To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Plotki i wieści filmowe część II

Agn - Pon 28 Mar, 2022 13:20

Biorac pod uwage, ze wciaz sa jakos dziwnie nagradzani biali i heteroseksualni - to ma znaczenie. Bo to sa chwile przelomu. To ze ktos jest lgbt nie sprawilo, ze zostal pominiety. I skoro celebruje sie czyjes osiagniecia w innych dziedzinach - typu lata temu pierwsza kobiete w kosmosie, gdzie wczesniej by nie mogla leciec, bo wlasnie byla kobieta - to chyba jest jakis symbol poprawy? Czemu nie i w nagrodach filmowych?
I serio, bardziej widze problem tutaj, w Polsce, gdzie kazdy choc troche inny nadaje sie jako material do bicia. Polacy jeszcze nie sa nauczeni pewnych zachowan. I nie naucza sie, nie przy tej wladzy, ktora pojechala sobie na dzieleniu ludzi na lepszych i gorszych i zaostrzyla uprzedzenia i nienawisc.
Nie twierdze, ze w USA jest super idealnie - nigdzie nie jest. Ale osiagniecia warto podkreslac, a zle zachowania pietnowac. I zdaje sie, ze dzieki #metoo pewien producent wyladowal za kratkami?

Nie chce mi sie na ten temat dyskutowac, bo ani ja ciebie nie przekonam, ani ty mnie. Mnie Oscary interesuja, obejrzalam i nie zaluje. Jesli ciebie nie interesuja, to spoko, ale celebruje sobie sukces ekipy "Diuny" - daj mi sie cieszyc bez umniejszania.

annmichelle - Pon 28 Mar, 2022 13:38

Agn napisał/a:
Nie chce mi sie na ten temat dyskutowac, bo ani ja ciebie nie przekonam, ani ty mnie. Mnie Oscary interesuja, obejrzalam i nie zaluje. Jesli ciebie nie interesuja, to spoko, ale celebruje sobie sukces ekipy "Diuny" - daj mi sie cieszyc bez umniejszania.

Agn :shock: , ależ nie umniejszam Twojej radości.
Chyba mnie źle zrozumiałaś. :mysle:

Co do rasizmu w USA to sam ruch Black Lives Matter pokazuje skalę problemu i ichnie podejście.

Ale to nie ten temat na tego typu dyskusję. :-)

Tamara - Pon 28 Mar, 2022 13:44

annmichelle napisał/a:
Tamara napisał/a:
Nie dziwię się Willowi że dał facetowi w pysk , też bym dała .

Serio? :-|
Wstałabyś, podeszła do gościa na scenie i uderzyła go? :shock:

Uważam, że zachował się skandalicznie.
Pomijam już kwestię przemocy samej w sobie - uderzyć innego człowieka, który się tego absolutnie nie spodziewa, i to tak z wyrachowaniem (wstał wyluzowany, podszedł te kilkanaście kroków i ciach!), ale to wszystko na imprezie, którą śledzi ileś tam set milionów ludzi na żywo, w wykonaniu człowieka, który dla wielu ludzi na świecie jest idolem, wzorem do naśladowania, itd.
Wiesz, jak to będzie odbierane przez wielu? Ot czarny pobił czarnego, bo chciał i czuł się bezkarny. A czarnoskórzy z ghett jeszcze mu w tym przyklasną. :-|
Smith zrobił krzywdę swoim braciom (innym czarnoskórym), o których wspomina.
Osobom uprzedzonym dał kolejny argument, niestety.
I jego mowa o miłości, Bogu, itd. brzmi teraz tak fałszywie.

Co do reakcji na słowa prowadzącego o żonie Smitha to mógł zareagować na sto innych sposobów, a biorąc pod uwagę, że było to w USA to mógł gościa puścić w skarpetkach, jakby zażyczył sobie odszkodowanie i gość byłby skończony finansowo, wizerunkowo, medialnie.
A tak to być może on będzie miał problemy i to poważne za napaść, pobicie i co tam jeszcze adwokaci będą mogli ugrać.
Większy respekt wzbudziły, gdyby po słowach prowadzącego wstali z żoną i wyszli z gali.

Przemoc nigdy nie jest dobrym sposobem na rozwiązywanie problemów.

Gdybym była facetem i ktoś na oczach całego świata obrażałby moją żonę - tak , dałabym . Bo jak widać można bezkarnie kpić z chorej kobiety - nikt nie potępił Rocka za chamskie dowcipkowanie , najwyraźniej kobieta w Hollywood nadal jest podczłowiekem. Wszyscy się oburzają na Smitha, a może ktoś by zauważył, że to Rock pierwszy przekroczył granicę ? Przemoc nie jest dobrym sposobem rozwiązywania problemów, ale czasem jedynym skutecznym.

annmichelle - Pon 28 Mar, 2022 14:02

Tu się z Tobą nie zgodzę.
Przemoc nigdy nie jest jedynym wyjściem, a już na pewno nie najlepszym, czy najskuteczniejszym. :?
Uzasadniłam dlaczego, więc nie będę się powtarzać. :wink:

Dodam tylko, że dla mnie uderzenie kogoś jest samo w sobie abstrakcyjnym czynem, bo nigdy nikogo nie uderzyłam (przynajmniej od kiedy sięga moja pamięć, bo co wyprawiałam jako niemowlak to nie pamiętam :wink: ). I nie chciałabym też mieć takiego mężczyzny, który w tej konkretnej sytuacji "wystartowałby" z pięściami. :roll: Wcale nie postrzegałabym tego jako objaw miłości, rycerskości czy walki o moje dobre imię. :-|

A ten Rock i Smith jeden drugiego warci - widać trafił swój na swego.

Agn napisał/a:
Biorac pod uwage, ze wciaz sa jakos dziwnie nagradzani biali i heteroseksualni - to ma znaczenie. Bo to sa chwile przelomu. To ze ktos jest lgbt nie sprawilo, ze zostal pominiety. I skoro celebruje sie czyjes osiagniecia w innych dziedzinach - typu lata temu pierwsza kobiete w kosmosie, gdzie wczesniej by nie mogla leciec, bo wlasnie byla kobieta - to chyba jest jakis symbol poprawy? Czemu nie i w nagrodach filmowych?

Bo dla mnie jako kobiety brzmi to dyskryminująco?
O ile pierwsza kobieta w kosmosie była dobre 50 lat temu, więc inne czasy (także mentalnie i społecznie) i wiązało się to bardziej z fizycznością (że słabsze fizycznie kobiety też mogą latać), to podkreślanie nachalnie płci reżyserki czy scenarzystki uważam za ubliżające w pewien sposób. Jakby chciano podkreślić "acha, MIMO że jest kobietą to potrafi napisać DOBRY scenariusz czy wyreżyserować film", jakby nagradzano, że "kobieta, a dała (intelektualnie?) rolę podołać zadaniu". :evil:
Podobnie z podkreślaniem koloru skóry np. aktorów. "No popatrz, czarny/żółty a potrafi grać dobrze Hamleta". :evil: Halo? Mamy XXI wiek.

Agn napisał/a:
I zdaje sie, ze dzieki #metoo pewien producent wyladowal za kratkami?

I co - on JEDEN jedyny w całej historii Hollywood był/jest taki?
Ukarali, bo były mocne dowody i od początku to jego podawano, koledzy z branży się poodwracali i go "poświęcili", żeby sprawa ucichła i można było dalej kręcić kasę.
A co z resztą drapieżników w tym biznesie? Zamienili się w owieczki? Aktorki przestały przechodzić castingi przez łóżko? Chciałabym wierzyć w lepszy świat, ale to brzmi jak "Imagine" Lennona: "You may say I'm a dreamer..."

Agn, nie bierz tej dyskusji personalnie :-) , wiesz, że lubię z Tobą pogadać. :wink:

annmichelle - Pon 28 Mar, 2022 15:51

BeeMeR napisał/a:
Agn napisał/a:
A o kieckach nie bede chyba gadac, bo znowu Chalamet skasowal wszystkich.
Czyżby wystąpił w kiecce? :twisted:

Dla mnie zwycięzcą pod względem stroju jest Hans Zimmer (Oscar za muzykę do "Diuny"):
https://twitter.com/HansZimmer/status/1508243504224358400?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1508243504224358400%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fkultura.gazeta.pl%2Fkultura%2F711443828272397zendaya-i-kristen-stewart-olsniewaly-na-czerwonym-dywanie-ale.html
Ktoś pobije tę kreację? :cool:
Nawet zapozował z podróbką Oscara. :lol:

Admete - Pon 28 Mar, 2022 16:37

Nie miałam pojęcia o ty zdarzeniu na Oscarach. Już lata temu przestały mnie interesować, między innymi dlatego, że panuje na nich taka sztuczna poprawność polityczna, że zęby bolą. A co do opinii na temat zdarzenia to stoję po stronie Annamichelle. Pewne rzeczy są niedopuszczalne publicznie, dobry smak i kultura tego wymagają. I nie wiem, dlaczego wygrać miał akurat Will Smith - były lepsze role. Cały film o siostrach Williams był dość przeciętny.
Tamara - Pon 28 Mar, 2022 17:02

Admete napisał/a:
Pewne rzeczy są niedopuszczalne publicznie, dobry smak i kultura tego wymagają.

Ale nie w showbiznesie - nieważne jak mówią, byle by mówili . Idę o zakład , że ani jednemu ani drugiemu całe zajście nie zaszkodzi .

Admete - Pon 28 Mar, 2022 19:45

Być może, ale mnie się nie musi podobać jak i cały showbiznes.
Trzykrotka - Pon 28 Mar, 2022 20:04

Obejrzałam nagranie z tego incydentu - okropność. Nie podobało mi się ani głupawe zachowanie Rocka, ani agresja (także słowna) Smitha. Nie nie i nie. Wystarczyło odpowiedzieć mu w równie pięknym stylu, aż się prosiło.
annmichelle - Pon 28 Mar, 2022 21:38

Trzykrotka napisał/a:
Wystarczyło odpowiedzieć mu w równie pięknym stylu, aż się prosiło.

Albo jak wspomniałam - wstać i wyjść.
Raz, że pokazałby klasę, dwa, że niezła byłaby panika jakby go później szukali, żeby wręczyć nagrodę. :lol:
To dopiero przeszłoby do historii! :mrgreen:

Swoją drogą to trochę wygląda tak jakby Smith coś wziął albo był tak nabuzowany przed odebraniem nagrody, że go aż roznosiło.

Dobra, ode mnie koniec w temacie mordobicia, wystarczy, że ta wiadomość dziś jest nr 1 w mediach.

Szkoda, że mniej info np. w filmie, który wygrał.

BeeMeR - Wto 29 Mar, 2022 08:41

https://tvn24.pl/kultura-i-styl/will-smith-przeprasza-chrisa-rocka-za-swoje-zachowanie-5653798
Trzykrotka - Wto 29 Mar, 2022 09:22

Dobre i to. Niechby i Rock przeprosił Jadę i będzie jedna wielka happy family.
annmichelle - Sob 09 Kwi, 2022 08:30

Wrzucam info, jak zakończyła się sprawa ze Smithem:
https://www.onet.pl/film/...kffdj5,681c1dfa

Trzykrotka - Sob 09 Kwi, 2022 09:37

Czytałam też gdzieś, że wycofano go z filmów, w których miał grać. Odczuje dotkliwie swój wyczyn.
annmichelle - Sob 04 Cze, 2022 16:57

Buszując po Disney plus natrafiłam na info o serialu "Pam and Tommy" opowiadającym o burzliwym związku Pameli Anderson (blond seksbomba z lat 90-tych, ratowniczka :-P w Słonecznym Patrolu) i perkusisty Tommy'ego Lee Jonesa.
Temat kompletnie mi obojętny, kojarzę jakąś aferę z sekstaśmą, ale nigdy nie dociekałam o co tam chodziło.
Z ciekawości poczytałam sobie recenzje (zagraniczne, bo w Polsce póki co niewiele) i serial zbiera bardzo dobre oceny od profesjonalnych krytyków. A wydaje się, że temat taki raczej mało ciekawy...
Tak jak wspomniałam - serialu nie zamierzam oglądać (nawet dla aktorów), za to zwróciłam uwagę na obsadę: Pamelę gra Lili James (Downton Abbey, Mamma Mia 2, Baby Driver, Stowarzyszenie Miłośników..., Kopciuszek), a jej męża - Sebastian Stan (Bucky i Zimowy Zołnierz z marvelowego universum).
Aktorzy wizualnie w ogóle nie przypominają oryginałów, za to gdy zobaczyłam zdjęcia - :paddotylu:
Brawa dla charakteryzatorów! :oklaski:
Z ciekawostek: Lili James miała zrobioną całowitą protezę biustu :cool: , a Stan - przyrodzenia :cool: plus sztuczne tatuaże, bo w serialu jest podobno sporo golizny, a aktorzy być może niekoniecznie chcieli się obnażać aż tak frontalnie i całkowicie. :wink:
Lili James jako Pamela:

Sebastian Stan jako Tommy Lee:

Agn - Sob 04 Cze, 2022 20:01

I... ten serial jest na Disneyu?!!! :confused3:
Bede omijac szerokim lukiem. Kojarze Pamele Anderson, ale nieee, to nie moj cyrk i nie moje malpy...

annmichelle - Sob 04 Cze, 2022 20:08

Agn napisał/a:
I... ten serial jest na Disneyu?!!! :confused3:

Lepiej: nie tylko jest na Disney Plus, ale to... produkcja Disneya. :mrgreen:

Agn - Sob 04 Cze, 2022 21:25

Nie znalam Disneya od tej strony! :shock:
Loana - Pon 06 Cze, 2022 09:41

Agn napisał/a:

Ja też nie :P I chyba nie chciałam poznawać :P
Już wolę, żeby się skupili na k-dramach, bo jak na razie dwie ich produkcji (współprodukcji? nie do końca rozumiem, jak to działa) wyszły im naprawdę świetnie dla mnie :P

annmichelle - Pon 06 Cze, 2022 18:28

Loana napisał/a:
Agn napisał/a:

Ja też nie :P I chyba nie chciałam poznawać :P

Ale przecież Disney zawsze kręcił także filmy inne niż animacje i dla najmłodszej publiki :mysle: , więc ja nie jestem zdziwiona. Swoją drogą może lepiej taka produkcja (dramat biograficzny) niż kolejna przesłodzona komedia romantyczna lub jakaś głupkowata.
Co do tego konkretnego serialu to nie oceniam, bo nie widziałam. :wink:
Zbiera dobre recenzje, więc nie jest pewnie tak zły jak wskazywałby temat, którym się zajmuje.
Zaskoczyło mnie przede wszystkim, że główne role gra para aktorów, których raczej nie podejrzewałabym o taki wybór, no i, jednak odważne sceny, jak się domyślam.
Być może oboje chcą się odciąć od ról, które dotychczas im się przypisywało i proponowano.
Dla aktora to na pewno wyzwanie zagrać kompletnie inną rolę, niż dotychczas. Choć to skok na głęboką wodę.

W każdym razie - gdy ktoś z forum obejrzał, to poczytam opinie.

Tamara - Wto 07 Cze, 2022 08:38

annmichelle napisał/a:
perkusisty Tommy'ego Lee Jonesa.

Perkusista to Tommy Lee, Tommy Lee Jones to aktor , który z Pamelą chyba nawet nigdy nie miał nic współnego :wink:

Agn - Wto 07 Cze, 2022 08:50

Nic mi nigdy nie bylo wiadomo nt Disneya krecacego filmy dla doroslych, stad moje zdziwienie. Najbardziej dla doroslych kojarze chyba tylko Gwiezdne wojny. :mysle:
annmichelle - Wto 07 Cze, 2022 11:41

Tamara napisał/a:
annmichelle napisał/a:
perkusisty Tommy'ego Lee Jonesa.

Perkusista to Tommy Lee, Tommy Lee Jones to aktor , który z Pamelą chyba nawet nigdy nie miał nic współnego :wink:

No to widzicie jaka jestem zorientowana. :lol:
Przeczytałam Tommy Lee i skojarzeniowo dopisałam resztę. :rotfl:

Tamara - Wto 07 Cze, 2022 12:57

:mrgreen: swoją drogą, idąc tym tropem - ciekawe kiedy nakręcą film/serial o Deppie i Heard :-P :roll:
Agn - Wto 07 Cze, 2022 13:15

Tylko nie to, ten cyrk panoszyl sie wszedzie gdzie nie splunac.