To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Winter sonata, czyli dramy na koniec roku

BeeMeR - Pon 06 Mar, 2017 07:39

Doczytałam :banan:

Pokrótce:

Riella, witaj zawsze kiedy masz ochotę, a dziecko można oddać i na weekend (jeśli można ;) ) i oddać się przyjemnościom i odpoczynkowi :mrgreen:

Dzięki za chomika, idę obadać za chwilę :kwiatek:

Podobają mi się wejścia generalskie, maska/maski chyba bardziej niż z ML, acz nie jestem pewna czy generał jest w moim typie - to drama okaże w swoim czasie :mrgreen:

Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2017 09:07

BeeMer :kwiatek: na szczęście Chińczycy naród rozsądny i nie trudniej Generała zbyt czystym zakrywaniem oblicza pełną maską :-P Zwykle egzystowała jako ozdobny element wystroju wojskowego namiotu.
BeeMeR - Pon 06 Mar, 2017 09:28

Chomika obadałam :banan:

Jak się nieco odkopię w postach (jeszcze niecałe 400, ale nie czytam na akord lecz dla przyjemności ;) ) to zrelacjonuję moją dramę, którą już powoli kończę (Sweet 18 - nie wiem czy to jeszcze kogoś interesuje ale zapewne i tak opiszę co i jak ;) - pewnie jutro :mrgreen:

Trzykrotko, zdrowaś już?
Wiesz, że szykuje się spotkanie 22 kwietnia? (polecam wątek krakowski jakby co :kwiatek: )

Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2017 14:48

O Sweet 18 pisz koniecznie, bo ja czekam. Wyjelam z szuflady tablet i oglądam to, czego kupować mi się nie chce, Osiemnastkę mam wśród ulubionych.
Jeszcze nie jest ze mną dobrze, kaszel wywraca mnie na drugą stronę i chrypię, ale nie mam gorączki. Alleluja!

Admete - Pon 06 Mar, 2017 15:14

Dobrze, że już trochę lepiej się czujesz. Mnie dziś coś głowa pobolewa. Voice się za tydzień kończy, a potem zaczyna się Tunnel. Czekam na nowe odcinki Rebel. Wiadomości na temat Tunnel:

http://www.dramabeans.com...case-in-tunnel/

Agn - Pon 06 Mar, 2017 15:53

Trzykrotka napisał/a:
Po 9 odcinku znów jestem ostrożną optymistką :trzyma_kciuki: No nic, jeszcze się nie poddaję.

Czyli mógł być uwiąd. Oby się tak okazało. :)
Trzykrotka napisał/a:
To twoje znalezisko, Agn jest piękne jak chodzi o kostiumy i proste męskie fryzury :serce: W pierwszych chwilach trailera pomyślałam niejasno o Annie Kareninie

A wiesz, że i mnie się przy tym MV skojarzyło? Ale już w trakcie oglądania... z czymś mi się innym kojarzy, ale za choinkę nie mogę załapać, z czym. :mysle:
Ogląda się dobrze. 3 odcinki za mną. Chung Fun Leung wygląda BOSKO w mundurze. I tak na moją głowę - on nie jest zły, tylko podstawiany. W sensie odgrywa złego, ale coś knuje, bo tam otacza go banda różnych wujków, przy czym jedni po cichu z nim współpracują, a inni uważają go za jemioła, którym będzie można kręcić jak się podoba. I on ma chyba właśnie sprawiać na nich takie wrażenie, bo jemiołem nie jest. Tylko jeszcze nie wiem, co za dobrą wywrotkę szykuje po cichu z wujaszkami.
Rzecz jasna drama może mi równie dobrze pokazać upadek starego porządku, a dowódca garnizonu wprowadzi komunizm, ale to się jeszcze zobaczy. Na razie napatrzeć się nie mogę, bo faktycznie kostiumy fajne, historia wciąga (a jaki miała wstęp!!! :shock: ), bohaterowie zróżnicowani. :serce: Byle tak dalej. :)
BeeMeR napisał/a:
Podobają mi się wejścia generalskie, maska/maski chyba bardziej niż z ML, acz nie jestem pewna czy generał jest w moim typie - to drama okaże w swoim czasie :mrgreen:

Ja na pewno jeszcze tu wmontuję jakąś generalską propagandę, więc lepiej się uzbrój w cierpliwość. ;)
Trzykrotka napisał/a:
BeeMer :kwiatek: na szczęście Chińczycy naród rozsądny i nie trudniej Generała zbyt czystym zakrywaniem oblicza pełną maską :-P Zwykle egzystowała jako ozdobny element wystroju wojskowego namiotu.

