To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - Zapowiedzi wydawnicze

Caitriona - Sob 29 Cze, 2013 23:53

Agn napisał/a:
Królowa. Nieznana historia ELżbiety Bowes-Lyon lady Colin Campbell

O, to może być ciekawe.

Anonymous - Nie 30 Cze, 2013 00:02

Na Krolowa to już napalona jestem :D
milenaj - Pią 26 Lip, 2013 14:39

Martha Grimes:

http://www.empik.com/przy...71682,ksiazka-p

:cheerleader2: :cheerleader2: :cheerleader2:

Ania Aga - Pią 26 Lip, 2013 15:55

Też się cieszę!
Anonymous - Nie 28 Lip, 2013 11:17

MG wznawia Jane Eyrye http://www.wydawnictwomg....-autobiografia/ wydanie powinno być super, będzie pretekst na powtórkę.

A i summa summarum "Królowa" mnie zawiodła. Strasznie plotkarska i przesycona antypatią autorki do Królowej Matki.

Admete - Nie 28 Lip, 2013 11:19

Ładna okładka, ale ja mam przyzwoite wydanie z Prószyńskiego. No i teraz jakoś mi pisarstwo Bronte już nie odpowiada. Zbyt egzaltowane.
Agn - Nie 28 Lip, 2013 11:22

Jane Eyre autobiografia? Nie mogliby już przestać kombinować z tym tytułem???
Mam swoje wydanie JE, kolejnego już na pewno nie będę kupowała.

Anonymous - Nie 28 Lip, 2013 11:24

A ja mam ostatnio ochote na powtórki.
Haftując słucham sobie Pottera, Mama zadowolona, też słucha(teraz Komnata Tajemnic), w planach mamy całą Potterowską serię i mam na dysku Emmę i Dumę i uprzedzenie.

A Jane Eyre bym sobie powtórzyła. Lubię tę książke, a nigdy nie rozumiałam fenomenu "Wichrowych wzgórz"

Anonymous - Nie 28 Lip, 2013 11:26

Agn napisał/a:
Mam swoje wydanie JE, kolejnego już na pewno nie będę kupowała.

Kupiłam dawno na allegro, rozsypująca się książka, mam jeszcze z tej klasyki romansu co ongiś za 9.90 wychodziło. Mi się nowe przyda. :D

Agn - Nie 28 Lip, 2013 11:29

lady_kasiek napisał/a:
Lubię tę książke, a nigdy nie rozumiałam fenomenu "Wichrowych wzgórz"

Ja za to zawsze rozumiałam ten fenomen.
lady_kasiek napisał/a:
rozsypująca się książka, mam jeszcze z tej klasyki romansu co ongiś za 9.90 wychodziło. Mi się nowe przyda.

Ja się w takie coś nie bawię. Kiedyś myślałam, by sobie kupić nowe wydanie jakiejś książki, która się rozsypuje, ale potem i tak sięgałam do starej, a nową oddawałam do biblioteki. W nowej nie było tego momentu, kiedy przy przewracaniu trzeba było przytrzymać kartkę, bo wiesz, że wyleci, nie ma plamy z kawy, która cię strasznie wkurza, ale wiesz, że tam jest i ma być.

Admete - Nie 28 Lip, 2013 11:30

Moje pierwsze wydanie to tez było to rozlatujące się. Wymieniłam na wydanie Prószyńskiego.
Anonymous - Nie 28 Lip, 2013 11:33

Agn napisał/a:
Ja się w takie coś nie bawię.

Gdybym ja tak zaczytała ten egzemplarz, to ok. Ale dostałam w stanie preagonalnym.
Rozsypuje mi się "Przeminęło z wiatrem" i już kilka lat noszę się z zamiarem kupna nowego. I ciągle wracam do mojego starego wydania :P

Wiem, że wiele osób ubóstwia "Wichrowe wzgórze", ja kilka razy podchodziłam do tej książki, a gdy w końcu przeczytałam, nie wiedziałam o co takie halo.
Ale rozumiem, że może sie podobać :D

Admete - Nie 28 Lip, 2013 11:38

Wichrowych tez nie lubię. Ogólnie siostry Bronte pisarsko przestały mnie interesować.
Anonymous - Nie 28 Lip, 2013 12:03

Zobaczę, czy mi się coś zmieniło. Dawno nie czytałam. A serial został u przyjaciółki w Lublinie. :-|
akne - Nie 01 Wrz, 2013 18:44

Szczerze mówiąc, to mnie sto razy bardziej pociąga ich życie opisane w biografiach niż ich książki - są dziwne, dzikie, sentymentalne w typie powieści gotyckiej. Wcale mnie to nie bierze, Jane przynajmniej pisała jak było - każda baba musi sobie znaleźć bogatego chłopa, bo inaczej miała przechlapane. A miłość to fajny dodtaek. Nie potrzeba się do tego okaleczać, wypalać oczu w pożarzee itp.
Agn - Nie 01 Wrz, 2013 18:57

akne napisał/a:
Jane przynajmniej pisała jak było - każda baba musi sobie znaleźć bogatego chłopa, bo inaczej miała przechlapane

Jeśli do tego sprowadzić poczucie rzeczywistości, to owszem. Ale moim zdaniem idealizowała życie. Źli żałują za swe postępki, dobrzy zdobywają świetną pannę, wszelkie zawirowania, nawet groźne dla reputacji, daje się załagodzić. W prawdziwym życiu jest jednak inaczej. Ale też z drugiej strony za to Austen zawsze lubiłam. Jej książki koją nerwy.
Z twórczości Bronte czytałam tylko te najsłynniejsze tytuły. Wichrowe wzgórza mnie zachwyciły i wciąż poruszają moją wyobraźnię.

Admete - Nie 01 Wrz, 2013 19:27

Cytat:
Ale moim zdaniem idealizowała życie.

Robiła to najzupełniej świadomie. Wszak tworzyła fikcję ;)

akne - Nie 01 Wrz, 2013 21:11

No właśnie
milenaj - Czw 05 Wrz, 2013 20:58

Czy ja pisałam, że niedługo nowa Marha Grimes będzie? :mrgreen:
Caitriona - Nie 08 Wrz, 2013 18:31

I to z Richardem Jury'm ;)
milenaj - Nie 08 Wrz, 2013 18:35

No właśnie. :banan: :banan: :banan:
Admete - Nie 08 Wrz, 2013 18:47

Ja jeszcze wszystkich wydanych nie czytałam...mus nadrobić..
Caitriona - Nie 08 Wrz, 2013 18:54

Ja mam do nadrobienia te zdaje się trzy z Emmą Graham :)
Admete - Nie 08 Wrz, 2013 18:58

Dwie z Emma przeczytałam, udało mi się pożyczyć. Gorzej z powieściami z inspektorem. Tych za bardzo nie ma w bibliotekach u mnie.
Caitriona - Nie 08 Wrz, 2013 19:11

U mnie na szczęście są wszystkie książki Grimes, jeno rozsiane po różnych oddziałach, ale to pikuś. Ta na pewno tez będzie.