To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - J.R.R. Tolkien "Władca pierścieni"

Admete - Pią 06 Mar, 2020 16:40

No właśnie. Horkruks jak się patrzy :-)
Aragonte - Śro 25 Mar, 2020 23:54

Z okazji Światowego Dnia Czytania Tolkiena linkuję wpis Ninedin (reaktywowała blog, hurra), z kawałkiem tłumaczenia LOTR... na łacinę :-)
https://ninedin.home.blog/2020/03/25/swiatowy-dzien-czytania-tolkiena/

Admete - Czw 26 Mar, 2020 07:13

No tak wczoraj był 25 marca - upadek Saurona, początek nowej Ery.
Admete - Śro 20 Maj, 2020 21:38

Stwierdziłam, że nie mam porządnego wydania Hobbita w tłumaczeniu Skibniewskiej i pierwsze co zrobię po wypłacie, to kupię sobie nowe. Stare się rozpada, nie dziwota - rok wydania 1988. Zresztą używałam go dawniej przy omawianiu książki w szkole. Jest ładne wydanie Iskier w twardej oprawie.
Aragonte - Śro 19 Sie, 2020 23:54

Admete, widziałaś to zdjęcie?
Admete - Czw 20 Sie, 2020 06:02

Nie widziałam. Jakie ładne.
Deanariell - Czw 20 Sie, 2020 13:11

Fajne, bardzo. :serce2:
milenaj - Czw 20 Sie, 2020 17:07

Powtarzam sobie teraz Władcę filmowo
Aragonte - Nie 30 Sie, 2020 23:33

Admete napisał/a:
Nie widziałam. Jakie ładne.

Mam wrażenie, że wyglądają tu na szczęśliwych i pogodnych.

Admete - Nie 30 Sie, 2020 23:51

Też tak sądzę..obejrzałam dziś kawałek Drużyny pierścienia.
Admete - Sob 09 Sty, 2021 14:01

Obejrzałam wczoraj Drużynę pierścienia - znów się wzruszyłam przy śmierci Boromira.
Admete - Pon 11 Sty, 2021 08:51

Wczoraj wieczorem obejrzałam obejrzałam Dwie wieże - wczuwałam się, jakbym oglądała pierwszy raz i nie znała książki. Pierwszy raz także postanowiłam oglądać filmy jako rzeczy oddzielone od powieści - stwierdziłam, że tak będzie najlepiej. Po latach stwierdzam, że większość obsady została dobrana idealnie. Uwielbiam króla Theodena.
BeeMeR - Pon 11 Sty, 2021 10:08

Cytat:
Uwielbiam króla Theodena.
ja też, jak i wiele innych postaci :serce:
Casting jest bez zarzutu - w Hobbicie też - nawiasem, przymierzam się do powtórki mojej ulubionej fanowskiej wersji :mrgreen:

Admete - Pon 11 Sty, 2021 11:02

W Hobbicie też. Zgadzam się. Ale ilość komputerowych scen powala. Za dużo ich. W WP jest ich mniej i to zaleta.
BeeMeR - Pon 11 Sty, 2021 11:20

Mnie powala zbyt dużo scen niepotrzebnych, orków, elfkii, Nekromanty. No i cgi też.
annmichelle - Pon 11 Sty, 2021 11:29

WP oglądałam, eee, dużo razy. :ops1: :-P
Hobbity obejrzałam chyba dwa razy i raczej mnie do nich nie ciągnie. Jakoś brak mi tych emocji jakie mam podczas oglądania WP. :-)

Swoją drogą - które wersje WP oglądacie? Skróconą, czyli kinową :cool: czy normalną, zwaną rozszerzoną :wink: ?

BeeMeR - Pon 11 Sty, 2021 11:54

WP tylko rozszerzoną, Hobbita tylko skróconą - tak około 4,30h całość.
Aragonte - Pon 11 Sty, 2021 13:22

LOTR oglądałam kiedyś namiętnie - wersje rozszerzone oczywiście. Pierwszego Hobbita też kilka razy, bo Thorin :wink: i było to najbliższe pierwowzorowi.
Muszę sprawdzić, jak moje płyty DVD się sprawują, może kiedyś sprawię sobie lepsze wersje za ludzką cenę :mysle:

Admete - Pon 11 Sty, 2021 14:56

WP tylko wersja rozszerzona. Nie pamiętam już kinowej, którą oglądałam za każdym razem w kinie razy 3 ;)

Ja bym sobie pewnie to 4K kupiła na Amazon.de, ale odkryłam, że musiałabym też nowy odtwarzacz - co się nie kalkuluje.

RaczejRozwazna - Pon 11 Sty, 2021 17:58

Theoden był wspaniały. Aragorn-król.przy nim ginął. A Dwie Wieże to chyba moja ulubiona część filmowa.
Aragonte - Pon 11 Sty, 2021 18:01

RaczejRozwazna napisał/a:
Theoden był wspaniały. Aragorn-król.przy nim ginął.

Oj tak, zwłaszcza przemowa Theodena w zestawieniu z tą Aragorna była niezwykła - i ten piękny, mocny głos :serce2: Wolę Obieżyświata niż króla Aragorna :wink:

RaczejRozwazna - Pon 11 Sty, 2021 18:37

Jeśli chodzi o film - to również :) Ale jak cenię kreację Viggo tak książkowy Aragorn/Elessar jest jednak trochę inny, głębszy. W ogóle doceniając geniusz Jacksona to pewnych scen i rozwiązań z książki bardzo mi brakuje.

Ach, chyba sobie zapuszczę scenę przybycia Rohanu na pola Pellenoru...

annmichelle - Pon 11 Sty, 2021 19:28

Gadajcie tak dalej to zaraz zacznę oglądać WP! :slina: :twisted: :lol:
Admete - Pon 11 Sty, 2021 20:00

O tak - przemowa króla Theodena na polach Pellenoru :serce2: I ubieranie zbroi plus recytacja wiersza :serce:

RaczejRozwazna napisał/a:
W ogóle doceniając geniusz Jacksona to pewnych scen i rozwiązań z książki bardzo mi brakuje.

Mam tak samo i często tutaj o tym wspominałam. Tym razem jednak naprawdę staram się oglądać filmy jako coś odrębnego.

Aragonte - Pon 11 Sty, 2021 22:14

Admete napisał/a:
I ubieranie zbroi plus recytacja wiersza :serce:

O tak :serce:
"Gdzie jest jeździec i koń?"...

I wracam niechętnie do pracy :wink: