To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9

BeeMeR - Wto 12 Lip, 2016 20:07

Aragonte napisał/a:
(ja tę dramę może nawet podejrze, bo może być całkiem dobrą rozrywką
Służę materiałem poglądowym, jeśli chcesz i wciąż polecam Coffe Prince ku odprężeniu :kwiatek:

Trzykrotka napisał/a:
zaczęła jej perswadowac, żeby stamtąd odeszła, pod pozorem dobrych rad starszej siostry
To mi umknęło, dzięki. Ja ją przewijam, bo mnie drażni miną zagonionej do kąta myszy. Ładna też nie jest zachwycająco jak wszyscy uważają :roll:
No ale widziałam, że naskarżyła czebolowi, że Shim i Andante są parą.

W Mirrow 15 bardzo mi się podobało jak chłopaki przygotowywały eliksir :rotfl:
Aż prawie czekałam na kissu, takie dziubki robili ;)

Agn - Wto 12 Lip, 2016 21:43

BeeMeR napisał/a:
No to poopowiadam dalej, bo to się dobrze robi przy kolejnym odcinku :mrgreen:

*mości się wygodnie, bierze popcorn i jedzie z koksem* :mrgreen:
BeeMeR napisał/a:
do ruin domostwa, jej i jego, mogiły stryja/sługi - pięknie tam :serduszkate:

W ogólności to tam pięknie filmują co się da. Co i rusz widoczek jak z obrazka. :serce:
BeeMeR napisał/a:
Druga tak już nie może strzymać miłości do Pierwszego, że rzuca się na Ciernistego (klin klinem ;) ), który już dawno oferował jej swoje usługi w zapomnieniu o nieodwzajemnionej miłości

Powiedz, że w ten sposób, o którym myślę. Nie zdzierżę jakiegoś wspólnego zapijania i śpiewania pieśni. :P
BeeMeR napisał/a:
i skazany na tysiąc lat więzienia

To mi przypomina, jak kiedyś w filmach (jakichś kostiumowych) ktoś dostawał wyrok typu "dożywocie + 20 lat". Zastanawiałam się, czy to znaczy, że przez 20 lat po śmierci trzymają w celi zwłoki, czy to nie grozi zarazą i czy nie można tam przypadkiem umrzeć od smrodu. :mysle:
BeeMeR napisał/a:
Syn Jaharanga szkoli się dalej a PSH obserwuje go szczerząc zęby

Ja ją naprawdę ledwo poznaję. Oczy ma jakieś inne. I usta. :mysle:
BeeMeR napisał/a:
szukający syna Drugi w kretyńskiej zbroi

To to białe coś? Co chcesz? Przynajmniej dobrze na niej widać krew (wroga, rzecz jasna). Tylko kto to będzie czyścił... :lol:
BeeMeR napisał/a:
Druga wykrada Ciernistemu Jaharanga z więzienia, zmaltretowanego, torturowanego i śmiertelnie otrutego - tak, że wyleczyć go może jedynie "przekazanie trucizny z ciała męskiego w ciało kobiece" - interesujące ;)

:rotfl: Jakie tłumaczenie!!!
Admete napisał/a:
JH ładnie się uśmiechnął, tak lekko, ale od razu zmiana. Jak dla mnie to on jest przystojny, nic na to nie poradzę ;)

Bo on jest przystojny. I diabelnie zgrabny, a w czerni prezentuje się naprawdę dobrze.
Aragonte napisał/a:
przecież nie może być tak, żeby Aragonte żadnych gifów nie wrzepiła do wątku :-P

Chwała ci! Lubię te twoje malusie spamy! :mrgreen:
Admete napisał/a:
Odcinek 8 Beautiful Mind zapowiada się równie interesująco jak pierwszy. Pospamuję serialowo:

Spamuj! Będę miała mniejsze wyrzuty sumienia, jak was znowu będę zawalała jakimiś fotkami z Junkim. ;)
BeeMeR napisał/a:
wciąż polecam Coffe Prince ku odprężeniu :kwiatek:

I ja, i Aragonte ją mamy. Może by tak...?
I co z moim kochanym Wilczusiem???

