To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fanfiki, tłumaczenia, literacka twórczość własna - Królowa Lucia

Trzykrotka - Śro 18 Gru, 2024 12:12

Tamara napisał/a:

Podbój Londynu kilknięty :zawstydzona2: :mrgreen:

:banan: :banan: :banan:

A teraz bonus: co powiesz na zdjęcia Luci i Jurusia?

Tamara - Wto 18 Mar, 2025 10:08

Oesssu, dopiero zajrzałam :zawstydzona2: :zawstydzona2: :zawstydzona2: no pewnie że TAK :serce:
zaczęłam wreszcie Podbój Londynu i to jest przecudowne :serce: :serce: :serce: :rotfl: :rotfl: :rotfl: droga Daisy i jej brokuły na klombiku :rotfl: strasznie żałuję, że tylko to zostało wydane po polsku. A czy wiesz coś o MIss Mapp ? bo rzucił mi się w oczy tytuł "Miss Mapp" i "Mapp i Lucia" gdy szukałam info o autorze.
Wyczytałam też, że w latach 80 zrobili z tego serial.

A jak poprzetłumaczasz, wrzucisz coś jeszcze :kwiatek: :kwiatki_wyciaga: :flirtuje2: :flirtuje1: ?

Trzykrotka - Wto 18 Mar, 2025 12:37

:banan:
Miss Mapp oraz Mapp i Lucia już przetłumaczyłam!
jeśli jest zapotrzebowanie, to wrzucę :banan:

Brokuły na klombie i za chwilę kolejne akcje - oni są bezbłędni :rotfl:

Tamara - Wto 18 Mar, 2025 12:41

Ojej , jesteś BOSKA, droga Trzykrotko :serce: :kwiatki_wyciaga: :cmok: :cmok: :cmok: :cmok: no pewnie , że wrzucaj :serce: :love_shower: :excited:

Prześwietlenie korzeni morwy :rotfl:
I Lucia jako znawczyni - postkubizmu ?

Tamara - Śro 19 Mar, 2025 11:16

To jest lepsze niż najlepszy kryminał z filmem sensacyjnym razem wzięte , wszystkie wysiadają , to się czyta jak HP - nie sposób się oderwać, bo ciąg dalszy absolutnie nie do przewidzenia :serce: :love_shower: :excited:
Trzykrotka - Śro 19 Mar, 2025 20:36

Tamara napisał/a:

I Lucia jako znawczyni - postkubizmu ?

Lucia zna się absolutnie na WSZYSTKIM :mrgreen: Prócz gramofonu, bo to bolszewicki wynalazek :rotfl: Uważam, że Podbój Londynu jest o wiele lepszy od Królowej Luci, kocham tę książkę i tych wszystkich plotkarzy z Riseholme.

Tamara - Czw 20 Mar, 2025 13:31

Taaak , Podbój Londynu jest genialny i naprawdę można po nim Lucie pokochać, chciałabym mieć chociaż dziesiątą część jej umiejętności społecznych i pewności siebie :rozoweokulary: jej umiejetnośc obracania wszystkiego na swoją korzyść jest absolutnie fantastyczna, zdecydowanie zostałam luciofilką :serce: :excited: :rotfl: i jak cudownym zrządzeniem losu choroba Peppina pozwoliła jej wycofać się ze sceny w momencie największych triumfów, nie narażając na utratę popularności itp :lol:
No ale nawet do gramofonu sie w końcu przekonała , w końcu Lucia nie jest zacofana prowincjuszka, tylko kulturalnym duchem płynącym z nowymi prądami,aby poszerzyć świadomość i zyskać głębię :love_shower:

A tak całkiem serio - taka szybkość orientacji i ocenienia ryzyka i korzyści, przy umiejętności postępowania z ludźmi jest naprawdę godna zazdrości.

Trzykrotka - Czw 20 Mar, 2025 19:25

Tamara napisał/a:

A tak całkiem serio - taka szybkość orientacji i ocenienia ryzyka i korzyści, przy umiejętności postępowania z ludźmi jest naprawdę godna zazdrości.

O tak, to prawda, że na wiele sposobów Lucia jest nieprzeciętna. Nawet ten Londyn podbiła w rekordowym czasie i wrócióła do domu syta chwały. Ale nie powiem że nie maiłam satysfakcji, kiedy to Lucia odwróciła się tyłem do Riseholme, a Riseholme odpłaciło jej z nawiązką przy pomocy Olgi i księżniczki Izabeli :mrgreen:
Nie mogłam się też nacieszyć sprawą z "kochankiem" oraz uwielbiałam konspiracje luciafilów :lol:
Cieszmy się, bo na razie poznajemy pannę Mapp, model całkowicie inny, a potem Lucia wraca i to w wielkim stylu i nowych odsłonach.

Tamara - Czw 20 Mar, 2025 20:42

Trzykrotka napisał/a:
Ale nie powiem że nie maiłam satysfakcji, kiedy to Lucia odwróciła się tyłem do Riseholme, a Riseholme odpłaciło jej z nawiązką przy pomocy Olgi i księżniczki Izabeli
Nie mogłam się też nacieszyć sprawą z "kochankiem" oraz uwielbiałam konspiracje luciafilów

Taaaaak :banan_czerwony: :love_shower: :excited: :cheers: !!!