Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7
Trzykrotka - Czw 29 Paź, 2015 12:28
Mam tyle roboty, a zasypiam na siedząco, ratunku!
Głupotki:
Ji Sung nakarmił ekipę She Was Pretty
http://www.dramafever.com...-cast-and-crew/
Dramowi utajeni złoczyńcy
http://www.dramafever.com...ama-characters/
A propos jednego ze złoczyńców, to nasz sunbae Namgoong Nim znów zagra ZUego, tym razem w dramie z Nefrytem
http://www.dramabeans.com...-sbss-remember/
Aragonte - Czw 29 Paź, 2015 15:43
Kolejne zestawienie Smoków - może będzie bardziej przejrzyste niż poprzednie
Bohater Byun Yo Hana w wersji starszej, z Tree with Deep Roots, nie wygląda specjalnie sympatycznie, prawdę mówiąc.
http://img2.sbs.co.kr/img...5384221_ori.jpg
A tu może kompletna lista charakterów mających jakieś znaczenie w Smokach:
Six Dragons
1. Yi Seong-Gye : Joseon’s founder
2. Jung Do-Jeon : Joseon’s architect
3. Yi Bang-Won : King Taejong the Great, the 3rd king of Joseon
4. Tang-Sae / Yi Bang-Ji : The best swordsman of three Hans (Korea)
5. Boon-Yi : Yi Bang-Won’s beloved
6. Moo-Hyul : (?)
Joseon Revolutionists
Constitutional monarchists (led by Jung Do-Jeon)
1. Yeon-Hee:Jung Do-Jeon’s lover, Tang-Sae’s ex-lover
2. Heo Gang / Yi Sin-Jeok : Yi Bang-Won’s senior at SungKyunKwan
3. Lady Gang / Queen Shindeok : Yi Seong-Gye’s second wife
4. Yi Ji-Ran : Yi Seong-Gye’s sworn brother
5. Cho-Young : The leader of Hwasadan
6. Gap-Boon : Tang-Sae’s sidekick
Absolute monarchists (led by Yi Bang-Won)
1. Lady Min Da-Gyeong / Queen Wongyeong : Yi Bang-Won’s wife
2. Jo Joon : An expert in land policy issue
3. Jo Young-Gyu : Yi Bang-Won’s bodyguard
4. Yi Bang-Gwa / King Jeongjong : Yi Bang-Won’s second brother
5. Min Je : Lady Min’s father. Yi Bang-Won’s father-in-law
6. Master Yook-San : Jo Joon’s uncle
7. Hong Dae-Hong : Moo-Hyul’s martial arts master
Goryeo Conservative
1. Yi In-Gyeom : One of Dodang triumvirates
2. Gil Tae-Mi : One of Dodang triumvirates
3. Hong In-Bang:One of Dodang triumvirates
4. Monk Jeok-Ryong : The leader of Biguksa temple
5. Baek Yoon : One of Dodang triumvirates (killed by Tang-Sae)
6. Gil Yoo : Gil Tae-Mi’s son. The bully at SungKyunKwan
7. Dae-Geun : Hong In-Bang’s manservant. Yeon-Hee’s rapist
8. General Choi Young
9. Jo Min-Soo
10. Jung Mong-Joo : The leader of Sadaebu scholars. Jung Do-Jeon’s friend
11. Yi Bang-Woo : Yi Bang-Won’s eldest brother
12. U Hak-Ju : One of Sadaebu scholars
13. Han Gu-Young : One of Sadaebu scholars
Others
1. Jang Sam-Bong : Tang-Sae’s martial arts Grandmaster
2. Gan-Nan : the mother of Tang-Sae and Boon-Yi
3. Myo-Sang : Moo-Hyul’s grandmother
4. Gil Seon-Mi : Gil Tae-Mi’s twin brother
5. The Nameless : Goryeo‘s secret organization by rumor
I tak a propos motywów z dramy - zacytuję jednego posta z Soompi:
Six Flying Dragons is not a drama, but a reality here in South Korea. (sigh)
Today, South Korea's Lady president visited Ewha woman's university in Seoul. When Ewha students protested against her tyrannical policy peacefully, the police officers hit and beat the students. Some of them were hurt. The hall where the president made a speech was filled with hired applauders. As usual, no news report about the incident. South Korea is now being ruined by these corrupt politicians and manipulated media.