Agn - Wto 12 Lip, 2016 21:49

Np. taki spamik będzie - fotka już jest oficjalnie w sieci, więc mogę pokazać na forum: http://koalasplayground.c...p-anticipation/
Gandalf, my old friend, this will be a kisu to remember...

BeeMeR - Wto 12 Lip, 2016 22:33

Agn napisał/a:
Powiedz, że w ten sposób, o którym myślę. Nie zdzierżę jakiegoś wspólnego zapijania i śpiewania pieśni. :P
Dyć w usta mu się wpija, jakie niby pieśni masz na myśli? Chyba jedynie duety ;)

Agn napisał/a:
To mi przypomina, jak kiedyś w filmach (jakichś kostiumowych) ktoś dostawał wyrok typu "dożywocie + 20 lat".
Widzisz, jakby było zmniejszenie wyroku, to zawsze zostaje dożywocie i 10 lat ;) Czasem w USA wyrok to podwójne / potrójne dożywocie - w przypadku zmniejszenia kary dalej zostaje co najmniej jedno dożywocie. :P

Agn napisał/a:
To to białe coś? Co chcesz? Przynajmniej dobrze na niej widać krew (wroga, rzecz jasna). Tylko kto to będzie czyścił... :lol:
Ten biały plastikowy hełm zwłaszcza :P Na pewno nie niewierna żonka :P Może przyboczna ochroniarka? :mysle: ;)

Agn napisał/a:
Spamuj! Będę miała mniejsze wyrzuty sumienia, jak was znowu będę zawalała jakimiś fotkami z Junkim. ;)
Spamujcie obie :kwiatek: I nam :mrgreen:

Agn napisał/a:
Gandalf, my old friend, this will be a kisu to remember...
Myślę, że możemy spokojnie założyć, że Junki nie będzie odstawiał wallkissów ;)

edit:
skończyłam przedostatni odcinek Bichunmoo i jestem w asokowym nastroju - tj. zasmutkowana jak Asoka po bitwie :(
U mnie też po bitwie - jednej, drugiej, trzeciej... I przed kolejnymi, ostatecznymi...
Takie to bez sensu - jedni chcą dobrze i drudzy chcą dobrze (dla siebie) i wszyscy giną...

Relacja jutro.

A PSH ma głos, usta i mimikę tą samą - co do oczu nie mam pewności, ale i przekonania - ona je często mruży.

Trzykrotka - Wto 12 Lip, 2016 23:55

Co do wyglądu PSH, to wiecie.... Ostatnio jedna z moich blogerek napisała, że gdyby nie parcie na skalpel u koreańskich celebrytow, nie spędziłaby połowy 1 odcinka Uncontrollably Fond rozmyslajac 'ach, to tak wygląda teraz Suzy.' Na zdjęciach zestawiajacych role PSH też widać, że....zmieniła się. Ale jest bardzo ładna. Oglądam Doktorów nr 7. Kiedy nie udaje herod-baby jest urocza. I całe szczęście, że usprawiedliwili okropny wallkiss z 6.
Na słynne pocałunki Jun Ki to ja - ale zdziwko - doczekać się nijak nie moge. A w ogóle to alert, bo znów sypnęło fotkami z Hawajow! Na moim pinterescie są wszystkie, jakie znalazłam.

BeeMeR - Śro 13 Lip, 2016 00:23

Skończyłam Bichunmoo - wrażenia jutro - oj, działo się.

Co do PSH to kto wie - może przy oczach coś robiła, może kości policzkowe bo tu jest zdecydowanie bardziej pyzata niż teraz - ale to mógł być też jeszcze dziecięcy tłuszczyk (18 lat). Czasem to kwestia makijażu - tj ja nie widzę różnicy - a czasem widać wyraźnie, np. tu przed i po:
http://hambre-de-ti.tumbl...d-after-2817982

Aragonte - Śro 13 Lip, 2016 00:25

Czekam na wrażenia, BeeMeR.

A ja zaczęłam (tak na próbę na razie) nową dramę.
Ciekawe, czy ktoś zgadnie, jaką :-P
Na razie napiszę o niej tylko tyle, że całkiem dobrze się bawię :lol:

Admete - Śro 13 Lip, 2016 06:08

Nie wiem jaką, bo masz dużo róźnych ;)
Admete - Śro 13 Lip, 2016 08:05

Odcinek 8 Beautiful Mind jest jeszcze lepszy niż siódmy - teraz już mogę napisać o czym jest tak naprawdę ten serial - o odzyskiwaniu i zachowywaniu człowieczeństwa, o wyborach, których dokonujemy, żeby przetrwać i o ich konsekwencjach. Słusznie porównałam go do ER - to jest koreańskie ER - :serce2: I jeszcze jest to serial o akceptacji. Aktorzy mają co zagrać, nawet w epizodach. W tym odcinku wyboru dokonuje Suk Joo ( Szpinak ) i szef szpitala ( lubię tego aktora ). JH, Szpinak, ta młoda aktorka ( niezwykle naturalna i śliczna na swój sposób, nie wysila się na granie, tylko gra ) - bardzo mi się podobają. Ten arogancki neurochirurg w epizodycznej roli też i pani od transplantacji serca, szef szpitala, wredny ojciec Young Oha. Mnóstwo ciekawych niejednoznacznych postaci - to są po prostu ludzie i ich wybory, a piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami. Drama ląduje wśród moich ulubionych - niech jej tylko nie zepsują i nie skrócą. Bo w Korei oczywiście się nie podoba :roll:
Z głupotek - jak doktor Lee ślicznie wyglądał w czarnym garniturze jak szedł białym korytarzem szpitalnym - :serduszkate: Będziecie musiały znieść moje faflunienie w tym względzie. Przystojniak w czarnym garniturze.
Doctors bym pewnie oglądała, gdyby nie PSH w roli, która mnie osobiście do niej nie pasuje i gdyby Kim Rae Won nie grał budyniu z soczkiem ;) PSH jako dziewczyna z sąsiedztwa, w której kocha się od dzieciństwa chłopak, z którym się wychowywała - pasuje jak najbardziej. Kibicowałam tej parze. Jako kobieta - badass neurochirurg - no no no. No i nie z Kim Rae Wonem kochającym ją miłością cielęcą :wink: Nie mam się o co zahaczyć, żeby się wczuć. Bo jak w serialu z romansem na czele nie pasuje mi główna para, to nie ma sposobu, by się podobało. Dziś wypróbuję Let's fight ghost - czuję, że to będzie zabawne.

Spamuję :)

W spoilerze daję informację o chorobie, która się pojawiła w 8 odcinku - Trzykrotko może potem będziesz chciała zajrzeć, żeby się dowiedzieć.

Spoiler:

Familial isolated pituitary adenoma (FIPA) is an inherited condition characterized by development of a noncancerous tumor in the pituitary gland (called a pituitary adenoma). The pituitary gland, which is found at the base of the brain, produces hormones that control many important body functions.

Tumors that form in the pituitary gland can release excess levels of one or more hormones, although some tumors do not produce hormones (nonfunctioning pituitary adenomas). Those that do are typically distinguished by the particular hormones they produce. Prolactinomas are the most common tumors in FIPA. These tumors release prolactin, a hormone that stimulates breast milk production in females. Both women and men can develop prolactinomas, although they are more common in women. In women, these tumors may lead to changes in the menstrual cycle or difficulty becoming pregnant. Some affected women may produce breast milk, even though they are not pregnant or nursing. In men, prolactinomas may cause erectile dysfunction or decreased interest in sex. Rarely, affected men produce breast milk. Large prolactinomas can press on nearby tissues such as the nerves that carry information from the eyes to the brain (the optic nerves), causing problems with vision.

Another type of tumor called somatotropinoma is also common in FIPA. These tumors release growth hormone (also called somatotropin), which promotes growth of the body. Somatotropinomas in children or adolescents can lead to increased height (gigantism), because the long bones of their arms and legs are still growing. In adults, growth of the long bones has stopped, but the tumors can cause overgrowth of the hands, feet, and face (acromegaly) as well as other tissues.

Less common tumor types in FIPA include somatolactotropinomas, nonfunctioning pituitary adenomas, adrenocorticotropic hormone-secreting tumors (which cause a condition known as Cushing disease), thyrotropinomas, and gonadotropinomas. In a family with the condition, affected members can develop the same type of tumor (homogenous FIPA) or different types (heterogenous FIPA).

In FIPA, pituitary tumors usually occur at a younger age than sporadic pituitary adenomas, which are not inherited. In general, FIPA tumors are also larger than sporadic pituitary tumors. Often, people with FIPA have macroadenomas, which are tumors larger than 10 millimeters.

Familial pituitary adenomas can occur as one of many features in other inherited conditions such as multiple endocrine neoplasia type 1 and Carney complex; however, in FIPA, the pituitary adenomas are described as isolated because only the pituitary gland is affected.

BeeMeR - Śro 13 Lip, 2016 08:40

Myślę, że BM by mi się spodobało, PP też.
Każde faflunienie mile widziane :mrgreen:

Admete - Śro 13 Lip, 2016 08:43

Namawiam na oba seriale :) I na Signal.
Trzykrotka - Śro 13 Lip, 2016 08:49

Mnie Doctors daje dużo radości, ale doskonale rozumiem, że nie jest dla każdego. W 7 PSH i Ji Soo tak ślicznie wypadają w scenach spotkania po latach, a potem ona tak okropnie gra scenę rozpaczy :-| Oglądam obie dramy i jestem zadowolona, za każdym razem inaczej.
Ale co ogląda Aragonte? :kwiatek:

Admete - Śro 13 Lip, 2016 09:36

Może Gong Shim? :) Zgaduję tylko. Ma mnóstwo rzeczy do oglądania ;) W BM jest też flirtowanie tylko - jak to ktoś napisał na soompi:

Cytat:
Also yes, that was some ridiculously unsubtle flirting and I'm not even sure if he's AWARE he's flirting or if he IS, which would be amazing.

Do tego co napisałam dodałabym jeszcze watek relacji ojcowie-synowie. Widać to teraz wyraźniej - nie dotyczy tylko Young Oh ale też Suk Joo. I jeszcze jedno - to, ze odczuwamy, jesteśmy empatyczni nie zawsze prowadzi do tego, że jesteśmy dobrzy.

Trzykrotka - Śro 13 Lip, 2016 10:28

A właśnie, może Gong Shim i sunbae 'zasada trzech sekund' :lol: Ostatnio strasznie się śmiałam, kiedy nie mógł zjeść swojego ulubionego zestawu i oddawał go z bólem chłopakowi w sklepie. Nawet babcia tego nie wypleni :kwiatek:
Admete napisał/a:
to, ze odczuwamy, jesteśmy empatyczni nie zawsze prowadzi do tego, że jesteśmy dobrzy.

No tak, to przecież również pole do wszelkich manipulacji :mysle:

Próbowałam napocząć coś z żelaznej zapasu starszych dram. Wzięłam się do tego od złego tytułu. Ciekawe czemu, prócz tego, że gra tam Jae Rim :serduszkate: Flower Boy Ramyun Shop - pierwszy odcinek jest tak do bólu schematyczny, ze nie wiem, czy zmogę. Cudny jak marzenie czebol z perfekcyjną fryzurą w wiewiorkowym kolorze (drugi Iljimae) i z lekka niechlujna, niepozbierana panna... Ziew

Admete - Śro 13 Lip, 2016 10:36

Daruj sobie. Weź coś lepszego. I już wiem, co ogląda Aragonte :)
BeeMeR - Śro 13 Lip, 2016 11:46

