To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kraina konfucjanizmem płynąca, czyli dramaland - odcinek 7

Aragonte - Śro 28 Paź, 2015 13:02

Ooo, Agn szaleje wilczkowo! I bardzo dobrze :D

A ja wpadłam na Tumblrze na Misaengowe gify, to się z wami podzielę :)
Pewnie część już była, ale co tam.

Nie wiem, co Plotkarz vel Pies na Baby miał z tym obejmowaniem Sierotka :lol: Tamten się zresztą wywijał, jak mógł :lol:

Aragonte - Śro 28 Paź, 2015 13:17

A to zestawienie zmian wyglądu postaci - młode Smoki, starsze Smoki (no dobra, ostatni do Smoków nie należy) i ta sama postać w Tree with Deep Roots :

I co nieco o historycznym tle - wrzuce w spoiler, kto będzie zainteresowany, to sobie kliknie:

Spoiler:
Historical backgrounds….

Until the late 12th century, Goryeo‘s political mainstream had been civil officers composed of Confucian scholars. By contrast, military officers, relatively uneducated, had been discriminated and ignored by the elite civil officers.

In 1170, a group of army officers, outraged by the accumulated discrimination, launched a coup and succeeded to take power. Many civil officers were killed in the process. From then on, Goryeo’s kings had become a puppet of the military regime. This “age of warriors” lasted about a hundred years until Goryeo surrendered to the Mongol empire in 1270.

During the Mongol’s colonial occupation, Goryeo became quda (marriage alliance) vassal of the Mongol empire (Yuan dynasty) for about 80 years, and monarchs of Goryeo were mainly imperial sons in-law. As a result, Goryeo court was dominated by Pro-Mongol nobles. The brothers of Empress Ki (The Goryeo woman who became the empress of the Yuan dynasty) were the notorious example for the corrupt Pro-Mongol nobles.

When the Yuan dynasty was beginning to crumble in the mid-14th century, King Gongmin of Goryeo (reign 1351~1374) ascended the throne and began the efforts to reform the Goryeo government by removing Mongolian influences. He opened the government posts to the reformist Confucian scholars in order to check the power of conservative pro-Mongol nobles. Those scholars formed a new social class called “Sadaebu (士大夫)” and their famous representatives were Sambong Jung Do-Jeon(鄭道傳) and Poeun Jung Mong-Joo(鄭夢周). (* ‘Sambong’ and ‘Poeun’ are their pen names.)

In addition, there were famous military officers who had protected Goryeo people from various foreign invaders. The renowned general Choi Young, and the new rising star Yi Seong-Gye started to emerge as new political forces. They are called “New warrior forces” (신흥 무인 세력, 新興武人勢力).

However, after the sudden assassination of King Gongmin in 1374, the pro-Mongol nobles regained their power. Against the conservative nobles, the Sadaebu scholars and the new military officers started to join forces. This is the beginning of Six Flying Dragons.

A tu o znanym nam z Faith Generale:

Choi Young 최영 (崔瑩, 1316~1388) / Jeon Guk-Hwan
He has increased his reputation as an invincible general by distinguishing himself in war. He had to tolerate the atrocious acts of Dodang triumvirates to maintain social order, but he ended up joining hands with General Yi Seong-Gye to punish them.
He tried to enforce the impractical military plan to attack Ming China, but Yi Seong-Gye’s withdrawal of army troops made his plan a total failure. He was executed by Yi Seong-Gye’s sword.

Zerknęłam na pewne polskie forum, którego imienia nie chcę wymieniać, i ku memu zaskoczeniu piszą tam bardzo pozytywnie o Six Flying Dragons, szok :wink:

BeeMeR - Śro 28 Paź, 2015 13:54

Aragonte napisał/a:
zestawienie zmian wyglądu postaci - młode Smoki, starsze Smoki i ta sama postać w Tree with Deep Roots:
Super, dzięki za zestawienie. :kwiatek:

Cytat:
Ja się też skusiłam na zakupienie sobie filmu i wymiękłam po kwadransie.
Zastanawiałam się czy skończyłaś, bo nic nie pisałaś. No niestety - Już pierwsza scena para-oświadczyn mnie znudziła i zaczęłam przewijać, z kwadrans później to już zrobiłam ekspres do końcówki. Plask w talerz szczęściem ominęłam - robienia kupy niestety nie. :roll:
A przecież film o docieraniu się małżonków nie musiałby być taki nudny i kłótliwy :roll: Ale jest. Cud, że nikt nikogo nie zdradził (było blisko - kolejny WTF filmu to skok Małża w majtach na łózko z niedoszłą kochanką :zalamka: ) W każdym razie nie polecam - koszmarna strata czasu i humoru.

Admete - Śro 28 Paź, 2015 16:46

Bardzo fajne zestawienie. Ja jestem padnięta po dzisiejszym dniu. Napisy do siódemki Smoków już są. Avek dla Aragonte :)

Aragonte - Śro 28 Paź, 2015 16:50

Kradnę i przywdziewam z dumą :mrgreen:
Dzięki! :kwiatki_wyciaga:

A napisy do siódemki widziałam rano, zgarnęłam do koszyczka i sprawdziłam przy jednej scenie - przynajmniej już wiem, co też sobie myślał Tang Sae w jednej jedynej scenie, która mu przypadła w tym siódmym odcinku, i dlaczego tak łypał na ministra Honga w odcinku kolejnym, ósmym :wink:

Admete - Śro 28 Paź, 2015 16:51

Ładnie ci w nim :)
Aragonte - Śro 28 Paź, 2015 17:08

Pasuje do zielonego :mrgreen:
Nie wiem, czy obejrzę dziś Smoki, może raczej poczekam z tym do weekendu i łyknę od razu dwa odcinki :mysle: Trochę późno wracam ostatnio i na nic nie mam czasu :?

Agn - Śro 28 Paź, 2015 17:13

Aragonte napisał/a:
Ooo, Agn szaleje wilczkowo! I bardzo dobrze

Nie dam wam żyć! :twisted:
Aragonte napisał/a:
A to zestawienie zmian wyglądu postaci - młode Smoki, starsze Smoki (no dobra, ostatni do Smoków nie należy) i ta sama postać w Tree with Deep Roots :

Za bardzo nie wiem, kogo do kogo przypiąć, ale widzę tam chłopaczka, który bardzo mi się podobał w Hwajung - grał nastoletnią wersją Joo Wona. Fantastyczny był. :)
Aragonte napisał/a:
Kradnę i przywdziewam z dumą
Dzięki!

Bardzo ładny avek. :)
Aragonte napisał/a:
Trochę późno wracam ostatnio i na nic nie mam czasu

W robocie, mniemam, dzieje się, że jasna zaraza? :pociesz:

Aragonte - Śro 28 Paź, 2015 17:18

Agn napisał/a:
Aragonte napisał/a:
Trochę późno wracam ostatnio i na nic nie mam czasu

W robocie, mniemam, dzieje się, że jasna zaraza? :pociesz:

Nie, jeszcze nie, dopiero się rozkręci za jakiś czas, ale chodzę w tym miesiącu na pilates i dwa razy w tygodniu mam zajęcia o 19.00, co oznacza, że wracam po dziewiątej wieczorem. A to późno dla mnie i tyle. Poza tym też czuję się dość kiepsko (psychicznie), a to też rzutuje na resztę. Mam jakieś ambitne plany, z których może wyjść tyle, co zwykle, tj. nic, ale jeśli wyjdzie, to będę miała jeszcze mniej czasu.

Admete - Śro 28 Paź, 2015 17:54

Ja chyba tez dziś mieć nie obejrzę. Na razie popracowałam i gotuje zupę dyniową. Mam wolny 2 listopada, to może odsapnę.
Agn - Śro 28 Paź, 2015 18:59

A ja oglądam Wilczka nr 3 - Soo Hyun właśnie położył akcję. No ale nie do końca jego wina. Zobaczył człowieka, który lata temu zastrzelił jego matkę, to momentalnie wyłączyło mu się wszystko, z racjonalnym myśleniem na czele. W chwili obecnej przebywa w szpitalu i usiłuje dojść do siebie. Dobrze jest pokazane (i jednocześnie straszne to jest), jak bardzo współdziała psychika z fizyką ciała.
Agn - Śro 28 Paź, 2015 20:31

Arggghhhhh!!! 10 minut przed końcem odcinka się okazało, że plik niepełny i wszystko się zatrzymało. Grrrrrr! Wrrrrr!!! :frustracja:

Kusi mnie, żeby pobawić się tłumaczeniem, ale czuję, jak bardzo jest to bez sensu. Tłumaczenie już jest... acz myślę sobie, jak przyjemnie by mi się tłumaczyło tę dramę. :serce:

Trzykrotka - Śro 28 Paź, 2015 21:49

Dzięki dziewczyny za wyspy pięknych zdjęć. Te ze Smoków są naprawdę piękne. Zresztą widać, że drama jest nakręcona z dużym staraniem i pewnie za spore pieniądze. Cieszę się, że i hyung i Pies na Baby zagrają w czymś pokazującym bardziej ich możliwości, niż te ostatnie niezbyt udane rom-komy.

I ach, Wilczek :serce2: Tak udanych dram z tak dobrze napisaną i zagraną rolą, to ja życzę Jun Ki co sezon. I z takimi partnerami. Właściwie tylko tatuś się nie spisał, za bardzo polegał na wytrzeszczu a la Amrish Puri.
Kai i Scholar to dwie role, w których Jun Ki był tak otwarcie i niegrzecznie seksowny - i było mu z tym bardzo-bardzo-bardzo :serduszkate:

Ja też pojadę ze swoim portfolio (i niech mnie który przegoni, jak śpiewał swego czasu Miszcz :lol: ) bo oto pokazał się 12 odcinek SWP, który Trzykrotka w nagrodę na absolutnie okropny i stresogenny dzień zapuściła sobie po powrocie do domu.
A tam okazało się, że Siwon - znaczy Idiot Reporter - wcale nie wyjechał...
I nadejszła ta wielkopomna chwila, która - jak twierdzą złośliwi - nadchodzi w każdej dramie z Siwonem

Spoiler:

O pierona :thud: :thud: :thud:
Powiem od razu: dźwiękowo zareagowałam dokładnie jak Naczelny, acz do zakrywania oczu nie zmusiłby mnie w tej chwili nikt :rumieniec:
I w ogóle.... w tym odcinku Siwon osiagnął kolejny stopień zajebistości, czyi przeskoczyl samego siebie i ja nie wiem, czym to się jeszcze skończy.

Mówi po angielsku ze swobodą i świetnym akcentem, a jak przy tym wygląda

Siedzi sobie z Orionem i Origin

... i bardzo się hamowałam, żeby nie przesadzić z ilością, doceńcie :kwiatek:

A i tak na koniec...
Spoiler:

Agn - Śro 28 Paź, 2015 21:57

Trzykrotka napisał/a:
Właściwie tylko tatuś się nie spisał, za bardzo polegał na wytrzeszczu a la Amrish Puri.

Nadal twierdzę, że to nie wytrzeszcz, który się robi, tylko wytrzeszcz, który po prostu ma, jak po jakiejś chorobie (tarczyca?).
Trzykrotka napisał/a:
Kai i Scholar to dwie role, w których Jun Ki był tak otwarcie i niegrzecznie seksowny - i było mu z tym bardzo-bardzo-bardzo

Mhmm... *zamienia się w budyń*
Trzykrotka napisał/a:
I nadejszła ta wielkopomna chwila, która - jak twierdzą złośliwi - nadchodzi w każdej dramie z Siwonem

MNIAM!!! *jako rzeczony budyń rozciapkowuje się na malinowo* :serce:
Trzykrotka napisał/a:
Mówi po angielsku ze swobodą i świetnym akcentem, a jak przy tym wygląda

A nie wiedziałaś, że on po angielsku wymiata? Toć ja wiedziałam, a ty nie? Choćby przy filmiku z lania wodą ładnie mówił, bez dukania, tylko naturalnie. Jakie to było miłe - Siwon przemawiał, a ja nie potrzebowałam napisów, by wiedzieć, co mówi. :serce:
Trzykrotka napisał/a:
bardzo się hamowałam, żeby nie przesadzić z ilością, doceńcie

Nie wiem, jak inni, ale ja nie doceniam. Co tak mało? Żałujesz nam??? :-P

Jestem w połowie czwórki Wilczka - wakacje w Tajlandii, spłoniony Junki na propozycję wspólnego prysznica (no faaaaaceeet...), a zaraz zrobi się krwawo.
Rany, wspominałam już, że kocham tę dramę???

Aragonte - Śro 28 Paź, 2015 22:10

Właśnie, Trzykrotko, co tak mało tych zdjęć? Z TAKIM Siwonem? :serce:

A co do spoilera końcowego - tę piżamkę to chyba bym czymś zastąpiła :wink: ale kissu zacny.

I wracam do swoich Smoków - włączyłam je jednak dzisiaj, ale (zdziwicie się) pierwszy odcinek. Mam wrażenie, że sporo mi pouciekało z różnych niuansów przez moją nędzną znajomość angielskiego :?

BeeMeR - Śro 28 Paź, 2015 22:11

Agn napisał/a:
Za bardzo nie wiem, kogo do kogo przypiąć
Patrz pionowo i od dołu: dzieciak i dorosły ze Smoków i na szczycie z Tree.

Trzykrotka napisał/a:
okazało się, że Siwon - znaczy Idiot Reporter - wcale nie wyjechał...
to było dość oczywiste ;) Zdjęcia urocze :serce: Siwon cudny :serce2:

Trzykrotka napisał/a:
Kai i Scholar to dwie role, w których Jun Ki był tak otwarcie i niegrzecznie seksowny - i było mu z tym bardzo-bardzo-bardzo :serduszkate:
i jeszcze Satto :serce2:

Agn napisał/a:
Rany, wspominałam już, że kocham tę dramę???
Niewyraźnie ;)

Aragonte napisał/a:
tę piżamkę to chyba bym czymś zastąpiła
wygląda jak szpitalna :wink:
Agn - Śro 28 Paź, 2015 22:18

Aragonte napisał/a:
Właśnie, Trzykrotko, co tak mało tych zdjęć? Z TAKIM Siwonem?

Widzisz? Widzisz? Nie mnie jednej mało! Zupełnie nie rozumiem, czemu ty się tak szczypiesz. ;)
BeeMeR napisał/a:
i jeszcze Satto

Sędzia był seksowny, ale nie w taki niegrzeczny sposób jak Kai. *wachluje się* Ale też był... *wzdycha*
BeeMeR napisał/a:
Niewyraźnie

UWIELBIAM tę dramę! :serce:

Trzykrotka - Śro 28 Paź, 2015 22:36

I ja Wilczka uwielbiam, absolutnie i bez reszty :serduszkate:

Piżamka Oriona podczas kissu jest szpitalna, tak. Nie ma to jak całować się na szpitalnym łóżku - u nas nawet usiąść na skraju nie pozwalają...

Aragonte napisał/a:
Właśnie, Trzykrotko, co tak mało tych zdjęć? Z TAKIM Siwonem? :serce:

Jutro obejrzę dramę z napisami, strzeżcie się :twisted:
Ale no nie, w tym odcinku on był taki... taki... że to aż bolało, if you know what I mean. Powiem tak: prałabym mu ręcznie skarpetki, gdyby byl mój i patrzył na mnie tak, jak on w tym odcinku patrzy na Origin :serduszkate:

Agn napisał/a:

A nie wiedziałaś, że on po angielsku wymiata? Toć ja wiedziałam, a ty nie? Choćby przy filmiku z lania wodą ładnie mówił, bez dukania, tylko naturalnie.

Wiedziałam, wiedziałam, że technicznie jest bardzo dobry. Ale tutaj on po angielsku rozmawia z kimś (nie wiemy kim) komu obiecuje, że niedługo przyjedzie, mówi, że tęskni. Same słowa są ładne, a i dużo w nich smutku (wyjazd do tego kogoś oznacza zawiedzioną miłość koreańską), i on ślicznie je interpretuje. Angielszczyzna w jego ustach brzmi niesamowicie seksownie. A może to ja mam jak pani z Rybki zwanej Wandą? :mysle:
Boszszszsz.... zakochałam się od nowa, jak nastolatka :rumieniec:
I tle romantycznych scen leci piosenka, którą on spiewa, na dokładkę.

EDit: Zapomniałam napisać, że rozczulił mnie gif z Misaeng, ten, na którym czwórka stażystów śpi w hotelu po weekendowej pracy z panem Oh. Jaki to był piękny i budujący odcinek :oklaski:

Agn - Czw 29 Paź, 2015 06:23

Trzykrotka napisał/a:
Jutro obejrzę dramę z napisami, strzeżcie się

:banan: *zaciera łapki* I nie krępować się tam, hurcikiem, hurcikiem! :mrgreen:
Trzykrotka napisał/a:
Ale no nie, w tym odcinku on był taki... taki... że to aż bolało, if you know what I mean. Powiem tak: prałabym mu ręcznie skarpetki, gdyby byl mój i patrzył na mnie tak, jak on w tym odcinku patrzy na Origin

