To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Pod Duchem, Małpą i Samurajem czyli dramaland po raz 16

Aragonte - Sob 27 Paź, 2018 20:24

BeeMeR napisał/a:
Masz młodszego braciszka Oh Gonga? :shock: Pokaż :flirtuje1:

No, Son Yuk Gonga - chyba się chwaliłam? :mrgreen:
https://cdn.shopify.com/s/files/1/3007/9500/products/26233824_876795942482000_4310357947830688395_o_985e84c4-f899-4582-8b5e-9e9202c8cc69_1024x1024@2x.jpg?v=1519925639
Mój niestety obywa się bez swego hyunga :wink:

BeeMeR - Sob 27 Paź, 2018 21:25

Może mu donosi co i jak ;-)
Nawet jeśli się chwaliłaś wcześniej to nic mi ta zabawka nie mówiła :kwiatek:

edit:
skończyłam 13. odc.
Panna wspomniała nazwisko SOG i się nie pojawił :shock:

a w 14. Ma wróciła z jagodami z Himalajów rozczochrana ale w doskonałym makijażu ;)

Trzykrotka - Sob 27 Paź, 2018 22:42

Na koreańskie kosmetyki nawet wiatry Himalajów nie działają :lol: Ach, jak oni ogrzewali tego Ma Wanga! I dzielnie przyjęli na siebie część jego strzał.
No, to teraz będziesz miała wkurz fandomu Hwayugi taki, że po Himalajach niosło...
Tak, za wykopanie Oh Gonga za drzwi (czy on już przypadkiem nie siedział u niej w łóżku, w płaszcz odziany oczywiście?) należał się pannie co najmniej mały kop dla opamiętania :frustracja:

U mnie tatuś - właściwy, choć przyszywany teść Księcia właśnie wykonał w stronę Dołeczka sarange z rączkami nad głową, a mnie aż szwy zatrzeszczały, tak kwiknęłam. No, dzieje się u nich tuż przed finałem, dzieje!

BeeMeR - Sob 27 Paź, 2018 23:07

Trzykrotka napisał/a:
Na koreańskie kosmetyki nawet wiatry Himalajów nie działają
To samo pomyślałam :lol:
Przejęcie strzał było zacne - po Małpie spłynęło, patriarchę znokautowało :lol:

Trzykrotka napisał/a:
Tak, za wykopanie Oh Gonga za drzwi (czy on już przypadkiem nie siedział u niej w łóżku, w płaszcz odziany oczywiście?) należał się pannie co najmniej mały kop dla opamiętania
Nie, na łóżku siedział jak go zaprosiła :serduszkate: (wreszcie!) ale zaraz zaczęła nawijać o dzwonku przeznaczenia i uciekł

wykopała go jak jej się położył na kolanach (jakby było za co :zalamka: ) ale wcześniej zrobili hug w kolorystyce yin - yang ;)

Dalej im wszystkim idzie para z ust :boisie2:

Trzykrotka - Nie 28 Paź, 2018 00:15

A tak, pamiętam, strasznie był zmęczony i w ogóle... i natychmiast chciał się kłaść :lol:
Moglabym oglądać dramę tylko o nich, a raczej o tym, jak zaobrączkowana Sun Mi na co dzien radzi sobie z wyskokami Oh Gonga. Rany, jak on w 1-2 odcinku wywalił jej ścianę w domu, a potem o mało nie zabił strachem, bo przybył pokazać jej, że ta--dam! ścianę właśnie wstawił! Głupek jeden. Ale znowu potem siedział na dachu, majdał nogami, wysyłał w niebo gwiazdy i pilnował, żeby jej w nocy coś nie zeżarło (bo powinien ją zjeść tylko on :lol: ). Oh Gong na skraju dachu - to jeden z moich ulubionych obrazów z Hwayugi :serce2:

Księciunio obejrzany, następca tronu wszystko wie, wprasza się do komnaty żony nr 1 na noc, a my spokojnie czekamy na (dobry :trzyma_kciuki: ) finał.
:idzie_spac:

Alicja - Nie 28 Paź, 2018 05:48

Świetnie czyta się was po kilku dniach. Mnóstwo stron, tytułów i emocji :lol: aż się pogubiłam i już nie wiem kto umarł a kto dobrze wygląda.
Mam jak Trzykrotka,pełną spiżarnię choć wcale mnie to nie cieszy, bo aż palec na muszę swędzi by kliknąć na inny serial. Twardo oglądam do końca Beautiful Spy,zostały 2 odc, aktor i koreański szpieg finalnie wyznał sobie PRAWDZIWE uczucia, zaś przystojny Pan major jest smutny,bo jego miłość wybrała innego. Teraz zostało mu pęknąć sobie w łeb albo jechać na Północ i przyjąć wyrok śmierci. Ach, głównego postrzelony w plecy podczas ślubu :thud:

Trzykrotka - Nie 28 Paź, 2018 07:29

Aj, w plecy to już naprawdę nieładnie. I to w dzień ślubu. Az sibie zerknę na obsadę Beautiful Spy, bo jakoś kompletnie nie kojarzę.
Alicjo, od dobrobytu samych bieżących dram już mizna zglupieć, a przecież tyle nieco starszych ciągle czeka, jak choćby moje AM1994, które - czekam z utęsknieniem - w końcu się rozkręci :trzyma_kciuki:
Edit:sprawdziłam: bardzo zacna obsada. I nasz Książę z 3 Muszkieterow i Eric z Another Miss Oh, a szpieżycę gra nasza Antosia :oklaski:

Edit2: Song Yuk Gongowi jest rewelacyjnie wśród twoich książek, Aragonte :serduszkate: Milo go znowu widzieć.

BeeMeR - Nie 28 Paź, 2018 07:46

Antosia to kto? (Już sprawdziłam i wiem)
W ĄM1994 (przypomniało mi się nagle) masz w odcinku przed sobą jedną z moich ulubionych tych scen Głównych-na sam koniec odcinka.
Co do Księcia- ciekawa jak to rozwikłają wszystko w jednym odcinku, bo pewna jestem tylko tego kto będzie następnym Satto wioski no i że happy end dla Głównych będzie :wink:
Co do Hwayugi - nic tylko kłaść Małpę spać - albo pozwolić mu wypoczywać na swych kolanach :serduszkate: nie zajmując bransoletki :mrgreen:
Nie to, żebym od razu oczekiwała pokładzin (zwłaszcza że wiem kiedy i jakie będą :serduszkate: ) ale strasznie mi ta świętoszkowatość Głównej panny uderzyła po romansie :roll:

Trzykrotka - Nie 28 Paź, 2018 09:33

Ja mam takie podejrzenie, że ona jest mentalnie strasznie zapóźniona w tej właśnie dziedzinie: romansowej i atencja Małpy, która uszczęśliwiłaby każdą przeciętną ziemiankę i wróżkę, ją na razie przerasta i peszy. Oczywiście, Son Oh Gonga uważa za swego, poszła na bój o niego z Bibliotekarką, ale jego dość czasami końskie zaloty zabijają ją z nóg, zamiast położyć na płask - że tak powiem. Dlatego teraz świetne dwie rzeczy są przed tobą. Jedna to Sam Jang-nie-Sam-Jang w roli napalonej kotki, oraz Sam Jang wreszcie kochająca i wyzbyta głupich hamulców, czy to obyczajowych, czy tych we własnej głowie.
Aragonte - Nie 28 Paź, 2018 09:58

A ja dodam jeszcze, że przed BeeMeR jest jeden z najlepszych odcinków Hwayugi, ciężki emocjonalnie, ale bardzo dobry, w którym aktorka w głównej roli miała wreszcie dużo więcej do zagrania.
A jego atutem jest też to IMHO, że siostry Hong trzymały się pierwowzoru :wink: Mam wrażenie, że im bliżej to szło oryginalnej Podróży na zachód, tym lepiej to się kończyło dla dramy :-P

BeeMeR - Nie 28 Paź, 2018 11:09

Trzykrotka napisał/a:
ona jest mentalnie strasznie zapóźniona w tej właśnie dziedzinie: romansowej i atencja Małpy, która uszczęśliwiłaby każdą przeciętną ziemiankę i wróżkę, ją na razie przerasta i peszy. Oczywiście, Son Oh Gonga uważa za swego, poszła na bój o niego z Bibliotekarką, ale jego dość czasami końskie zaloty zabijają ją z nóg, zamiast położyć na płask - że tak powiem.
Problem w tym, że ja to rozumowo ogarniam, ale emocjonalnie nie bardzo kupuję - chwilami jest wszystko ok, a nagle mi się sypie, jak teraz - ja już z początku pisałam o problemie z główną panią, trochę za bardzo widzę jak gra, jak wymuszone są jej nieśmiałe uśmiechy podczas gdy LSG i jest bardzo naturalny i swobodny. Zombiaczka też mi się podoba o wiele bardziej. Może mi się aktorka jako uwodzicielka spodoba bardziej ;)
Btw. ploteczki o niebiańskich wróżkach były przednie :lol:

Aragonte napisał/a:
im bliżej to szło oryginalnej Podróży na zachód, tym lepiej to się kończyło dla dramy
Z Władcą Pierścieni też tak było ;)

Nawiasem, okropne są te wafle do lodów obtoczone w kolorowych farfoclach :confused3:

Aragonte - Nie 28 Paź, 2018 11:17

Ale w sumie to ona musi być zapóźniona, skoro miała mocno utrudnione kontakty z ludźmi w ogóle, doświadczeń romansowych nie ma żadnych (typowo dramowo :-P ).
Ale co tam, i tak oglądałam to głównie dla Małpy :wink:

Admete - Nie 28 Paź, 2018 11:18

Ja na tym etapie już dramę porzuciłam - i tak bardzo długo wytrwałam ;) Na mnie Małpa nie podziałała za bardzo, choć doceniam aktora ;)
BeeMeR - Nie 28 Paź, 2018 11:29

Dla mnie też już jest trochę długo (ale hiatus pomógł mi się stęsknić za dramą ;) ) i zimno (ta nieustanna para z ust :confused3: ) ale uważam, że Małpa warta jest seansu :serce: - no i parę innych spraw/osób. Myślę, że nieco bardziej zwarte odcinki (krótsze m/w o kwadrans) oraz mniej statyczna w dialogach reżyseria byłyby lepsze dla dramy. Zbyt często ludzie po prostu stoją/siedzą naprzeciw siebie :roll:
Trzykrotka - Nie 28 Paź, 2018 11:50

Tam niestety sporym obciążeniem było kręcenie na bieżąco, zwlaszcza że przywyklismy już do dram bardziej dopiętych i scenariuszowo i jak chodzi o prowadzenie aktorów i filmowanie.
Aragonte - Nie 28 Paź, 2018 13:08

BeeMeR napisał/a:
ale uważam, że Małpa warta jest seansu :serce: - no i parę innych spraw/osób. Myślę, że nieco bardziej zwarte odcinki (krótsze m/w o kwadrans) oraz mniej statyczna w dialogach reżyseria byłyby lepsze dla dramy. Zbyt często ludzie po prostu stoją/siedzą naprzeciw siebie :roll:

Zgadzam się ze wszystkim, z zarzutami też.

Admete - Nie 28 Paź, 2018 18:29

Zwiastun Alhambry:

https://www.instagram.com...ndrama.official

A tu nowa drama ze Szpinakiem:

zooshe - Nie 28 Paź, 2018 20:21

Wróciłam szczęśliwie do kraju z można powiedzieć wycieczki życia podczas, której nachodziłam się jak chyba nigdy w życiu, przeżyłam kilka ciekawych sytuacji a także poznałam przemiłych ludzi. Korea to naprawdę piękny i niezwykły kraj do którego chciałabym jeszcze kiedyś powrócić. Teraz w ten ponury deszczowy wieczór segreguję zdjęcia próbując chociaż myślami powrócić do tamtych miejsc. Jeśli macie ochotę pooglądać trochę zdjęć sukcesywnie będę wrzucać linki.
Na początek pałac Changdeokgung z jego pięknym Secret garden zwanym też Forbidden garden.

https://photos.app.goo.gl/qoT5wBYJykegMQkm6

Aragonte - Nie 28 Paź, 2018 20:25

Zooshe, wróciłaś! :love_shower:
A może wrzucisz linki do zdjęć do wątku podróżniczego, co? Na pewno sporo osób by je chętnie obejrzało, a tutaj to mało kto zagląda.
Tu masz wątek o podróżach:
https://forum.northandsouth.info/2194,2425.htm

Trzykrotka - Nie 28 Paź, 2018 21:34

Jak tam jest obłędnie pieknie... Czy któraś z pań w hanboku to ty? Pytam, bo nie wiem, jak wyglądasz :kwiatek:

Edit: zwiastuny Alhambry niewiele mówią, ale wizualnie są piękne.

BeeMeR - Nie 28 Paź, 2018 21:44

Piękny ten pałac :serce:
Zooshe :kwiatki_wyciaga:

Obejrzałam 14 odc. Hwayugi do końca - podziały się cuda, rozumiem, że jeszcze większe będą się działy w kolejnym odcinku :mrgreen:
Tylko panna durna wierzy szamance jakby demony, bóstwa i szamani nigdy nie kłamali w żywe oczy :czekam2:

Aragonte - Nie 28 Paź, 2018 21:49

No durna, ech :zalamka:

Piękny ten pałac :serce2:

Trzykrotka - Nie 28 Paź, 2018 21:49

Bo szamanka uderza kłamstwem w miejsce, które bardzo Sam Jang boli i co do którego ma mocne poczucie winy. Ona naprawdę jest bardzo pewna siebie tylko w interesach. W miłości jest jak dziecko we mgle.
BeeMeR - Nie 28 Paź, 2018 21:59

Ja niby o tym wiem, ale na tym etapie znajomości (jak chce z Małpą wziąć ślub) to powinna mu bardziej ufać do jasnej... :bejsbol: Tak samo gdy szamanka prosiła ją o nakapanie krwi do kadzielnicy powinna była to z Oh Gongiem skonsultować :nudelkula1_zolta: No i nie wywalać z domu gdy ten chce z nią spędzać wieczór a ona też chciałaby ale z jakiegoś durnego powodu nie pozwala sobie i jemu :roll: - przecież Małpa jest grzeczny ( :twisted: ) i nie robi niczego, czego by sobie nie życzyła.
Ech, chyba jej nie polubię już... :roll:
A jeszcze kolejny odcinek miałam w kiepskawej wersji i trochę mi zejdzie zanim się stenteguje. :czekam2:

zooshe - Nie 28 Paź, 2018 23:19

Aragonte napisał/a:

A może wrzucisz linki do zdjęć do wątku podróżniczego, co? Na pewno sporo osób by je chętnie obejrzało, a tutaj to mało kto zagląda.
https://forum.northandsouth.info/2194,2425.htm

Pewnie jakieś wrzucę ale nie wszystkie, zanudziliby się. :-P

Trzykrotka napisał/a:
Czy któraś z pań w hanboku to ty? Pytam, bo nie wiem, jak wyglądasz :kwiatek:

Nie. Hanbok nie jest na moją figurę, ale niektóre hanbuki były tak piękne, że poprostu musiałam im robić zdjęcie, choćby i z ukrycia. :zawstydzona2:

https://photos.app.goo.gl/DdchBrqBGLWho7GF9

https://photos.app.goo.gl/9GaRSSQQetwhUJEs8