Admete napisał/a:
już wiem, co ogląda Aragonte :)
To powiedz, bom też ciekawa :kwiatek:

Trzykrotka napisał/a:
Wzięłam się do tego od złego tytułu. Ciekawe czemu, prócz tego, że gra tam Jae Rim :serduszkate:
To może od dobrego - bo od razu więcej miejsca :P
A odnośnie Jae Rima - tylko czekałam na sparowanie dramowe z fikcyjną żoną z We Got Married (królowa ze Scholara) - szkoda tylko, że tematyka nie bardzo mnie interesuje na pierwszy rzut oka :mysle:
http://www.dramabeans.com...s-family-drama/

Admete - Śro 13 Lip, 2016 12:44

All about my romance z Shin Ha Kyunem ;)
Aragonte - Śro 13 Lip, 2016 13:53

Admete napisał/a:
All about my romance z Shin Ha Kyunem ;)

Który np. tak się nudzi śmiertelnie w szpitalu :-P

Nie wiem, czy obejrzę to do końca, bo drama chyba się psuje w drugiej połowie (podejrzewam standardowe dramatozy), ale byłam tak ciekawa komediowej roli Shin Ha Kyuna, że musiałam to oblatać.
I nie mam złudzeń - nikt poza mną nie obejrzy rom-komu z polityką w tle :twisted:
Mnie akurat to bawi :)
Wiecie, że tam też zajmują się ustawą medialną? :twisted:

Admete - Śro 13 Lip, 2016 13:56

Cytat:

Mam nadzieję, że z lepszym skutkiem niż u nas ;)

Aragonte - Śro 13 Lip, 2016 14:05

Admete napisał/a:
Cytat:

Mam nadzieję, że z lepszym skutkiem niż u nas ;)

No nie wiem :-P Ichnia polityka pokazana jest w nieco krzywym zwierciadle, naturalnie odruchowo porównuję to z tym, jak jest u nas :wink:

Admete, tu masz nieco uśmiechów Shin Ha Kyuna :wink:
http://kuroi-himitsu.tumb...ls-in-love-post

BeeMeR - Śro 13 Lip, 2016 14:08

Aragonte napisał/a:
nikt poza mną nie obejrzy rom-komu z polityką w tle :twisted:
Dlaczego - ja już jeden widziałam ;)
Gorzej, że nie mam pojęcia kim jest Shin Ha Kyun :P

Aragonte - Śro 13 Lip, 2016 14:20

Obejrzyj Pied Piper :wink:
Wizualnie aktor jest raczej nie w twoim guście, ale bardzo dobrze gra. Na tyle dobrze, że chcę sprawdzić inne jego produkcje. Admete coś mi też napomknęła o jakimś seguku z momentami, więc... :twisted:

Admete - Śro 13 Lip, 2016 14:32

To ten aktor, którego nosiłam na avku jakiś czas temu - pan od Pied Piper. Kolejny raz mamy z Aragonte zgodność typów ;)
BeeMeR - Śro 13 Lip, 2016 15:14

Wizualnie to oni w absolutnej większości nie są w moim typie :P , co nie przeszkadza mi się niektórymi zachwycać :mrgreen:
Aragonte - Śro 13 Lip, 2016 15:35

Mnie też :-P

Admete, to chyba z tego seguka z czasów Smoków (Shin Ha Kyun grał tego generała od krwawej - i fikcyjnej - uczty z 25. odcinka Smoków, ale ta postać jest ukazana zupełnie inaczej, jak rozumiem):
http://www.bntnews.co.uk/...7sd36y9hnpr.jpg
http://2.bp.blogspot.com/.../s1600/shg0.jpg
https://i.ytimg.com/vi/jwGbuzyvIkw/maxresdefault.jpg

I Shin z koteczkiem :serduszkate:
http://couch-kimchi.com/w...2014/10/012.jpg
I dwa kiciusie :serduszkate: :serduszkate:
http://i1093.photobucket....3a.jpg~original