Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"
Admete - Śro 17 Mar, 2021 20:08
| BeeMeR napisał/a: | | Oj, strasznie mi to zepsuli w filmie - nie znoszę tej sceny w negatywie |
Też nie lubię tej sceny. Bez sensu trochę.
Z Rohanem jest w książce tak, że Edoras to siedziba władcy, a reszta wiosek jest rozrzucona po całym Rohanie.
RaczejRozwazna - Śro 17 Mar, 2021 22:25
Z Jacksona wyłażą po prostu czasami upodobania do efektów rodem z horrorów klasy B
Na szczęście nie za często
Loana - Czw 18 Mar, 2021 15:37
https://www.facebook.com/...98755993575316/ zabawne
Admete - Czw 18 Mar, 2021 16:04
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Z Jacksona wyłażą po prostu czasami upodobania do efektów rodem z horrorów klasy B |
Niestety. Na przykład w scenach na Ścieżce Umarłych...czaszki, kretyństwo.
Aragonte - Czw 18 Mar, 2021 18:21
| Admete napisał/a: | | RaczejRozwazna napisał/a: | | Z Jacksona wyłażą po prostu czasami upodobania do efektów rodem z horrorów klasy B |
Niestety. Na przykład w scenach na Ścieżce Umarłych...czaszki, kretyństwo. |
Oj, wyłażą, niestety
BeeMeR - Czw 18 Mar, 2021 19:13
Oj, tak- ale czaszki aż tak mnie nie drażnią jak w/w wrzeszcząca Galadriela
BeeMeR - Śro 24 Mar, 2021 20:56
Śniło mi się że czytam Władcę i wędruję z samymi hobbitami już poza Shire - może powinnam sobie wziąć to do serca
Admete - Śro 24 Mar, 2021 21:56
Chyba powinnaś 😉
BeeMeR - Śro 24 Mar, 2021 21:58
Najpierw skończę z Diuną
Aragonte - Pią 09 Kwi, 2021 20:45
Taka ciekawostka - radziecki WP
https://www.komputerswiat...youtube/rg5fsyz
Tu można podejrzeć:
https://www.youtube.com/watch?v=vquKyNdgH3s
RaczejRozwazna - Pią 09 Kwi, 2021 21:08
O raju....
Ale biorąc pod uwagę, że Rosjanin napisał kontynuację Władcy to czemu nie
BeeMeR - Pią 09 Kwi, 2021 21:39
Och, cudowne
Aragonte - Pią 09 Kwi, 2021 21:41
Pierumow napisał kontynuację, a Yeskow niejako antytezę
Jak skończę pracę, to zerknę sobie na to dzieuo. Na razie wyłowiłam tylko kawałek piosenki z ponurym zawołaniem "do Mordooora!" czy jakoś podobnie. Chyba łatwiej było mi łyknąć w dzieciństwie radzieckich "Trzech muszkieterów"
BeeMeR - Pią 09 Kwi, 2021 21:46
Jeszcze Hobbit jest, rozkosznie
Aragonte - Pią 09 Kwi, 2021 22:06
Dawaj sznurek do Hobbita
BeeMeR - Pią 09 Kwi, 2021 22:08
https://www.youtube.com/watch?v=v7Sab9LgUxg
Był w artykule który wkleiłaś
Admete - Sob 10 Kwi, 2021 07:26
O matko!!!! Jaki Gollum
annmichelle - Sob 10 Kwi, 2021 08:35
To jest przecież teatr telewizji, a nie film, więc trochę inaczej trzeba go oceniać.
Plus, na moje oko, to lata 80-te?
Przypomnijcie sobie nasze adaptacje teatralne klasyki w latach 80-tych...
| Aragonte napisał/a: | Chyba łatwiej było mi łyknąć w dzieciństwie radzieckich "Trzech muszkieterów" |
Jeśli masz na myśli musical z piosenką "para para paradujemsja" to proszę Cię - to jeden z filmów mojego dzieciństwa! Jako sześciolatka "zakochałam się" w Aramisie.
Pamiętam, że to była chyba jedyna ekranizacja "Trzech muszkieterów" zgodna z powieścią, gdzie Konstancja ginie - we wszystkich wcześniejszych był happy end.