Bo ta maska najlepiej się sprawdziła na początku, żeby tak od razu nie było widać twarzy. Potem oczywiście też była użyta, w końcu i u nas przyłbice się nosiło, ale wrażenie na widzu zrobiła na początku. :D
BeeMeR napisał/a:
zrelacjonuję moją dramę, którą już powoli kończę (Sweet 18 - nie wiem czy to jeszcze kogoś interesuje ale zapewne i tak opiszę co i jak ;)

Mnie na ten przykład bardzo interesuje, bo lubię twoje opowieści o dramach, które oglądasz. :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Jeszcze nie jest ze mną dobrze, kaszel wywraca mnie na drugą stronę i chrypię, ale nie mam gorączki. Alleluja!

Dobre i to na początek. Wykuruj się porządnie do kwietnia, żebyśmy cię mogły z bliska zobaczyć, kochana. :przytul:

Admete - Pon 06 Mar, 2017 19:51

Jang Hyuk jako zdeterminowany detektyw ogarnięty obsesją znalezienia psychopatycznego mordercy - to lubię ;) Mam nadzieję, ze mi bohaterów nie ubiją na koniec. Główne źródło znów wyschło. Jak zwykle działa ich chatbox.
Trzykrotka - Pon 06 Mar, 2017 21:07

Jak lubię to źródełko, to cierpliwość trzeba mieć do nich anielską. Ciekawa jestem, jak wypadnie Jang Hyuk po przerwie - opowiedz jak go zobaczysz :kwiatek:

To ja chyba póki co rzucę się na tablet i niech wieczór miło płynie :banan:

Admete - Wto 07 Mar, 2017 05:34

Jasne, że powiem. W Dumie i uprzedzenie wypadł nieźle, choć nie jest tytanem aktorstwa, ale może trochę dojrzewa ;) Tego drugiego aktora z Tunnel znam i lubię. Widziałam kawałek Mrs perfect ( z ciekawości ). Ta aktorka grająca główną rolę ma 45 lat, a wygląda najwyżej na 35. Jak one to robią? Niesamowite.
Trzykrotka - Wto 07 Mar, 2017 10:08

A jak sama drama? Spotkałam się z określeniem 'surrealistyczna, zaskakująca.' Rzeczywiście?
Agn - Wto 07 Mar, 2017 10:27

Trzykrotko, i jak? Nad czym spedzilas wieczor? Bo ty chyba jakos duzo dram teraz ogladasz. :)
BeeMeR - Wto 07 Mar, 2017 10:32

Admete napisał/a:
W Dumie i uprzedzenie wypadł nieźle, choć nie jest tytanem aktorstwa
Nie jest :P Acz okropny też nie jest. Niemniej jego najlepsza rola jak dla mnie to Tysiącletni Demon, bo nawet grać nie musiał, wystarczyło wyglądać :P
Doceniam użycie go na nasz chomikowy avek :serce:

Admete - Wto 07 Mar, 2017 12:49

Cytat:

A jak sama drama?

Zaintrygowała mnie po tych 20 minutach. Myślałam, że to tylko drama o zdradzie, a tam jakiś kryminał, jakaś niepokojąca postać, osaczenie bohaterki nie wiadomo przez kogo. Z tego, co wyczytałam panna mężowi została specjalnie podstawiona, dziwna kobieta oferuje jej mieszkanie pół darmo. Potem sprawdziłam i scenariusz pisze scenarzysta od Brain, czyli na pewno pisać umie.

Agn - Wto 07 Mar, 2017 12:56

Mrs Perfect? Czy to to samo co Perfect Wife? :mysle:
Admete - Wto 07 Mar, 2017 13:02

Tak, chyba to samo.
BeeMeR - Wto 07 Mar, 2017 19:39

Skończyłam Sweet 18 - opiszę jutro :mrgreen:

Zaczęłam nowe cudo ale to ze względu na zajmowane miejsce i oczekiwany szybki wylot - nie zamierzam oglądać tylko poprzewijać pierwsze dwa i ostatnie dwa odcinki :) Pierwszy mam już właściwie przejrzany :P
Albowiem dostałam kiedyś od Ani A Thousand Days Promise
Sama bym nie zbierała bo Ciapowej nie lubię a Kim Rae Won mnie nie zachwyca - acz przyznaję, migdali się z nią umiejętnie :twisted:
On właśnie ma się żenić, więc zrywają, ona ma już lekkie zaniki pamięci - mowy nie ma, bym to obejrzała w całości :P

Agn - Wto 07 Mar, 2017 20:30

Ja właśnie nie obejrzałam do końca, bo w końcu mi się znudziło. No i bohaterowie byli niesympatyczni.
BeeMeR - Wto 07 Mar, 2017 21:28

Sweet 18 (spoilery)

Drama mi się podobała - jest bardzo odprężająca, ładnie obrazuje docieranie się zaaranżowanych małżonków, rozkwit miłości między nimi, dojrzewanie młodziutkiej panny do roli żony (matki też powinno być, ale pominięto ;) ),

Oglądałam nie bez zastrzeżeń, super-śmieszne fragmenty z irytująca muzyczką w dużej mierze przewinęłam :P Obyczaj segukowy i romans mi się za to podobał, choć panna do końca została nieco dziewczynkowata - no i obawiałam się, że nie doczekam, aż ona powie do męża "mężu" (Seobangnim) zamian ajussi, ale szczęściem doczekałam choć w epilogu. Tu przykład idiotyzmu: dziewczyna (już w ciąży) idzie w tym przebraniu na przesłuchanie do musicalu :roll: Wszyscy się jej pukali w czółko -na szczęście szybko jej przeszło :P

Powstała też druga para: siostrzyczka i przyjaciel prawnika, wcześniej ona jak mogła przeszkadzała małżonkom, wbijając się między nich a nawet wprowadzając czasowo do nich, do czasu jak odkryła że Druga była już wcześniej zamężna i poczuła się oszukana, plus jej przyszły wybranek pouczał ją, że "nie wypada by tak ładna panna rozbijała małżeństwo bratu" ;) Nie mogła więc nie zmienić zdania

Małżeństwo zostało oczywiście skonsumowane, ładnie to nawet wyszło z symbolicznym rozpuszczeniem koczka noszonego na czubku głowy

Trzeba było urobić sobie nie tylko panów-ale i panie z rodu, co nawet było trudniejsze, ten watek jednak został dość po macoszemu potraktowany - można było lepiej.

Dziadek - głowa rodu - zmarł i został żałobnie opłakany

Ogólnie seans udany, acz drama mogła być ze dwa odcinki krótsza :P

Agn - Wto 07 Mar, 2017 23:06

Ja oglądam przeplatankę - Nirvana in fire (jest interesująco) i Too late to say I love you. No dobra - on chyba jednak jest zły. Bo miły jest do czasu, ale jak coś jest nie po jego myśli (np. panna śmie twierdzić, że go nie kocha) - ręka, noga, mózg na ścianie. Rzuca przedmiotami i się wścieka. Aż przed chwilą podskoczyłam na taką zmianę nastroju.
Bo że jak już rozwalił potencjalną rebelię dwóch generałów, to kazał wyrżnąć w pień ich rodziny, to nawet nie wspomnę... :shock:
Z drugiej strony b. się martwi dobrobytem najbiedniejszych. A że ma władzę wojskową, to tu pomoże, tam kogoś mocno przyciśnie.

Ergo - obstawiam, że ten bohater się jakoś tam zrehabilituje po drodze (choć nie wiem jak - wstęp do dramy to coś, co się wydarzyło 2 lata później i nie wyglądał na potulnego kotka), a potem jakoś zginie.