Cóż
zooshe - Czw 29 Paź, 2015 16:11
| Aragonte napisał/a: |
I tak a propos motywów z dramy - zacytuję jednego posta z Soompi:
Six Flying Dragons is not a drama, but a reality here in South Korea. (sigh)
Today, South Korea's Lady president visited Ewha woman's university in Seoul. When Ewha students protested against her tyrannical policy peacefully, the police officers hit and beat the students. Some of them were hurt. The hall where the president made a speech was filled with hired applauders. As usual, no news report about the incident. South Korea is now being ruined by these corrupt politicians and manipulated media.
Cóż |
Znaczy się mają że mają jeszcze gorzej niż my?!
Przez zawirowania pracowe za wiele ostatnio nie oglądam, ale po zachęcie ze strony Siwona chyba trzeba będzie szybko nadrobić zaległości w SWP
Aragonte - Czw 29 Paź, 2015 16:22
Zdecydowanie gorzej - u nas by to nie przeszło.
Edit: wrzucę parę gifów, żeby zmienić temat.
Pierwsza scena Smoków - aktora poza KMM chyba wszyscy poznają?
Scena druga, w jaskini, i wejście trzech Smoków z sześciu:
I mój ulubiony Smok (którego w tym tygodniu nie było w dramie prawie wcale, buuuu):
Edit: a tu ciekawe (IMO) zestawienie pieśni z 2. odcinka Smoków z jednym z utworów z Les Miserables:
http://bodashiri.tumblr.c...g-dragons-ep-02
A tu nieco o fabule, w tym o interesującym mnie trójkącie:
http://thetalkingcupboard...comment-page-1/
Not to forget, the love triangle between Jeong Do-jeon, Yeon-hee (Jung Yoo-mi), and Ddang Sae. One is her current lover, and the other was her childhood sweetheart. I like how Jung Yoo-mi puts her thought on her character’s feelings towards both men: feeling of betrayal and scarred, mixed with love and yearning for Ddang Sae; and Jeong Do-jeon as someone she looks up to, a big person she can learn a lot from, and a reliable figure in her life.
I trochę o biżuterii i makijażach panów w dawnej Korei (coś dla BeeMeR ):
http://bodashiri.tumblr.c...ons-male-makeup
O, jaki ładny obrazek (no, gif):
Admete - Czw 29 Paź, 2015 18:02
Mnie się 7 odcinek Smoków szalenie podobał. Nie ma co narzekać na to, ze ktoś jest w danym odcinku czy nie, bo mają ich jeszcze mnóstwo w zanadrzu. Zaczynam trochę optymistycznie myśleć, że materiału im nie zabraknie. KMM miał rewelacyjne wejście na końcu. Shin Se Kyung była dobra w scenie opowieści o losach jej wioski. Ogólnie dziewczyna mi się podoba. Obie panie znane mi z Maids na pewno nie zawiodą, bo grac potrafią. Yeon Hee może być ciekawym dodatkiem. Materia odcinka była poważna, ale podoba mi się, że zawsze w każdej części jest element komediowy. Coś drobnego, ale ładnie rozładowuje napięcie. Muzyka mi się podoba. Czekam aż gdzieś będzie do zdobycia. Z dramabeans:
| Cytat: | | Man, what a little Kim Myung-min will do to a scene. Why do I feel like this show was purposefully withholding its single greatest asset in a bid to get us to really swallow that hook? |
Nowa seria TvN sie pojawiła - Bubblegum.
Trzykrotka - Czw 29 Paź, 2015 22:02
| Admete napisał/a: |
Nowa seria TvN sie pojawiła - Bubblegum. |
Zassałam dwa odcinki - na dramabeans się rozpływali, spróbuję. Tym bardziej że stęskniłam się za panią z KoD. Pierwszy mnie zniechęca (Pierwsze Drewienko z My Girl), za to Drugi to pan z AGD, zdradziecki mąż najbogatszej kobiety w Gangnam.
SWP nr 13 - zapowiedź

Pełna komitywa w szeregach Pierwszoplanoców = tym razem to był ich odcinek.

Naprawdę myślę, że najlepsze w tej dramie już się wydarzyło mam na myśli odcinek nadmorski. Teraz na skutek głupoty i niepojętej oraz całkowicie fałszywie pojętej lojalności Czupiradła w stosunku do psiapsiółki, dzieje się bez większego sensu uczuciowego, a co najgorsze - jest przez to poprawnie i mdło. Najbardziej ekscytujące sceny miał - mówię to czysto obiektywnie - Siwon. Kilka sekund, w których mówi tylko "jeszcze" i obrzuca Czupiradło spojrzeniem, podniosło słupek temperatury pod sufit, o wiele bardziej niż kissu głównej pary Prześliczna była też scena, w której Jacksson couple żegna się mentalnie (przed szpitalem, w którym leży Naczelny). Nawet smęcąca piosenka śpiewana w tle przez Siwona, wydała mi się ładna.
Przez idiotycznie poprowadzony wątek damski cierpi wszystko - i logika i sensowność charakteru bohaterki.
Aragonte - Czw 29 Paź, 2015 23:12
| Admete napisał/a: | | Mnie się 7 odcinek Smoków szalenie podobał. Nie ma co narzekać na to, ze ktoś jest w danym odcinku czy nie, bo mają ich jeszcze mnóstwo w zanadrzu. |
Ależ oczywista, że będę narzekać, jeśli pewien mistrz miecza będzie pojawiał się przez 15 sekund na jeden odcinek Nawet pofazować mi się nie pozwolą, pfffff
A tak serio - Smoki wydają mi się na razie naprawdę nieźle zrobione i mam nadzieję, że tego nie zepsują, bo materiału mają sporo, naprawdę - właśnie dzięki wielowątkowości i kilku wyrazistym postaciom pierwszoplanowym.
A siódmego odcinka ciągle nie widziałam, chyba nadrobię siódmy i ósmy w piątek, ciągle nie mam dość czasu.
BTW muszę przyznać, że te króciutkie wejścia Tang Sae ma niezłe - w ósmym odcinku jest na ekranie może 20 sekund, podczas których intensywnie wpatruje się w niesionego w lektyce (no dobra, krzesełku z noszami) ministra Honga, nawet nie udając, że się kłania jak reszta tłumu na ulicy, po czym rzuca do swojej towarzyszki krótki komentarz: Nie wygląda na takiego, który długo pożyje.
Ciekawe, czemu
Admete - Pią 30 Paź, 2015 06:52
Myślę, że jeszcze pożyje. Ja sobie dziś wieczorem obejrzę ósmy Trzykrotko napoczęłam Bubblegum - powinno się dobrze oglądać. Bohaterka fajna, a nastrój nieco melancholijny. Ładna muzyka i zdjęcia. Nie skończyłam pierwszego odcinka, bo musiałam iść spać, ale miałam ochotę oglądać dalej. Będą niestety koszmarne mamuśki.
BeeMeR - Pią 30 Paź, 2015 07:12
| Trzykrotka napisał/a: | | Najbardziej ekscytujące sceny miał - mówię to czysto obiektywnie - Siwon. | Mój wyjątkowy obiektywizm tak samo odbiera dramę od samego początku
Podejrzewam, że wydłużą dramę o odcinek, coby wyrównać do tygodnia.
Smoki 8 obejrzę wieczorem - wczoraj padłam przed 21 - to już kolejny raz, padam wcześnie - albo przesilenie zimowe albo się starzeję.
Trzykrotka - Pią 30 Paź, 2015 13:49
Opowiedzieli się już, że nie przedłużą. Aktorzy nie chcą, a Siwon ma deadline stawienia się w koszarach.
Admete, dzięki! Na pewno zajrzę do Bubblegume jeszcze w weekend.
