Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Admete - Nie 14 Lip, 2019 22:10
Tak, u niego jest nakładanie się znaczeń - dlatego tak trudno go przetłumaczyć, a i współcześni Anglicy mają problem z odpowiednim zrozumieniem niektórych fragmentów.
Trzykrotka - Pon 15 Lip, 2019 12:39
| Aragonte napisał/a: |
No świńtuszyli strasznie ale Szekspir bardzo subtelnie |
No bo nie ma się co czarować - do teatru chodziło się najeść, popić, pogadać z sąsiadami i nasłuchać świntuszenia Cała reszta była tylko naddatkiem. Nawet królowa musiała przede wszystkim się pośmiać - zapewne z niezbyt subtelnych dowcipów.
Agn - Nie 21 Lip, 2019 20:14
Polecono mi kryminał "Witajcie w puppet show" M.W.Cravena
Słabizna. Po pierwsze redakcja spała i w książce zostało trochę kwiatków. Po drugie i tak ten kryminał napisano przy użyciu chyba 50 słów. Po trzecie autor traktuje mnie jak idiotkę, a tego nie lubię. Po czwarte - tego też nie lubię - kolejne rewelacje dot. modus operandi mordercy przyprawiały mnie o obrzydzenie.
I wreszcie po piąte - najgorsza zbrodnia popełniona w kryminale - 1/4 książki nie przerobiłam, a już wiedziałam, kto zabija.
No ludzie...
Admete - Pią 26 Lip, 2019 11:25
Czytam Pamiętnik księgarza. Właściwie to księgarza - antykwariusza.
Tamara - Pią 26 Lip, 2019 23:07
Azirafala ?
Admete - Sob 27 Lip, 2019 11:32
Nie jakiego innego, taki sobie, ale na razie czytam:
http://lubimyczytac.pl/ks...etnik-ksiegarza
Aragonte - Sob 27 Lip, 2019 23:12
A ja czytam sobie kupioną dopiero co książkę o hormonach.
Admete - Nie 28 Lip, 2019 08:05
Przerzuciłam się na kryminał, bo tamto nudne.
Trzykrotka - Nie 28 Lip, 2019 15:10
A zapowiedź była wcale ciekawa Aż szkoda, że nudne.
Agn - Wto 06 Sie, 2019 19:44
Niestety, ale potwierdzam. Spodziewalam sie czegos fajnego (i zebym mogla porownac z wlasnymi doswiadczeniami hahaha), lekkiego i odprezajacego, ale z ksiazki wieje straszliwa nuda. Moze autorowi jego pracownicy wydaja sie zabawni albo ze musze wiedziec ile zamowien internetowych robi dziennie, ale ja uznaje, ze nie musze, a jego pracownica (pierwsza, ktora opisal, dalej nie zajechalam) to nie ciekawe indywiduum, tylko zwykly zul.
Szafran - Śro 07 Sie, 2019 22:15
Mole książkowe, pomóżcie, bo mnie coś męczy okrutnie.
Nie może mi się przypomnieć książka z dzieciństwa.
Była to książka przybliżająca mitologię - grecko-rzymską. Wydana przed 1994. Tam były jakieś współczesne dzieci, i albo ktoś im opowiadał o mitologii, albo natykały się na mitologiczne postacie? Ilustracje były takie kreską. Okładka - biało-brązowa.
Nic więcej nie potrafię sobie przypomnieć, tak mi się pojawia na krańcach świadomości uchwycić nie mogę.
Ania Aga - Śro 07 Sie, 2019 22:18
Może chodzi o Opowieści zaczarowanego lasu?
Szafran - Śro 07 Sie, 2019 22:44
Nie, to nie był Hawthorne. Mam mgliste wrazenie, ze to byla polska autorka.
Agn - Czw 08 Sie, 2019 00:49
Wanda Markowska? Lucyna Szary? Irena Parandowska? Brązowo-białą okładkę widać przy Alicji Wach-Brzezińskiej, ale to wątpliwy trop.
"Mity greckie na wesoło" Elżbiety Olczak?
Kurczę, nie wiem.
Szafran - Czw 08 Sie, 2019 08:19
Nie, nic z tego, to nie byly takie stricte mity. Markowska akurat pamietam dobrze. Bede musiala pojechsc do Wolomina na polce poszukac, bo mi to spokoju nie da. Wczoraj dwie godziny grzebalam w zasobach atykwariatow, przegladajac okladki z kategorii mity 😂
praedzio - Czw 08 Sie, 2019 09:12
Ja coś mgliście pamiętam, że były jakieś dzieci. Dziewczynka znalazła czy otrzymała jabłko Afrodyty i jakoś rozkminiała, ze to jest to jabłko z mitu o Parysie i Helenie. Nie wiem, czy o tę książkę chodzi. Oczywiście, tytułu za Boga Ojca nie przypomnę.
Szafran - Czw 08 Sie, 2019 09:42
| praedzio napisał/a: | | Ja coś mgliście pamiętam, że były jakieś dzieci. Dziewczynka znalazła czy otrzymała jabłko Afrodyty i jakoś rozkminiała, ze to jest to jabłko z mitu o Parysie i Helenie. Nie wiem, czy o tę książkę chodzi. Oczywiście, tytułu za Boga Ojca nie przypomnę. |
Tak, praedziu, przypomina Ci się to samo:D Szkoda, że tak samo mgliście:D
Admete - Czw 08 Sie, 2019 10:28
Nie znam zupełnie tej książki, więc liczę na to, że sobie przypomnicie
Agn - Czw 08 Sie, 2019 11:08
Jak ustalisz, to daj znac. Brzmi ciekawie.
Agn - Czw 08 Sie, 2019 14:55
Wsiorbalam sie w "Dziewietnascie minut" Jodi Picoult. Jak zawsze... Pardon, zazwyczaj* Jodi mnie wciaga. Ciekawe czy jak zazwyczaj rozczaruje mnie rozwiazaniem, bo lubi isc na latwizne.
* jej ostatnia ksiazka mnie tak nie wciagnela
Admete - Pon 12 Sie, 2019 14:53
Czytam The Radium Girls. Mroczna historia promiennych kobiet Ameryki Kate Moore - przygnębiająca lektura, ale nie mogę się oderwać.
Agn - Pon 12 Sie, 2019 18:19
Ja się jednak wzięłam za "Somebody to love. Życie, śmierć i spuścizna Freddiego Mercury".
Bardzo ciekawa lektura.
Choć autorzy mogliby dojść do wniosku, że jak ktoś romansuje i z kobietami, i z mężczyznami, to jest biseksualny, a nie homoseksualny. Doprawdy, nic by im od tego nie odpadło.
Tamara - Pon 12 Sie, 2019 22:03
Tego nie możesz być pewna
Agn - Wto 13 Sie, 2019 16:21
Myslisz?
Agn - Śro 21 Sie, 2019 20:14
Skończyłam "Somebody to love". Jest ok, choć najwięcej w niej jest o AIDS i walki Freddiego z tą straszną chorobą, natomiast historia zespołu mało wnikliwa. Ale czytało się dobrze.
A teraz przerabiam "Nóż" - NESBO, TY ŚWINIO!!!
|
|
|