To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz

Trzykrotka - Wto 14 Cze, 2022 10:38

BeeMeR napisał/a:
Będziesz próbować?

Popróbuję :kwiatek:

Popróbowałam :banan:
Lakornom naprawdę jest bardzo niedaleko do południowoamerykańskich telenoweli. Tutaj zaczyna się klasycznie.
Jest bogata rodzina - wrzaskliwy okrutnie ojciec, dwójka dorosłych dzieci z pierwszego małżeństwa (żona chyba nie żyje, jak rozumiem) i odstrojona druga żona, ze strasznie skrzekliwym głosem, oczywiście zołza. Jest też mały synek z drugiego małżeństwa. Starszego syna ojciec wygnał z domu i z serca, bo śmiał ożenić się poniżej statusu z dziewczyną ze wsi. Syn żyje sielskim życiem na owej wsi, ma też synka w wieku przyrodniego brata, ma szwagra (to będzie nasz Główny) i miłych teściów. Jest jakimś mundurowym - strażnikiem? Policjantem? Pogranicznikiem? Nie wiem.
Siostra żyje w bogatym domu z wścieklicą - macochą i z młodszym braciszkiem, który ją (siostrę) uwielbia. Prowadzi interesy, jest elegancką żyletą - bizneswoman.
I - oczywiście - starszy brat ginie z żoną w sprowokowanym wypadku samochodowym, ojciec dostaje udaru na wieść, siostra mdleje, macoszka korzysta żeby coś naknuć (przewijka z mojej strony całe to knucie). Koniec odcinka.
Siostra miała pojechać na wieś do brata w odwiedziny, wiec pewnie przyjedzie i tak, a macoszka dopilnuje, żeby już tam została. Na szczęście czeka tam już smakowity szwagier jej brata (hej hej, nanana :serce2: ) który co prawda wygląda absolutnie niewinnie, ale koszulę zdejmować umie - fanserwis jak się patrzy i bardzo bardzo :flirtuje2:
Okoliczności przyrody cudne, bo plantacje kawy, dom na palach, zieleń i śpiew ptaków. Przewinąć intrygi powinno się ślicznie oglądać :beer-1:

Dooglądałam 6 odcinek KSS - bardzo ładne, romantyczne zakończenie. Tylko niech nie chodzą ciągle pić, bo to już romantyczne nie jest. I niech reżyser bierze sobie aktorzycę, będą do siebie świetnie pasowali.

Loana - Wto 14 Cze, 2022 10:44

Trzykrotka napisał/a:
Dooglądałam 6 odcinek KSS - bardzo ładne, romantyczne zakończenie. Tylko niech nie chodzą ciągle pić, bo to już romantyczne nie jest. I niech reżyser bierze sobie aktorzycę, będą do siebie świetnie pasowali.

No nie będą chodzić pić ciągle, bo on nie może pić, za szybko się upija :P Teraz też wypił chyba niecałą szklankę piwa (ale nie pół litra, tylko mniej) i tak go złożyło :P Raczej będą chodzili jeść, co akurat nie jest dla mnie zbyt pozytywne, bo potem łażę głodna ;)
Raczej ten reżyser nie skończy z aktorzycą, ale zgadzam się, że pasowaliby do siebie :P Dość egoistyczni obydwoje są.
Czekam na previev do odcinka 8, powinni dzisiaj wrzucić :)

BeeMeR - Wto 14 Cze, 2022 11:01

Trzykrotka napisał/a:
Jest jakimś mundurowym - strażnikiem? Policjantem? Pogranicznikiem? Nie wiem.
Niezwykle często tak miałam, ale szczegóły techniczne raczej nigdy nie miały znaczenia :P

Trzykrotka napisał/a:
Okoliczności przyrody cudne, bo plantacje kawy, dom na palach, zieleń i śpiew ptaków. Przewinąć intrygi powinno się ślicznie oglądać
:party:
No to popróbuje i ja - przewijać umiem, jeszcze chyba nie spotkałam lakornu, w którym bym nie przewijała ani jednego knuja/krzykacza :wink:

Ja rano zaczęłam nowe cuś, miały być cztery pary (tj. ci sami aktorzy, reinkarnacje i te sprawy) pierwsza para sprzed lat zaczęła od próby gwałtu (tj. ktoś inny chciał pannę zgwałcić ale się obroniła i agresor chyba tego nie przeżył, a główny w tym czasie jej szukał bezskutecznie), druga współczesna para mi nie pasuje tj. pani jest krzykliwa i żądaniowa, nie znoszę takich - czyli znów nie trafiłam, będę szukać dalej, jest wiele innych dram na świecie. :czekam2:

