To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

North and South - serial BBC - Thornton- dziewica?

Anonymous - Wto 07 Lut, 2012 23:55

Mag113 napisał/a:
Jeśli nie myśli, a robi, nie jest gentlemanem.

Jaka sprzeczność? Od myślenia tylko głowa boli(jak wpoiła mi rodzima kinematografia), facet z bólem głowy to faza preagonalna i chamieje, więc jaki bylby z niego gentelman?

Anonymous - Śro 08 Lut, 2012 09:22

Nie widzę, bo wiem, że działa :mrgreen:
spin_girl - Śro 08 Lut, 2012 09:45

Sam Thronton zakazał Margaret nazywać siebie gentlemanem :-) Odżegnywał się od tego tytułu rękami i nogami, może właśnie dlatego, żeby nie kojarzyć się z osobnikiem z definicji Mag... :mrgreen:
BeeMeR - Śro 08 Lut, 2012 20:36

że też jeszcze nie pojawiło się pytanie czy Sherlock BBC był dziewicą, skoro twierdził, że to nie jego sfera (przed poznaniem Irene) ;)
Anonymous - Śro 08 Lut, 2012 20:54

może dlatego, ze to nie ten temat
Anonymous - Śro 08 Lut, 2012 23:12

No tak, wiec co by bylo w temacie mozemy rozpoczac rozwazania, czy Jasiek nie byl przypadkiem ukrytym gejem ...
spin_girl - Czw 09 Lut, 2012 09:44

AineNiRigani napisał/a:
No tak, wiec co by bylo w temacie mozemy rozpoczac rozwazania, czy Jasiek nie byl przypadkiem ukrytym gejem ...

Toż to świętokradztwo!

Sofijufka - Czw 09 Lut, 2012 10:25

nie no, to wykluczone! Chyba że przyjmiemy, że KAŻDY Anglik ma ten gen, w iwększym lub mniejszym stopniu ukryty...
Deanariell - Pią 10 Lut, 2012 18:57

AineNiRigani napisał/a:
mozemy rozpoczac rozwazania, czy Jasiek nie byl przypadkiem ukrytym gejem

Gejem, to raczej chyba nie był, bo ten filmowy zbyt pożądliwie (aczkolwiek z dyskrecją i taktownie) patrzył na Małgośkę. :roll: :lol: Ale mógł być ukrytym bi - żeby życie miało smaczek, raz dziewczynka, raz chłopaczek. :P Na 200% jednak w wieku trzydziestu paru lat nie mógł być już prawiczkiem - nie wierzę w takie cuda :confused3: , no chyba, że jednorożce też istnieją i stąpają po ziemi. :mrgreen: :rotfl:

milenaj - Pią 10 Lut, 2012 19:40

Deanariell napisał/a:
Na 200% jednak w wieku trzydziestu paru lat nie mógł być już prawiczkiem - nie wierzę w takie cuda , no chyba, że jednorożce też istnieją i stąpają po ziemi.

To ja się przyłączę, bo dla mnie to też jest nie do pojęcia. :mrgreen:

Tamara - Nie 12 Lut, 2012 18:11

Mag113 napisał/a:
Gentleman nie myśli w ogóle o takich sprawach :mrgreen: . Gentleman szanuje kobietę tak bardzo, że jej w ogóle nie zauważa aż do chwili, gdy ta zostaje jego żoną. Jak do tego dochodzi, nauka jeszcze nie wyjaśniła! :mysle: .
Gentleman woli:
a/ konie;
b/ grę w polo;
c/ jeśli nie ma warunków do a/ i b/, to tka bawełnę! :mrgreen:

Sama definicja gentlemana nie zawiera pojęcia chuci! :wink:
Ergo, Thornton jako gentleman, musiał pozostać nietkniętym, bowiem sam nie tykał..... :wink:

To jak już do tego doszło : Podstawowa definicja zachowania gentlemana - gentleman NIGDY nie opowiada o kobiecie , z którą spędził miły wieczór - inaczej nie jest gentlemanem :-P . Ergo - Jasiek jest gentlemanem i niedziewicem i doskonale to można połączyć , a nawet jedno z drugiego wynika , co było do udowodnienia :banan_czerwony:

