Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
BeeMeR - Śro 12 Sty, 2022 10:00
Skończyłam Drużynę, teraz biegam po Rohanie
BeeMeR - Śro 12 Sty, 2022 10:54
Już wiem, co mnie też zawsze irytowało w filmach, acz nie aż tak jak związanie losu Pierścienia z Arweną
Mianowicie scena, gdy korzenie zjadają Merry'ego i Pippina w Fangornie totalnie zbędna i nic nie wnosząca, i trochę z dooopy, bo czemu drzewo miałoby cokolwiek zjadać? Dopiero potem, wkurzone na wycinkę - czemu nie.
Jestem u Theodena
Admete - Śro 12 Sty, 2022 13:31
Ale to jest nawiązanie do sceny z książki. Tyle, że nie było Bombadila, więc nie było też ratowania spod korzeni wierzby. To mały ukłon do tamtego elementu. Całkiem sensownie umieszczony, bo Fangorn jest groźny.
BeeMeR - Śro 12 Sty, 2022 13:34
Może i owszem. A oko pływające w potrawce Eowiny
To też nawiązanie?
Jutro się będę biła o Helmowy Jar
Admete - Śro 12 Sty, 2022 15:33
Tamto nie, ale wierzba jest akurat kanoniczna 😉
RaczejRozwazna - Śro 12 Sty, 2022 15:50
Zawsze się zastanawiałam kim był Tom w hierarchii tolkienowskich bytów
annmichelle - Śro 12 Sty, 2022 15:55
| RaczejRozwazna napisał/a: | Zawsze się zastanawiałam kim był Tom w hierarchii tolkienowskich bytów |
Wyżej niż elfowie i entowie.
Czyli "zaraz po bogu".
Był najwcześniej w Sródziemiu i jak wspomniano, gdyby Sauron wygrał to Tom byłby ostatnim, którego by pokonał. Czyli hipotetycznie był do pokonania, czyli nie był bogiem.
Nie mógł być czarodziejem, bo jak wiemy Jedyny Pierścień nie miał nad nim mocy.
RaczejRozwazna - Śro 12 Sty, 2022 16:06
No nie wiem. Ainurem raczej nie był (w sensie Valarem), Majarem też nie bardzo - Majarami byli Gandalf i Saruman, a upadłym Sauron...
Mnie się on widzi poza znaną hierarchią, a jednocześnie mocno związany jest z Ardą.
Czy Tolkien nie pisał o nim? Na pewno pojawiały się pytania fanów o to, kim jest.
annmichelle - Śro 12 Sty, 2022 16:08
Dopisałam w tym samym czasie, jak pisałaś , że czarodziejem na pewno nie był.
Zdaje się, że sam Tolkien nie chciał go definiować, ale faktem jest, że Bombadil ma moc nieporównywalną z innymi istotami.
Admete - Śro 12 Sty, 2022 17:49
Potem wam poszukam informacji. Jak mi się ferie zaczną
annmichelle - Śro 12 Sty, 2022 18:00
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Czy Tolkien nie pisał o nim? Na pewno pojawiały się pytania fanów o to, kim jest. |
https://lotr.fandom.com/pl/wiki/Tom_Bombadil
Nie wiem na ile wiarygodna jest ta strona, ale na tyle na ile mogę zweryfikować to główne informacje zgadzają się z tymi, które były w książce.
BeeMeR - Śro 12 Sty, 2022 18:43
Zupełnie nie pamiętam wierzby, tylko Toma Bombadila, Jagodę, kurhany
BeeMeR - Czw 13 Sty, 2022 12:03
Helmowy Jar obroniony (to wciąż moja ulubiona bitwa filmowa), Isengard zalany, Samwise the Brave rulez
Zawsze lubiłam jego przemowę, piękna jest. Muzyka też Theodenem też się zachwycam, on ma tak piękne sceny przed bitwą
Król powróci dopiero po feriach, teraz się nie wyrobię. Nic to, nie ucieknie
Aragonte - Czw 13 Sty, 2022 14:54
| BeeMeR napisał/a: | Zupełnie nie pamiętam wierzby, tylko Toma Bombadila, Jagodę, kurhany |
Wierzba była w Starym Lesie i właśnie Tom ratował wtedy hobbitów. I tak, próbowała jakby połknąć Merry'ego i Pippina. Pasuje to zresztą do ukazanych później huornów, tych zdziczałych entów - zutylizowali w końcu pół armii orków
BeeMeR - Czw 13 Sty, 2022 16:24
Bijącą wierzbę to ja kojarzę z Harryego Pottera
No ale będzie blisko 30 lat od mojej lektury
Agn - Sob 22 Sty, 2022 09:21
Uprzejmie donosze, ze w piatek, 26.01 w IMAX beda 2 pokazy "Druzyny pierscienia".
Sie chyba wybiore.
Admete - Sob 22 Sty, 2022 10:14
Się wybierz w moim imieniu tez
BeeMeR - Sob 22 Sty, 2022 11:24
Też bym poszła, może nawet z Adasiem
Ostatnio pytali mnie o ten film wczoraj, mówiłam im właśnie, że on wraca czasem do kin i ich wezmę jak podrosną jeszcze.
Ania na pewno jest jeszcze za młoda na Morię i pościg orków oraz Boromira
Loana - Sob 22 Sty, 2022 11:28
Moja siostra kupiła już sobie bilet i idzie
Ja odpuszczam, ale pomysł fajny
Agn - Sob 22 Sty, 2022 12:57
Tez sobie klepnelam bilet.
Choc szkoda, ze to chyba wersja podstawowa, ale z drugiej strony nie pamietam juz jak nierozszerzony LOTR wyglada, wiec sobie odswieze.
Agn - Pią 28 Sty, 2022 08:14
Dziewczyny, to DZIS! Zabieram was duchowo ze soba do Srodziemia.
BeeMeR - Pią 28 Sty, 2022 09:20
Baw się dobrze
annmichelle - Pią 28 Sty, 2022 09:34
| Agn napisał/a: | Dziewczyny, to DZIS! Zabieram was duchowo ze soba do Srodziemia. |
Baw się dobrze!
BeeMeR - Pon 07 Lut, 2022 10:04
I jak seans?
U mnie wreszcie Powrót Króla
Agn - Pon 07 Lut, 2022 18:01
Ech... Poczulam sie znow mloda.
Choc widac, ze to nie byl film krecony pod imaxa. Ale i tak...
Dziwnie mi sie tylko ogladalo wersje podstawowa. Brakowalo mi tylu scen z rozszerzenia (chocby Frodo pytajacy w ktora strone do Mordoru).
Mogliby pozostale czesci tez puscic. Na sama mysl o Helmowym Jarze sie rozmarzam.
|
|
|