Edycja: A tak jeszcze w ramach nieustannych westchnień do Generała - zapomniałam już, że raz się objawił w bieli oraz z rozpuszczonymi włosami. Szata piękna, wyszywana i w ogóle, ale za dużo ujęć na nią nie było (chyba że w późniejszych scenach). Tak dla przypomnienia tych długich kudłów (dla Trzykrotki, bo nikt poza nami nie ważył się za bardzo tknąć :P ).

Wybaczcie, mam fazę i musicie to jakoś znieść. :P

BeeMeR - Śro 08 Mar, 2017 05:43

Agn napisał/a:
Ja właśnie nie obejrzałam do końca, bo w końcu mi się znudziło. No i bohaterowie byli niesympatyczni.
Ja właśnie nie zamierzam oglądać do końca, zwłaszcza, że główni strasznie się kłócą :roll: prócz migdalenia oczywiście ;)

Agn napisał/a:
Wybaczcie, mam fazę i musicie to jakoś znieść. :P
Znosimy bez przykrości :mrgreen:

Jumong mi idzie na wojnę! Wraz z braćmi, ale jako dowódca. Wreszcie, po kilkuodcinkowym gadaniu o wojnie i uciskanych uchodźcach z Josun. Mój kryzysik związany z dramą się skończył :mrgreen:
Jumong szkoli swoich podwładnych do walki z Żelazną Armią, uchodźców też (prezentują kupry przed królem)

Emerytowana kapłanka relaksuje się przy moim ulubionym wodospadzie segukowym :serce:

Admete - Śro 08 Mar, 2017 06:55

Agn napisał/a:
zapomniałam już, że raz się objawił w bieli oraz z rozpuszczonymi włosami.

Bardzo elfi ;) Ja to Jumonga ( głównie z braku czasu ) obejrzę zapewne w wakacje i wtedy wejdzie mi bez popitki ;) Na razie obejrzałam wczoraj 20 minut Rebel ( nadal bardzo mi sie podoba ) i musiałam iść spać.

BeeMeR - Śro 08 Mar, 2017 07:19

Admete napisał/a:
Jumonga ( głównie z braku czasu ) obejrzę zapewne w wakacje i wtedy wejdzie mi bez popitki ;)
Pewnie to najlepszy pomysł. Ja zaś czy w wakacje czy nie - muszę powolutku, a do celu ;)
Admete - Śro 08 Mar, 2017 07:35

W moim wypadku najlepszy. Admirała w dużej części obejrzałam w wakacje jeszcze, a Jewel był naprawdę wyjątkowa dramą. Teraz to jest dobrze jak obejrzę dwa odcinki Voice i dwa Rebel na tydzień.

EDIT:

27 marca zaczyna się Whisper - zapowiada się bardzo interesująco:

http://www.dramabeans.com...riller-whisper/
Agn gra tam pan z Twenty again i On the way to airport. Scenarzystą jest pan?pani? od Punch. Jest też ten sam reżyser, może być intensywnie i ciekawie.

BeeMeR - Śro 08 Mar, 2017 13:44

A Thousand Days Promise

Skończyłam z dramą tak szybko jak zakładałam, spoileruję :P

Ledwo poznałam narzeczoną gościa, całuśną i ochoczą, szykującą się pełną parą do ślubu

Przypomniano nam jak pan całował się z ukochaną w basenie:

i przeskoczyłam do ostatniego odcinka - pan najwyraźniej ożenił się jednak z ukochaną i miał z nią córkę, jednakowoż ona stanowiła już pożałowania godny widok - nie poznawała bliskich, nie poznawała siebie, potrzebowała pieluchy, próbowała popełnić samobójstwo wzorem Kareniny. Epilog kilka lat później pokazuje że jej się udało - nie wiadomo jednak w jaki sposób zmarła.

Admete - Śro 08 Mar, 2017 13:53

To mocno przygnębiające. Mnie się bardzo podoba w Rebel watek tej pięknej ginseang.