To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Literatura - Proza i poezja - NOWOŚCI W KSIĘGARNIACH

Caitriona - Czw 25 Cze, 2015 19:27

A ja chętnie przeczytam Detektywa w krainie cudów. Powieść kryminalna i narodziny nowoczesności (1841-1941) profesora Cegielskiego oraz Batorego. Gwiazdy, skandale i miłość na transatlantyku Bożeny Aksamit.
Na szczęście obie książki ma moja biblioteka, stanęłam więc już w kolejce po nie ;)

Admete - Pią 26 Cze, 2015 06:53

Tego detektywa na pewno kupię. Bardzo lubie książki wydawane w W.A.B. Teraz czytam ich biografię Szekspira, a w zasadzie biografię epoki, w której żył i tworzył.
Eeva - Pią 26 Cze, 2015 08:57

Admete napisał/a:
Teraz czytam ich biografię Szekspira, a w zasadzie biografię epoki, w której żył i tworzył.

Prosze o więcej szczegółów!
Bardzo zacheciłas tym enigmatycznym opisem :-)

Agn - Pią 26 Cze, 2015 09:43

Admete napisał/a:
Teraz czytam ich biografię Szekspira, a w zasadzie biografię epoki, w której żył i tworzył.

Ta biografia przypadkiem nie była wydana w serii "Fortuna i fatum"? Jeśli tak, to wierzę, że świetna, bo tam było mnóstwo kapitalnych biografii (np. Alberta Camusa, Colette, Jane Austen, Da Vinci etc.). :)

Admete - Pią 26 Cze, 2015 17:44

Biografia nosi tytuł Shakespeare. Stwarzanie świata - jej autorem jest Stephen Greenblatt i rzeczywiście została wydana w serii Fortuna i fatum. Jestem nią zachwycona. Zawiera opis różnych aspektów życia za czasów Szekspira. Właśnie czytam o Londynie, a wcześniej sporo było o konflikcie między protestantami i katolikami. Mnóstwo cytatów ze sztuk Szekspira i ich analizy. Między innymi autor przedstawił teorię, że nieudane małżeństwo dramatopisarza wpłynęło na brak szczęśliwych małżeństw w jego utworach. Jak ktoś takie książki lubi, to polecam gorąco. Przeczytałam już połowę.
Trzykrotka - Pią 26 Cze, 2015 20:26

Masz książkę z biblioteki, czy swoją? :kwiatek:
Agn - Pią 26 Cze, 2015 21:13

Tak też myślałam, że to "Fortuna i fatum". Swoją szosą, biografia Nałkowskiej, którą chyba sobie kiedyś pod choinkę jakąś sprawię, też jest z tej serii.
Caitriona - Pią 26 Cze, 2015 21:29

Mam na liście Nałkowską, Modrzejewską, Malczewskiego, Fridę i Diego. Ela II stoi u mnie na półce i czeka cierpliwie. Niestety Williama moja biblioteka nie ma...
Admete - Sob 27 Cze, 2015 12:36

Z biblioteki, ale jak będę kiedyś mieć wolne środki, to sobie chyba kupię. Czytam teraz o sonetach. Wcześniej był rozdział o innych dramatopisarzach o Marlowe i o tym jak żyli. Jeden z nich stał się pierwowzorem dla Falstaffa. Nawet mi się nie chce nic oglądać, wolę czytać. Trzykrotko zajrzyj czy gdzieś w twoich bibliotekach nie ma.
Trzykrotka - Sob 27 Cze, 2015 13:22

Kupilabym sobie, tylko nigdzie nie ma. Moja biblioteka jest ubozuchna. Musiałabym poszukac w centralnej dzielnicowej. Czuje się ogromnie zachecona do tej ksiazki.
Caitriona - Sob 27 Cze, 2015 13:43

U mnie w bibliotece też nie ma, a na allegro jeden egzemplarz jest dostępny za 50zl... No nic, kiedyś sobie tę książkę upoluje.
Eeva - Sob 27 Cze, 2015 15:20

Admete napisał/a:
Biografia nosi tytuł Shakespeare. Stwarzanie świata - jej autorem jest Stephen Greenblatt i rzeczywiście została wydana w serii Fortuna i fatum. Jestem nią zachwycona.

Dzięki za info, postaram sie zapolować :-)

Admete - Sob 27 Cze, 2015 17:49

Ach chyba dałabym te 50 zł...Serio nigdzie jej nie ma? To może powiem w bibliotece, że mi zginęła w pociągu czy gdzie tam i coś im innego w zamian kupię ;)
Caitriona - Sob 27 Cze, 2015 19:56

Admete napisał/a:
Ach chyba dałabym te 50 zł..

W innym czasie też bym dała, ale w tej chwili jestem kompletnie bez gotówki...

Admete napisał/a:
To może powiem w bibliotece, że mi zginęła w pociągu czy gdzie tam i coś im innego w zamian kupię

:mrgreen: :mrgreen:

Admete napisał/a:
Serio nigdzie jej nie ma?

Przeprowadziłam tylko takie podstawowe szukanie, może gdzieś jeszcze jest. Fakt, że książka była wydana w 2007.

Admete - Sob 27 Cze, 2015 20:14

Moja ma chyba datę 2009. To kłamstwo w sprawie zgubienia nadal kusi ;) Ewentualnie powiem im prawdę, że chcę to mieć i czy mogę im dać coś innego w tym guście ;) Gdyby to była jakaś stara książka, to pewnie za nowość by dało radę.
Agn - Sob 27 Cze, 2015 20:18

Zerknęłam tu i ówdzie - faktycznie, nie ma. Ale faktem jest, że książka wydana w 2007 roku może być już za stara na księgarnie. Może w jakimś antykwariacie będzie.
Admete napisał/a:
Serio nigdzie jej nie ma? To może powiem w bibliotece, że mi zginęła w pociągu czy gdzie tam i coś im innego w zamian kupię

Mam nadzieję, że to tylko żart. :?

Admete - Sob 27 Cze, 2015 20:21

Nie całkiem żart ;) Mam tę mroczną stronę osobowości :lol:
Ania Aga - Sob 27 Cze, 2015 21:16

Książki są wydawane w maleńkich nakładach, magazynowanie sporo kosztuje, nic dziwnego, że książki nie ma na rynku.
Anaru - Wto 30 Cze, 2015 22:52

Agn napisał/a:
Admete napisał/a:
Serio nigdzie jej nie ma? To może powiem w bibliotece, że mi zginęła w pociągu czy gdzie tam i coś im innego w zamian kupię

Mam nadzieję, że to tylko żart. :?

Uhm, ja coś takiego miałam ochotę zrobić jak byłam jeszcze chyba w szkole średniej kiedy brakowało mi jednej, jedynej książki Zajdla, tzn "Jadu Mantezji", która ze względu na malutki nakład była wtedy nie do zdobycia, ale niestety ktoś chyba wpadł na to przede mną, bo książkę wcięło. Parę lat później dopadłam ja na Allegro i to był mój pierwszy zakup na tym portalu ;) .

Agn napisał/a:
Zerknęłam tu i ówdzie - faktycznie, nie ma. Ale faktem jest, że książka wydana w 2007 roku może być już za stara na księgarnie. Może w jakimś antykwariacie będzie.

Ta na Allegro jest właśnie w antykwariacie, do odbioru osobistego w Krakowie ;)
http://allegro.pl/greenbl...5482053554.html

Jest jeszcze jedna, droższa nieco ;)
http://allegro.pl/shakesp...5357903976.html

A jaka cena na Amazonie :opad_szczeny:
http://www.amazon.com/Sha...a/dp/B00BV8T5NI

Szafran - Wto 30 Cze, 2015 23:36

Agn napisał/a:
Zerknęłam tu i ówdzie - faktycznie, nie ma. Ale faktem jest, że książka wydana w 2007 roku może być już za stara na księgarnie.

Oj, jak wydana w 2007 to na pewno już się skończyła licencja. A w przypadku takich niszowych rzeczy raczej licencji się nie przedłuża. Antykwariaty i Allegro zatem.

Caitriona - Śro 01 Lip, 2015 23:56

Poza mapą Alistair Bonnet, mam nadzieję ze moja biblioteka będzie to miała.

Teraz '44. Historie Marcina Dziedzica i Michała Wójcika.

Admete - Pon 06 Lip, 2015 21:42

Jak ktoś chce mieć na własność Wołanie kukułki i Jedwabnika za niewielką cenę, to w Lidlu są wydania kieszonkowe po 12 zł.
Szafran - Wto 07 Lip, 2015 13:58

Czy ktoś czytał?

http://www.wydawnictwolit...--Anna-Kaminska

Zaintrygowała mnie bohaterka tej biografii, tak po prostu, jako człowiek. Czy ktoś czytał? Zastanawiam się, czy jest równie interesujące jak ta zapowiedź:).

Agn - Wto 07 Lip, 2015 18:36

Ponoć świetna, sprzedaje się jak świeże bułeczki (a raczej sprzedawała, zanim poszłam na urlop, teraz nie wiem).
Justine - Pon 13 Lip, 2015 19:33

Nowe wydanie "Sagi o dżentelmenie" Forda Madoxa Forda w okładce serialowej. Wydawnictwo zamierza wydać także pozostałe tomy, drugi już w przygotowaniu :)

Koniec defilady tom 1