Loana - Wto 14 Cze, 2022 11:07

Trzykrotka napisał/a:
Syn żyje sielskim życiem na owej wsi, ma też synka w wieku przyrodniego brata, ma szwagra (to będzie nasz Główny) i miłych teściów. Jest jakimś mundurowym - strażnikiem? Policjantem? Pogranicznikiem? Nie wiem.(...)Na szczęście czeka tam już smakowity szwagier jej brata (hej hej, nanana :serce2: ) który co prawda wygląda absolutnie niewinnie, ale koszulę zdejmować umie - fanserwis jak się patrzy i bardzo bardzo

Tzn brat Głównej jest mundurowym czy szwagier? Dość pokręcona ta historia, ale wygląda na razie ok :) Fanserwis najważniejszy w końcu ;)

Jeee, wrzucili trailer do 8 odcinka :) 15 minut temu :P nie ma jak faza ;)
Edit: a teraz żałuję, że zobaczyłam ten trailer :( jak to ktoś ładnie skomentował na Twitterze: "Expectation: dating era Reality: angst".
Spoiler:
Wiedziałam, że gdzieś muszą wcisnąć ten angst, ale przyznam, że bardziej się spodziewałam zewnętrznych problemów, typu ten złodziej będzie jej dalej szkodził, albo będą głównego dalej próbować wtopić. Nie spodziewałam się, że Minhu tak długo będzie się zbierał do szczerej rozmowy, że nie zdąży jej powiedzieć o swojej tajemnicy, zanim Druga nie narobi problemów. Inna sprawa, że by to pewnie nie zadziałało, gdyby nie sprawa z Drugim. No namotali. Przyznam, że jak ten ósmy odcinek skończy się rozstaniem głównej pary to się mocno obrażę na dramę. Liczę, że to co pokazali to tylko "co się może wydarzyć" a nie "na pewno się tak skonczy" -_-

Trzykrotka - Wto 14 Cze, 2022 11:32

Brat jest mundurowym i chyba z tego powodu ginie - jego śmierć jest wyraźnie zamachem.
Nie wiem, jak się dalej rozwinie, oczywiście, ale początek był taki telenowelowo-sielski że poczułam się jak w domu.
Acha, jest jeszcze jakaś panna, nie wiem, kto to, która kocha się z panu z klatą, podglądała go po prysznicem i spotkała ją kara - dzieciak na nią nasikał :obrzydzenie: Bo sikał przez barierki stojąc na tarasie pod którym ona się czaiła.

Trzykrotka - Wto 14 Cze, 2022 23:41

W drugim odcinku My Romance From Far Away mamy co prawda pogrzeb z kremacją, ale nie tylko za to lakorna kochamy :lol: Nasza parka się poznaje i to od razu z wielkim hukiem, kiedy to on myśli, że ona chce skoczyć z mostu i w trakcie ratowania oboje lądują w wodzie w pogrzebowych garniakach. A ona tylko but chciała uratować, który do wody chciał wpaść, niebotyczną szpilę za 30.000 bakhtów z limitowanej kolekcji. Potem sobie chodzą, on jej kupuje suchą sukienkę za 100 bakhtów :-P i sobie też ładną białą koszulę tymi portkami robionymi z zawijanego wokół bioder kawałka materiału. Nie boczą się na siebie, a wręcz jakieś pierwsze nuty piosenki już między nimi latają.... i na koniec odcinka odkrywają, co ich łączy - otóż mały chłopczyk, dla którego ona jest ciocią, a on wujkiem i oboje chcą być jego opiekunami.
Miło, sympatycznie - pierwszy kissu za nami, kissu z serii "ja tylko niosę pomoc."

Acha - dziecko całkiem dobrze gra - wielki plus.

Loana :kwiatek: nie zauważyłam, że edytowałaś posta o KSS. Jeśli tak pójdzie akcja już w 8 odcinku, to ja chyba spasuję :czekam2: Nie mam zdrowia na angst z tyłka wzięty :roll:

BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 08:01

A sztuczny gekon pod prysznicem (scena niemalże jak z GRGR :lol: ) już był? :mrgreen:
Trzykrotka - Śro 15 Cze, 2022 08:37

Jeszcze nie :lol: Klasyka :banan:
BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 08:48

Wiejskie pułapki na miejskie dziewczyny :mrgreen:
Loana - Śro 15 Cze, 2022 08:53

Trzykrotka napisał/a:
Loana :kwiatek: nie zauważyłam, że edytowałaś posta o KSS. Jeśli tak pójdzie akcja już w 8 odcinku, to ja chyba spasuję :czekam2: Nie mam zdrowia na angst z tyłka wzięty :roll:

Dam Ci znać, bo sama siedzę jak na szpilkach i czekać. Koło 14 to chyba leci, więc pierwsze opinie pojawią się niedługo potem. A ja i tak dopiero wieczorem będę mogła obejrzeć, jak wrócę z zajęć :P Ostatnio nie mam cierpliwości, więc ciężko mi wyczekać :P
Edit: a nie, to właśnie w tej chwili wrzucili. Na Twitterze to jednak szybko ludzie wrzucają informacje :P Pojawiło się kilkanaście minut temu na serwisach, więc teraz muszę poczekać, aż ludzie obejrzą. Opis do odcinków ze strony trochę wiecej wyjaśniają sytuacji, ale niestety robi się nieprzyjemnie :( ech ech

Ale liczę, że mi tego jednak nie skopią, bo tak się fajnie rozkręcało. Oby :)

Trzykrotka - Śro 15 Cze, 2022 10:35

Oby :trzyma_kciuki: bardzo byłoby żal takiej fajnej twojej fazy, no i potencjalnie miłego rom-komu.

Pooglądałam sobie dalej Tomorrow, przeszłam trudny wątek byłej joseońskiej ginsaeng, której nie dane było żyć jak człowiek kiedy wyrzucono ją z gibangu - brr, okropne... Teraz będzie cd, czyli losy jej współczesnej inkarnacji.
Tak jak przewidywałam - historie są mniej (piesek :roll: ) lub bardziej (weteran wojenny) zajmujące, ale najbardziej wciąga mnie sprawa relacji dwojga Ponurych Kosiarzy i ich dawna miłosno-krwawa relacja. Oglądam trochę pod prasowanie, ale na tej parze zawsze się zatrzymuję.

BeeMeR napisał/a:
:hello:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Pamiętasz, jak Go Ara musiała naszego Małpę odprowadzać z latarką do wygódki nocą i jeszcze mu śpiewać, żeby sie nie bał? Tak tak, panie, wieś to :boisie:

Loana - Śro 15 Cze, 2022 10:41

Trzykrotka napisał/a:
Oby :trzyma_kciuki: bardzo byłoby żal takiej fajnej twojej fazy, no i potencjalnie miłego rom-komu.

Odcinek siódmy już dziewczyna streściła, no jest nawet miły początek, ale na koniec robi się niemiło. I zaczyna być odsłaniane połączenie z dzieciństwa głównych - żeby nie było, to ten wątek od początku był widoczny, to nie jest jakaś niespodzianka.

Dlaczego sztuczny gekon, a nie prawdziwy? :P tam tych gekonów jak mrówków, mogliby normalnego wziąć ;)

Trzykrotka - Śro 15 Cze, 2022 11:03

Normalnego nie wyreżyserujesz żeby robił co trzeba :lol:

Ta nowa drama, która wchodzi po Our Blues, Alchemy of Souls, to siostry Hong. O, ciekawam! Ich ostatniej dramy, Hotel del Luna nie obejrzałam, z nimi różnie bywa, jak wiadomo. Ale próbować będę :banan:

Loana - Śro 15 Cze, 2022 11:42

Trzykrotka napisał/a:
Ta nowa drama, która wchodzi po Our Blues, Alchemy of Souls, to siostry Hong. O, ciekawam! Ich ostatniej dramy, Hotel del Luna nie obejrzałam, z nimi różnie bywa, jak wiadomo. Ale próbować będę :banan:

O! To trochę plus i trochę minus :P Ale może być ciekawie, one potrafią tworzyć ciekawe postacie. Hotel del Luna nie obejrzałam, ale może kiedyś mnie najdzie na to, podobno dużo ładnych strojów ma główna bohaterka - no i ładna jest :P
Widziałam już kilka trailerów do tego "Alchemy of Souls" i na razie nie podoba mi się główny pan wizualnie (ale może to taki przypadek, że jak się człowiek z nim opatrzy to od razu się robi ładniejszy :P ), no i nadal mam jakiś wewnętrzny żal do postaci granej przez główną aktorkę, który mi nie chce przejść - no ale może jest na tyle dobra, że będzie potrafiła stworzyć nową postać i przestanie mi się zlewać z poprzednią :P Nic, zobaczymy, wizualnie ta drama wygląda całkiem ładnie, na pewno jest wyraźna - chyba to już wiek, ale coraz bardziej doceniam brak pikseli na ekranie jak oglądam ;)

W sumie miałam napisać, że doczytałam już opis do 8 odcinka KissSixthSense
Spoiler:
i raju, ale dali cliffhanger na końcu ósmego! Niestety stało się to, czego się bałam, czyli główni zerwali ze sobą :( Na pewno najbardziej przez to, że MinHu nie powiedział Yesul o swoim sekrecie. Trochę dlatego, że Drugi dowiedział się o ich umowie randkowej i o tym, że Yesul ma moce, a wcześniej Yesul zorientowała się, że jej widzenie o drugim było zmyłką, bo on wcale nie będzie w związku z kobietą z wizji. A trochę dlatego, że ta paskudna Druga naprawdę mocno namotała i zachowała się okropnie. No ale nie miałaby też takich możliwości w knuciu, gdyby MinHu ufał Yesul na tyle, żeby jej powierzyć swój sekret. Więc ogólnie mówiąc zostajemy na koniec ósmego odcinka z informacją, że Yesul zerwała z MinHu i jest teraz w niebezpieczeństwie.

Czekanie na przyszły tydzień będzie ciężkie. Ale wiem już, co się mniej więcej będzie działo, więc spokojniej czekam na wieczór. Szkoda tylko, że z trochę mniejszą chęcią niż tydzień temu, bo na pewno nie dostanę tyle słodyczy i miłości ile chciałam :(

BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 11:43

Trzykrotka napisał/a:
Normalnego nie wyreżyserujesz żeby robił co trzeba :lol:
Na przykład siadł Głównemu na twarzy ku radości Głównej i widzów :lol:
Już nie mówiąc o tym, że to mogłoby być niekomfortowe (niebezpieczne?) dla aktora :wink:

Aragonte - Śro 15 Cze, 2022 18:33

Trzykrotka napisał/a:
BeeMeR napisał/a:
:hello:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Pamiętasz, jak Go Ara musiała naszego Małpę odprowadzać z latarką do wygódki nocą i jeszcze mu śpiewać, żeby sie nie bał? Tak tak, panie, wieś to :boisie:

Małpę? :thud: :zalamka: :paddotylu: Ale że Małpę? Ta zniewaga krwi wymaga :-P
To ledwie mizerny proto-Małpa był wtedy, a nie Małpi Król :wink:

A ja rzucę w przelocie, że jestem jakoś przy 10-11. odcinku Oh my Venus, czyli całkiem szybko mi się to ogląda.
Para faktycznie świetnie dobrana i pięknie rezonuje :serce: Dobrze się na nich patrzy.
Uwielbiam ekipę Johna Kima :lol: Jak dla mnie to mogło dłużej trwać to trenowanie pani adwokat, dobrze się wtedy bawiłam.
Drama w sumie jest niegłupia, jak odkrywam z niejakim zaskoczeniem, spodziewałam się, że będzie bardziej miałka. A tu np. Druga okazała się nieszczęśliwą w środku kobietą, od razu bym ją na terapię wysłała :wink:
Duży plus za poruszanie tematyki zdrowia, dbania o siebie nie po to, żeby mieć wychudzone ciało modelki, tylko zdrowe. "Zdrowie jest sexy", tak to mniej więcej leci. No i jak już John Kim zaczął się przykładać, to faktycznie poprawiał błedy bohaterki i np. jej postawę przy komputerze ("żółwia szyja" to chyba też "smartfonowa szyja"). Trafili z tym w dobry czas, bo sama z tym walczę :-P

Oczywiście wątek firmy jest najnudniejszy, ale od czego mam haft i koty :twisted:

Admete - Śro 15 Cze, 2022 19:54

To ja sobie Ji Suba zaczęłam teraz ogladać w Doctor Lawyer. Historia dość naciągana, wymaga zawieszenia niewiary, ale Ji Sub bardzo przystojny, a SSR gra znów świra, czyli coś co wychodzi mi świetnie ( inne role też, ale w tych celuje szczególnie ;) ). Przystojny też zresztą jest, więc podwójna przyjemność na pociechę po pracy ;)
BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 21:01

Ja zaczęłam - o niespodzianko - koreańską revenge drama ;)
Dla równowagi potrzebuję czegoś lekkiego - jak się nazywało to cudo chińskie gdzie panny rządziły a panowie biegali na posyłki? :mysle:

Loana - Śro 15 Cze, 2022 21:33

BeeMeR napisał/a:
Ja zaczęłam - o niespodzianko - koreańską revenge drama ;)
Dla równowagi potrzebuję czegoś lekkiego - jak się nazywało to cudo chińskie gdzie panny rządziły a panowie biegali na posyłki? :mysle:

https://mydramalist.com/38907-the-third-princess-from-the-rumors to to cudo :)
A co oglądasz?

Trzykrotka - Śro 15 Cze, 2022 22:03

Ji Suba zobaczyłabym dla czystej przyjemności patrzenia na niego :serce2:
Tak, to cudo to właśnie Loana podlinkowała. Mamy zresztą w zasobach, tylko brać :kwiatek:
Właśnie, co ogladasz?
U mnie juz 12 odcinek Tomorrow, matka po stracie dziecka. Cud że się twardo trzymałam i nie poryczałam. Wkraczamy w decydującą fazę, ostatnie odcinki!

BeeMeR - Śro 15 Cze, 2022 22:14

A to tak metodą na chybił trafił czyli sprzątanie dysku - The Slingshot / A Man's Story (2009)
https://mydramalist.com/205-a-mans-story

Pierwszy odcinek nieszczególnie mnie zachwycił (wskutek pomówienia brat Głównego stracił wszystko, firmę, zbankrutował i odebrał sobie życie, a Główny wylądował w więzieniu), ale ufam, że teraz się zacznie odkuwanie i zemsta, a Zuego, który spowodował zniszczenie w/w firmy gra niegdysiejszy mąż Oh ;)
Główny aktor odebrał sobie życie rok po tej dramie, w wieku 32 lat, nie znam szczegółów :shock: :(

Aragonte - Czw 16 Cze, 2022 21:43

Mam już obejrzane 12 odcinków Oh My Venus i tak się zastanawiam, czym oni pozapychają te ostatnie, skoro w zasadzie wszystko już porozwiązywane? PPL-em i reminiscencjami? :-P
Trzykrotka - Czw 16 Cze, 2022 22:12

O ile pamiętam, to powtórką z rozrywki :mrgreen:
To dość ubogi w konkretne dzianie się scenariusz, więc jakoś doszyli do końca. Ale i tak miło się oglądało :serce2:

W Tomorrow okropnie przykry, ale dobrze zakończony 13 odcinek, o kobietach "pocieszycielkach" japońskich żołnierzy. Grają starsze panie i bardzo młode dziewczyny.
Odcinek 14 i wreszcie mamy historię ostatniego życia dwojga głównych Żniwiarzy. Czemu ich małżeństwo poszło tak źle?
Najlepsze na koniec - ale dobrze ze juz powoli kończę, bo niełatwo mi się to ogląda.

BeeMeR - Czw 16 Cze, 2022 22:14

Pamiętam, że w Venus tam jeden odcinek był całkiem do pominięcia (rozstanie bo rehabilitacja) ale potem końcówka była słodka i romantyczna.

Jestem po drugim odcinku Slingshot - główny sięgnął dna, jego więzienie to nie są takie miłe wakacje jak w Prison Playbook, podpadł gangowi :confused3:
Ale już się dowiedział, że upadek firmy brata został ukartowany i zbiera myśli i siły do przeżycia kary i odegrania się.

Aragonte - Czw 16 Cze, 2022 22:45

BeeMeR napisał/a:
Pamiętam, że w Venus tam jeden odcinek był całkiem do pominięcia (rozstanie bo rehabilitacja) ale potem końcówka była słodka i romantyczna.

No to chyba ten, który właśnie zmęczyłam - z wypadkiem i dramatozami, bo "nie chcę patrzeć, jak ona płacze", "nie chcę, żeby mnie widziała w takim stanie" itepede. Ale chyba ten następny powinien być już luźniejszy, bo w sumie to już się spotkali :-P