Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V
Admete - Pią 08 Cze, 2018 21:56
Wróciłam właśnie z Zimnej wojny i jestem pod wrażeniem. Piękne zdjęcia, muzyka - i nie spodziewałam się takiego zakończenia. Motyw z piosenkę, która z przejmującej piosenki ludowej przemienia się w melodię z obcymi słowami.
Tomasz Kot:
https://kultura.onet.pl/film/wywiady-i-artykuly/tomasz-kot-aktor-do-zadan-specjalnych/715d9yv
Szafran - Śro 13 Cze, 2018 21:05
Ja widziałam przedpremierowo, już ze 2 tygodnie temu. I ciągle mi ten film we mnie siedzi. Tak jak "idę" doceniałam tylko na chłodno, intelektualnie, tak teraz jest inaczej. Do tego filmu będę wracać, niedługo znów pójdę do kina. Znakomite wykorzystanie muzyki i tańca, interpretacje piosenek wspaniałe. Praca operatora wybitna. Aktorstwo niezwykłe. I bardzo mi się podobała lapidarność historii, to że ja własciwie muszę ją sobie dopowiedzieć. Piękne ostatnie zdanie.
Admete - Śro 13 Cze, 2018 21:10
Mam podobnie z Idą - pozostawiła mnie chłodną, a tutaj było inaczej. Miałam wrażenie, że oglądam prawdziwych ludzi, a nie kreacje aktorskie.
trifle - Śro 13 Cze, 2018 22:24
Kurczę, ja Idy nie oglądałam, a Zimna wojna właśnie była dla mnie jak zimna ryba. Rozumiem, że to artystycznie piękny film, ale nie wzbudził we mnie emocji, właściwie żadnych
ita - Nie 17 Cze, 2018 09:29
Ja się w końcu doczekałam i dzisiaj zobaczę "Zimną wojnę" . Tydzień temu nie było czasu, więc moja cierpliwość została wystawiona na wielką próbę. Tym bardziej, że z każdej strony słyszę zachwyty. Tylko nie chciałabym, żeby było tak jak z "Idą".
Admete - Nie 17 Cze, 2018 09:46
To się może nie nastawiaj jakoś bardzo. Szłam właściwie z ciekawości, trochę dlatego, ze żal byłoby nie iśc i nie wyrobić sobie samemu opinii.
ita - Nie 17 Cze, 2018 09:50
Dam znać wieczorem
BeeMeR - Nie 17 Cze, 2018 20:42
Cisza - dość kameralny film oparty na prawdziwej tragedii z 2003r, gdy grupa licealistów pod przywództwem nauczyciela próbowała zdobyć Rysy zimą i większość została zmieciona przez lawinę. Nie jest to wielki kino, ani bynajmniej nie kino sensacyjne, bardziej skupia się na emocjach rodzin - obejrzeć można.
zwiastun:
https://www.youtube.com/watch?v=YlC6rWHrLk4
ita - Nie 17 Cze, 2018 21:06
I po seansie Zimnej wojny
Nie wiem, co napisać, bo mnie dosłownie rozjechał ten film. Jak czołg. Począwszy od tego, jak został zrobiony, przez aktorstwo, zdjęcia, a skończywszy na opowiedzianej historii.
Dwa największe chciejstwa w tej chwili - mieć muzykę z tego filmu i zobaczyć go jeszcze raz i jeszcze raz.
Czyli u mnie tak, jak pisałyście. Ida, przy całym zachwycie, na chłodno ( i z lekkim niedosytem), Zimna wojna - mocno emocjonalnie. Może też dlatego, że każdy ma jakieś swoje historie, które ten film przywołuje? Wiadomo, życie to nie film, więc może nie na tak wysokim diapazonie, ale jednak.
Admete - Pon 18 Cze, 2018 07:11
Też bym chciała muzykę z filmu. Koleżanka dziś rano mi mówiła, że za moją namowa poszła z mężem i córką. Była pod wrażeniem. Córka już drugi raz oglądała. Ten film mimochodem pokazuje jak paskudny był wtedy system - bohaterowie nie mogą żyć w swoim kraju, na obczyźnie tracą tożsamość co obrazuje przemiana piosenki i ostatecznie ...
Trzykrotka - Pon 18 Cze, 2018 07:14
Admete, spoiler...
Admete - Pon 18 Cze, 2018 07:21
Żaden spoiler Inaczej być nie mogło
Trzykrotka - Pon 18 Cze, 2018 07:25
Ale na przykład ja byłam zupełnie nieświadoma treści
Admete - Pon 18 Cze, 2018 08:38
Sorry - myślałam, że już wszyscy zainteresowani widzieli.
Barbarella - Wto 19 Cze, 2018 19:59
| Admete napisał/a: | | Sorry - myślałam, że już wszyscy zainteresowani widzieli. |
Jeszcze nie wszyscy.
Idę w przyszłym tygodniu. A propos plenerów, to jedna scena była kręcona w Rudach koło Rybnika. Ta, gdzie jest amfiteatr.
Ostatnio oglądałam "Tully" oraz "Prawdziwą historię". Obydwa filmy bardzo mi się podobały. Polański w dobrej formie.
ita - Wto 19 Cze, 2018 20:39
Ja też idę jeszcze raz .
Barbarella, w Rudach Raciborskich kręcili??
Agn - Wto 19 Cze, 2018 23:55
Pfffhhhhrrrr...
Trzy bilbordy za Ebbing, Misouri
Trzykrotka - Śro 20 Cze, 2018 09:53
| Agn napisał/a: | Pfffhhhhrrrr...
Trzy bilbordy za Ebbing, Misouri
|
A... rozwiniesz temat?
Agn - Śro 20 Cze, 2018 10:38
Jestem rozczarowana.
Znaczy sie dopoki film trwal, to bardzo mi sie podobal (mimo scen typu wywalanie czlowieka przez okno i przewiercanie kciuka wiertelkiem dentystycznym), ale... No kurde...dla mnie to jest m/w polowa historii. A gdzie druga???
Ale musze przyznac, ze obsada aktorska na tip top. Swietnie zagrane.
Trzykrotka - Śro 20 Cze, 2018 10:45
A słyszałam dotąd same zachwyty.
Ja jutro idę na Zimną wojnę. Bez wielkiego zapału, raczej dla towarzystwa.
Agn - Śro 20 Cze, 2018 10:56
Wiesz, on ma świetny klimat, znakomitą obsadę, która gra bez jednej fałszywej nuty, dobrze przedstawione postacie i świetnie pokazany konflikt. Ale (jeśli nie widziałaś - hardkorowe spoilery!)
I wiem, zapewne wiele osób mi teraz powie, że nie o tym jest ten film, ale mnie jako widza zrobiono w bambuko i pozostaję rozczarowana.
Barbarella - Sob 23 Cze, 2018 09:17
| ita napisał/a: | | Barbarella, w Rudach Raciborskich kręcili?? |
A juści.
| Agn napisał/a: | | No kurde...dla mnie to jest m/w polowa historii. A gdzie druga??? |
Mnie właśnie dlatego się bardzo podobał, że nie było jednoznacznego zakończenia. Życie toczy się dalej...
Agn - Sob 23 Cze, 2018 09:46
Oczywiście, że się toczy dalej. Ale bohaterce chyba nie o to chodziło. Nie kupuję idei tego filmu, rozczarował mnie. Tym bardziej, że tak dobrze się go oglądało.
ita - Nie 24 Cze, 2018 20:49
"Zimną wojna" dzisiaj drugi raz . Dalej bardzo mi się podoba i chcę ją zobaczyć jeszcze raz. I zależy mi, żeby w kinie. Dzisiaj oglądałam inaczej. Bardziej zwracałam uwagę na szczegóły, szczególną uwagę zwróciłam na rolę Agaty Kuleszy. Jak pięknie zagrała, szlachetnie bardzo. Sama historia nie wywołała we mnie już takich osobistych emocji, jak ostatnio. Miałam tydzień, żeby sobie to przetrawić. Ale i tak bardzo mocno mnie poruszyła. I wcale mi nie przeszkadzało, że znałam finał. A może właśnie dlatego? Piękny film i tyle.
ita - Czw 28 Cze, 2018 22:16
W sobotę idę jeszcze raz na Zimną wojnę. I myślę, że to już chyba mi wystarczy
|
|
|