Edit: Czujni fani wyłapali, że naszej Onion Couple poduszki z wrażenia zmieniają się pod głowami samoczynnie

A autorka bloga napisała cały artykuł udowadniając, że z Naczelnym ewidentnie jest coś nie tak; na pewno jest bardzo chory na ciele (krew z nosa, omdlenia) i umyśle (zaburzenia żywieniowe, obsesja na punkcie pierwszej miłości).
Ech... szkoda, że drama nie jest lepsza, bo szkoda armat na komary
BeeMeR - Pią 30 Paź, 2015 13:53
To może by skrócili? Jedna godzina głupot mniej nie zaszkodzi
Ale przy tak wysokich notowaniach pewnie stacja się nie zgodzi.
Cóż - pozostaje przedstawić dowody z połowy 12. SWP na to, że Siwon bije PSJ na głowę - bo niestety, jak sobie panowie rozmawiają, to PSJ ma głównie jeden wyraz twarzy, a Siwon jest jak żywe srebro :
Jak wymieniają uprzejmości i spojrzenia - to samo.
Naczelnego już chyba głowa boli od tych porównań
BeeMeR - Pią 30 Paź, 2015 14:25
ps. skończyłam SWP 12
Jaki on jest ładny
Powtarza mi się tak cały odcinek, nie poradzę - ufam, że u Trzykrotek znajdę zrozumienie
Nawet prawie się wzruszyłam pod szpitalem - głupia, oczywista scena ale ładunek emocjonalny miała prawidłowy - gdyby to była porządna drama ryczałabym jak bóbr.
Żebyż tak Siwon w seguku zagrał po woju, ech...
Aragonte - Pią 30 Paź, 2015 14:53
| BeeMeR napisał/a: | | Nawet prawie się wzruszyłam pod szpitalem - głupia, oczywista scena ale ładunek emocjonalny miała prawidłowy - gdyby to była porządna drama ryczałabym jak bóbr. |
A co się działo w tej scenie? Możesz mi spoilerować, i tak pewnie tego nie obejrzę, nawet dla Siwona
Ale w seguku bym go chętnie zobaczyła po wojsku
BeeMeR - Pią 30 Paź, 2015 15:12
| Aragonte napisał/a: | | A co się działo w tej scenie? | Siwon ze łzami w oczach (ostatnie zdjęcie w drugim rzędzie powyżej) pozwalał jej odejść do Naczelnego, złożonego niemocą na łóżku szpitalnym (na którym potem się rzeczony Naczelny z Czupiradłem całował - tj. przyssał się jej do ust i zastygł w stopklatce )
Scena kiczowata, od razu wiadomo po co ją podwoził i że inaczej rzuci monetą inaczej powie - ale Siwon piękny
Nastolatka we mnie szlochała rzewnie (by )
Trzykrotka - Pią 30 Paź, 2015 15:20
Ale to była naprawdę bardzo ładna scena, jakich w tej dramie jest na lekarstwo. Czupiradło po raz pierwszy okazała względy Siwonowi (znaczy redaktorowi ) - dała się podwieźć do szpitala, ale potem rozpłakała się i powiedziała mu, jak bardzo sobie ceni jego dobroć dla niej i że on ją zawsze chroni i zabawia. A on się tylko uśmiechał, wpatrywał w nią bardzo intensywnie i kazał jej iść do tamtego, tylko dla pozoru rzucając monetą (bo nawet jej wyniku rzutu nie pokazał). A kiedy poszła, taka zaryczana, okazało się, że i on ma mokre oczy.
Ja też mentalnie w tej scenie ryczałam jak bóbr. Ale tylko mentalnie. Szkoda Siwona, jego czaru i intensywności, na tę mdłą dramę.
BeeMer, widziałaś scenę w kawiarni, kiedy panna za kasą nazywa Czupiradło "dziewczyną" Siwona, ona mówi, że nią nie jest, a Siwon obejmuje ją i wpatrując się w nią mówi: Nie jest. Jeszcze. Ma przy tym tak męskie spojrzenie, pełne takiego żaru, że po prostu.... jestem pewna, że lodowce się podtopiły w tym momencie. Absolutnie nie znałam go z tej strony
Aragonte - Pią 30 Paź, 2015 15:46
Aaa, to to było to "jeszcze"? No, rozumiem te lodowce
A ja dalej monotematycznie przypominam sobie Byun Yo Hana - dalej w Misaeng, czyli jako Seok Yula.
Kolejne gify ku mojej uciesze
A tu gif z Sierotkiem - ujęcie, które mnie rozśmiesza
Trzykrotka - Pią 30 Paź, 2015 15:52
Echchchch... to nie słowa, ale to absolutnie męskie, absolutnie gorące, uwodzicielskie - ale bez kokieterii - spojrzenie. 1000% samczego czaru włożone w szybki rzut oka i równie szybki uśmiech. Gdybym nie siedziała, nogi ugięłyby się pode mną
Aj, ten gif z sarange w windzie jest boski
Edit: goły Siwon, czyli Naczelny odwraca oczy
https://www.youtube.com/watch?v=PBD96rJ3m9g
Aragonte - Pią 30 Paź, 2015 16:24
Obejrzę w domu, tu nie mam dostepu do YT.
A ja dorzucę jeszcze kolejną minę Seok Yula, a co:
Tego nie pamiętam
Cała ekipa:
I coś już bardziej serio:
Admete - Pią 30 Paź, 2015 18:49
Sierotek sprawdzał czy six pack już gotowy
Trzykrotka - Pią 30 Paź, 2015 19:16
| Admete napisał/a: | Sierotek sprawdzał czy six pack już gotowy |
Czy nie wyrósł przez noc? Kiedy patrzę na gify, od razu mam w oczach tamto biuro i przypomina mi się pan Oh śpiewający Konie narowiste. Bolało mnie oglądanie Misaeng czasami, ale warto było. Fantastycznie naładowany emocjami i bardzo dobry serial
Admete - Pią 30 Paź, 2015 19:21
Nie przez noc tylko od prac domowych, a dokładnie od szorowania podłogi
Trzykrotka - Pią 30 Paź, 2015 20:40
Od szorowania podłogi do sprzedawania skarpetek, można rzec Ależ oni te skarpetki i gatki sprzedawali salarymanom przed łaźnią
W Ho Goo's Love, który tvn pokazywało jakoś zaraz po Misaeng, pan Oh miał cameo. Przychodził do wypożyczalni komiksów, gdzie można było je także kupić, wybierał coś (pewnie Misaeng właśnie) i mówił tytułowemu Ho Goo, że kupi, jeśli ten go odpowiednio zachęci Nie udało się, nie kupił, ale pochwalił chłopaka za starania.
Admete - Pią 30 Paź, 2015 21:04
Oglądam drugi odcinek Bubblegum - owszem jest chwilami melancholijnie i pewnie jeszcze będzie, ale są tez bardzo zabawne momenty. Właśnie się chichram strasznie. Głównego pana widziałam wcześniej w Mandate of Heavens/Fugitive of Joseon.
Trzykrotka - Pią 30 Paź, 2015 21:44
Ja tego głównego nie cierpię - drętwota okropna. Grał w Scent of the Woman z naszą Kim Sam Soon i w My Girl nas zbiorowo wymęczył Trochę się go boję.
BeeMeR - Pią 30 Paź, 2015 21:58
| Trzykrotka napisał/a: | | Ale to była naprawdę bardzo ładna scena, jakich w tej dramie jest na lekarstwo | Scena maksymalnie przewidywalna, ale była bardzo ładnie zagrana przez Siwona. Marnuje się w tej dramie.
| Trzykrotka napisał/a: | Siwon obejmuje ją i wpatrując się w nią mówi: Nie jest. Jeszcze. Ma przy tym tak męskie spojrzenie, pełne takiego żaru, że po prostu.... jestem pewna, że lodowce się podtopiły w tym momencie. Absolutnie nie znałam go z tej strony
| Pewnie, piękna scena Cofałam ją
|
|
|