To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Thornton- dziewica?

Eeva - Pią 31 Lip, 2015 14:07

Udręczone spojrzenia?
Trzykrotka - Pią 31 Lip, 2015 14:08

Nie mam pojęcia, jeszcze nie wniknęłam w jego alkowiane sprawy :wink:
Tamara - Pią 31 Lip, 2015 20:29

Sfrustrowany i udręczony był , bo odkąd Małgosię ujrzał , nie chciał z inną , ino z nią , a nie mógł wszak , i to go i dręczyło i frustrowało :-P
Szafran - Sob 01 Sie, 2015 01:59

Szczególnie kiedy doszedł element rywala, którego Małgosia obściskuje na peronie pod osłoną nocy;).
BeeMeR - Sob 01 Sie, 2015 07:31

Ale za to mamy piękną scenę "it was her brother" :serce:
Szafran - Sob 01 Sie, 2015 11:44

Hehe, już sobie popowtarzałam ulubione sceny z ostatniego odcinka:D:D:D

A teraz nie mogę sobie przypomnieć, w którym była scena, kiedy on takim tonem, że ciarrrry przechodziły mówił, by ona na niego spojrzała. I ona nie spojrzała...

Caroline - Sob 01 Sie, 2015 15:00

Po śmierci matki i ojca Margaret wyjeżdża z Milton i jest słynne "Look back at me". Chyba IV odcinek
:)

Caitriona - Sob 01 Sie, 2015 15:32

Caroline napisał/a:
jest słynne "Look back at me".

Moja ukochana scena :serce: A ta wredna się nie obejrzała.

Harry_the_Cat - Sob 01 Sie, 2015 16:28

Piekna scena. Klasyk :serce2: :serce2: :serce2:
ita - Śro 25 Sty, 2017 21:02

Więc tak - Thornton dziewicą był. Mniej więcej na 10-15 lat przed akcją serialu. :lol:
W czasie gdy go poznajemy jest 200%-nie-dziewicą.

Mam wrażenie, że to co tak bardzo pociąga w nim kobiety, to właśnie ta jego męskość. Zdecydowanie, aura która roztacza, nie ma nic wspólnego z niewinnością.
Śmiem twierdzić, że właśnie to też tak mocno pociąga zwolenniczki jego dziewictwa. Może sobie nie uświadamiają, że gdyby naprawdę roztaczał aurę dziewictwa już by nie był taki interesujący. :-P

Taką właśnie aurę jak dla mnie maja obaj bracia Lennox. Szczególnie mi się to rzuca w oczy podczas scen z wystawy. O tyle śmieszne, że w tym czasie jeden z nich jest już formalnie mężem i ojcem. Patrzę na niego i widzę dzieciucha co to nie wie ekhem … :ops1:

Nie kojarzę ani jednej sceny z filmu, która nasunęła by mi podejrzenie, ze John to dziewica. Od pobicia Stevensa – widać, że namiętności go noszą, i że sobie folguje, żeby je rozładować. Nie interpretuję tej sceny, w ten sposób, że był niewyżyty seksualnie, więc tak się musiał rozładować. Raczej odwrotnie – nosi mnie to sobie ulżę. :ops1: Zaraz potem mówi „Jestem porywczy”. Pewny siebie – nie boi się do tego przyznać.

Nie ogląda się za pracownicami w przędzalni? Po co? Może jak by był ciekawy, niezdrowo ciekawy „co i jak” to pewnie by zerkał. I może nawet biedaczek oblewał rumieńcem. Swoje sprawy załatwiał gdzie indziej i już. Możliwości były w tym wątku omówione. Męskie kolacje, biznesowo-rozrywkowe. Wjazdy? Może kiedyś jakaś nieszczęśliwa w małżeństwie młoda dama albo wdowa??

Tak sobie myślę, że gdyby był dziewicą, to nie mogłoby się ukryć z tym przed gronem męskich znajomych z Milton. Nie miałby pomiędzy nim tak silnej pozycji. To się zauważa podczas tych ich męskich „reunionów”. Widać, ze John ma w tym towarzystwie coś do powiedzenia, często ma odmienne zdanie. Jest poważany.

Dalej - czy John będąc 30-letnią dziewicą tak otwarcie rozmawiałby o swoich uczuciach do kobiety z matką? Zgoda, łączyła ich silna więź, ale bez przesady. Na taki luz w poruszaniu „tych” tematów może sobie pozwolić dojrzały mężczyzna, który coś już przeżył i swoje wie. Znaczy nie-dziewic. :rotfl:

A oświadczyny? Jest na początku zakłopotany, ok. Ale za to później jak już się rozkręcił, to były te jego wszystkie namiętności widoczne jak na dłoni. Jaka różnica z reakcją Lenoxa na odmowę Margaret. Ten to już się na pewno zachował jak dziewic.