Nieszczęsny los Tego Drugiego, choćby najwspanialszego. *wzdech*

BeeMeR - Czw 29 Paź, 2015 07:51

Agn napisał/a:
Sędzia był seksowny, ale nie w taki niegrzeczny sposób jak Kai. *wachluje się*
Owszem, acz jak pomyślę o skojarzeniu "seksowny" i "Junki" to mnie się natychmiast kojarzy Satto, nie Wilczek. Może dlatego, że Satto kocham miłością wielką i nieobiektywną :serce2: A może po części dlatego, że dla mnie bardzo seksowny jest specyficzny uśmiech, a Satto go nie skąpił :serduszkate:

Smoki 7

Odcinek spoko, acz 3/4 trochę mi się dłużyło, niemniej ostatni kwadrans i końcówka z KMM są bardzo dobre :oklaski:
Ciekawe, czy KMM tu będzie odpowiedzialny za takie mocne cliffhangery ;)

Zieloności w dzień i noc z pochodniami

Mistrza miecza faktycznie jak na lekarstwo, ale mamy dwie nowe postaci kobiece: giseang (póki co mi spodobała) i dawna przyjaciółka Mistrza Miecza.
Widok na miasteczko ukazuje zabudowę zgoła nie koreańska tylko betonowo-podhalańską :P

Drama nadużywa przystawiania miecza delikwentowi do gardła, zwłaszcza pannie - cóż, widać każda musi mieć swój motyw przewodni: trucizny, porwania albo gardłowe ujęcia ;)

Aragonte - Czw 29 Paź, 2015 08:06

W ósmym odcinku też mistrza miecza jest jak na lekarstwo, buuu - pojawia się chyba tylko w jednej scenie i intensywnie patrzy, jednak nie na żadną pannę, tylko na ministra Honga (tego, który zdradził frakcję scholarów, Saedebu czy jak to się nazywało).
Cóż, muszę poczekać na niego do dziewiątego odcinka :czekam2:

BeeMeR - Czw 29 Paź, 2015 08:08

Aragonte napisał/a:
W ósmym odcinku też mistrza miecza jest jak na lekarstwo, buuu
Problem chyba w tym, że jego los nie jest jeszcze bezpośrednio związany z główną akcją i postaciami, jak np. Mieczowy 2 - aktualnie halabardzista.
Ale to się niewątpliwie zmieni :trzyma_kciuki:

Aragonte - Czw 29 Paź, 2015 08:10

No mam nadzieję, że będzie go więcej :trzyma_kciuki:
BeeMeR - Czw 29 Paź, 2015 08:19

Zaczęłam SWP12

Trzykrotka napisał/a:
A czy ktoś narzeka? :mrgreen:
Scena z lekka absurdalna (jak cała drama ;) ), ale bardzo zgrabna i oj, nie widzę możliwości by Trzykrotki zasłaniały oczy rękami w takiej sytuacji :lol:
BeeMeRy pewnie też nie ;)

Aragonte - Czw 29 Paź, 2015 09:38

Aragonte też by nie zasłaniała oczu, jakby co :wink:

Przeczytałam dziś odpowiednie fragmenty "Historii Korei" Joanny Rurarz, żeby lepiej ogarnąć wydarzenia ze Smoków. Wiele to mi nie dało, bo te najbardziej krwawe (bratobójstwa i takie tam) pewnie będą w ostatnich 10 (z 50) odcinkach dramy. Nie mogę się też w dramie doliczyć braci Książątka (Bang-Wona), bo powinno być ich w sumie siedmiu (sześciu z jednego małżeństwa, dwóch najmłodszych z drugiego małżeństwa). Bang-Wan był piąty w kolei, dwóch braci w dramie zauważyłam, ale siedmiu nie mogę się doliczyć. Pewnie pozmieniali sporo (może doczytam w końcu komentarze na dramabeans).

Edit: hmm, w ósemce jest jakiś błąd w napisach, przydałoby sie go skorygować (ale ja nie dam rady, podejrzewam):
I just watched Ep. 8 English sub somewhere, but there is a translation error at the start of ep 8. When Jung Do-Jeon said that the Dodang nobles did the "war business", it means NOT that the nobles pretend to be Japanese pirates (it was poor commoners who did that), BUT that the nobles take away the commoners' land by sending their private armies there in the name of protecting commoners from Japanese pirates, as depicted in ep 4. Maybe the translator is not a native Korean. Serious translation error, because the land policy issue will be one of the most important theme of this drama.