Seriale - Prawnik potrzebny od zaraz! - czyli dramaland po raz 15-ty
Admete - Pon 10 Wrz, 2018 17:23
| Aragonte napisał/a: | | Koleżanka się nad nim zastanawia. |
Pierwszy sezon widziałam. Nie jestem pewna czy się koleżance spodoba. Lepszy jest zdecydowanie Signal, Pied Piper, Missing Noir M.
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 17:49
| Admete napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Koleżanka się nad nim zastanawia. |
Pierwszy sezon widziałam. Nie jestem pewna czy się koleżance spodoba. Lepszy jest zdecydowanie Signal, Pied Piper, Missing Noir M. |
Signal już jej dawałam i chyba jej nie wciągnęło. Podrzucisz Missing Noir na Wschód?
I już wiem, od kogo Dong Mae oberwał miotłą - od dziadka Ae Shin To już nawet wiem, za co
Admete - Pon 10 Wrz, 2018 17:52
Postaram się, ale nie mówię, że to będzie zaraz.
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 18:25
Nie no, może być i za parę miesięcy. Kiedyś tam, jak będziesz miała czas.
Dla Trzykrotki - rozważania z DB z komentarzy pod recapem do Słoneczka nr 6, o spódnicy i nie tylko (widzę, że temat konsumpcji też wypłynął ).
http://www.dramabeans.com...hine-episode-6/
| Cytat: |
I felt that she threw away the skirt he touched because she felt violated in a way. She wanted to get rid of it because she would always think of him when she saw it. Not because of class prejudice but social norms.
Hmm, nice perspective there, possibly she is in denial not wanting to acknowledge the intense attraction she felt... a possibility.
Why she threw away her skirt
1. She threw away that skirt because of the animal attraction she feels for him (gotta keep up with the sensuality vibes), and it is a reminder of how giddy she felt when he slid his hand under her skirt. 🤤
2. She threw it away because it made her feel dirty, and she feels angry because it's making her think all kinds of wild thoughts...*cue makjang music suddenly plays at deafening volume*
3. She feels angry because it reminded her of the past, when she and him indulged in a hot, passionate, forbidden romance, unknown to her maid and family.
|
A tu propozycje tytułów dram (dla KES albo ogólnie dla Dramalandu) - niektóre są niezłe To też było pod tym recapem
"My Love From Another Class"
"He Wore A Red Kimono"
"Killers Over Flowers"
"Are You From Joseon Too?"
"Because this is my First Rebellion"
"Heirs 1900"
"The Woman who still Wants to Shoot"
"Descended from the Slaves"
"Killers Over Flowers"
I o Teriusie:
http://www.dramabeans.com...rius-behind-me/
To zdjęcie wygląda mi na Starówkę:
http://d263ao8qih4miy.clo...e-teaser202.jpg
Admete - Pon 10 Wrz, 2018 18:29
Pełznie...Przepełzło...
| Aragonte napisał/a: | | "He Wore A Red Kimono" |
Dobre
W tym tygodniu koniec Life - prezesa wyrzucą albo sam odejdzie.
Koleżanka z pracy obejrzała SF i się jej podobało - zwłaszcza prokurator.
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 19:58
Powspominałam sobie TPM - piękna drama, choć rozjechała mnie nieco
A jacy oboje młodzi i piękni (i PSH jeszcze sprzed afery... )
https://www.youtube.com/w...z8EEiplo&t=329s
I Królewski Krawiec (scena kulminacyjna ) chyba powinnam sobie film powtórzyć, bo też piękny (i smutny )
https://www.youtube.com/watch?v=668hHjxthiM
Admete - Pon 10 Wrz, 2018 20:00
Nawet mam ochotę na jakieś małe przypomnienie scen z The Princess Man.
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 20:52
| Admete napisał/a: | | Koleżanka z pracy obejrzała SF i się jej podobało - zwłaszcza prokurator. |
Moja koleżanka z pracy też dobrze wspomina Secret Forest. Teraz ogląda Life i mówi, że wreszcie się wciągnęła. Powiedziałam jej otwartym tekstem, żeby jednak następnym razem spytała mnie o zdanie, a nie rzucała się na Netflixa i zaliczała wtopę jak ze Słoneczkiem, bo naprawdę wiele zależy od scenarzysty Tzn. w Słoneczku najbardziej spodobał się jej nasz Samuraj (oczywiście ), ale sama drama jej nie wciągnęła.
A, i przyznała się dziś, że odkryła właśnie, że nazwiska koreańskie stoją na początku, przed imieniem Nazwiska i imiona bohaterów sprawiają trudnośc, bo nie jest w stanie ich zapamiętac, a usiłuje czasami
Podobno obejrzała w weekend Królewskiego krawca, ale ponieważ sama z siebie nic mi nie powiedziała, to nie wiem, jakie ma wrażenia.
Włączę sobie zaraz ciąg dalszy tego szóstego odcinka Słoneczka.
W pracy przetłumaczyłam marne 5 minut Kima nr 5 - wooolno mi idzie
Admete - Pon 10 Wrz, 2018 20:56
| Aragonte napisał/a: | | Teraz ogląda Life i mówi, że wreszcie się wciągnęła. |
Moja też poprosiła o Life Uprzedziłam ją, że drama znacząco się różni od SF, ale wypytała mnie, czy gra ktoś z SF.
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 21:05
Mnie nikt o nic nie prosił, ja sobie po cichutku piję wino a jutro napiszę co z tego filmu wynikło dalej
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 21:11
| BeeMeR napisał/a: | | Mnie nikt o nic nie prosił, ja sobie po cichutku piję wino a jutro napiszę co z tego filmu wynikło dalej |
O ty! To tak z cicha pęk sobie oglądasz film z pewnym panem, którego podziwiam w samurajskim wdzianku (i głównie w samurajskim wdzianku ) i nic się nie chwalisz, co to?
Napisz, co wyszło z tego picia wina
Film chyba nawet mam, ale czeka na swój moment
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 21:19
Państwo dobili targu, ale niewątpliwie wkrótce wyjdzie z tego jedna wielka chryja
Tu zwiastun: Perfect Proposal:
https://www.youtube.com/watch?v=Ys3gX2wYd7k
acha, mamy tu znajomą z AM1994
Może od razu wrzucę film gdzie trzeba
edit: acha, to nie wrzucam
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 21:29
| Aragonte napisał/a: | | Film chyba nawet mam, ale czeka na swój moment | Zawsze możesz do mnie dołączyć dziś, na razie wciąż wino, kobiety i śpiew - tj. taniec
Trzykrotka - Pon 10 Wrz, 2018 21:43
BeeMer, co to za film? Czuję się zainteresowana! Mamy go, że nie wrzucasz? Ta obsada jest warta grzechu.
| Aragonte napisał/a: |
Trzykrotko, jak obstawiasz: dlaczego Ae Shin kazała wyrzucic tę czerwoną spódnicę? |
Ja interpretuję wyrzucenie spódnicy na kompletną niekorzyść Dong Mae. Żadne tam seksualne napięcie, żadne przyciąganie. On jej kompletnie nie przyciąga. Ta scena, przy całej zmysłowosci tego dotyku była IMHO jednostronna. I pewnie dlatego spódnica padła ofiarą - Ae Sin przestraszyła się i prawdopodobnie poczuła, jakby Dong Mae ją niejako dotknął tak, jak ona tego nie chciała. Suknia pozostała na zawsze skażona tym dotykiem i musiała zostać wyrzucona.
Odcinek 14 i mizianie Samuraja po klapie
Ale poza tym polityka, polityka i jeszcze raz polityka, czyli ziew dla Trzykrotek. Nie będę pokazywać ujęć ze skatowanym Dong Mae, którego chcą wrobić w morderstwo. Wolę ujęcie, w którym wspomina wizytę Ae Sin w dojo
A to sama wizyta - nie ma to jak odpowiedni strój do witania gości
Tytuły alternatywne
My Love From Another Class
Dla odprężenia oglądam Gosposia, kończe już właściwie, zostały mi dwa odcinki. Jeśli kiedyś będziecie szukały czegoś ciepłego, krzepiącego, miłego a niezbyt absorbującego, to bardzo polecam tę dramę. Pięknie opowiada o przyjaźni i o dobrym wpływie, jaki tytułowy Gospś ma na życie czterech przyjaciółek z czasów szkolnych, których drogi kiedyś się rozeszły. Nasz Rudzielec bardzo ładnie wygląda i gra. Podoba mi się wątek nieśmiałego prawnika, a pana grającego perfekcyjnego sprzątacza mieszkań i ludzkich żyć bardzo chętnie jeszcze kiedyś w czymś zobaczę.
Po Helperze wezmę sobie chyba Gangnam Beauty, o ile nie zaniesie mnie do Meteor Garden.
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 21:44
spam. cd.
pływamy (czytaj: prężymy muskuły przed paniami )
Pijemy dalej (jak to na luksusowym jachcie) i gramy w szachy
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 21:45
O, chińskie szachy
| BeeMeR napisał/a: | Może od razu wrzucę film gdzie trzeba
edit: acha, to nie wrzucam |
Ja to mam, ale możesz wrzucic, a nuż komuś innemu się przyda
Miałam oglądac Słoneczko, ale na razie sprawdzam tłumaczenie Kima, najlepiej mi się to robi na bieżąco. Może też choc parę minut jeszcze przetłumaczę?
Trzykrotko, wrzucisz Gosposia na Wschód?
Pewnie masz rację z motywami tego wyrzucania kiecki (aczkolwiek nie mogę pojąc Ae Shin i tego, jak nasz Samuraj może jej nie pociągac ), ale fanfikopiszący zapewne stworzą jakieś własne warianty
Strój DM w dojo...
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 21:52
| Trzykrotka napisał/a: | | co to za film? Czuję się zainteresowana! Mamy go, że nie wrzucasz? Ta obsada jest warta grzechu. | mój błąd, już się wrzuca
Perfect Proposal - mam wrażenie, że bardzo płytko oglądam ten film ale dobrze mi z tym
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 21:55
| BeeMeR napisał/a: | | Trzykrotka napisał/a: | | co to za film? Czuję się zainteresowana! Mamy go, że nie wrzucasz? Ta obsada jest warta grzechu. | mój błąd, już się wrzuca
Perfect Proposal - mam wrażenie, że bardzo płytko oglądam ten film ale dobrze mi z tym |
Odniosłam wrażenie, że nie jest on specjalnie głęboki, więc może nie popełniasz błędu
Ja mam zebrane z YYS Królewskiego Krawca, Perfect Proposal, Love, Lies (to o okupacji japońskiej), Beauty Inside i Mood of the Day, który BeeM zjechała. I niczego jeszcze w całości nie obejrzałam Wolę dramy.
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 22:19
| Aragonte napisał/a: | | Odniosłam wrażenie, że nie jest on specjalnie głęboki, więc może nie popełniasz błędu | Też tak sądzę
Dojrzeliśmy już do chowania się po kątach i innych tajnych miejscach, ale do kissu jeszcze nie
No i przestało być tak beztrosko - kiedyś musiało
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 22:22
| Aragonte napisał/a: | | Mood of the Day, który BeeM zjechała. | bo to okropny film z okropną Moonówną - powinna się trzymać seguków, bo w TPM i Painterze była świetna i wyglądała pięknie. Wrzuć Love Lies
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 22:26
| BeeMeR napisał/a: | | Aragonte napisał/a: | | Mood of the Day, który BeeM zjechała. | bo to okropny film z okropną Moonówną - powinna się trzymać seguków, bo w TPM i Painterze była świetna i wyglądała pięknie. Wrzuć Love Lies |
Wrzucę, jasne.