Ewentualne zachowanie dziewictwa z powodów moralnych, religijnych? Sam deklaruje, że nie kieruje się przykazami religijnymi. I kłamie, zataja ważną informację, żeby ochronić kobietę, którą kocha. Równie dobrze z tego samego powodu mógłby kiedyś się zabawiać z … inną kobietą. :o

No i ostateczny argument. Scena peronowa rozkładająca na łopatki wszystkie oglądaczki. :serce2: :serce2: :serce2: Nie widziałam lepszego filmowego pocałunku. :ops1: I co dziewic niby tak by umiał całować? To jest niemożliwe. Tak potrafi całować zakochany mężczyzna. Który długo czekał na ten pocałunek. Na pewno o nim nie raz myślał. I który przede wszystkim wiedział jak to zrobić. To nie przychodzi ot tak sobie. Tego się trzeba nauczyć. Trafić w usta ukochanej kobiety może jest łatwo. Ale całować ją z takim wyczuciem, delikatnością, równocześnie tak stanowczo … uff :serce2:
Bo nie był dziewicą!!! :mrgreen:

PS. Zdaję sobie sprawę, że dokumentnie pomieszał mi się John z Richardem, a Richardowi, wiadomo, do dziewictwa jak mi z mojego domu na Marsa. Chcę tylko zauważyć, że Richard jest tak dobrym aktorem, że gdyby założenie było takie, że gra dziewica, to żadna z nas na tym forum nie miałaby co do tego żadnych wątpliwości. :lol:

PS. Argumenty związane z męską biologią darowałam sobie, są w tym wątku fachowo omówione. :mrgreen:

Deanariell - Śro 25 Sty, 2017 21:27

Mnie to przekonuje. ;) Poza tym facet-dziewica w takim wieku, to d... nie facet. :-P
ita - Śro 25 Sty, 2017 21:40

Deanariell napisał/a:
Mnie to przekonuje. ;) Poza tym facet-dziewica w takim wieku, to d... nie facet. :-P

Przepraszam. Nie mogę się po prostu oprzeć. D... dobrze pasuje do wątku o dziewictwie. :-D Albo jego braku oczywiście!

Z powodu mojej sympatii do JT też mu życzę, żeby nie był. :lol:

BeeMeR - Czw 26 Sty, 2017 10:23

Ita dobrze gada :mrgreen:
Anaru, podeślij j jej fanfik skoro masz pod ręką :kwiatek:

Tamara - Czw 26 Sty, 2017 12:40

Ita :oklaski: :cheers: :party: :mrgreen:
ita - Czw 26 Sty, 2017 13:17

BeeMeR napisał/a:
Ita dobrze gada :mrgreen:
Anaru, podeśliitp j j jej fanfik skoro masz pod ręką :kwiatek:

Rany, a macie jakieś???? :banan: :lol:
A można prosić?? :kwiatek: :kwiatek:

Szafran - Czw 26 Sty, 2017 14:23

Eeeej, czemu ja nie dostałam fanfika! Foch!

Heh i kurczę, czemu wszystkie damy, co obejrzały są wzywane do tego wątku;). No nie moge zrozumieć;).

Jotka - Czw 26 Sty, 2017 17:53

Bo może mają nadzieję, że są jednak normalne :wink: skoro takich jest więcej :mrgreen:
Anaru - Czw 26 Sty, 2017 18:58

Szafran napisał/a:
Eeeej, czemu ja nie dostałam fanfika! Foch!

Bo się nie upominałaś :twisted:

ita napisał/a:
Rany, a macie jakieś???? :banan: :lol:

Pewnie :mrgreen: , jeszcze z hohoho, wielce zamierzchłych czasów, tzn z 2007 roku ;)

Fanfiki są od 18 lat, mniemam, że się łapiesz? ;)

Jak ktoś chętny, to proszę o adres mailowy na pw :wink:

BeeMeR - Czw 26 Sty, 2017 19:06

Ano wyszło w rozmowie ostatnio, że Ania ma gdzieś pod ręką fanfik i rozważała czy podesłać Icie - ja nie wiem nad czym się zastanawia :cool:
Mnie też możesz podesłać, zupełnie nie pamiętam co to było, chyba noc poślubna :mysle:

Anaru - Czw 26 Sty, 2017 19:22

Tobie mogę podesłać od razu :mrgreen:

BeeMeR napisał/a:
Ano wyszło w rozmowie ostatnio, że Ania ma gdzieś pod ręką fanfik i rozważała czy podesłać Icie - ja nie wiem nad czym się zastanawia

Ano faktycznie, nie wiem nad czym :mrgreen:
Ita rzuć adresem ;)

ita - Czw 26 Sty, 2017 19:39

Podrzuciłam, Tra la la la. :banan: Dziękuję :lol:
ita - Czw 26 Sty, 2017 19:44

BeeMeR napisał/a:
Ano wyszło w rozmowie ostatnio, że Ania ma gdzieś pod ręką fanfik i rozważała czy podesłać Icie - ja nie wiem nad czym się zastanawia :cool:
Mnie też możesz podesłać, zupełnie nie pamiętam co to było, chyba noc poślubna :mysle:

Ja też w sumie nie wiem. :wink: Nad czym się tak zastanawia??? :lol:
Należy zachęcać ludzi na wszelkie możliwe sposoby do czytania. :lol:
Dziękuję :kwiatek:

BeeMeR - Czw 26 Sty, 2017 19:47

ita napisał/a:
Należy zachęcać ludzi na wszelkie możliwe sposoby do czytania. :lol:
Ano należy dbać o czytelnictwo - jest to li i jedynie ten powód podesłania ;)

No a nad czym się tu zastanawiać jak widać duże zainteresowanie tematem :mrgreen:

Anaru - Czw 26 Sty, 2017 19:49

Toteż paczuszka poszła bez zwłoki, oczywiście w celu promowania czytelnictwa, a jakże :mrgreen:
ita - Czw 26 Sty, 2017 20:11

Anaru napisał/a:
Toteż paczuszka poszła bez zwłoki, oczywiście w celu promowania czytelnictwa, a jakże :mrgreen:

Już jest :serce2: . Żeby tylko ze mnie nie zostały zwłoki, przy okazji tej akcji czytelniczej :rotfl: