Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Aragonte - Pią 21 Cze, 2019 21:58
O tym mówisz?
http://krakow.wyborcza.pl...niz-zwykle.html
Faktycznie, bardzo ciekawe. Lubię taki sposób opowiadania o historii.
Admete - Sob 22 Cze, 2019 08:06
U mnie się artykuł nie otwiera.
Agn - Sob 22 Cze, 2019 08:37
Jak to nie ma teraz miejsca na inną historię niż męska? Właśnie teraz jak grzyby po deszczu pojawiają się książki o kobietach w historii, zwłaszcza dla dzieci, ale nie tylko. Nasza forumowa koleżanka jest autorką jednej z takich książek, przypominam.
Swoją drogą jak wyglądały spory z historyczką? Nie istniały wg niej kobiety czy siedziały wyłącznie w domu i nic nie robiły?
Admete - Sob 22 Cze, 2019 13:50
| Agn napisał/a: | | Właśnie teraz jak grzyby po deszczu pojawiają się książki o kobietach w historii, zwłaszcza dla dzieci, ale nie tylko. |
Agn - w szkolnym nauczaniu na ten przykład. Musiałabym ci cały fragment przytoczyć. Autor właśnie ubolewa, że my dopiero stosunkowo niedawno się tymi innymi historiami zajmujemy. A spory z historyczką polegały na tym, że zwracałam uwagę na to, iż w szkole są tylko daty, bitwy i traktaty. Niewiele ponad to. Nie ma już czasu ani miejsca na nic innego. A moja koleżanka kocha konkursy typu Dzieje wojska i oręża Czy jakoś tak.
Agn - Nie 23 Cze, 2019 22:55
Aaaa rozumiem.
Podejrzewam, ze niejednego juz zniechecila do historii.
Admete - Pon 24 Cze, 2019 09:05
Niekoniecznie. Niektórzy taką historię właśnie lubią. A ja lubię naszą historyczkę. To sympatyczna kobieta. Da się z nią dyskutować. Ma swoje poglądy jak każdy z nas.
Akaterine - Wto 25 Cze, 2019 19:07
| Admete napisał/a: | | Niektórzy taką historię właśnie lubią. |
Ale z moich obserwacji wynika, że jednak większość nie cierpi .
Admete - Wto 25 Cze, 2019 19:53
Chłopcy lubią Jeśli w ogóle lubią. A zwykle nie lubią historii jako takiej. I dziewczyny i chłopcy.
Admete - Śro 26 Cze, 2019 16:17
Skończyłam Kapłony i szczeżuje - mniej tu było wyliczenia, co jedli, a więcej o tym, jak bardzo jedzenie łączy się z kulturą.
Teraz zaczęłam Dzienniki Kamasutry Sally Howard.
Akaterine - Śro 26 Cze, 2019 16:20
| Admete napisał/a: | Chłopcy lubią Jeśli w ogóle lubią. A zwykle nie lubią historii jako takiej. I dziewczyny i chłopcy. |
Chłopaki lubią raczej zagadnienia związane z bronią, bardziej jak i czym walczono niż jak do tego doszło i jakie były konsekwencje.
Admete - Śro 26 Cze, 2019 16:39
Właśnie to mam na myśli.
Agn - Pią 28 Cze, 2019 01:59
| Akaterine napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Niektórzy taką historię właśnie lubią. |
Ale z moich obserwacji wynika, że jednak większość nie cierpi . |
Z moich też. Historia powinna być żywsza, niż tylko tabelki i kto co komu zakosił z ziem.
Trzykrotka - Pią 28 Cze, 2019 09:11
Ech, mnie się marzy, żeby i u nas pokazywać historię jak to robią w BBC. Przez królewskie choroby. Ewolucję garderoby, czyli strojów. Tego, jak zmieniał się dom i funkcje pokoi. Przez zagrożenia codziennego życia charakterystyczne dla poszczególnych epok - i tak dalej.
Admete - Pią 28 Cze, 2019 10:22
Takie rzeczy to u nas głównie w książkach. Jakieś próby serialowe są robione - dokumentalne - na historii.
Aragonte - Pią 28 Cze, 2019 14:25
| Trzykrotka napisał/a: | | Ech, mnie się marzy, żeby i u nas pokazywać historię jak to robią w BBC. Przez królewskie choroby. Ewolucję garderoby, czyli strojów. Tego, jak zmieniał się dom i funkcje pokoi. Przez zagrożenia codziennego życia charakterystyczne dla poszczególnych epok - i tak dalej. |
Też bym chciała coś takiego.
Przeczytałam "Mysią wieżę", wczoraj zaczęłam "Tarot przy kuchennym stole", a dodatkowo na drogę do rodziców spakowałam pierwszy tom Grantchester, zobaczę, czy mi się spodoba.
Trzykrotka - Sob 29 Cze, 2019 18:36
A ja na wakacje zabieram 2 tom twojej powieści
Aragonte - Sob 29 Cze, 2019 20:33
| Trzykrotka napisał/a: | A ja na wakacje zabieram 2 tom twojej powieści |
Nie męcz się czytaniem w smartfonie
Trzykrotka - Sob 29 Cze, 2019 20:39
Wydrukuję sobie u pana w sklepie komputerowym
Aragonte - Sob 29 Cze, 2019 20:49
Aj, to prawie 200 stron
Agn - Sob 29 Cze, 2019 21:31
Zabrałam się tym razem za młodzieżową odsłonę pewnego problemu. Czyta się nieźle.
"The hate u give. Nienawiść, którą dajesz" Angie Thomas
Doniosę, jak postępy w czytaniu.
Ania Aga - Pią 05 Lip, 2019 20:07
Wypożyczyłam kryminał Śmiejący się policjant, okazało się, że już go kiedyś czytałam. Poznałam po dwóch nieistotnych dla fabuły szczegółach, po raz pierwszy zdarzyło mi się tak całkowicie wyprzeć z pamięci treść książki, dobrej zresztą.
Admete - Pią 05 Lip, 2019 21:16
U mnie kolejna książka o służących - zgłębiam temat Instrukcja nadużycia.
http://lubimyczytac.pl/ks...iecznych-domach
RaczejRozwazna - Pią 05 Lip, 2019 21:35
Łykam jak młode ptaszę jedną po drugiej powieści Roberta Goddarda - polecane niegdyś w tym wątku. Czegoś takiego długo szukałam, dziękuję!
Poza tym na topie nadal biografie kobiet pisane przez kobiety. Teraz Maria Antonina autorstwa Fraser. Świetnie się czyta.
Agn - Sob 06 Lip, 2019 11:38
| RaczejRozwazna napisał/a: | | Teraz Maria Antonina autorstwa Fraser. Świetnie się czyta. |
Znamy, znamy. Super jest.
Ja zgarnęłam z biblioteki biografię Madonny. Niedługo się wezmę, jak tylko skończę "Nienawiść, którą dajesz" (nie jest to powieść doskonała, wielu rzeczy nie jestem w stanie pojąć, a autorka nie próbuje mi ich jakoś mocniej wyjaśnić, ale jak dla nastolatków spoko).
milenaj - Sob 06 Lip, 2019 18:09
Ja męczę Becoming" Obamy... Nie to, że zła, tylko jakoś nie ma mam ochoty na czytanie
|
|
|