Czy aż tak okropny? No nie wiem, mam wrażenie, że zwyczajnie nudnawy
Moonowna będzie też Drugą w Shining Inheritance - oj, tam to mnie wkurzała niewąsko
YYS we współczesnej wersji jest dla mnie jakiś zbyt gładki, ale jego ręce niezmiennie mi się podobają
BeeMeR - Pon 10 Wrz, 2018 22:42
Zbyt gładki, hm... no gładko sobie z panią pogrywa, ale ciąg dalszy obejrzę jutro bo przysypiam
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 22:52
BeeMeR kusicielka
YYS tak pogrywac niewątpliwie potrafi
To ja podrzucę tylko link do jednego MV ze Słoneczka, ładne jest:
https://www.youtube.com/watch?v=gxgDk5EkswQ
Podoba mi się, że słychac fragmenty dialogów - tzn. głównie głos Dong Mae, w tym jego słowa z tej sceny z suknią.
Ciekawe, czy KES da mu chociaż jakieś porządne zakończenie, bo że będzie cierpiał, to pewne
I jeszcze jakieś MV z Samurajem (no dobra, panna też tam się plącze, ale o nią mniejsza, skoro i tak nie docenia Dong Mae ) :
https://www.youtube.com/w...XhaDH6Arg&t=53s
I następne, spoilerowe, tj. ze scenami z nowych odcinków (np. z 18.):
https://www.youtube.com/watch?v=8_-Do7ZLSkY
Trzykrotka - Pon 10 Wrz, 2018 23:06
Taki film to ja chętnie kiedyś dla płodozmianu obejrzę, choć też to mam - wolę dramy, filmy zwykle czekają i czekają na obejrzenie.
Wrzucę Gosposia, pewnie - w wolnej chwili. Uprzedzam, że to żaden fajerwerk, ot po prostu przyjemna drama o leczeniu ran i porządkowaniu życia tak jak porządkuje się mieszkanie.
Obawiam się, że KES nas przeczołga na koniec. Śmierć Dong Mae o tyle obstawiam, że akurat ten bohater zawsze działał i zachowywał się tak, jakby miał w nosie własne życie. Przysiągł Ae Sin, że będzie ją chronił, a że ona im dalej w tym większym jest niebezpieczeństwie, to może zginąć właśnie broniąc jej. Chyba, że pani KES jest bardziej tworcza niż ja i coś lepszego wymyśli Na razie widać, że im bliżej finału, tym ciężej na sercu się robi.
Aragonte - Pon 10 Wrz, 2018 23:11
| Trzykrotka napisał/a: | | Obawiam się, że KES nas przeczołga na koniec. Śmierć Dong Mae o tyle obstawiam, że akurat ten bohater zawsze działał i zachowywał się tak, jakby miał w nosie własne życie. Przysiągł Ae Sin, że będzie ją chronił, a że ona im dalej w tym większym jest niebezpieczeństwie, to może zginąć właśnie broniąc jej. Chyba, że pani KES jest bardziej tworcza niż ja i coś lepszego wymyśli Na razie widać, że im bliżej finału, tym ciężej na sercu się robi. |
Śmierc Dong Mae to wszyscy obstawiają od samego początku, mam wrażenie. KES by wycięła numer, gdyby przeżył - ale raczej sądzę, że zginie Pytanie tylko, że z sensem i czy ładnie to nakręcą. I czy zginie z poczuciem beznadziei, czy mając wrażenie, że jego życie miało jakikolwiek sens
A czy zginą inni - nie wiadomo. Może tak, bo jakoś niekoniecznie widzę szczęśliwy finał dla tzw. OTP. To nie moja OTP, więc mnie to mało zajmuje ale chciałabym, żeby choc Jasiek dostał szansę, że coś jeszcze później zdziała, skoro Dong Mae najpewniej nam ukatrupią Czy Jasiek nie był przypadkiem wzorowany na jakiejś postaci historycznej, która po aneksji Korei wyjechała (zdaje się z rodziną) do Chin i tam pozostawała do końca życia?
Obejrzałam kolejne MV - rany, jakie DM ma smutne spojrzenie w większości scen
https://www.youtube.com/watch?v=gZWtWUkBmUM
*zbiera zabawki i szuka cichego kącika, żeby poużalac się nad biednym Dong Mae*
*wynalazła kolejne MV, dla odmiany z DM i Hiną, i żałuje, że to nie jest właściwa OTP*
https://www.youtube.com/watch?v=Di0Uc2XAeSc
|
|
|