To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Loana - Śro 10 Mar, 2021 14:03

Jak patrzę na te propozycje z linka Beemerki, to chciałam powiedzieć, że nie ma co marudzić, bo naprawdę mogło być o wiele gorzej... Trochę żulerski momentami jest Viggo, ale może być.

Mi filmowy Faramir całkiem podszedł, na pewno wizualnie jest fajny i w sumie to chyba jedna z niewielu postaci, która mnie aż tak nie gryzła. Może mógłby być jeszcze bardziej "godny", mniej przestraszony, ale i tak go lubię :P

BeeMeR napisał/a:
Ale większe do niektórych nietrafionych pomysłów Jacksona oraz scen uznanych za zbędne w wersji kinowej

O, co uważasz za zbędne?
Ja to zawsze uważam, że wszystkie bitwy są zbędne, bo i tak je przewijam, ale akurat wiem, że trochę ich tam musi być :P

BeeMeR - Śro 10 Mar, 2021 14:05

Ja robię już drugą powtórkę filmową -film mnie zawsze odprężał, dobrze mi się przy nim sprząta, segreguje itp - mentalnie odcinam to, co mi nie pasuje i chwytam to, co gra doskonale. Teraz słucham komentarzy producentów,jacy zadowoleni z siebie, jak radośnie tłumaczą czemu wycięli np.śmierć Sarumana bo im się wydawała dłużyzną :zalamka:
Muzyka z WP i Hobbita ciągle siedzi mi w głowie :serduszkate:

Ta, Faramir... też mi nie do końca pasuje :roll:

Ale pomysł z Nicholasem Cage - i śmieszno i straszno :shock: :chowa sie:

Admete - Śro 10 Mar, 2021 14:46

BeeMeR napisał/a:
Admete - kogo byś obsadziła w tej roli?

Nie mam żadnego pomysłu. Wtedy też chyba nie miałam. Pozdrowiłam króla Theodena :)

RaczejRozwazna - Śro 10 Mar, 2021 15:00

A propos, filmowe "egzorcyzmy" króla Theodena bardzo mi się podobały.
BeeMeR - Śro 10 Mar, 2021 15:03

Mnie się filmowy król Theoden w całokształcie podoba :serce: :oklaski:
RaczejRozwazna - Śro 10 Mar, 2021 15:06

Tak, on jest trafiony na 100 %. Niestety ale Aragorn wygląda przy nim na szlachetnego, ale jednak sługę.Trudno byłoby oglądającemu uwierzyć, że wojował ramię w ramię z jego dziadkiem.
Admete - Śro 10 Mar, 2021 15:08

Filmowy Theoden jest idealny. Nikogo innego sobie nie wyobrażam w tej roli.
BeeMeR - Śro 10 Mar, 2021 22:12

Loana napisał/a:
O, co uważasz za zbędne?
Liczne ujęcia cierpiącej i omdlewającej Arweny, bo choć wizualnie ładne to nie wnoszą nic do akcji, a już zwłaszcza nie trawię herezji jakoby umierała bo jej los związał się z losem Pierścienia :confused3: :czekam2:

chodziło mi jednak o to, co twórcy usunęli z kinowej wersji - jak w/w śmierć Sarumana - nie rozumiem czemu bo to ważny Zły :mysle:

Admete - Czw 11 Mar, 2021 07:19

Zapomniałam już, jak wyglądają wersje kinowe. Pomysły na Arwenę były naprawdę głupie.
Loana - Czw 11 Mar, 2021 10:13

Yyyy, dobra, wszystko co z Arweną w filmie wyrzuciłam z pamięci, bo to takie miałkie było, że nie chciałam sobie powtarzać nigdy...
Za to motywy z Eowiną bardzo lubię w filmie, to naprawdę taka rasowa królewna :)

BeeMeR - Czw 11 Mar, 2021 10:33

Osobiście nie znoszę też sceny gdy Aragorn dekapituje posła -posła!!! - jakikolwiek by nie był....
RaczejRozwazna - Czw 11 Mar, 2021 11:58

Dla mnie zawsze w filmach było za dużo orków i innych nazguli a za malo elfów i ogólnie świata dobra. Jackson woli wrzucić trzy dodatkowe sceny z nimi (których w książce nie ma) w miejsce usuniętej książkowej. Najbardziej to jest widoczne w drużynie pierścienia, gdzie nie ma ani pierwszego, cudownego spotkania Frodo z elfami w lesie nieopodal Shire, ani nie ma Bombadila, ale za to nazgule towarzyszą bohaterom od samego początku :roll:

Poza tym nigdy nie mogłam darować Jacksonowi braku innych Strażników oraz Elrohira i Elladana w miejsce omdlewajacej Arweny :roll:

BeeMeR - Czw 11 Mar, 2021 13:11

Cytat:
nie ma ani pierwszego, cudownego spotkania Frodo z elfami w lesie nieopodal Shire
ależ jest, w rozszerzonej wersji - to jeden z durnych wyborów co usunąć do wersji kinowej, a które mnie do tej pory irytują, choć uznaję i oglądam od lat wyłącznie rozszerzone filmy.
Najbardziej to Jackson popłynął w Hobbicie, rozdmuchując wątek białego orka tak, że tego filmu nie da się oglądać w oryginalnej wersji :obrzydzenie: - tu uznaję wyłącznie wersje fanowskie, które mi orki usuwają sprzed bitwy, zwłaszcza spod sosen i spływu beczkami. Szarżującego na krasnoludy Beorna też nie trawię :confused3: Radagasta i Dol Guldur też nie. Polecam wersje fanowskie, jak wiecie :wink:
W Hobbicie też nie rozumiem, jak można było usunąć scenę pogrzebu Thorina? :confused3: :frustracja:

Admete - Czw 11 Mar, 2021 15:21

RaczejRozwazna napisał/a:
Najbardziej to jest widoczne w drużynie pierścienia, gdzie nie ma ani pierwszego, cudownego spotkania Frodo z elfami w lesie nieopodal Shire, ani nie ma Bombadila, ale za to nazgule towarzyszą bohaterom od samego początku

Elfy są w wersji rozszerzonej. Natomiast nie dziwię się usunięciu Bombadila. Nie było na to czasu. Brak mi za to Eowiny i Faramira. Tam gdzie Jackson trzymał się ksiązki jest dobrze, jak wymyślał :roll:

Jestem już w Isengardzie i spotykam się z hobbitami :)

Aragonte - Czw 11 Mar, 2021 15:26

Admete napisał/a:
czejRozwazna napisał/a:
Najbardziej to jest widoczne w drużynie pierścienia, gdzie nie ma ani pierwszego, cudownego spotkania Frodo z elfami w lesie nieopodal Shire, ani nie ma Bombadila, ale za to nazgule towarzyszą bohaterom od samego początku

Elfy są w wersji rozszerzonej. Natomiast nie dziwię się usunięciu Bombadila. Nie było na to czasu.

No, ale Bombadila nawet nie nakręcili, a elfy i śmierć Sarumana wycięto już podczas montażu wersji kinowej - której nie uznaję, oczywiście - i to był fatalny pomysł :?
Wczoraj puściłam sobie początek Hobbita 1, na powtórkę Władcy w wersji blue ray nie mam czasu - nadal jestem wielką fanką Bilba :serce2:

Loana - Czw 11 Mar, 2021 16:24

Oj tak, pierwsza część Hobbita jest super :) I do niej wracałam już kilka razy, zwłaszcza do piosenek krasnoludów. Bilbo jest naprawdę świetny, nie wyobrażam sobie teraz innego Bilba, tak go dobrze dopasowali :)
RaczejRozwazna - Czw 11 Mar, 2021 16:46

Ciekawe, że nie zapamiętałam tego spotkania z rozszerzonej wersji... A może nie oglądałam rozszerzonej Drużyny? (bo Wieże i Powrót na pewno tak). Muszę się dokopać do płyt.
Admete - Czw 11 Mar, 2021 17:15

Tutaj jest ten fragment:

https://www.youtube.com/w...g&start_radio=1

BeeMeR - Czw 11 Mar, 2021 20:52

Hobbita obejrzyjcie sobie na przykład w tej wersji - części już podrzucałam via pw - to bardzo przyzwoity film, świetnie wyjęte to co najważniejsze i najładniejsze, tworzy spójną całość, bez rzeczy które najbardziej irytują (można pobrać prawym klawiszem, to około 7gb, albo obejrzeć online):
http://illation.net/Downl...Again[1080].mp4

Co do WP - nie rozumiem także, czemu wyrzucono Dom Uzdrowień, Eowinę i Faramira :confused3: ale ja w Powrocie króla zupełnie nie ogarniam tych decyzji :roll:

Admete - Nie 14 Mar, 2021 18:26

Doszłam z Frodem i Samem do Ithilien. Hobbicie właśnie spotkali Faramira i jego żołnierzy, a sam za chwilę zobaczy olifanty.
RaczejRozwazna - Nie 14 Mar, 2021 18:27

Mój ukochany Faramir... :serce:
Admete - Nie 14 Mar, 2021 18:28

Mój także - ulubione sceny w powieści. A poza tym wysoki, szare oczy, ciemnowłosy i wykształcony, ale nie mięczak :serce:
RaczejRozwazna - Nie 14 Mar, 2021 18:33

Faramir jest absolutnie niezwykły. Scena milczącej, skierowanej na Zachód "modlitwy" (medytacji?) przed posiłkiem, wtedy gdy Frodo poczuł się jak "nieokrzesany prostak", to jeden z tych momentów WP, w których przeszedł mnie noremalnie dreszcz metafizyczny.
Admete - Śro 17 Mar, 2021 08:24

Pamiętam, jak się raz rozpłakałam podczas czytania sceny, w której Galadriela odrzuca pierścień. Tak się zastanawiam, czy twórcy filmowi dali takie puste pola Pellenoru, bo podgrodzie, gospodarstwa, pola psułyby im sceny bitwy, czy tez kasy im zabrakło? Bo zasadniczo jest tylko miasto. Brak tego wszystkiego wokół, co zostało opisane w książce.
BeeMeR - Śro 17 Mar, 2021 19:04

Admete napisał/a:
Pamiętam, jak się raz rozpłakałam podczas czytania sceny, w której Galadriela odrzuca pierścień.
Oj, strasznie mi to zepsuli w filmie - nie znoszę tej sceny w negatywie :confused3:
Podobnie bez sensu jest dla mnie scena w Hobbicie w której Thranduil nagle zaczyna gnić na twarzy - wtf? :confused3:

Admete napisał/a:
zasadniczo jest tylko miasto
To akurat traktuję umownie - Rohan to jeden gród na wzgórzu, jedna warownia i jedna wioska ;) Gondor to jedno miasto i jedne ruiny ;)
Jakoś do tego nie miałam zastrzeżeń, ani problemu z przyswojeniem ;)