To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Emma 1996 (Gwyneth Paltrow )

Caroline - Pon 08 Sie, 2022 13:49

Tamara napisał/a:
pan Knightley na balu ma na nogach buty do konnej jazdy :thud:

Serio! To masz rację, pan Knightley nigdy by tego nie zrobił :)

Loana - Pon 08 Sie, 2022 20:05

Muszę w końcu obejrzeć tą ekranizację, bo tak naprawdę nigdy jej nie widziałam w całości, tylko jakieś fragmenty :P Trochę pewnie dlatego, że brakuje mi ładnej jakości.
Trzykrotka - Wto 09 Sie, 2022 13:03

Myślę, że tobie ma szansę się spodobać :kwiatek: choć nie wiem, czy dusza reko się nie odezwie. Znalazłam jeszcze jedną odzieżową zadrę, poprawcie mnie jeśli się mylę. Otóż suknia ślubna Emmy jest biała i takim welonikiem, jaki mogłaby założyć współczesna panna młoda. Wydawało mi się, że białe suknie ślubne datują się od czasów królowej Wiktorii?
Tamara - Wto 09 Sie, 2022 13:21

A tak, zapomniałam o tym napisać, a też mnie uderzyło :kwiatek: to że biała to pół biedy, bywały białe suknie suknie ślubne , ale welon zupełnie od czapy, całkowicie współczesny :confused3:
Od czasów Wiktorii biała suknia stała się modna i tak poszło, przedtem była po prostu najlepsza suknia albo wyjątkowo wytworna specjalnie na ślub. gdzieś widziałam rysunki przedstawiające gdańską pannę młodą z bodaj XVII wieku - gdańszczanki wtedy brały ślub w czerni.