To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Polskie filmy historyczne i kostiumowe

BeeMeR - Sob 20 Lip, 2019 22:39

Aktorstwo świetne (szczególnie podobał mi się margrabie tj. Fetting oraz Seniuk), twarze piękne a nie gęby - no a fabuła, wiadomo nie każdemu wszystko pasuje :mrgreen:
Tamara - Sob 20 Lip, 2019 23:52

Może gdybym kiedyś zaczęła oglądać od samego początku pierwszego odcinka, to bym się wdrożyła i urok fabuły uchwyciła , bo przy takim wyrywkowym oglądaniu to ni huhu jednak :wink:
BeeMeR - Nie 21 Lip, 2019 00:03

Szczerze mówiąc przez pierwszy odcinek czułam się iec zagubiona, myląc postaci i nie bardzo chwytając coko jak, ale od drugiego załapałam bezproblemowo :mrgreen: :cheerleader2:
praedzio - Wto 17 Wrz, 2019 17:02

O, jak mi dobrze zrobiła ta recenzja: https://zpopk.pl/pilsudski-2019.html :rotfl:
Agn - Wto 17 Wrz, 2019 17:39

Nie spodziewalam sie niczego dobrego po tym filmie. I nie lubie patrzec na Szyca, wiec i tka bym nie poszla.
Aragonte - Wto 17 Wrz, 2019 17:45

A ja zajrzałam do recenzji... i niestety zawisłam na tytule. Chyba moja tolerancja na błędy i usterki za bardzo wzrosła, niestety. A może dawno Zwierza nie czytałam i odwykłam.
Szafran - Wto 17 Wrz, 2019 18:34

Aragonte napisał/a:
A ja zajrzałam do recenzji... i niestety zawisłam na tytule. Chyba moja tolerancja na błędy i usterki za bardzo wzrosła, niestety. A może dawno Zwierza nie czytałam i odwykłam.

Nie jesteś sama, mnie też odrzuciło po tytule. Ale juz dawno pisałam, że nie jestem w stanie tych tekstów czytać.

BeeMeR - Wto 17 Wrz, 2019 18:43

Ja nie jestem w stanie patrzeć na Szyca :roll:
Szafran - Wto 17 Wrz, 2019 19:49

Zobaczcie sobie przy okazji zwiastun "Legionów". To wydaje się jeszcze gorsze od Piłsudskiego.

I tam jest Fabijański. Szyc nie jest moim ulubieńcem, ale potrafi przynajmniej grać. F.... cóż... ni bardzo;).

Tamara - Nie 22 Wrz, 2019 14:33

praedzio napisał/a:
O, jak mi dobrze zrobiła ta recenzja: https://zpopk.pl/pilsudski-2019.html :rotfl:

Bardzo ładna recenzja :mrgreen: co prawda za cholerę nie zamierzam tego oglądać , ale i tak jestem mile zaskoczona , że nie jest gorzej . I w pełni zgadzam się z post scriptum - nie ma polskiego filmu bez gołego biustu :lol:

praedzio - Nie 22 Wrz, 2019 14:47

Ja z racji roboty po prostu mam przesyt Piłsudskim. :roll:
Admete - Nie 22 Wrz, 2019 14:58

U mnie ogólnie przesyt patriotyczny.
Admete - Śro 16 Cze, 2021 21:18

Wyszła na dvd zrekonstruowana wersja Nad Niemnem. Jest nawet blue ray. Chyba kupię.
annmichelle - Śro 16 Cze, 2021 21:53

O, "Nad Niemnem" po rekonstrukcji i w wersji HD to też bym chętnie zakupiła. :serduszkate:
Admete - Śro 16 Cze, 2021 22:47

Ceny niezbyt wysokie. Kupię pewnie w lipcu. Teraz nie mam głowy do zakupów.
Tamara - Czw 17 Cze, 2021 16:24

Ooooo, MUS natychmiast zanabyć :serce: Admete :kwiatek: :przytul:
Admete - Czw 17 Cze, 2021 18:30

Okładka bardzo ładna.
Tamara - Czw 17 Cze, 2021 20:12

Kliknięte :cool: :mrgreen:
Fibula - Sob 26 Cze, 2021 21:25

I jak jakość, sprawdzałaś? Ja zawisłam na powtórce w tv wiosną, ale i obraz, i dźwięk były bardzo takie sobie. :-| Noce i dnie serialowe też by mogli poprawić cyfrowo. :serce:
Aragonte - Nie 27 Cze, 2021 00:18

Mam już "Nad Niemnem" w wersji blue-ray, ale dopiero jutro wieczorem mam szansę sprawdzić jakość, dziś jestem u rodziców :-)
Fibula - Pon 28 Cze, 2021 00:06

Aragonte, przy okazji, to nic pilnego. :kwiatek:
Tamara - Śro 21 Lip, 2021 18:56

Obejrzałam dziś wreszcie półtora odcinka nowego Nad Niemnem - jakość obrazu faktycznie nieporównywalna, jest ostro, jaśniej, lepsze kolory , widać szczegóły, wyraźnie widać mimikę aktorów , przez co mam wrażenie , że oglądam zupełnie nowy i nieznany dotąd film :lol: niestety Justynie zjaśniały włosy i nie jest już prawie brunetką jak w starej wersji . Za to widać, że jest dzień :mrgreen: jest naturalna zieleń , wyraźne tło a nie jakieś ogólne ciemne plamy . Najbardziej mnie zaskoczyła zmiana winietki na planszy tytułowej z zielono-pomarańczowej na zielono-czerwoną :shock: . No i bardziej podobała mi się wersja menu ze starej wersji, z sepiowym krajobrazem rzecznym i napisami ręczną kursywą :serce: sądzę, ze będę oglądać raz jedną, raz drugą wersję, bo do starej mam sentyment wielki .
Bryczesy Benedykta w scenie sporu z Bohatyrowiczami okazały się rdzawo-brązowe, z wszytą jak należy skóra po wewnętrznej stronie ud :lol: za to suknie pani Emilii są jakieś beżowe :shock: a Justyna ma zarąbiście czerwoną szminkę :lol: No i dzięki widocznym szczegółom wszyscy okazali się trochę młodsi wizualnie niż w starej wersji :mrgreen:

Admete - Śro 21 Lip, 2021 19:34

Idę kupić, bo jeszcze tego nie zrobiłam ;)
Aragonte - Śro 21 Lip, 2021 19:59

Tamara napisał/a:
niestety Justynie zjaśniały włosy i nie jest już prawie brunetką jak w starej wersji

Mówiłam :-P :zalamka: :wink:
Tamara napisał/a:
Najbardziej mnie zaskoczyła zmiana winietki na planszy tytułowej z zielono-pomarańczowej na zielono-czerwoną :shock: .

O, to też mi się rzuciło w oczy.
Ale ogółem to cieszę się, że mam obie te wersje :wink:

Tamara - Śro 21 Lip, 2021 21:36

Aragonte napisał/a:
Mówiłam :-P :zalamka:

Od razu wypatrywałam jak wygląda, bo pamiętałam, co mówiłaś :wink: zdziwiła mnie tez brązowa narzutka Marty , za to ucieszyły wreszcie widoczne szczegóły wnętrz . Dobił czerrrrrwony gładki dywan w salonie Korczyna :-P

Też się cieszę z obu wersji :mrgreen: :cheerleader2: