Fantastyka - Hobbit
ita - Wto 20 Cze, 2017 21:51
Oj, jak bardzo mi się chce znowu obejrzeć Hobbita
Może od jutra zacznę oglądać?
Szkoda, że nie ma powtórek w kinie
BeeMeR - Wto 20 Cze, 2017 22:45
| ita napisał/a: | Oj, jak bardzo mi się chce znowu obejrzeć Hobbita | A ja umarłam w trakcie rozszerzonej Bitwy Pięciu Armii i nie mogę się zebrać, by to skończyć...
Admete - Śro 21 Cze, 2017 07:11
Przycisk przewijania...li i jedynie. Tak zmaszczonej bitwy, to nie ma drugiej.
ita - Śro 21 Cze, 2017 21:41
Jak dla mnie to tej bitwy jest już dużo nawet w wersji nie rozszerzonej. Na szczęście są na to sposoby, jak napisała przedmówczyni
BeeMeR - Pią 23 Cze, 2017 20:30
Dzwoniła mama:
"Idzie w telewizji "Pustkowie Smauga", bardzo ładna ta puszcza, w której błądzą - czy to jest coś, co już oglądałam albo może właśnie to, czego jeszcze nie obejrzałam (druga część Powrotu Króla)?"
ita - Pią 23 Cze, 2017 21:02
| BeeMeR napisał/a: | Dzwoniła mama:
"Idzie w telewizji "Pustkowie Smauga", bardzo ładna ta puszcza, w której błądzą - czy to jest coś, co już oglądałam albo może właśnie to, czego jeszcze nie obejrzałam (druga część Powrotu Króla)?" |
Mama była dość blisko .
W sumie Pustkowie Smauga można by też inaczej nazwać "Powrót króla (krasnoludzkiego)"
Anaru - Pią 23 Cze, 2017 23:28
| BeeMeR napisał/a: | Dzwoniła mama:
"Idzie w telewizji "Pustkowie Smauga", bardzo ładna ta puszcza, w której błądzą - czy to jest coś, co już oglądałam albo może właśnie to, czego jeszcze nie obejrzałam (druga część Powrotu Króla)? |
Ona chyba nie dokończyła Władcy Pierścieni?
ita - Czw 07 Gru, 2017 09:01
Zatęskniłam za Hobbitem.
Żeby mi się przyjemnie pracowało włączyłam sobie muzykę z filmu, no i koniecznie mój ulubiony kawałek https://www.youtube.com/watch?v=39g4i7Y5kLQ
BeeMeR - Pią 22 Sty, 2021 21:33
Obejrzałam moją ulubioną fanowską wersję Hobbita - Bilbo edit
Już zapomniałam jak to się cudownie ogląda gdy się okroi fabułę do książkowej usuwając wszystkie zbędne dłużyzny i postaci - Tauriel i nadmiar białego orka zwłaszcza
Mistrzostwem montażu jest np. scena z beczkami tj. wycięcie całej durnej i zbędnej walki i skakania po głowie krasnoludom oraz scena biegu do sosen tj. wycięcie białego orka i zostawienie tylko wilków - co w zupełności wystarczy. Końcowa bitwa jest przycięta może nieco zbyt dużo ale przynajmniej jest strawna, czego nie można powiedzieć o wersji oryginalnej. No, zadowolonam
Agn - Pią 22 Sty, 2021 21:36
Może ja to powinnam obejrzeć? Bo mam "Hobbita", nawet w wersji reżyserskiej, ale nie przepadam za tym filmem. Głównie właśnie ork-prosiaczek, Legolas i ta cała elfka mi wszystko psuli.
No i robakołaki - nie wybaczę tego PJ-owi.
BeeMeR - Pią 22 Sty, 2021 22:25
Może powinnaś - uśmiechnij się do Ani bo jej podesłałam (tj. podejdź z dyskiem/pendrive, 8gb, bardzo dobra jakość obrazu )
BeeMeR - Pią 22 Sty, 2021 22:43
Tja, czerwie to nie ta bajka. No i ten durny trójkąt miłosny. Niedorzeczny Radagost, zbędny Dol Guldur, superzwinny Legolas - widziałam trzy albo cztery wersje fanowskie (no, 2,5 albo 3,5 bo uznałam, że ostatnia nic nowego nie wnosi), wszystkie to tak czy inaczej wywalały i wszystkie są lepsze niż rozdmuchany pierwowzór, ale wersja skupiająca się na Bilbo jest jak dla mnie najlepsza.
Tu o filmie:
https://goldfishblues.wordpress.com/2018/04/14/the-hobbit-the-bilbo-edition-3-0-the-final-cut/
Admete - Pią 22 Sty, 2021 22:58
Bardzo szkoda, że nie zrobiono po bożemu czyli według książki.
BeeMeR - Pią 22 Sty, 2021 23:14
Dlatego fani poprawiali jak umieli Tych wersji jest niemało, co świadczy o zapotrzebowaniu - tu ktoś zebrał:
https://hobbitfanedits.fandom.com/wiki/Hobbit_Fanedits_Wiki
BeeMeR - Pią 05 Lut, 2021 20:12
Zahobbitowałam się
Obejrzałam film 2,45h - podobał mi się, nawet za bardzo nie narzekałam że jest za krótki i za dużo wyrzuca - nie był, nawet jeśli zazwyczaj nie mam nic przeciwko Beornowi Całkiem zgrabnie go przycięto. Inwencja fanów nie przestaje mnie zadziwiać - tu Misty Mountains wzbogacono o wersję Clamavi De Profundis żeby zilustrować retrospekcyjne zdjęcia - montaż może nie jest doskonały ale efekt ciekawy.
https://www.youtube.com/watch?v=SGqVgnC3d14
Obejrzałam też wersję pięcioodcinkową - podobały mi się pierwsze dwa - acz przypomniały mi jak bardzo zbędnymi w tej opowieści postaciami są Frodo i Galadriela, z trzecim się nie rozumiemy pod kątem wprowadzenia Beorna jako szarżującego niedźwiedzia oraz napadu orków na krasnoludy w beczkach Nie lubię, właściwie nie znoszę. Czwarty i piąty odcinek są znów w porządku, choć trochę dużo zmagań Thorina z samym sobą.
RaczejRozwazna - Pią 05 Lut, 2021 20:28
Ach, gdyby film był cały nakręcony w klimacie Misty Mountains to byłoby to arcydzieło
BeeMeR - Pią 05 Lut, 2021 22:14
Obejrzyj sobie wersję skróconą
Ile scen poprawiono! (np. żeby Thorin nie wyrzucał klucza bo to było wyjątkowo durne, żeby Bard zabijał smoka sam, bez pomocy syna, żeby nie było orków tam gdzie ich nie potrzeba, no i bez wielu dodatkowych dłużyzn i głupot)
Tu alternatywna scena pogrzeby Thorina - z mową Gandalfa - szkoda, że filmu trafiła tylko ostatnie linijka - umarł król...
https://vimeo.com/146974882
RaczejRozwazna - Nie 07 Lut, 2021 00:28
Na dobranoc
Smacznego!
https://www.facebook.com/...75605550607707/
BeeMeR - Pią 14 Maj, 2021 10:18
Adaś dojrzał do przeczytania Hobbita - znaczy właściwie interesuje go film, ale zapowiedziałam mu, że są filmy przed którymi trzeba koniecznie przeczytać książkę i to jeden nich, nie ma zmiłuj
No to uzupełniłam biblioteczkę bo Hobbita akurat nie miałam i mamy już lekturę na lato
Admete - Pią 14 Maj, 2021 10:39
Mam nadzieję, że mi się podoba.
Loana - Pią 14 Maj, 2021 12:08
To jest lektura teraz jeśli dobrze pamiętam, więc dobrze, że chce czytać Moje już przeczytały, Adka pierwsza, chyba 3 lata temu, bo jeszcze przed Harrym Potterem zaczęła. Teraz czyta pierwszą część trylogii, nawet jej teściowa kupiła, bo my mamy właśnie tą starą wersję w tłumaczeniu Skibniewskiej i trochę szkoda dawać dziecku do czytania, bo się rozpada. Mamy też nowsze wydanie, tylko po angielsku Więc teściowa kupiła Adzie i trafiło na tłumaczenie poprawione tego Łozinskiego czy jakoś tak. W sumie nie jest takie złe
BeeMeR - Czw 22 Lip, 2021 14:34
Przeczytałyśmy z Anusią Hobbita, o dziwo to ona naciskała bardziej, żeby czytać i czytać dalej, nawet jak Adaś został z u Dziadków w Krakowie - a co będzie, a czy Bilbo wróci, a czy Gandalf to i tamto itp itd. (z Adasiem jesteśmy za połową, spokojnie sobie kontynuujemy )
Bardzo jej się podobało, acz krasnoludy to jej się myliły do końca, Thorin z Durinem zwłaszcza (dla niej to był "dzień Thorina" ), a Daina to w ogóle nie wiem czy załapała skąd się zjawił i po co za to szczęśliwa była bardzo, że "Bilbuś wrócił do swojej norki"
Teraz mnie męczy co z Bilbem i Gandalfem we Władcy Pierścieni, a który z hobbitów na szklance (środkowa u góry, fotka poglądowa) to wychowanek Bilba, kto wykuł pierścień, o co chodzi z Balrogiem i wojowniczą księżniczką (takie szklanki też mamy) iip itd. Bardzo chce czytać Władcę, ale jest6 ewidentnie za mała. Co tu zrobić...
Admete - Czw 22 Lip, 2021 15:33
No proszę, jak ja wciągnęło. Trzeba jej wytłumaczyć, że musi poczekać. Może opowiedzieć skróconą wersję?
Tamara - Czw 22 Lip, 2021 16:28
Skrócona wersja informacyjna - coś w typie skąd się biorą dzieci w wersji dla 5-latka
BeeMeR - Czw 22 Lip, 2021 21:03
Tak właśnie robię, odpowiadam na pytania bez szczegółów
|
|
|