Z Południa na Północ Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.
Seriale - Nie DRAMAtyzujmy w końcu to dopiero 20 raz
Trzykrotka - Pią 10 Cze, 2022 15:00 Ohoho, ten pan z dramy o zamianie dusz to ci dopiero Wydawał się takim nieszkodliwym kurczątkiem, a tu proszę jaki agresor! A to ci zaskoczenie, serio.BeeMeR - Pią 10 Cze, 2022 15:45 Ja już jestem w 3/4 pierwszego odcinka
Świetny jest w tej roli, zachwyconam.
Pierwsze 10 minut było o tym, jak pięknie leży z kieliszkiem niedopitego wina i ma koszmary z dzieciństwa jak to macocha omal go nie zabiła po czym ma seksowną bliznę nad lewą piersią, albowiem rankiem pofatygował się pod prysznic prowadząc jednocześnie rozmowę z jakąś znajomą zwaną ciotką, która dla odmiany siedziała w wannie, mając na sobie wyłącznie tatuaż
A potem już była zwyczajowa drama
Na plus zaliczam też króciutkie migawki retrospekcji a nie długaśne sceny, oraz póki co brak irytująco namolnej Drugiej, acz tu może być wszystko przede mną Trzykrotka - Pią 10 Cze, 2022 16:17 Będziesz edytować tego lakorna czy niekoniecznie? Nue powiem, że całego łyknę, ale choć popatrzeć mogłabym BeeMeR - Pią 10 Cze, 2022 16:32 Ha, to się jeszcze okaże
Na razie pierwszy odcinek mi się podobał, ale jeszcze nie wiem czy to będzie wielorazowe, plus nie było tu na razie co wycinać, nikt mnie na dzień dobry nie drażni
Najwyzej obejrzyj te pierwsze kilka minut
Romans to podobno pomalutku się rozwija, bardziej w drugiej połowie
Loana jak czarujesz napisy?
Do takich całkowitych rawów? Loana - Pią 10 Cze, 2022 17:17
BeeMeR napisał/a:
Loana jak czarujesz napisy?
Do takich całkowitych rawów?
Nie no, totalnie nie mam takich umiejętności Ja po prostu chciałam wiedzieć, co mówią w preview do odcinka 7 https://youtu.be/jqyAGnYccjk
i sobie przetłumaczyłam napisy z tego odcinka. Bo przynajmniej wrzucają te preview z napisami po koreańsku ( to są napisy do tego, co słychać, na tyle wyłapuję ).
Dzielę się tymi napisami w komentarzu na mydramalist, bo tak więcej takich chętnych na zrozumienie jest Przekleję mój komentarz, tylko dam go w spojler, żeby nie zajmował tyle miejsca.
Spoiler:
Once again poor translation from Google Translate (and with some translation from Twitter)
The description on ep 7 preview: "Minhu and Yesool are on a date! Let's not interrupt them"
* "No, we were meant to be dating" [Yesul]
* "Don't you have any contact?" [Yesul] I don't really understand exactly what these two sentences mean, this was translated by the Google Translator
* "No, why am I the only one?" [Howoo]
* "That's how you know Professor Seungtaek?" [new men, talking with HoWoo]
* "What?" [Howoo]
* "You're not going in to your house? "[MinHo to Yesul in the car]
* "Want me to stay longer? " [MinHo to Yesul in the car]
* "Or stay with me tonight?' [MinHo to Yesul in the car]
* "Why is he like that?" [Yesul] this translation is strange in program, so I'm guessing the meaning
* "It's a completely different guy' [Yesul]
* "Therefore Yesul," [PilYo to Yesul]
* "when will we go for the second date?" [PilYo to Yesul]
* "Let's decide,
* because we need some agreement in our love affair" [Yesul to MinHo, she shows papers]
* "We're dating right now" [MinHo, I quess he is talking to OhJiYoung]
* "Then have you (oppa/minhu) tell all your secrets?" [OhJiYoung to MinHo and Yesul]
* "And even you (Yesul) know his secrets you still dating him?"[OhJiYoung to MinHo and Yesul]
I hope you will understand something. I don't know Korean (I just started to learn it few months ago) and I know English at an intermediate level, so I do double translations sometimes
Te napisy nie są tyle warte, żeby je wklejać w RAWa, bo to nie są napisy z angielskiego, które jeszcze byłabym w stanie zrozumiale przetlumaczyć, tylko z koreańskiego, więc nie dam głowy, że są dobre BeeMeR - Pią 10 Cze, 2022 17:52 Ok, czyli trzeba do nich innych napisów wyjściowych, dzięki Trzykrotka - Pią 10 Cze, 2022 23:34 Jest już Insider, 2 odcinki dramy z Kang Ha Neulem, pewnie Admete się ucieszy BeeMeR - Sob 11 Cze, 2022 07:07 Drugi odcinek porządnie mnie znudził, skupiał się na tym, jak zła jest macocha i jakim gnojkiem jest jej syn Admete - Sob 11 Cze, 2022 08:54 Będę potem wszystko próbować, ale na razie nadal nie mam czasu... BeeMeR - Sob 11 Cze, 2022 09:24 Już niedługo szkoła się skończy Admete - Sob 11 Cze, 2022 09:41 Za to czytam dużo, bo to mogę robić gdzieś pomiędzy różnymi czynnościami Z oglądaniem tak nie mam. Wystawiłam właśnie oceny końcowe.Aragonte - Sob 11 Cze, 2022 11:32
Admete napisał/a:
Za to czytam dużo, bo to mogę robić gdzieś pomiędzy różnymi czynnościami Z oglądaniem tak nie mam. Wystawiłam właśnie oceny końcowe.
