To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Fajny film wczoraj widziałam V

Aragonte - Czw 03 Maj, 2018 11:58

Byłam na tym w kinie dawno temu :-D Też mi się podobało.
Szafran - Czw 03 Maj, 2018 22:51

Tylko niech Wam nie przyjdzie do głowy oglądać najnowszego Kusturicy, "Na mlecznej drodze". Potworny, nieoglądalny gniot. Między nim a "Czarnym kotem" cała galaktyka.
Agn - Czw 03 Maj, 2018 22:58

Obejrzeliśmy, bo było w tv. Tata stwierdził, że zobaczy, "bo to nie jakiś amerykański chłam". No i jak siedliśmy, tak wstaliśmy dopiero na napisach końcowych. :mrgreen:
Trzykrotka - Pią 04 Maj, 2018 09:48

Uwielbiam Białego kota, czarnego kota. Mam zawsze po seansie przeponę do leczenia, a to całe piękne wariactwo bardzo przemawia do jakiegoś zakamarka mojej natury.
Aragonte - Pią 11 Maj, 2018 15:41

Czy coś wiecie o serialowej wersji Pikniku pod Wiszącą Skałą? Podobno ma coś takiego powstać.
http://www.wirtualnemedia...la-w-2018-roku#

Podrzucę też rozbudowaną (spoilerową, uprzedzam, jeśli ktoś nie oglądał) recenzję, a raczej analizę filmowego Pikniku:
http://ukryte-psf.blogspo...skaa-proba.html
Nie wiem, ile razy to już oglądałam :mysle:

Admete - Pią 11 Maj, 2018 16:53

Raz miałam podejście do filmu, nie wytrwałam.
akne - Pią 11 Maj, 2018 17:37

Ja obejrzałam i podobał mi się, ale jakieś to jest denerwujące, gdy nie wiadomo, co się stało.
Trzykrotka - Pią 11 Maj, 2018 22:18

Mnie film urzekł. Ale nie wiem, co mialoby byc w serialu.
Aragonte - Pią 11 Maj, 2018 23:16

akne napisał/a:
Ja obejrzałam i podobał mi się, ale jakieś to jest denerwujące, gdy nie wiadomo, co się stało.

W tym jego urok, że nie wiadomo, co się dokładnie stało i można fantazjowac do woli :wink:
Pierwszy raz obejrzałam to jako dziecko podczas (pierwszej, a jakże - nie wiem, kiedy to było, może w 1979 roku? ) emisji w polskiej TV i miałam koszmary, ale film wrył mi się w pamięc i potem na niego polowałam. A teraz co jakiś czas sobie przypominam. I zachwycam się klimatem i muzyką :serce:

Agn - Pią 11 Maj, 2018 23:18

Ja to kiedyś widziałam chyba... to tam dziewczyny gdzieś poszły i nigdy się nie znalazły? I to ponoć inspirowane prawdziwą historią?
To był dziwny film, ale podobał mi się. Choć był taki mocno statyczny, niepochopny... ale żeby serial? :mysle:

Aragonte - Sob 12 Maj, 2018 00:32

Też myślałam, że inspirowane prawdziwą historią, ale jednak nie - tzn. przypadki niewyjaśnionych zaginięc w Australii jak najbardziej były, ale nie jest to nijak oparte na faktach. Myląca jest forma - i w przypadku książki, i filmu jest sugerowane, że to się dzieje rzeczywiście, ale punktem wyjścia była fantazja autorki.
Admete - Sob 12 Maj, 2018 08:36

Muszę kiedyś spróbować, bo za pierwszym razem oglądałam na studiach w warunkach akademikowych - telewizor na korytarzu.
BeeMeR - Sob 12 Maj, 2018 09:13

Ja ten film lubię za klimat i piękne zdjęcia, nie jestem jednak pewna czy serial mnie zainteresuje.
Agn - Sob 12 Maj, 2018 11:22

Nie upieram się przy tym, że historia prawdziwa, pamiętam, że tak opisano kiedyś film. Ale widać bzdura.
Hmm... no to teraz moja wyobraźnia ruszyła z kopyta. Co najmniej Narnia mi się podsunęła pod nos. :mrgreen:

BeeMeR - Sob 12 Maj, 2018 13:36

Ja też za młodu słyszałam, że to fabularyzowana, poetycko-oniryczna wizja oparta wszakże na faktach - bo ktoś kiedyś tam zaginął w tajemniczych okolicznościach, niekoniecznie tak jak w filmie. Inna sprawa, że tajemniczych śmierci/zaginięć (zwłaszcza w górach) nie brakuje na tym świecie oraz licznych teorii spiskowych co u licha się stało ;) jak np. w kwestii wyprawy Diatłowa
http://wmrokuhistorii.blo...zy-diatowa.html

akne - Sob 12 Maj, 2018 15:21

Z niektórych artykułów wynika, że to wizja erotycznego dojrzewania pensjonarek :mrgreen: I "zagrożeń" z tego płynących.
Admete - Sob 12 Maj, 2018 15:26

A tu inna teoria na ten temat ;)

http://www.planetagor.pl/...I-rekonstrukcja

Trzykrotka - Sob 12 Maj, 2018 17:33

akne napisał/a:
Z niektórych artykułów wynika, że to wizja erotycznego dojrzewania pensjonarek :mrgreen: I "zagrożeń" z tego płynących.

Nauczycielka w pantalonach i brak gorsetu u Irmy, atmosfera pensji na odludziu sugeruje taką interpretację. Jednak może ich byc wiecej, mogą być inne. Tajemnica jest w tym wszystkim wlasnie najlepsza. Upiększa ją też fakt, że dziewcząt nie odnaleziono w przeciwieństwie do uczestnikow wyprawy Diatlowa. Tamta wyprawa to ewidentny koszmar, ktorego powody do dziś nie zostaly odkryte.

Agn - Nie 13 Maj, 2018 14:11

Okej... chyba powinnam w ogóle przeczytać książkę, bo widziałam tylko film. Kusicie.
Trzykrotka - Nie 13 Maj, 2018 15:02

Film byl lepszy IMHO. Weir to prawdziwy mistrz.
Aragonte - Nie 13 Maj, 2018 15:54

Też wolę film. Książkę czytałam tylko raz, film oglądałam kilka razy.
ita - Nie 13 Maj, 2018 16:49

Trzykrotka napisał/a:
Film byl lepszy IMHO. Weir to prawdziwy mistrz.

Na mnie film zrobił też b. duże wrażenie. Pierwszy raz widziałam go jeszcze jako dziecko. Może to ta sama emisja, co Aragonte? :-D Niesamowite wrażenie robi muzyka. Mnie ten film zawsze trochę wystrasza. Nie szukam go, żeby ponownie zobaczyć, ale jak się trafi okazja w tv to na pewno sobie odświeżę.

Aragonte - Nie 13 Maj, 2018 20:38

ita napisał/a:
Na mnie film zrobił też b. duże wrażenie. Pierwszy raz widziałam go jeszcze jako dziecko. Może to ta sama emisja, co Aragonte? :-D Niesamowite wrażenie robi muzyka. Mnie ten film zawsze trochę wystrasza. Nie szukam go, żeby ponownie zobaczyć, ale jak się trafi okazja w tv to na pewno sobie odświeżę.

Bardzo możliwe, że ta sama emisja - albo i nie, ja miałam pewnie nie więcej niż 8 latek :mrgreen:
Muzyka jest przepiękna, niesamowita :serce2: :serce2:
To z powodu Pikniku starałam się potem oglądac filmy tego reżysera.

Admete - Nie 13 Maj, 2018 20:50

Dla mnie najważniejsze filmy Weira to Świadek, Stowarzyszenie umarłych poetów i Bez lęku. W tym ostatnim po raz pierwszy usłyszałam Symfonię pieśni żałosnych Góreckiego.
Agn - Nie 13 Maj, 2018 21:13

To są filmy Weira? Dorzucam do puli "Pana i władcę na krańcu świata" i oficjalnie ogłaszam wielką miłość do tego reżysera, bo faktycznie trochę tych filmów widziałam i zaiste bardzo mi się podobały. :serce2: