Literatura - Proza i poezja - Chcę poczytać o...
akne - Pią 23 Lip, 2010 13:43
Bynajmniej To otwarta droga dla mnie do ewentualnej kolejnej części, ale chodzi mi o ruszanie wyobrażnią, tylko tyle. Od początku miałam zamiar wlepić do powieści zakończenie otwarte
Tam naprwadę wszystko jest wyjaśnione, tylko głównie w aluzjach i małych wzmiankach. Trzeba być uważnym, może przy drugim czytaniu to lepiej widać
To psychologicznie oczyswiste, że tajemnicy z XVIII wieku nie da się wyśledzić w dwa tygodnie. W każdym razie Ewa- główna bohaterka na końcu wszystkiego się DOMYŚLA. I na tym polega zabawa- ona wie, czytelnik wie i nikt inny. Na razie.
Lady-Kasiek, jeśli chcesz prześlę Ci na praiva moje komentarze do tego wątku, żebyś mogła mi ewentualnie wskazac luki i to czego Czytelnik nie dostrzega. ?
Anonymous - Pią 23 Lip, 2010 14:28
jasne, że chcę! I to bardzo
MariStella - Śro 08 Wrz, 2010 19:11
Poszukuję książki o relacji Mistrz- Uczennica z różnicą wieku(oczywiście on starszy), która potem zmieni się w coś więcej.
Znacie coś takiego?
Aragonte - Śro 08 Wrz, 2010 19:55
Np. coś takiego jak dzieje Abelarda i Heloizy?
MariStella - Śro 08 Wrz, 2010 20:08
| Aragonte napisał/a: | | Np. coś takiego jak dzieje Abelarda i Heloizy? |
Tak coś w tym stylu, ale mogę być też takie które dzieją się w naszych czasach typu przełożony-pracownica.
W te desenie.
Tamara - Czw 09 Wrz, 2010 11:34
"Pigmalion"
Anaru - Czw 09 Wrz, 2010 20:25
Uhm, Lolita?
Anonymous - Pią 15 Paź, 2010 21:02
Dziewczynki, możecie polecić mi jakąś książkę opisującą okres rozbiorów Polski? Chodzi mi oczywiście o beletrystykę. Mile widziane byłyby powstania styczniowe i listopadowe, jeśli to nie za duże wymagania.
A, i jeszcze coś z II wojny światowej. Jeśli znacie. Także beletrystyka i także z Polską jako miejscem akcji.
Muszę zrobić napad na bibliotekę miejską
Admete - Pią 15 Paź, 2010 21:16
Okres po powstaniu styczniowym to Nad Niemnem moje ukochane Wierna rzeka to samo powstanie - książka dość ponura, ale jakoś mam do niej sentyment.
Anonymous - Pią 15 Paź, 2010 21:29
Nad Niemnem próbowałam czytać jakieś 5-4 lata temu będąc w szpitalu i nie dobrnęłam nawet do połowy. Zatrzymałam się na łysym początku i kaput... nie dałam rady. Wierna rzeka szczerze nawet mi do głowy nie przyszła. Wstyd jak nie wiem!
Dzięki wielkie, dopisuję na listę książek "do wypożyczenia"
Admete - Sob 16 Paź, 2010 08:53
Byłaś za młoda, żeby docenić Nad Niemnem. Spróbuj jeszcze raz. To w gruncie rzeczy także piękna historia miłosna
RaczejRozwazna - Sob 16 Paź, 2010 12:11
Nad Niemnem kocham miłością wierną:)
A jeśli chodzi o okres wojenny - może sięgnęłabyś po dzienniki i relacje autentyczne? Czasem to lepsze niż najlepsza beletrystyka... Np Nowaka-Jeziorańskiego "Kurier z Warszawy".
Można spróbować Bratnego "Kolumbów", pokazuje dobrze dramat tego pokolenia, ale nie jest to "łatwa i przyjemna" lektura.
W czasie zaborów dzieje się akcja większości powieści Rodziewiczównej, polecam zwłaszcza mój ukochany "Dewajtis".
Sofijufka - Sob 16 Paź, 2010 12:22
kiedyś bardzo mi sie podobał "Miecz syreny" Auderskiej, Marii Ginter "galopem pod wiatr" oraz "Z wiatrem pod wiatr"
Anonymous - Sob 16 Paź, 2010 12:27
Ja bym poleciła "Ostatnie lato" - Catrin Collier, świetna książka połknęłam ją błyskawicznie i zarówno mnie i mojej Mamie się podobało, co jest rzadkoscią i dowodzi o jakości książki
Alicja też jak się pojawi szepnie dobre słówko
Anonymous - Sob 16 Paź, 2010 19:48
Jejuś, dziewczynki! Nie wiem jak Wam dziękować!
Wszystkie tytuły pozapisywałam na kartce i czekają na swoją kolej. Nie sądziłam, ze aż tyle ich dostanę. Mam nadzieję, że są u nas w bibliotece.
Z okresu wojennego mogą być dzienniki i rekacje. Nawet bym prosiła. Gąska jestem, ze wcześniej o nich nie pisałam. Roztrzepanie.
Jeszcze raz Wam kochane dziękuję :*
Agn - Sob 16 Paź, 2010 20:00
A czy ktoś zna jakąś książkę, która by była w guście "Downton Abbey" albo "Gosford Park"? Mam ochotę na takie klimaty...
aneby - Sob 16 Paź, 2010 20:17
A "Powrót do Brideshead" ? Chociaż tak szczerze mówiąc średnio mi się książka podobała. Film bardzo.
Agn - Sob 16 Paź, 2010 20:24
To już mam za sobą. Ale chodzi mi o to... czasy tamte i żeby byli i panowie i służba.
Fibula - Sob 16 Paź, 2010 21:43
Humorystycznie P. G. Wodehouse.
RaczejRozwazna - Sob 16 Paź, 2010 21:49
| Fibula napisał/a: | | Humorystycznie P. G. Woodhouse. |
O tak Ryczałam ze śmiechu, gdy czytałam jego powieści...
Agn - Sob 16 Paź, 2010 22:12
On wszystkie ma w tym klimacie czy tylko jedną? Tytuł by się jakiś przydał, bo przeglądam obcojęzyczną ofertę empiku...
O, nawet "Pan Kleks" się zaszportał w wyniki "Woodhouse", ke pasza?
Admete - Sob 16 Paź, 2010 23:15
Dom w Riverton.
Agn - Sob 16 Paź, 2010 23:49
To: http://www.dobraksiazka.n...n-p-135754.html ?
Wygląda apetycznie... i jaka gruba! Ściągnę ją sobie w pracy. Ha! Dzięki.
RaczejRozwazna - Nie 17 Paź, 2010 00:31
Ja polecam zwłaszcza "Pełnię księżyca" Woodhouse'a. Ale wiem, że conajmniej kilka z jego powieści łączy postać genialnego sługi (kamerdynera), ja czytalam z tej serii "Dewizę Woosterów".
Fibula - Nie 17 Paź, 2010 00:31
| Agn napisał/a: | On wszystkie ma w tym klimacie czy tylko jedną? Tytuł by się jakiś przydał, bo przeglądam obcojęzyczną ofertę empiku...
O, nawet "Pan Kleks" się zaszportał w wyniki "Woodhouse", ke pasza? |
Ojć, może dlatego, że źle podałam nazwisko. Wodehouse oczywiście.
Z wydanych po polsku (po wojnie, bo przedwojenne to chyba tylko na Allegro i drogo) możesz przeczytać Dewizę Woosterów, Dziękuję, Jeeves! i Wielce zobowiązany, Jeeves (powieści z cyklu Jeeves i Wooster) i koniecznie Pełnię księżyca (cykl Blandings). Szkoda, że nie ma wydawnictwa chętnego do wydania całości. Jest też serial na podstawie Jeevesa (duet Fry i Laurie ), ale jeszcze go nie oglądałam.
|
|
|