Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
BeeMeR - Śro 09 Lut, 2022 10:03
| Agn napisał/a: | | Mogliby pozostale czesci tez puscic. | Mogliby je puszczać w wersji rozszerzonej...
Skończyłam wczoraj Powrót Króla - tyle lat minęło a ja dalej lubię tą trylogię
Agn - Śro 09 Lut, 2022 10:34
Ja tez. Nie sadze by mi sie znudzila.
BeeMeR - Śro 09 Lut, 2022 10:44
To samo myślałam - że chyba mi się już nie znudzi skoro jeszcze nie znudziła i dalej potrafi wzruszyć miejscami
annmichelle - Śro 09 Lut, 2022 11:23
Wiecie, że też jestem w tym klubie?
Mam takie "ewergriny", które mogę oglądać po raz 5-10 i mi się nigdy nie nudzą, a wręcz przeciwnie - za każdym razem odkrywam coś nowego.
WP (wersja rozszerzona) - oczywiście do nich należy!
BeeMeR - Śro 09 Lut, 2022 11:25
W moim przypadku to był raczej 50-ty raz
annmichelle - Śro 09 Lut, 2022 11:38
Nieźle.
Nie liczyłam ile razy widziałam już WP , ale w okolicach dziesięciu na pewno będzie (plus/minus).
RaczejRozwazna - Śro 09 Lut, 2022 12:39
Filmy też widziałam mnóstwo razy - najbardziej lubię Dwie Wieże - ale całość przeczytałam jedynie raz, dokładnie 20 lat temu. To był dla mnie wtedy trochę trudny okres, a lektura WP uderzyła mnie jak obuchem, to było dokładnie to, czego szukam w opowieści. Plus wzbudziła we mnie taki rezonans, że chodziłam poźniej nieprzytomna kilka tygodni, pamiętam.
Więc czekam na dobry moment na powtórną lekturę.
RaczejRozwazna - Czw 10 Lut, 2022 15:21
Pojawiły się pierwsze fotosy z serialu Amazona. Nie wygląda mi to dobrze, nie czuć w ogóle ducha Tolkiena...
https://www.vanityfair.co...phFkJqsmTNmFHTM
annmichelle - Czw 10 Lut, 2022 16:20
Padłam przy młodym Elrondzie.
Admete - Czw 10 Lut, 2022 16:56
Niczego innego sie nie spodziewałam
RaczejRozwazna - Czw 10 Lut, 2022 17:27
Aaaa to Elrlond niby? I Galadriela
Nawet nie przeczytałam wcześniej kto zacz
No to jest jeszcze gorzej.
BeeMeR - Czw 10 Lut, 2022 18:31
Drzewo pod którym siedzi Bronwyn mi się podoba
Agn - Czw 10 Lut, 2022 21:58
Troszkę wygląda jak tańsza podróba WP.
Pewnie obejrzę, ale mam na razie mieszane uczucia.
No dobrze, chociaż spróbuję obejrzeć, bo jak mi się nie spodoba, to nie będę się na siłę katowała.
Aragonte - Śro 16 Lut, 2022 22:48
Jest już pierwszy zwiastun tego czegoś. Oglądałam w sumie nie tyle zwiastun, co omówienie tegoż przez wkurzonych fanów
Na pewno za wizję Finroda ze zwiastuna miałam ochotę zrobić komuś kęsim
Wrzucam ten link, do posłuchania pod wyszywanie:
https://www.youtube.com/watch?v=XUy7ViNpSuI
annmichelle - Pią 18 Lut, 2022 18:37
https://kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,28125665,wladca-pierscieni-pierscienie-wladzy-amazona-wsadzil-kij.html#s=BoxMMt1
Admete - Pią 18 Lut, 2022 19:34
Mnie tam kolor skóry nie przeszkadza, raczej to, że z Tolkiena zrobili bzdurę
annmichelle - Pią 18 Lut, 2022 20:07
Obawiam się, że to wyjdzie taki miks "Hobbitów", "Gry o tron" i "Wiedźmina".
