy OTP, zwłaszcza jak ta aktorka główna mówi spokojnym głosem, to mi się to bardzo podoba; a już jej sceny, kiedy jest słodka, to mogę oglądać i "dziesiąt" razy :) . Ogólnie drama jest w sumie całkiem krótka i ma w porządku rozłożoną historię, ale wiadomo, że całość ocenię dopiero po finale. To wtedy dam Ci znać, na czym warto się skupić i co warto obejrzeć :) Ja z tej dramy na pewno zapamiętam kissy, są przepięknie poprowadzone i sfilmowane - to są teraz moje ulubione kissy z dram, no i trochę ich jest, a nie, że jeden na kilkanaście odcinków :P
Wróciłam wczoraj do odcinka drugiego i oglądałam z wiedzą, jaką mam po siódmym odcinku - zupełnie się inaczej ogląda :) I włączyłam sobie też ulubione sceny z King's Affection, na który miałam fazę w zeszłym roku. Stwierdziłam, że faza fajna rzecz i cieszę się, że znowu mnie trafiło :P No i zauważyłam, że w sumie mało mam ulubionych scen w King's Affection, do których bardzo lubię wracać - bo większość jest smutna jednak, plus mnie tam faza trzymała na główną postać, a nie do końca na parę, teraz jak powtarzam te sceny romansowe to jednak wolałabym, żeby aktor męski był trochę bardziej męski wg moich standardów :P Tudzież dojrzały. W teraźniejszej fazie to trzymają mnie obydwoje aktorzy, podoba mi się każda osoba z osobna plus uwielbiam ich jako parę - to pewnie dłużej mnie potrzyma :P

Aragonte - Pon 20 Cze, 2022 11:27

Trzykrotka napisał/a:
Aaaaa Romans z Małpą i Lee Se Young - jestem w dramowym niebie :banan_Bablu:

Też liczę na miłe doznania dramowe :cheerleader2: Niech no tylko tego nie zepsują :bejsbol:

Zerknę sobie na Tomorrow, skoro skończyło się i jest dobre.