Deanariell - Wto 14 Lut, 2012 18:19

Być może, w sumie współcześnie wszystko można udowodnić, a jak trzeba, to nawet sfabrykować dowody. :P

Mimo wszystko prawiczek po trzydziestce, to takie zjawisko z gatunku SF lub melodramatu. :roll: :lol: A Thornton nie pasuje mi ani do jednego, ani do drugiego. :P Taki facet MUSIAŁ mieć jakieś doświadczenia w sprawach seksu, nawet sam ze sobą :mysle: (a to też by podpadało poniekąd pod utratę dziewictwa). :rotfl: Sorry, ale w jego totalną niewinność ciężko uwierzyć, prędzej już przyznałabym, że jednorożce jednak istnieją naprawdę. :P

Szafran - Pią 31 Lip, 2015 10:20

W związku z nadrobieniem zaległości seansowych zostałam przywołana do wskrzeszenia wątku z otchłani zapomnienia;).

Przyłączam się do frakcji zwolenników tezy, iż Thornton nie był nieskalany jako te bawełniane puszki z jego faktorii.
Po prostu nie wydaje mi się to prawdopodobne. To dorosły, zdrowy facet. Nieważne, że zapracowany. Czysta biologia determinuje zachowania. Nie miał powodów do narzucenia sobie celibatu. A wydaje mi się też dość naturalne dla tamtych czasów oddzielenie kwestii takiej jak zawarcie małżeństwa, szacunek i galanteria wobec dam z towarzystwa od załatwienia spraw fizyczności z panią z zamtuza, służącą czy jakąś wyzwoloną panią niezważającą na konwenanse. I ojcowie, koledzy wprowadzający synów w "dorosłość".

No i co jak co, ale on wygląda na dość samoświadomego w kwestii własnych uczuć i wygląda, że dobrze wie, jak się do kobitki zabrać (scena peronowa, ech:)).

Admete - Pią 31 Lip, 2015 10:21

Boshe ten wątek wiele przeżył - dobrych i złych momentów ;) Mam ogromną ochotę na powtórkę serialu.
Trzykrotka - Pią 31 Lip, 2015 10:57

Niech ktoś, choćby dla rozognienia dyskusji, stanie murem za niewinnością posępnego Johna :lol: Od kiedy nie ma Mag, jakby ognia ubyło.
Anaru - Pią 31 Lip, 2015 10:57

Oj działo się tu,działo, iskry leciały :mrgreen: .
To mój pierwszy serial z tej serii, Basia mnie prawie gwałtem wzięła, a potem to już poszło luzikiem ;) . Chociaż (i tu zdanie profana :-P ) to nie Thornton mi się w tym serialu spodobał najbardziej ;)

Eeva - Pią 31 Lip, 2015 11:27

O jaaaa, wątek odżył! :D
Ja się zgadzam z Szafran, nie ma bata zeby było ianczej niż mówi.
Trzykrotka napisał/a:
Niech ktoś, choćby dla rozognienia dyskusji, stanie murem za niewinnością posępnego Johna

Zawsze mozesz Ty stanąć :-)

Szafran - Pią 31 Lip, 2015 11:58

Anaru, a na kogoż to padło Twoje oko:)?

Kwestię winności bądź nie sępnego Johna będę teraz zgłębiać w lekturze - anglojęzyczne ebooki Gaskell znalazłam za darmo na legimi:D

BeeMeR - Pią 31 Lip, 2015 12:04

Szafran napisał/a:
Anaru, a na kogoż to padło Twoje oko:)?
na Higginsa :mrgreen:
Szafran - Pią 31 Lip, 2015 13:01

Higgins - porządny materiał na męża i ojca:).
Trzykrotka - Pią 31 Lip, 2015 13:03

I na dodatek wcale atrakcyjny :-D
Tamara - Pią 31 Lip, 2015 13:20

Szafran , brawo ! :party: :banan: Jasiu dziewica - no nie da rady , nijak :confused3:
Trzykrotka - Pią 31 Lip, 2015 13:25

Jak nijak, jak nijak. Dla samej chęci podyskutowania mogą stanąć okoniem :lol:
Szafran - Pią 31 Lip, 2015 13:30

Zatem co przemawia pro jego niewinności? Czyżby wieczna posępność;)?
BeeMeR - Pią 31 Lip, 2015 13:40

i sfrustrowanie ;)