Dlaczego krasnoludzica nie ma brody? Ktoś wie, co pisał o tym Tolkien (bo nie pamiętam)?
W trylogii filmowej było wyraźnie powiedziane, że mają brody i dlatego obcym trudno je odróżnić od męskich krasnoludów.
Admete - Pią 18 Lut, 2022 20:10
Elronda to wybrali wręcz komicznego
annmichelle - Pią 18 Lut, 2022 20:18
Też od razu rzucił mi się w oczy (mój pierwszy komentarz był odnośnie właśnie niego).
Nie chcę oceniać aktora, bo może być super warsztatowo, ale gdy filmowy Elrond wbił się jakoś tam w ogólną świadomość to powinni dobrać aktora albo choć trochę podobnego do Huga Weavinga albo przynajmniej kogoś z klasyczną urodą "elficką".
A tu ktoś nadający się bardziej na hobbita lub przy dobrej charakteryzacji na krasnoluda.
Aragonte - Pon 21 Lut, 2022 23:40
Wiecie co... ja chyba w ogóle przestanę czytać niusy o tym serialu i w ogóle go zignoruję Sprawdziły się moje przewidywania (tj. miałam wrażenie, że tak jest, a dzisiaj się to potwierdziło). Opowiada o tym Drwal Rębajło, ale może Was zrazić jego styl (mnie wkurza niekiedy), to streszczę.
https://www.youtube.com/watch?v=HA59G6PJXro
Otóż serial ma opowiadać o Drugiej Erze Śródziemia, tylko że jest taki problem, że twórcy nie mają praw ani do Silmarillionu, ani do Niedokończonych opowieści, ani do reszty książek zredagowanych przez Christophera Tolkiena. Tak że będą opierać się na wzmiankach i strzępkach z LOTR (włącznie z dodatkami) i Hobbita. Wiecie to, to jakiś fanfik musi być, nie ma innej rady
Agn - Pon 21 Lut, 2022 23:43
Ze co prosze???
To sie kurde przygotowali, ze prosze siadac...
Admete - Wto 22 Lut, 2022 06:12
Oj fanfik. Daruję sobie. A propos zróżnicowanej obsady. Mogłabym mieć elfy koreańskie jak nic 😁
RaczejRozwazna - Wto 22 Lut, 2022 07:37
Nad tym się właśnie wczoraj zastanawiałam - czy Tolkienowi przeszkadzałyby elfy koreańskie Oni w sumie są bardzo elficcy niektórzy
Jeśli chodzi o czarnych elfów - nie przeszkadza mi kolor skóry lecz ogólny typ afrykański. Gdyby były zachowane inne cechy wyglądu elfów - smukła sylwetka, pociągłe rysy twarzy, długie włosy (ale nie afro ) to można byłoby to uzasadnić. Eol był ciemnym elfem. Takich afrykańskich elfów można by znaleźć wśród Masajow lub Tutsi. Co do Elronda - mnie nie przeszkadza, że nie jest podobny Hugo, który był świetny ale urody mu brakowało, nawet tej półelfickiej. Natomiast to chłopię w niczym nie przypomina książkowego pierwowzoru. Przede wszystkim ciemne włosy, które miały znaczenie w LOTRze i które odziedziczyła Arwena.
Tworcy chcą napisać swoją wersję opowieści - zasadniczo bardzo kiepsko to widzę, biorąc pod uwagę, że nawet czującemu Tolkiena Jacksonowi wybitnie nie wyszła zdecydowana większość jego dodatków do tej opowieści.
Aragonte - Wto 22 Lut, 2022 11:36
| Admete napisał/a: | | Oj fanfik. Daruję sobie. A propos zróżnicowanej obsady. Mogłabym mieć elfy koreańskie jak nic 😁 |
O tak! Też o tym myślałam Długowłose, czarnowlose Stylówa Goryeo, nie Joseonu
RaczejRozwazna - Wto 22 Lut, 2022 11:40
Niektórym to nawet jakoś specjalnie nie trzeba by było przerabiać uszu
|
|
|