Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V
Anaru - Sob 20 Gru, 2014 12:22
No proszę...
Ciekawa jestem czy u nich trzeci film będzie tez normalnie wyświetlany czy może jest zakazany.
Admete - Śro 31 Gru, 2014 17:29
Skończyłam właśnie oglądać Like father, like son. Film o zamienionych dzieciach i ich rodzicach. O tym, co znaczy być ojcem. Nie wyobrażam sobie przez co przechodzą takie rodziny, bo przecież to się czasem zdarzało.
https://www.youtube.com/watch?v=d9ZU0_RFiDQ
Caitriona - Śro 31 Gru, 2014 19:22
Obejrzałam Pingwiny z Madagaskaru Niesamowicie mi się podobały Uwielbiam pingwiny, cały film o nich to czysta przyjemność i rozrywka.
Ale John Malkovich jako Dave - mistrzostwo Super głos, ale też animacja ośmiornicy, jej mimika świetna - no cały Malkovich. Także bardzo fajny był głos Benedicta Cumberbatcha, taki angielski
Admete - Czw 01 Sty, 2015 18:59
Ratując pana Banksa - ciepły, pięknie zagrany film o autorce książek o Mary Poppins. Bardzo polecam.
Alicja - Czw 01 Sty, 2015 19:08
Bardzo lubię ten film Uważam, że Emma Thompson cudownie zagrała P.L.Travers
Admete - Czw 01 Sty, 2015 19:19
Tu ciekawy tekst o prawdziwej Travers:
http://www.wysokieobcasy....ia_Travers.html
Caitriona - Czw 01 Sty, 2015 20:42
Obejrzałam sobie Pride - angielski film oparty na faktach. Grupa homoseksualistów postanawia pomóc strajkującym górnikom. Zakładają LGSM i zbierają datki. Symaptyczny film, kilka śmiesznych scen, dobra obada (Andrew Scott, Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Paddy Considine, Joe Gilgun). Lubię takie filmy.
https://www.youtube.com/watch?v=kZfFvsKDuUU
Akaterine - Czw 01 Sty, 2015 21:03
Już od jakiegoś czasu jest na mojej liście filmów do obejrzenia .
praedzio - Czw 01 Sty, 2015 21:37
O, właśnie miałam obejrzeć (a właściwie skończyć oglądać) ten film. Zaczęłam jeszcze przed świętami, a później jakoś nie miałam głowy, ani humoru.
Tymczasem wczoraj i dziś obejrzałam dwa różne zupełnie filmy.
Wczoraj na ząb chwyciłam Liama Hemswortha w filmie "Paranoja". Młody, ambitny człowiek jako pionek w rozgrywce między tuzami dwóch największych korporacji w dziedzinie telekomunikacji. W roli szefów dwóch wrogich sobie firm Harrison Ford i Gary Oldman. Potrzebowałam wczoraj czegoś lekkiego, odprężającego a zarazem zajmującego umysł i oczy (wspomniałam o Liamie? ). Można obejrzeć, ale raczej jednorazowo.
Dziś za to całkiem przypadkowo plącząc się po imdb trafiłam na film pt. "Druga Ziemia".
17-letnia dziewczyna w dniu odkrycia nowej planety, zwanej Ziemią 2 powoduje wypadek, w którym giną ciężarna kobieta i jej synek, zaś jej mąż zapada w śpiączkę. Mijają cztery lata, po których nasza bohaterka wychodzi z więzienia i usiłuje rozpocząć nowe życie.
Podczas jej codziennych obowiązków (zatrudnia się w szkole jako sprzątaczka) wciąż słyszy dobiegające czy to z radia, czy to z telewizji najnowsze doniesienia na temat Ziemi 2, która okazuje się być prawie idealnym odbiciem naszej planety, wliczając w to zamieszkujących tam ludzi. Kiedy jest organizowany konkurs, wygraną którego jest przelot na Ziemię 2, dziewczyna nie waha się wziąć w nim udziału.
Film daje trochę do myślenia. Chodzi o odwieczną chęć człowieka zmiany swojego losu, cofnięcia się w czasie i uniknięcie pewnych błędów popełnionych w przeszłości. Film nie odpowiada na wszystkie pytania. Jest też tam trochę nieścisłości i braku logiki, ale pomysł sam w sobie niezły.
Admete - Pią 02 Sty, 2015 07:38
Wygląda to ciekawie. Jak się zdarzy okazja, to obejrzę.
BeeMeR - Pią 02 Sty, 2015 08:09
Dla mnie "Druga Ziemia" była przede wszystkim nielogiczna w sferze fantastycznej, ale ciekawa w obyczajowej.
BeeMeR - Śro 07 Sty, 2015 11:44
Jack pogromca olbrzymów (Jack The Giant Slayer) (2013)
Dawno dawno temu, w królewskim Albionie, istniała możliwość/groźba połączenia ze światem olbrzymów praz magiczną fasolę:
Rzeczona fasolka wygląda zarąbiście zwłaszcza jak rośnie
Gorzej z głównym bohaterem, co to ma li i jedynie dwie miny - oto one:
Znacznie bardziej interesujące są inne postaci - np. dowódca wojsk (Ewan McGregor) Królewna jest ok.
Olbrzymy są ciekawie zanimowane - trochę chyba nawet zagrane - lubują się w ludzkim mięsie w każdym razie
I to jest główny powód, dla którego doprawdy nie wiem, do kogo adresowany jest ten film:
wizualnie jest bardzo ładny, spektakularny, chwilami baśniowy, ale ma tez taką dozę brutalności i wstawki lekko obrzydliwe że dla dzieci na pewno nie. Dla nastolatków - hm... nie jestem przekonana, czy pozwolę moim dzieciom jako nastolatkom oglądać rozrywanie ciała ludzkiego przez olbrzymy albo wyrzucanie młotem czy ręką w powietrze a walce
Czas pokaże.
Anaru - Śro 07 Sty, 2015 14:44
Innymi słowy to jest dla takich starych fantastyczno-horrorowych wyjadaczy .
Przechodzi na moją listę do szybkiego zobaczenia.
My natomiast obejrzałyśmy Opowieści, które żyją tylko w pamięci (Historias que so existem quando lembradas) (2011)
Bardzo spokojny, niepochopny film w którym akcji prawie w ogóle nie ma. W ubogiej odizolowanej wiosce gdzieś w brazylijskim interiorze żyje grupka ludzi. Wszyscy starzy, każdy ma swoje zadanie i wykonuje je dla gromadki, która wspólnie je, bawi się, modli w kościele, spędza czas. Każdy dzień podobny do drugiego, prawie jak dzień świstaka, czas sobie mija spokojnie, ludzie spokojnie żyją w pętli codziennych czynności. I w tą kompletnie zastaną rzeczywistość trafia młodziutka fotografka Rita zafascynowana tym miejscem, sprzętami i ludźmi w tam żyjącymi. Zamieszkuje u starej Madaleny co dzień piekącej bułki, towarzyszy jej, fotografuje, a robiąc zdjęcia powoli poznaje tajemnicę mieszkańców wioski.
Piękne zdjęcia, piękne twarze starych ludzi, śliczna młoda dziewczyna, świetny poetycki klimat. Nie dla wielbicieli filmów akcji, mnie się bardzo podobał.
Tu o filmie, parę fotek, zwiastuny
http://www.filmweb.pl/fil...9ci-2011-634459
I jeszcze parę fotek
Admete - Śro 07 Sty, 2015 16:51
Zainteresowana jestem tym filmem - pamiętaj o mnie
BeeMeR - Śro 07 Sty, 2015 17:14
i o mnie - ja też chcę!
Anaru - Śro 07 Sty, 2015 19:36
Będę miała następnym razem w Krakowie
Na drugim biegunie jest z kolei Choleryk z Brooklynu (The Angriest Man in Brooklyn) (2014)
Film o człowieku od lat wkurzonym na wszystkich, swoją żonę, rodzinę, wspólników w firmie, taksówkarzy, lekarzy i w ogóle wszystkich dookoła. Hanry Altmann (Robin Williams) jest niemiły, ciągle wściekły, upierdliwy. W pewnym momencie swoim zachowaniem wkurza w szpitalu młodą lekarkę doktor Sharon (Mila Kunis), zastępującą jego stałego lekarza i ta w odruchu wściekłości informuje go, że ma tętniaka i ma przed sobą 90 minut życia. Harry wybiega ze szpitala i postanawia nadrobić wszystkie wieloletnie zaniedbania, pogodzić się z rodziną, ostatni raz kochać z żoną, wynagrodzić krzywdy. Problem w tym, że ludzie wcale nie mają na to ochoty i że wieloletnie mury trudno się burzy nagłym wzrostem chęci.