Brawo! Może teraz odetchniesz.
A ja za nic nowego się nie zabrałam po skończeniu Chocolate. Jakoś nie mogę się na nic zdecydować A dzisiaj jadę do rodziców, więc dopiero w nocy będę miała szansę zastanowić się nad oglądaniem... a pewnie skończy się wtedy na zerkaniu na filmiki Wioli albo coś w ten deseń.Caitriona - Sob 11 Cze, 2022 14:39 A mi się właśnie skończył Love All Play/Going to You at a Speed of 493km i już wiem że będzie jednym z moich ulubionych tytułów. Głównie ze względu na główną postać męską Park Tea Joona - ciepły, cierpliwy, dobry młody człowiek. Rzecz się dzieje w świecie badmintona, ale nie jest to właściwie sportowa drama. Parę rzeczy mogło się troszkę inaczej podziać, ale ogólnie bawiłam się świetnie oglądając ten serial. https://www.youtube.com/watch?v=go26IJm7D4g
Trzykrotka napisał/a:
Jest już Insider, 2 odcinki dramy z Kang Ha Neulem, pewnie Admete się ucieszy
Z tym sobie chyba poczekam, aż będzie więcej odcinków. A tego pana oglądałam sobie w fajnym (jak ktoś lubi takie gatunki) filmie Midnight Runners. Mieszanka komedii, kryminału, sensacji. Mnie się bardzo dobrze oglądało, sceny walki super. https://www.youtube.com/watch?v=cyVk51ksx4oAdmete - Sob 11 Cze, 2022 19:59 Dziewczynom podobał się ten film Loano nowa drama Park Eun Bin już niedługo - gra prawniczkę z Aspergerem.
Trzeci odcinek Hua Jai Sila (Sila to nowe imię Głównego, przedtem, gdy mieszkał z Macochą brzmiało brzmiało Tor, co jest ksywką aktora ) znów lepszy, dodatkowo już wiem, co przewijać
Przede wszystkim Wielce Zuą Macochę oraz jej wątek z Ciotką, która wychowała Głównego (to siostra jego matki, potrąconej przez Macochę, która jest tak zua, że aż się przestrzeń wokół niej zakrzywia )
Natomiast wątek główny jest lakornowo bardzo w porządku, pan już w pierwszym odcinku zorientował się, że to jego znajoma z dzieciństwa, jedyna osoba która traktowała go jak człowieka, a nie osobę gorszej kategorii (oboje są dziećmi kochanek, a nie żon, ona też od zawsze jest źle traktowana przez swoją Macochę2), teraz zaczął już klasyczny lekki stalking wmawiając jej, że to niewątpliwie ona go śledzi bo ma jakieś ukryte motywy oraz popisowo przyciskał panią do auta tłumacząc, że nie jest wielkim, złym wilkiem i demonstrując, gdzie go drasnęła w usta gdy się wcześniej na nią przewrócił - czyli właściwie norma lakornowa
Loana - z ciekawości li i jedynie - czy takie akcje typu nagminne naruszanie przestrzeni intymnej panny też uważasz za przemoc i ostrzegać? W takiej sytuacji lepiej sobie odpuścić slap-kissowe lakorny wszystkie Inna sprawa, że tajskie heroiny umieją sobie radzić z panami nieźle
Nie oglądałam "Strong Woman Do BoonSong", nie mam odniesienia do tamtej dramy
A tu plecy ciotki
Trzykrotka - Nie 12 Cze, 2022 08:31 W Strong Woman chodziło o co innego. Główny wątek romansowy był prześliczny, słodki, bardzo młodzieńczy i romantyczny i nie było mowy o żadnej przemocy. Właściwie nadawałby się do wycięcia z dramy i zmontowania w dramę oddzielną. Ale procz niego były jeszcze dwa wątki: niby śmieszny, a naprawdę męczący i głupi wątek kiepskich gangsterów oraz przemocowy i mroczny wątek mężczyzny wieżącego i torturującego ileś kobiet. Trochę to wszystko zgrzytało i było jak związane sznurkiem.BeeMeR - Nie 12 Cze, 2022 08:53 Tak mi się kojarzyło, ale nie do końca pewnie
(Czyli tak, jak ja potraktowałam yakuzę, wyrywając jej niemal wszystkie zęby i zostawiając gadanie, jacy to my jesteśmy wspaniali strażnicy porządku, obligatoryjne finałowe bitwy na katany (ale to jest wizualnie interesujące jak bitwy na miecze tylko inaczej) oraz piękne romanse )
Jestem po pierwszym, wymuszonym kissu wraz z bonusowym łapaniem na kolana i wmawianiem, jak bardzo on się nią nie interesuje - bestia jest z niego interesująca
Ale byłoby tu co wyrzucać, oj, było. Przewijanie nie boli Aragonte - Nie 12 Cze, 2022 11:16 Jestem w rozjazdach i uznałam, że należy mi się odpoczynek dla mózgu, więc po namyśle włączyłam Oh My Venus. Mialam pewien dyskomfort w scenach ratowania bohaterki w samolocie i pokaztwania, jaka to jest "strasznie gruba" pod tym gorsetem Może to miało bawić, ale mnie nie rozbawiło.
Edit: a za tak chaotyczny trening bez zwracania uwagi na detale wykonania panowie dostaliby ode mnie bęcki
Rozumiem, że dopiero wyjdzie na jaw, że pani ma problemy z tarczycą i stąd jej przytycie, tak? Bo sygnały tego już były (spowolnione tętno, niższa temperatura ciała itd.)BeeMeR - Nie 12 Cze, 2022 13:04 Tak, pan się niedługo zorientuje i sam sobie zrobi wyrzuty o ile pamiętam, że nie zaczął od badań.
To właśnie powody, dla których tą dramę zaczęłam od środka, dopiero na koniec albo w trakcie obejrzałam początek.Aragonte - Nie 12 Cze, 2022 16:16 W trzecim odcinku pan zmądrzał, ale pulchna Venus musiała najpierw zemdleć spektakularnie w telewizji Loana - Pon 13 Cze, 2022 11:11
Admete napisał/a:
Loano nowa drama Park Eun Bin już niedługo - gra prawniczkę z Aspergerem.
Obserwuję jej profil i jej fandom, więc jestem na bieżąco. Najpierw ma być druga część "The Witch", gdzie też gra, ale film wydaje się być za ostry dla mnie. A na koniec czerwca ma się rozpocząć drama o prawniczce. Jestem nią zainteresowana ze względu na ParkEunBin oraz ze wględu na postać z Aspergerem - ciekawi mnie, jak to przedstawią
BeeMeR napisał/a:
Loana - z ciekawości li i jedynie - czy takie akcje typu nagminne naruszanie przestrzeni intymnej panny też uważasz za przemoc i ostrzegać? W takiej sytuacji lepiej sobie odpuścić slap-kissowe lakorny wszystkie Inna sprawa, że tajskie heroiny umieją sobie radzić z panami nieźle
Nieee, aż takiego triggera nie mam, dopóki to nie jest gwałt i pani sobie radzi w sytuacji to się nie czepiam. Chociaż przyznaję, że jak facet ciągle narusza tą przestrzeń to na pewno nie będzie to moja ulubiona drama do oglądania
Swoją drogą, doszłam przy pierwszym oglądaniu "lovelly horribly" do ósmego odcinka, gdzie jest pierwsza taka prawdziwa scena romantyczna i zonk. Nie mam ochoty oglądać dalej, nawet tej sceny nie obejrzałam, jest tak strasznie "niewygodna", nie wiem, czy to kwestia scenariusza, aktorów czy o co chodzi, ale dawno nie widziałam tak źle rozegranej sceny romantycznej, przy której czuję zażenowanie a nie "motylki", bo jest taka sztuczna -_-
Pewnie to trochę jest z powodu kontrastu, jaki ta drama ma do mojej obecnej fazy, czyli KissSixthSense. Gdzie nawet jak sie pojawiło raz coś w rodzaju naruszania przestrzeni intymnej, to człowiek widział prawie te prądy, jakie między głównymi latały. A oprócz tego jednego razu z przypadkowym zetknięciem ust, to nigdy potem nie było sceny, gdzie któraś strona by coś wymuszała, zawsze było to za obopólną zgodą - a że chemia między głównymi jest bardzo mocna, to pewnie dlatego te sceny są takie rozgrzewające i po prostu miłe
Jakiś wspaniały człowiek w necie pokusił się o przetłumaczenie napisów do trailera odcinka 7, ale zrobił nawet więcej - przetłumaczył co było napisane w kontrakcie. Super, bo jak znam życie to w samej dramie będą o tym tylko mówili, ale nigdzie nie pojawi się dokładne tłumaczenie tekstu, nigdy go nie wrzucają BeeMeR - Pon 13 Cze, 2022 12:30 U mnie to wszystko zależy od tego, jak to jest zrobione, jaka jest relacja pary i ich motywacje.
Hua Jai Sila odstawiłam, bo fabularnie zemsta Głównego poszła w nieakceptowalne przeze mnie tereny, mimo, że ja jestem lakornowo wielce tolerancyjna.
Uwodzenie siostry głównej, bo go w dzieciństwie (a więc 15 lat temu jako durna ale małoletnia dziewczynka) maltretowała bo jest pozamałżeński i w zasadzie teraz dalej tak o nim myśli, ale nie wie że on to on oczywiście tylko po to by ją spektakularnie porzucić i to wszystko na oczach i przy jawnym sprzeciwie Głównej, do której się już kilka razy przyssał całuśnie twierdząc jednocześnie jak bardzo go nie pociąga i wiedząc że kłamie jej w żywe oczy bo ją kocha to zupełnie nie moja bajka. Szkoda
Do aktorów nie mam zastrzeżeń, są bardzo w porządku i jak najbardziej chciałabym tą parę zobaczyć w czymś, w czym mogłabym im kibicować - no ale tu nie umiem za nic. Loana - Pon 13 Cze, 2022 12:52
BeeMeR napisał/a:
wiedząc że kłamie jej w żywe oczy bo ją kocha to zupełnie nie moja bajka. Szkoda
Szkoda, bo wyglądało na to, że będzie całkiem dobrze zagrana drama. Gupi scenarzysta Albo głupio, że dużo ludzi lubi takie scenariusze i one są pisane. Zupełnie nie rozumiem, po co główny miałby się mścić na takiej osobie i w taki sposób -_-
Powodzenia w szukaniu lepszej dramy Trzykrotka - Pon 13 Cze, 2022 13:05 BeeMer widziałam w moim źródełku coś ongoing, co dobrze (jak na mój nos) rokowało. Lakorn My Romance From Far Away.Pan ze wsi (albo na wsi pracuje, działa itd) i pani miastowa żyleta, jakaś prezeska/właścicielka, odstrojona od stóp do głów i pokazywana jak Shahrukh w filmach Karana: a to kawałek twarzy, a to włos, a to detal (bardzo drogiego) ubrania.
Nawet się profilaktycznie zaopatrzyłam. 10 odcinków było wczoraj.BeeMeR - Pon 13 Cze, 2022 15:19 Ten pan ze wsi to ma lepszą cerę niż pani, chyba nawet nieskalaną słońcem
I profesjonalnie koszulę zdejmuje
Całkiem to fajnie wygląda, tylko ja potrzebuję dram skończonych, bo lubię oglądać na raz, a nie w kawałkach. Będziesz próbować?
Wątki siostry/kuzynki itp która chce sobie przygruchać Głównego i która jako jedyna może jeździć po Głównej jak po łysej kobyle a ta ją i tak będzie bronić to norma, ale najczęściej są lepiej rozgrywane, a nie "przelecę twoją siostrę a potem się przyznam, że ja to ja i zainteresuję tobą"