Co do radzieckich ekranizacji klasyki zachodniej to kilka lat temu obejrzałam "Dziesięcioro Murzynków" z końcówki (chyba) lat 70-tych i była dużo lepsza niż te wszystkie wcześniejsze ekranizacje hollywoodzkie, bo nie zmienili zakończenia na "żyli długo i szczęśliwie", a i odpowiedni klimacik był.
Aragonte - Sob 10 Kwi, 2021 14:45
| annmichelle napisał/a: | To jest przecież teatr telewizji, a nie film, więc trochę inaczej trzeba go oceniać.
Plus, na moje oko, to lata 80-te? |
Chyba początek dziewięćdziesiątych
Ja w sumie widziałam tylko czołówkę, bo wynalazłam to podczas pracy, a YT na komputerze stacjonarnym mi się zawieszał. Ale zaraz obadam
| annmichelle napisał/a: | Jeśli masz na myśli musical z piosenką "para para paradujemsja" to proszę Cię - to jeden z filmów mojego dzieciństwa! Jako sześciolatka "zakochałam się" w Aramisie.
Pamiętam, że to była chyba jedyna ekranizacja "Trzech muszkieterów" zgodna z powieścią, gdzie Konstancja ginie - we wszystkich wcześniejszych był happy end. |
Jako bodajże ośmiolatka byłam wierną fanką Atosa Musical zresztą mam na DVD, kupiłam z sentymentu.
A co do ekranizacji Dumasa - Rosjanie nakręcili też "W dwadzieścia lat później", i to też całkiem zgodnie z fabułą powieści, ale widziałam tylko fragmenty na YT.
Co do śmierci Konstancji - muszę sobie przypomnieć, jak to poprowadzono w wersji Lestera
Edit; sprawdziłam - u Lestera Konstancja jednak ginie, chociaż nie od trucizny, Milady udusiła ją różańcem.
I już nie offtopuję
annmichelle - Sob 10 Kwi, 2021 16:41
| Aragonte napisał/a: | | Edit; sprawdziłam - u Lestera Konstancja jednak ginie, chociaż nie od trucizny, Milady udusiła ją różańcem. |
Mimo całej sympatii dla gwiazdorskiej obsady - nigdy ta wersja nie podbiła mojego serca. Kontynuacja też tam była.
W sumie żadna wersja "Trzech muszkieterów" nie podobała mi się nawet w przybliżeniu tak jak książka Dumasa (czytana w wieku jakichś 10-11 lat), mimo tyyyyylu wersji, które powstały.
A do radzieckiej mam sentyment i chętnie obejrzałabym ją po tylu latach.
Wracając do tematu "Hobbita" - może to i początek lat 90-tych, podobnie w Polsce powstawały wtedy w telewizji spektakle dla dzieci, te błyszczące stroje, ten blue box bijący po oczach. Dlatego nie byłabym za surowa dla tego spektaklu z ZSRR/Rosji.
Admete - Pią 19 Lis, 2021 21:43
Czytam sobie Hobbita w tłumaczeniu Polkowskiego i jest bardzo dobre. Szkoda, że pan Polkowski nie przetłumaczył WP. Miałabym drugie tłumaczenia, a tak Łozinski za bardzo udziwnił, Frącowe natomiast są bez polotu. Jestem już po rozprawie z pająkami, a przed wymuszoną wizytą u Leśnych Elfów
BeeMeR - Śro 15 Gru, 2021 19:15
Przypomniało mi się, co mnie jeszcze zawsze irytowało w filmowych Władcy - Galadriela w negatywie
20 lat a ja wciąż się nie przyzwyczaiłam do tej wizji
Admete - Śro 15 Gru, 2021 19:32
Ja też nie. Robisz powtórkę? U mnie jest bitwa o Helmowy Jar.
BeeMeR - Śro 15 Gru, 2021 19:39
Jeszcze nie - chodzi za mną ale nie zdążyłam przed zdalnymi, a teraz dzieci będą w domu i nie dam rady. Dopiero jak wrócą do szkoły.
Jutro i pojutrze mam kursy do Krakowa - dziś też byłam (u lekarza) - wracam skonana.
BeeMeR - Pon 10 Sty, 2022 12:37
Udało mi się obejrzeć pół Drużyny Pierścienia
Jutro drugie pół, jak się uda
|
|
|