Lekarka natomiast po ochłonięciu wyrusza w miasto by jak najprędzej odnaleźć pacjenta i wyjaśnić sytuację.
Po film sięgnęłam oczywiście z powodu Robina Williamsa, którego bardzo lubię i dobrej obsady, ale zawiodłam się na całej linii. Miał być komediodramat, był dramat pełna gębą, na dodatek cały czas, przez większość filmu, wszyscy mieli do siebie pretensje, a sytuację poprawiała dopiero wiadomość, że mąż/tato/brat/wspólnik umiera. Niby życiowe, ale wrzeszczące, męczące, wykrzywiony Robin, to nie ten Robin, którego lubię, widać po nim zmęczenie. Mnie też zmęczyło oglądanie, coś było w tym filmie nie tak. W jednym momencie tylko urosła mi gula w gardle - jak z ust bohatera padło "na moim nagrobku będzie napisane: odszedł w 2014 roku". Bardzo przykre w kontekście śmierci aktora własnie w tym roku.
Więcej o filmie
http://www.filmweb.pl/fil...ynu-2014-596988
trochę fotek
http://www.filmweb.pl/fil...4-596988/photos
BeeMeR - Śro 07 Sty, 2015 20:29
Tego filmu nie chcę - kino depresyjne, histeryczne albo wrzeszczące z pretensjami to nie moja bajka.
Anaru - Śro 07 Sty, 2015 20:42
Ja tego akurat filmu absolutnie nie polecam, dlatego pisałam, że na drugim biegunie jest.
Agn - Czw 08 Sty, 2015 23:24
Wróciłam właśnie z kina z Za jakie grzechy, dobry Boże?
To wam musi starczyć za recenzję...
I tak przez cały film.
Anaru - Czw 08 Sty, 2015 23:32
No dobra, trza będzie zobaczyć.
Caitriona - Pią 09 Sty, 2015 06:54
To jest bardso dobry i smieszny film, też polecam
Caitriona - Sob 10 Sty, 2015 20:29
Into the Woods - rewelacja! Musical, ale bez przepychu. Bardzo fajnie połączone różne klasyczne bajki. Muzyka i piosenki wpadające w ucho, bardzo dobrze prowadzą akcję do przodu, ale poza filmem słuchać nie będę. Cudowna Meryl Streep w roli wiedźmy. Reszta obsady w porządku. Perełka to Johnny Depp w malutkiej rólce Złego Wilka.
https://www.youtube.com/watch?v=L6Yz5BRMGIQ
Unbroken - reżyseria Angelina Jolie. Film na faktach autentycznych, oparty na książce Laury Hillenbrand. Opowiada o losach wojennych olimpijczyka Louisa Zamperini, chłopak przeszedł wiele: był nawigatorem, jego samolot został zestrzelony, spędził na tratwie zdaje się 45 dni, a uratował go okręt japoński, więc trafił do obozu. Ogląda się dobrze.
https://www.youtube.com/watch?v=XrjJbl7kRrI
Anaru - Nie 11 Sty, 2015 00:14
Oba mam w planie zobaczyć jak będą.
Admete - Nie 11 Sty, 2015 07:18
Przypomniałam sobie wczoraj Miss Pettigrew lives for a day. Uroczy film.
Caitriona - Śro 14 Sty, 2015 20:34
The Imitation Game - z Benedictem C. w roli Alana Turinga, matematyka, który miał kluczową rolę w złamaniu Enigmy. Naprawdę dobry film z dobrą rolą Cumberbatcha. Partnerują mu na ekranie Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong, Charles Dance i Allen Leech.
Selma - świetny film. Poruszający, trzymający w napięciu, świetnie zrealizowany. O trzech marszach Martina Lutera Kinga z Selmy do Montgomery w Alabamie. Polecam.
|
|
|