Seriale - Oczko!
Trzykrotka - Czw 27 Paź, 2022 22:24
No, skończyła się drama ku powszechnej szczęśliwości. Oto nasza piękna para na ślubnym kobiercu

BeeMeR - Czw 27 Paź, 2022 22:43
Ślicznie się młodzi w sztangistce dogadali
No, ja też bym sobie nie odpuściła takiego fajnego Pływaka
Duży plus da dramy za pokazanie poprzedniej/pierwszej? miłości doktora - nie myślałam o tym, ale każdy ma swoją historię, nie zawsze szczęśliwą... Oby się teraz pozbierał.
| Trzykrotka napisał/a: | | Oto nasza piękna para na ślubnym kobiercu | No i dobrze, oryginalny kolor
BeeMeR - Pią 28 Paź, 2022 12:12
Obejrzałam pierwsze dwa odcinki Lai Kinnaree
I z radością konkluduję, że podobało mi się bardziej niż się spodziewałam
Niczego mi nie urwało, to nie aż tak, ale jest wizualnie pięknie, gra jest bardzo w porządku, niektórzy drugoplanowi mnie wręcz zachwycają plastycznością twarzy albo urokiem osobistym Ogląda się dobrze, przestałam grać w zbijanie kulek około kwadrans po rozpoczęciu, zawsze to jakiś wyznacznik Nie wydaje mi się by to była drama do powtórek - ileż można oglądać mystery/murder/medical, ale na raz jak najbardziej cieszę się na dalszy seans
Jedyne do czego bym się mogła lekko przyczepić to nadmiar ekspresji i wytrzeszczu Nadecha, ale on i tak ma fajne oczyska i na pewno stonuje niebawem zresztą na razie jego postać wyjściowo to
wcielenie początkowych słów z piosenki tytułowej Friends - nuciło mi się to zresztą na jego widok pół pierwszego odcinka :
"So no one told you life was gonna be this way (...)
It's like you're always stuck in second gear
When it hasn't been your day, your week, your month
Or even your year"
a daleko jeszcze do
"I'll be there for you"
Poznajemy hrabiego In, odpowiedzialnego za porządek publiczny w mieście komendanta straży gdy właśnie wrócił z odległej misji?/urlopu? jeszcze nie wiemy, ale zamiast iść do domu zapija smutki w odpowiednim przybytku, a potem, ledwo trzymając się na nogach i skacowany nieziemsko musi się zmierzyć z nagłymi problemami - raz, że więzień uciekł w nocy z więzienia pod jego nadzorem, a obława nie dała rezultatu, dwa, że potem było jeszcze gorszy ranek. Postać jest barwna i ciekawa, bynajmniej nie jest najmilszym misiem w okolicy ale też nie jest to człowiek zły jak się przez chwilę po zwiastunie obawiałam, mam tylko uwagę techniczną - on cały czas dzierży broń albo w dłoni albo pod pachą i chwilami widać że wyraźnie przeszkadza, np. w sięganiu po coś - zastanawiam się, czy nie było jakiegoś sprytniejszego pomysłu na przymocowanie broni, jak nasze szabelki
Pannę - Lady Pudsorn - poznajemy gdy nocą, po kryjomu leczy osobę w nagłym wypadku. Oficjalnie lekarzem jest jej brat, bo kobieta może najwyżej położną, de facto to ona ma wiedzę i umiejętności. Oboje są dziećmi nieżyjącego już lekarza, od niego zdobywali wiedzę. Brat jest jedną z niezwykle barwnych postaci drugoplanowych, taki cudny brzydal, a jego najlepszy tekst: "bo powiem naszym matkom!"
Rano znalezione zostają niemal nagie zwłoki francuskiego kapitana, tu poznajemy Drugiego tj. Monsieur Roberta (aktora kojarzę z Rak Nakara, tam mi się ogromnie podobał i tu też, zachwyconam ), który zajmuje się nim ze strony Francji, ze strony Syjamu jest nasz hrabia, a panna i cudzoziemiec okropnie psują mu "szybkie śledztwo", zakładające że kapitan upił się (jak to miała w zwyczaju niemal codziennie) i sam wpadł do rzeki. Hrabia złości się pierwszorzędnie, bo nie udało się zdusić sprawy w zarodku, a śledztwo, gdyby wykazało udział Syjamczyka w morderstwie cudzoziemca (a tego oczekują zwierzchnicy Roberta) miałoby fatalne konsekwencje dla kraju. Pannę zaś interesuje dotarcie do prawdy, potwierdzonej medycyną i dowodami. Wszyscy troje zwierają szyki by zagadkę śmierci rozwiązać, panowie oficjalnie, pani na zaproszenie Roberta i wbrew wyraźnej niechęci i sprzeciwowi hrabiego . No już się nie polubili, to oczywiste Ale w zwiastunie kolejnego odcinka już się hrabia dopytuje, czemu ona się tak pięknie uśmiecha do cudzoziemca, to stanowczo wbrew obyczajom!
Hrabia pannę okropnie zirytował, na tyle, że to o nim nie morze przestać mówić, wściekać się i narzekać - jak dobrze poprowadzą ten wątek personalny to będzie cudnie - na razie wstęp jest jak trzeba. Tu pani podziwia obu panów w łodzi - a oni ją oraz mina służącej, która nie miałaby nic przeciwko bliższej znajomości z hrabią
Drama jest pięknie kręcona, z ogromną dbałością, tu i ówdzie bym przycięła za długie sceny albo drobne na szczęście wstawki haha-śmieszne ale generalnie jest dobrze
Absolutnie się nie czepiam, że między ujęciami kwiatki w oknach się przesadziły
Trzykrotka - Pią 28 Paź, 2022 17:06
Oj tam oj tam że kwiatki... Piękne zdjęcia Czekam na dalszy ciąg.
Ciekawe z tą bronią, btw
BeeMeR - Pią 28 Paź, 2022 22:42
Zapomniałam - pani w czerwonej sukni to żona/wdowa kapitana - to chyba będzie cicha woda, w jednej wypowiedzi zapewniła jakim był świetnym, kochanym mężem i że codziennie chodził upijać się i tracić pieniądze na lafiryndy - jakby sprawa kapitana nie była dość śmierdząca
W Sztangistce jestem po strajku głodowym i przywróceniu trenerów, a młodzież radośnie sobie romansuje
Caitriona - Sob 29 Paź, 2022 12:22
| Loana napisał/a: | Ja właśnie oglądam Fajnie, że to ma tylko 12 odcinków, plus dla dramy Ja jestem na 7, chociaż muszę go obejrzeć w całości, bo na razie przeskakiwałam sobie do głównych i ich wspólnych scen. Fajnie razem wypadają i mają tą chemię dobrą Za to drudzy mnie nudzą, ich grzecznie przewijam - pewnie trochę przez to, że drugi jest taki zrobiony, że aż mnie boli patrzenie na niego Główna jest świetna, naprawdę miła dziewczyna i główny ładnie przy niej rozkwita, bo ogólnie to łazi taki skwaszony z tą swoją miną zbitego psa |
Druga para też mnie średnio interesowała, ale też jakoś bardzo nie przeszkadzali, może nie było ich aż tak dużo na ekranie, bo prawie nie przewijałam tego serialu. Tak czy inaczej oglądało się dobrze, a i główną aktorkę polubiłam.
| Loana napisał/a: | | Caitriona napisał/a: | | Skończyłam też If You Wish Upon Me i potwierdziło mi się, że Ji Chang-wook i Soyoung to dobrzy aktorzy, których zawsze chętnie obejrzę. Troszkę się wzruszyłam, historie były ciekawe, wszystko dobrze zagrane. Bardzo mi się podobało. |
A ogólne wrażenie jest pozytywne czy to raczej smutna drama? Wątek głównych jest skończony z "happy endem"? |
If You Wish Upon Me ma zdecydowanie pozytywne zakończenie, jeśli chodzi o główną parę i nie tylko jeśli chodzi o nią. Bardzo fajna jest ta drama, w sumie jest bardzo ciepła.
Caitriona - Sob 29 Paź, 2022 12:29
Nie pamiętam czy pisałam, że oglądam sobie Blind z Taecyeonem, yay, fajnie się ogląda, trzyma w napięciu, co jeszcze wymyślą. Dziś sobie obejrzę dwa kolejne odcinki.
Bad Prosecutor też nadal trzyma poziom, nawet się rozkręcił.
Natomiast zawiesiłam się na dziesiątym odcinku Love in Contract, co mnie trochę dziwi, bo lubię PMY, podoba mi się Kim Jae Young, cała historia też się wydawała ok. Mam wrażenie, że za mało jest chemii między główną parą. Wkurza mnie też ta starsza babka z przeszłości PMY, a w całości podoba mi się tylko przyjaciel gej. Może wrócę do tego, ale jak już będą wszystkie odcinki.
I zaczęłam May I Help You z Lee Hye-ri i Lee Jun-young, oboje lubię. Ludzie piszą że podobna trochę klimatem do Tomorrow, ale ja tego nie oglądałam. Pierwsze trzy odcinki mi się bardzo podobały. https://www.youtube.com/watch?v=wtmMUK3Q-rE
Trzykrotka - Nie 30 Paź, 2022 11:06
Mnie się nadal jakoś dziwnie dobrze ogląda Love in Contract. Naprawdę jest to dla mnie nieoczekiwane, bo wiele sobie po dramie i po 2 odcinkach nie obiecywałam. I temat dość dziwaczny i sytuacja niedorzeczna i wygląd PMY nie zachęcał. Ale wciągnęło mnie niesamowicie i bardzo chcę wiedzieć jak to wszystko uda się rozplątać. Mam problem z panami, bo choć kibicuję Sędziemu, to Aktor, dziwnie kruchy, bezbronny i sympatyczny, skradł mi serce bez reszty. Podoba mi się szczerość, z jaką działają bohaterowie, nie usiłując niczego przykrywać kolejnymi kłamstwami, jak to często bywa. Podoba mi się bohaterka działająca tak, by osłaniać innych nawet kosztem siebie.
12 odcinek zakończył się prawie westernowo. Ciekawam czy pozbedą się pani Yoo - czarnego charatkeru - czy każą jej odpokutować winy.
Admete - Nie 30 Paź, 2022 11:11
A ludzie ogólnie nie znoszą Aktora. Pewnie dlatego dobrze ci się ogląda, bo masz dla niego sympatię.
Trzykrotka - Nie 30 Paź, 2022 13:38
Jego jedyną "winą" jest że się zakochał i bardzo chciałby być szczęśliwcem, którego pani wybierze. Ani ona go nie chce ani kot. Biedak
A serio, to sam aktor bardzo dużo własnego uroku i zaangażowania włożył w tę postać i naprawdę - nie życzę Aktorowi sukcesu z Sang Eun, ale życzę żeby byl szczęśliwy z kimś dobrym i miłym.
Trzykrotka - Nie 30 Paź, 2022 18:15
Pyra zrobiła film o tragedii na Itewonie; objaśnia w nim co i jak się wydarzyło.
BeeMeR - Nie 30 Paź, 2022 18:20
Rzuć linkiem
edit: znalazłam
Ja oglądam dalej Sztangistkę, ale tu i ówdzie przyspieszam, przyznaję. Ładnie randkują, obściskują się publicznie a niby tajniaczą, ale niektóre problemy jak "pryszcz na nosie" to mnie jakby mniej interesują
Absolutnie nie znoszę reakcji zaskoczeniowej typu "wylatuje mi z buzi jedzenie/picie"
Trzykrotka - Nie 30 Paź, 2022 19:33
| BeeMeR napisał/a: |
Absolutnie nie znoszę reakcji zaskoczeniowrj typu "wylatuje mi z buzi jedzenie/picie" |
O matko, tak Zwłaszcza że jest totalnie nieprawdziwa; człowiek prędzej się czymś zakrztusi niż wypuści jedzenie z otwartej buzi. To jest wzięte prosto z komiksów.
Mnie też Sztangistka spowolniała... Od kiedy randkują, zrobiło się słodko ale mniej ciekawie. Dobrze że to już praktycznie końcówka. U mnie tato zobaczył wygłupiającą się szczęśliwie parę i pewnie będzie epicka chryja.
BeeMeR - Nie 30 Paź, 2022 19:53
| Trzykrotka napisał/a: | | U mnie tato zobaczył wygłupiającą się szczęśliwie parę i pewnie będzie epicka chryja. | Też tak myślałam
Zostały mi dwa odcinki - i pomyślę nad nową dramą
Obejrzałam ten filmik - prosto i boleśnie przystępnie jak doszło do tragedii, biedaki
Wspomnienia mi pobiegły do studenckiej imprezy w Bydgoszczy sprzed kilku lat - panika i wąskie gardło to prosta recepta na dramat
Admete - Nie 30 Paź, 2022 21:26
O tragedii czytałam głównie w anglojęzycznych źródłach koreańskich. 154 ofiary śmiertelna, 133 ranne. Straszne.
https://www.koreatimes.co...281_338870.html
https://www.koreatimes.co...352_338857.html
Deanariell - Nie 30 Paź, 2022 22:26
Bilans ofiar może jeszcze się niestety zwiększyć... Okropne nieszczęście.
BeeMeR - Nie 30 Paź, 2022 22:56
Bardzo mi się podoba cameo Kim Seul Gi (w Sztangistce) oraz wątki poboczne, np. Wujka, trenerki, trenera. Najmniej mnie rusza brat lekarz, jeśli mam być szczera.
Trzykrotka - Nie 30 Paź, 2022 23:57
| BeeMeR napisał/a: | | Bardzo mi się podoba cameo Kim Seul Gi (w Sztangistce). |
A właśnie, w Law Cafe Kim Seul Gi ma sporą rolę - gra przyjaciółkę szkolną obojga głównych. Lubię ją bardzo.
Gongowa już po ślubie. Widzialam jakieś zdjęcia firmy która robiła dekoracje kwiatowe - przepiękne. I kilka zdjęć z sesji ślubnej. Bardzo dziewczęco panna młoda była wystylizowana.
Aragonte - Pon 31 Paź, 2022 12:16
Oglądałam filmik Pyry o tej katastrofie - okropność Notabene dowiedziałam się o tym od przyjaciółki z Anglii, tam rozpowszechniano wiadomość, że ludzie tak się pchali, bo poszła plotka, że w jednym z klubów czy knajp jest jakiś celebryta.
| Trzykrotka napisał/a: | | człowiek prędzej się czymś zakrztusi niż wypuści jedzenie z otwartej buzi. |
Nie no, zdarza się to, ale nie tak spektakularnie Oczywiście w dramach pokazują to w mocno przesadzony i niesmaczny sposób.
Mnie ta słodycz w Sztangistce nie przeszkadzała, bo cały czas obawiałam się, że dowalą standardową dramatozą, a tu nic, tylko fałszywe alarmy.
BeeMeR - Pon 31 Paź, 2022 13:35
U nas w mediach też się spotkałam z wersją o celebrycie.
| Cytat: | | Mnie ta słodycz w Sztangistce nie przeszkadzała | mnie słodycz też nie przeszkadza, bynajmniej, to jest -nomen omen- słodkie, ale tam wlepili do tego nagle nagromadzenie zachowań szczeniackich i to już nie było takie fajne. Na szczęście to dość szybko przeszło jak tylko młodzi ogłosili urbi et orbi że są parą.
BeeMeR - Wto 01 Lis, 2022 07:57
Skończyłam Sztangistkę - podobało mi się, to bardzo przyjemna drama i lekki, ładny romans bez nadmiernych dramatoz i rozwiązań z tyłka wziętych
Co nie zmienia faktu, że im dalej w dramę tym bardziej drażniły mnie przyjaciółki Bok Joo, ich wrzaskliwość i szczeniackie zagrania. Końcówka pozamiatała szybko wątki drugoplanowe, w niektórych parach trochę szkoda, że zobaczyliśmy tylko efekt końcowy, a nie jak do tego doszło
Wiecie, czego jeszcze nie znoszę w dramach?
Jak ktoś zaczyna się z kimś spotykać, tajniaczy, a tu nadchodzi koleżanka i pani prast pana w gębę, że niby jej się narzucał albo popycha w krzaki, żeby nie było widać, jak blisko razem szli
Obejrzałam pierwszy odcinek If you wish - ogromnie lubię Sung Dong Ila jak ma co grać, a nie wydurniać się
edit:
Drugi odcinek za mną, podoba mi się klimat tej dramy, nostalgiczno-piękny
Bardzo mi się podoba duet głównych panów, dziewczyna też, no i piesek.
Jedyne, czego nie czuję, to wątek gangsterski i tu przewijam ile się da.
Gangsterzy zawsze byli poza moim spektrum zainteresowań
Admete - Wto 01 Lis, 2022 18:56
Dziewczyny wyglądają tak samo, ale sam teledysk nieźle pomyślany:
https://www.youtube.com/watch?v=fCO7f0SmrDc
Widać, że siedzę mniej lub bardziej bezmyślnie na YT
BeeMeR - Wto 01 Lis, 2022 18:59
Czasem trzeba - zwłaszcza jak jutro szkoła
Ja po trzecim odcinku Wish - dalej mi się podoba
Admete - Wto 01 Lis, 2022 19:00
A tu niespodzianka - mam jutro wolne. Dyrekcje poszalały
BeeMeR - Wto 01 Lis, 2022 19:08
Faktycznie - mówiłaś