Literatura - Proza i poezja - To czytamy - mole książkowe w akcji ;) Odsłona III
Aragonte - Sob 04 Maj, 2019 21:39
| Tamara napisał/a: | | A właśnie to jest zaskakujące - wbrew ogólnemu przekonaniu skazaniec nie kładł głowy na pieńku jak przy ścięciu toporem, tylko stał lub klęczał , a kat wykonywał poprzeczne cięcie z zamachem jak uderzenie golfisty , co wymagało długiego i starannego szkolenia , dlatego kat dobrze ścinający mieczem uznawany był za prawdziwego mistrza . I ścięcie mieczem było zarezerwowane dla wysoko urodzonych . |
Wiedziałam, że taka egzekucja nie najprostszych nie należała i że wyszkolonych katów ceniono, ale nie znalałam tego szczegółu, dzięki. Może kiedyś przeczytam tę książkę albo choć przejrzę. Kupiłaś czy pożyczyłaś z biblioteki?
Tamara - Sob 04 Maj, 2019 21:46
Kupiłam w Bonito za bodaj 29 zł świetnie się czyta, bo autorem jest chyba Anglik, sądząc po poczuciu humoru . Miejscami silnie zalatuje Dyskiem I ma dużo źródłowego materiału ilustracyjnego
BeeMeR - Sob 04 Maj, 2019 21:47
Było tam coś o tańcu kata przed ścięciem? Nieraz jest w dramach historycznych, wraz z pluciem alkoholu (?) ma miecz rytualny - no a delikwent klęczy pochylony z rękami związanymi z tyłu.
Tamara - Sob 04 Maj, 2019 21:49
Nie zauważyłam, ale jeszcze nie skończyłam . Na klęczkach z głową pochyloną to w ogóle dziwnie , bo pod topór to głowa na pień , a pod miecz to głowa prosto , ale zapewne tak jest bardziej widowiskowo , co tam szczegóły i rzetelność techniczna
BeeMeR - Sob 04 Maj, 2019 21:53
Może miecz mieczowi nierówny, ja piszę o azjatyckich, takich krzywych
No i oczywiście widowiskowość ma najważniejsze znaczenie, sam fakt cięcia i tak jest pozaekranowy
Tamara - Sob 04 Maj, 2019 22:00
A to insza inszość , książka dotyczy wyłącznie kręgu cywilizacji europejskiej
Ale cięcie mieczem z góry na dół grozi utknięciem ostrza w podłożu , stępieniem, uszkodzeniem i ogólną kompromitacją
Aragonte - Sob 04 Maj, 2019 22:11
Te egzekucje w dramach historycznych były z cięciem po skosie, IMHO - w każdym razie tak to interpretuję
Próbuję sobie teraz przypomnieć szczegóły egzekucji Milady w "Trzech muszkieterach" - chyba sprawdzę, czy Dumas opisał to zgodnie z faktami i logiką
30 zeta to nie tak dużo, może sobie tę książkę kupię, a nuż mi się przyda Oby nie
Jeśli offtop się rozrosnie, to znowu to gdzieś przeniosę
BeeMeR - Sob 04 Maj, 2019 22:31
| Aragonte napisał/a: | | Te egzekucje w dramach historycznych były z cięciem po skosie, IMHO - w każdym razie tak to interpretuję | I to bardziej były ogromne maczety niż miecze
Admete - Sob 04 Maj, 2019 22:38
Tu coś na temat mieczy katowskich - kto nie chce wiedzieć, proszę nie zaglądać, jakkolwiek nic strasznego tam nie ma:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miecz_katowski
Aragonte - Sob 04 Maj, 2019 23:02
Faktycznie nie ma nic strasznego.
Trzykrotka - Nie 05 Maj, 2019 00:04
| Agn napisał/a: | | Trzykrotko, daj znac, jak oceniasz calosc. Mnie sie "Odette" podobala, najbardziej tytulowe opowiadanie. Choc wole tego autora w dluzszej formie (wielbie "Przypadek Adolfa H."). |
Ja też wolę go w dłuższej formie, ale Odette świetnie mi się czyta. Cieszę się w ogóle na ponowne odkrycie Schmitta, po czytanej przed laty Oskarze i pani Róży. Madame Pylińska i secret Chopina łyknęłam niemal jednym haustem, podobnie Moje życie z Mozartem - dwie opowieści o muzyce. Mam w zapasie Noc ognia, Napój miłosny, Pana Ibrahima i kwiaty Koranu, Człowieka, który wiedział więcej. Bardzo pozytywna jest ta literatura. Adolfa H też poszukam. I bardzo chciałabym przeczytać baśń o Milarepie w jego wykonaniu.
Agn - Nie 05 Maj, 2019 10:24
| Tamara napisał/a: | | Admete napisał/a: | | Tamara napisał/a: | I jak naprawdę wyglądała egzekucja przy pomocy miecza.
|
Nie chcę wiedzieć Miecze na wystawie były szersze od zwykłych, wyglądały inaczej. Niektóre były ogromne. |
A właśnie to jest zaskakujące - wbrew ogólnemu przekonaniu skazaniec nie kładł głowy na pieńku jak przy ścięciu toporem, tylko stał lub klęczał , a kat wykonywał poprzeczne cięcie z zamachem jak uderzenie golfisty , co wymagało długiego i starannego szkolenia , dlatego kat dobrze ścinający mieczem uznawany był za prawdziwego mistrza . I ścięcie mieczem było zarezerwowane dla wysoko urodzonych . |
Ooooo! A to wiedzialam! W ktoryms filmie / serialu i Henryku VIII w ten sposob zostala scieta Anna Boleyn i wlasnie kleczala, a kat scial jej glowe z takim zamachem. Gdzies to sobie pozniej sprawdzalam z ciekawosci, ale juz nie pamietam gdzie. W kazdym razie potwierdzilo sie.
Fibula - Nie 05 Maj, 2019 19:54
Mnie ostatnio zachwycił Dżentelmen w Moskwie Amora Towlesa. Cały czas zastanawiam się, jak Amerykanin mógł napisać tak rosyjską powieść. Tytułowy dżentelmen to hrabia, skazany przez nową władzę na areszt hotelowy.
Tamaro, polecam uwadze.
Tamara - Nie 05 Maj, 2019 20:22
| Aragonte napisał/a: | Próbuję sobie teraz przypomnieć szczegóły egzekucji Milady w "Trzech muszkieterach" - chyba sprawdzę, czy Dumas opisał to zgodnie z faktami i logiką |
Milady się potknęła, padła na klęczki i została z pochyloną głową, więc lipa , Dumas się nie znał sprawdziłam
Fibulo będę pamiętać
Agn - Nie 05 Maj, 2019 21:01
Ja także polecam tę książkę uwadze - jest świetna.
praedzio - Śro 08 Maj, 2019 18:43
Moje ostatnie zakupy:
Admete - Śro 08 Maj, 2019 19:23
O widzę kolejną część Expanse
Fibula - Czw 09 Maj, 2019 00:29
Napisz o wrażeniach po Kirke.
praedzio - Czw 09 Maj, 2019 09:04
Na razie zaczęłam Kirke. Uwielbiam powieści na motywach mitologii greckiej. Zakręcę się jeszcze wokół Achillesa. W pułapce przeznaczenia (The song of Achilles) i może przetłumaczą też Galateę. Następny w kolejce będzie Stabryła - guru filologii klasycznej, który - ku mej uciesze - też napisał kilka powieści w moich ulubionych klimatach.
Admete - Czw 09 Maj, 2019 09:41
U mnie książka o Korei plus ten Rzym, ale na razie nie bardzo mam czas czytać. Dopiero w przyszłym tygodniu.
Fibula - Czw 09 Maj, 2019 23:41
Nie ten wątek, ale na wierzchu, więc dla zainteresowanych link na jutro:
http://www.wielkalitera.pl/
Admete - Sob 25 Maj, 2019 11:27
Skończyłam Sodomę Martela ( w końcu ). Nie wszytko mnie tam interesowało, męczył też trochę nazbyt emocjonalny język. Z pewnych spraw zdawałam sobie sprawę o innych nie miałam pojęcia. Jednak mało do nas dociera z tych słynnych skandali watykańskich.
Teraz jestem już w połowie bardzo przyjemnej i lekkiej lektury - Jeden dzień w starożytnym Rzymie, autor Alberto Angela. Nie ma tam może dla mnie dużo nowości, ale wszytko podane jest bardzo przystępnie i przejrzyście w formie opowieści, wędrówki ulicami Rzymu.
http://lubimyczytac.pl/ks...ety-ciekawostki
Tamara - Nie 26 Maj, 2019 20:23
Ja Sodomy jeszcze nie zaczęłam, na razie utknęłam w historii egzekucji i nie mam kiedy skończyć , i zaczęłam Obirka "Polak katolik?"
Admete - Nie 26 Maj, 2019 20:40
U mnie czeka nowa książka Dukaja, ale teraz chce trochę lżejszych rzeczy poczytać.
Fibula - Nie 26 Maj, 2019 20:58
Ja po "Piastównach na europejskich tronach" wzięłam dla odmiany "Morderstwo na święta" Duncana. Podobno w duchu Christie, zobaczymy.
|
|
|