Seriale - Księgarnia pod dwunastką
Admete - Pią 25 Sie, 2017 07:04
| BeeMeR napisał/a: | | jest posępny i malowniczy |
Posępność i malowniczość jest w cenie
| Trzykrotka napisał/a: | | To jest nowoczesne sci-fi, które obywa się bez efektów specjalnych i technologii |
Dlatego miałam skojarzenia z brytyjskimi produkcjami tego typu.
BeeMeR - Pią 25 Sie, 2017 08:44
| Admete napisał/a: | Posępność i malowniczość jest w cenie | Podobnie jak walki na miecze i łuki
Wczoraj zrobiłam sobie dla odmiany wieczorny seans Jumonga
Tak, to była zasadzka, Wódz-Mumia kazał Jumonga rozbroić na wjeździe do kwatery głównej swego domostwa, a następnie zaatakować. Po pokazowej walce zaprosił na rozmowę - oferując wino i truciznę do wyboru, na zasadzie: "jak jesteś wybrańcem bogów to wybierzesz wino i przystanę do ciebie, a jeśli nie - ups". Jumong wychylił oba kielichy zgadując, że to był tylko sprawdzian
Mumia jako ostatni z 5 wodzów plemiennych przystał do Jumonga i nowego państwa - które przyjmuje flagę Jumonga wymalowaną krwią 5 wodzów (trójnogi kruk) oraz nazwę - Gogureyo, tj. jak objaśnia Jumong: | Cytat: | Oznacza to: 'Najjaśniejsze i najważniejsze
państwo na świecie.'' To pokazuje moje pragnienie zbudowania najzamożniejszego państwa...
aby ludzie nie musieli głodować ani chodzić na wojny." |
A kupcówna prowadzi Jumonga i pozostałych wodzów do pałacu - przyszłej siedziby nowego państwa - który cichcem zbudowali z ojcem za zyski z handlu.
Trzykrotka - Pią 25 Sie, 2017 10:07
Goguryo, matka wszystkich innych koreańskich królestw?
No, takie zyski z handlu to ja rozumiem
Circle 4 część 2037
Dopiero wczoraj obejrzałam ją porządnie. Wreszcie wiadomo, którym z braci jest detektyw, ale zaskoczenie było dla mnie duże, bo obstawiałam tego drugiego. Co prawda wskazówki były wyraźne, ale jednak...
Ogląda się nadal tak dobrze, że żal odkładać i gasić światło.
Admete - Pią 25 Sie, 2017 11:19
Na początku była zmyłka. Skończyłam odcinek 7.
BeeMeR - Pią 25 Sie, 2017 12:55
| Trzykrotka napisał/a: | | Goguryo, matka wszystkich innych koreańskich królestw? | NIe inaczej
Teraz są oczywiście spory zwolenników różnych wodzów kto powinien zostać królem/królową, najwięcej poparcia ma kupcówna oraz Jumong (bo pozostali wodzowie w końcu już uznali zwierzchność Jumonga) - czyli nic, czego małżeństwo nie byłoby w stanie rozwiązać , oczywiście najpierw trzeba jakoś dramatycznie usunąć Jumongową żoną
Trzykrotka - Pią 25 Sie, 2017 14:45
Żony to - jak historia wskazuje - niewielka przeszkoda dla władców. Jak trzeba, to weźmie się sobie kolejną
Taki artykuł z portalu Forsal.pl: Szef Samsunga dostał pięć lat. Koniec bezkarności koreańskich czeboli?
http://www.msn.com/pl-pl/finanse/najpopularniejsze-artykuly/szef-samsunga-dosta%C5%82-pi%C4%99%C4%87-lat-koniec-bezkarno%C5%9Bci-korea%C5%84skich-czeboli/ar-AAqGh5O?li=AA5a4a&ocid=spartanntp
To jakiś portal finansowy, nie wiem, na ile wiarygodny. Ale artykuł ciekawy. Rzuca pewne światło na zadziwiającą pobłażliwość władzy, zwłaszcza wykonawczej, wobec bogatych i i tak uprzywilejowanych.
Admete - Pią 25 Sie, 2017 14:58
W Secret Forest to jest właśnie ważny motyw. Przekonanie, ze nie powinno się bogatych i wpływowych traktować ulgowo. Doszłam do końca odcinka 9. Myślę, ze spraw samsunga była jedną z tych, które zainspirowały scenarzystkę.
Aragonte - Pią 25 Sie, 2017 22:05
Admete, odebrałam pliki z SF - ależ ciężko pracowałaś
U rodziców niespecjalnie miałam czas, żeby usiąśc nad korektą, jak wiesz, może w ten weekend mi się uda. Niewiele też oglądałam - czasem jakieś fragmenty Secret Forest, czasem Faith.
Admete - Sob 26 Sie, 2017 05:44
Też niewiele oglądam. Chcę wrócić do Horse doctor, zostało mi raptem 7 odcinków. Potem poczekam na ciebie z powtórką God's Gift. Jeśli Trzykrotka będzie oglądać SF, to sobie z nią powtórzę Nadal uważam, że angielski sos do SF jest najlepszy, ale po naszych poprawkach polskie napisy może nie będą wywoływać zgrzytania zębów. Zostały mi już tylko cztery odcinki. Zrobię do poniedziałku. Jo Seung Woo zaczął kręcić nowy film:
https://forums.soompi.com/en/topic/1029-jo-seung-woo-%EC%A1%B0%EC%8A%B9%EC%9A%B0-current-drama-secret-forest/?page=88
https://www.allkpop.com/a...n-chae-won-more
Seguk tym razem. To sobie trochę poczekam na jego kolejna rolę, może po SF zacznie częściej grac w serialach?
Malutki, króciutki teaser Black - reżyseruje pan od Pied Piper i Voice, znaczy się to dobrze. Scenariusz pani od God's Gift - cóż - zobaczymy.
https://www.youtube.com/watch?v=WxcR-POjjAg
Chyba gdzieś w październiku ma być. Po Falsify wchodzi noona romance z dobrą - miss Oh, chłopak z Duel i pan, który bardzo ciekawie wypadł w Voice. Dla niego mogłabym pooglądać:
http://asianwiki.com/Temperature_of_Love
Trzykrotka - Sob 26 Sie, 2017 09:35
Pan Sexy Kości Policzkowe . Spróbuję, a nuż będzie się miło oglądało.
Obejrzałam wczoraj 2 odcinki King Loves. Do późnej nocy oglądałam. Następca tronu wreszcie pogonił żałosnego króla - ojca i sam został królem. Mam wrażenie, że prawdziwy dramat dopiero teraz się zacznie, tak skomplikowane są relacje sympatii i miłości między czwórką młodych. Ostatnie słowa nowego króla brzmią raczej niepokojąco.
Filmowali na wzgórzach porośniętych od stóp po czubek azaliami w pełni kwitnienia. Co za widok
I ploteczki - ech no Jun Li znowu jest do wzięcia - rozstali się z piękną miss Oh.
Aragonte - Sob 26 Sie, 2017 09:54
A który to?
Admete, zrobiłam korektę pierwszego odcinka i nie wiem, co tam jest nie tak, tj. co skopsałam, ale znikają podczas odtwarzania dwie linijki dialogu tzn. są w pliku, wyglądają normalnie, ale podczas odtwarzania leci czysta koreańska wersja. Czary czy co?
Ogółem nie lubię tego formatu napisów, jest mało czytelny. Najchętniej bym przerzuciła to wszystko do takiego, w jakim są zrobione napisy angielskie
edit: irytujące - zmieniłam coś w innym miejscu (w tekście, nie oznaczeniach numerycznych) i te z schował się odtwarzany fragment dialogu Nie rozumiem, jak to działa
Admete - Sob 26 Sie, 2017 10:39
To zostaw. Trudno. A moje są?
Aragonte - Sob 26 Sie, 2017 17:02
Już jest OK, wiem, co było źle. Niczego nie wykasowałam, efekt psuło użycie entera
Ale zanim do tego doszłam, spędziłam pracowity kwadrans, przekopiowując polską treśc do tych angielskich No dobrze, myślę, że dalej nie powinnam już tego zepsuc.
Admete - Sob 26 Sie, 2017 18:26
Tylko sprawdź potem, czy wszytko działa Ja dziś zabiorę sie za kolejny odcinek. EDIT: mam wrażenie, ze w 12 odcinku musiałam poprawić 80% tekstu...
Aragonte - Sob 26 Sie, 2017 21:56
Sprawdziłam od razu - działało Inaczej bym nie donosiła, że naprawiłam błąd.
Walczę z chandrą przy pomocy kapitana/generała Choi Younga. Ale zaraz pewnie zabiorę się za czytanie napisów do SF (tj. dalszych odcinków).
Aragonte - Sob 26 Sie, 2017 22:53
Skoro pisałam coś o leczeniu chandry, to może wrzucę parę obrazków z tego leczenia?
Znacie? Znacie. No to obejrzyjcie sobie jeszcze raz
The coolest person była?
http://img25.otofotki.pl/...8uxlo1_1280.jpg
Muszę zobaczyc jeszcze jakieś BTS-y
I zmykam...
Aragonte - Sob 26 Sie, 2017 23:12
A, jeszcze parę obrazków
Choi Young rozgląda się nerwowo w poszukiwaniu forumowych podglądaczy, zanim rozchełsta szatki
Tu reszta gifów z tej sceny
http://lmh-therapy.tumblr...ting-on-clothes
Tu szalenie mi się podoba częśc będąca gifem - szkoda, że nie ma go osobno, może bym przerobiła jakoś na avek:
Wkurzony Choi Young, obrażony podejrzeniem o wzięcie łapówki
I taka sobie alternatywna wersja przenosin bohatera do "Niebios"
A to zdjęcie:
http://cfile230.uf.daum.n...850223BEB0D22DE
zostało opatrzone na Soompi komentarzem: why can't he do that to imja???? X(
No cóż, z "imja" postępował na początku tak:
A potem np. tak:
Trzykrotka - Sob 26 Sie, 2017 23:59
Dziękuję za spotkanie, Admete, Akne, BeeMer Szkoda, że tradycyjnie za krótkie. Anusia jest śliczna, oczy ma przepiękne.
Coolest person in dramaland Aragonte co za wspaniały materiał wrzuciłaś Będzie koniecznie wielki powrót do Goreyo i do Choi Younga. Zerknęłam dziś jeszcze raz na końcówkę 24 odcinka King Loves i ogarnął mnie Faithowy klimat. To też Goreyo, jakby nie było i też to, co scenarzystka świetnie potrafi: budowanie intymności i napięcia między bohaterami w chwilach, kiedy ze sobą rozmawiają. Rozmowy Choi Younga z Imją, jego monologi na jej temat, jak ten, kiedy czekał na nasłanego zabójcę, to jedne z najlepszych partii Faith.
BTW, wysyłam Faith na wschód Jeszcze tylko trochę do końca.
Pamiętacie wiersz o azaliach z TGL? To na pewno były te:

W takim otoczeniu toczy się romans króla, jego przyjaciela i wielką miłością ich obu.
Circle 5
Bluebird ujawniony, podobnie jak nastolatka wierząca w Obcych i wredny koleżka z uczelni. Oraz potwierdzenie, że brat detektywa żyje i jest w Smart City. Zdecydowanie nie powinnam oglądać tej dramy nocami, bo za bardzo je potem zarywam. Już teraz mi żal, że po następnym odcinku będę na półmetku.
Aragonte - Nie 27 Sie, 2017 00:01
A widziałaś obrazki z mego drugiego posta? I alternatywne przenosiny Choi Younga do "Niebios"?
The coolest person mnie zabiła śmiechem Byłam pewna, że to znacie, ale wolałam wrzucic.
Wiersz o azaliach pamiętam, choc mało dokładnie. Zdjęcia piękne
A odcinek z monologiem Choi Younga nadal bardzo lubię - przydałyby się tam lepsze napisy, ech.
Trzykrotka - Nie 27 Sie, 2017 00:03
Tak i musiałam wyśmiać się w poduszkę, żeby Gosi nie zbudzić, bo jutro wstaje do pracy. Boskie
| Aragonte napisał/a: |
A odcinek z monologiem Choi Younga nadal bardzo lubię - przydałyby się tam lepsze napisy, ech. |
Nie zostawimy tego tak, zrobimy te napisy od nowa. Agn
Admete - Nie 27 Sie, 2017 07:48
| Trzykrotka napisał/a: | | Już teraz mi żal, że po następnym odcinku będę na półmetku. |
Fakt krótka ta drama, ale lepiej krócej, a dobrze, niż długo i źle. Też dziękuję za to nasze małe spotkanie. Ja już na finiszu z napisami do SF. 13 mam prawie skończony, a ponieważ 14 zrobiłam już wcześniej, to zostały tylko dwa.
Aragonte - Nie 27 Sie, 2017 14:46
A czy Circle mogłoby kiedyś trafic na Wschód? Nic pilnego, ale może kiedyś się zainteresuję.
Admete - Nie 27 Sie, 2017 15:26
Nie ma problemu jakby co. Mam do zrobienia ostatnie pół godziny 16 odcinka. Dokończę wieczorem, bo teraz wychodzę.
BeeMeR - Nie 27 Sie, 2017 18:18
| Trzykrotka napisał/a: | Dziękuję za spotkanie, Admete, Akne, BeeMer | I ja się cieszę że mogłam się z wami zobaczyć
Jumong
Niebieski książę wysyła swego szpiega do Jumonga - aby udawał uchodźcę i korzystając z okazji - zabił wodza. Dla pewności trzyma w szachu rodzinę Szpiega. Szpieg jedzie i nie chce, ale musi - dokonuje zamachu na Jumonga - nieudanego wszakże. Jumong jednak doskonale wie co to znaczy mieć rodzinę jako zakładników u Niebieskiego więc każe mu oznajmić, że zamach się udał (bo a nuż wreszcie wypuszczą mu rodzinę), a sam znika daleko z tajną misją.

Trafia do piratów, których chce namówić na przeszmuglowanie do przyszłego Gogureyo żywności, albowiem wielka susza spowodowała głód na całym półwyspie, schnie z głodu zarówno Jumongowa kraina jak i Bueyo, które właśnie zawarło z hanami pakty i ściśle zamknęło granice oraz zastraszyło ościenne państwa które się jeszcze ostały aby nie prowadziły żadnego handlu z Jumongiem ani kupcówną. Bieda.
Piraci się do pomysłu nie palą, schwytawszy Jumonga sprawdza czy to na pewno on metodą "pij dzban trunku i strzelaj w cel tuż obok swego towarzysza, bo słyszałem, że Jumong jest wielkim strzelcem"
Jumong zatem zamyka oczy (bo mu wiruje w głowie) i strzela metoda Haemosu - oczywiście celnie
Jakbym tą scenę - nieco zmienioną na zawodu - widziała potem w Empress Ki
Admete - Nie 27 Sie, 2017 21:12
Jeśli ktoś jest zainteresowany, to w folderze SF na wschodzie są cztery poprawione napisy. Mają osobny folderek.
|
|
|