To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Babylon 5

BeeMeR - Pon 05 Mar, 2012 16:32

Skończyłam Kosmiczną Krucjatę - no i tak pokrótce:
Szkoda :( Dopiero się rozkręcał - to jakby odwołać Babylon w połowie pierwszego lub drugiego sezonu i dziwić się, że nie jest to arcydzieło :P
Serial ma pomysły - czasem lepsze, czasem słabsze ale wszystkie bardzo, bardzo Straczyńskie ;) Właściwie cała ta krucjata w poszukiwaniu lekarstwa na wirusa który zaraził Ziemię i zagraża ludzkości jest pretekstem do sformułowania przemyśleń na temat ludzkości, przyszłości, kultury, zagłady i przetrwania itp. do tego oczywiście mnóstwo nawiązań, cytatów i zapożyczeń ze znanych dzieł - na przykład ewidentna Moria - tj szukanie ukrytego wejścia ;)
Widać też że i wątek główny miał się rozwijać stopniowo lecz spójnie. Postaci są na pewien sposób podobne do tych w Babilonie: trzon stanowią panowie, z których mnie się podoba trzech: kapitan Gideon, technomag Galen (jakiż on ma głos :thud: ) i archeolog Max - każdy inny, każdy charakterny i nie bez pewnych wad, a to lubię jak wiecie :) a do tego dwie panie, złodziejka Dureena i znana z B5 Lochley - acz ta ostatnia wystąpiła w niewielu odcinkach.

Babylonowych konotacji nie da się nie zauważyć - już w czołówce znajomy głos zadaje znajome pytania: "Kim jesteś? Czego pragniesz? Dokąd zmierzasz? Komu ufasz" itp. acz w efekcie wyszła trochę nudna :P
http://www.youtube.com/watch?v=QWa-PiyFQH0

Trochę fotek

Admete - Pon 05 Mar, 2012 16:33

Ja tego nie widziałam nie dlatego, że by mi się nie podobało, tylko dlatego, że zlikwidowali.
BeeMeR - Pon 05 Mar, 2012 17:13

Ależ przecież nic na siłę :)
Admete - Pon 05 Mar, 2012 17:52

Ja się strasznie zniechęciłam, jak mi kolejno wszystkie seriale likwidowali przed czasem...
Dorfi - Wto 06 Mar, 2012 11:33

Admete napisał/a:
Ależ czytana będziesz zawsze i regularnie ;) Ja jestem przyzwyczajona gadać sama do sienie, też się rpzyzwyczaisz ;) Laleczka to prawdziwe szkaradzieństwo. Brrrr...Ciekawie jak Dorfi idzie oglądanie.

Dorfi ogląda powolutku, bo ma odcinki po angielsku. Ale coraz lepiej mi idzie :mrgreen:

Admete - Wto 06 Mar, 2012 17:17

Cieszę się, że pierwszy sezon cię nie pokonał ;) Jakieś sympatie, antypatie?
A tak przy okazji - oglądałam Gwiezdną eskadrę i podobała mi się. Niestety po pierwszym sezonie serial zlikwidowano. szkoda. Moim zdaniem BSGa trochę się na nim wzorował.

BeeMeR - Pią 23 Mar, 2012 08:06

Skończyłam ostatnie pozostałe filmy około babylonowe,
The Legend Of The Rangers - To Live And Die In Starlight 2002 całkiem mi się podobało. Oczywiście to już jest zupełnie inna bajka, ale wyszedł przyzwoity film, acz już nieszczególne pamiętam na czym tamtejsza misja polegała :P
Uroczy jak zawsze jest tu G-Kar.

The Lost Tales 2007
A to mnie szalenie znudziło - i w sumie najbardziej rozczarowało ze wszystkich filmów. To dwie właściwie odrębne historie, które mogłyby zapewne wypełnić dwa odcinki: w jednej główne skrzypce gra Lochley, w drugiej Sheridan, a obie dzieją się na stacji B5.
Można sobie odpuścić.

Aragonte - Pią 23 Mar, 2012 10:19

BeeMeR napisał/a:
Skończyłam ostatnie pozostałe filmy około babylonowe,
The Legend Of The Rangers - To Live And Die In Starlight 2002 całkiem mi się podobało. Oczywiście to już jest zupełnie inna bajka, ale wyszedł przyzwoity film, acz już nieszczególne pamiętam na czym tamtejsza misja polegała :P
Uroczy jak zawsze jest tu G-Kar.

O, to oglądałam i uznałam za całkiem sympatyczne :) Naturalnie największą moją radość obudził widok G'Kara na ekranie :D

BeeMeR - Pią 23 Mar, 2012 18:05

Aragonte napisał/a:
Naturalnie największą moją radość obudził widok G'Kara na ekranie :D
skąd ja to znam :mrgreen:
BeeMeR - Wto 27 Mar, 2012 12:49

Doczytałam wątek :mrgreen: i przysposobiłam sobie avek, jak widać :mrgreen:

Asiek, Fibula - jak stoicie w oglądaniu serialu? :mysle:

Aragonte - Wto 27 Mar, 2012 12:57

Jeszcze Dorfi możesz doliczyć do listy, bo chyba też ogląda :wink:
asiek - Wto 27 Mar, 2012 13:18

Stanęłam w połowie drugiego sezonu i po prawdzie, to nie pamiętam już szczegółów. :rumieniec: Został mi w głowie tylko ogólny zarys fabuły.
BeeMeR - Wto 27 Mar, 2012 13:28

Aragonte napisał/a:
Jeszcze Dorfi możesz doliczyć do listy, bo chyba też ogląda :wink:
Oczywiście :rumieniec:

Asiek - szkoda, mnie się dopiero tuż po połowie drugiego sezonu tak naprawdę zaczęło podobać.

Admete - Wto 27 Mar, 2012 14:39

Ano właśnie drugi sezon jest przełomowy, a najlepszy trzeci i czwarty.
Dorfi - Śro 11 Kwi, 2012 10:09

Na razie mam przerwę w oglądaniu. Z pracą nie wyrabiam i zamiast w nocy oglądać filmy albo książki czytać to protokoły piszę. Pewnie dopiero pod koniec maja do oglądania czegokolwiek wrócę.
Admete - Śro 11 Kwi, 2012 14:46

Praca i rodzina sa najważniejsze. Obys tylko jeszcze mogła odpocząć. Serial nie zając, nie ucieknie :)
Aragonte - Nie 17 Cze, 2012 23:19

Dołączyłam do pewnej grupy na f-b, dzięki czemu dorwałam się np. do takiego zdjęcia :lol: http://mutantreviewers.fi...rcuslennier.jpg
BeeMeR - Pon 18 Cze, 2012 05:16

urocze :lol:
Admete - Pon 18 Cze, 2012 06:51

Bardzo urocze :)
Aragonte - Pią 29 Cze, 2012 23:36

No to teraz pewien komiks :wink:
http://cartoons.sev.com.au/Sev-Space/Sevylon-5/

Admete - Sob 30 Cze, 2012 08:57

Cytat:
story arcs, actions with consequences and toilets!

:-P No tak :lol:

BeeMeR - Sob 30 Cze, 2012 11:12

:lol:
Admete - Pon 14 Sty, 2013 22:02

Gwoli przypomnienia :)

http://www.youtube.com/watch?v=8-LbdDYVHXM

Filmik epicki, jak serial ;)

B5 było tak udane, bo Straczyński ( podobnie jak Tolkien ) osadził swoją historię nie tylko w serialowej rzeczywistości, ale dodał też przeszłośc i przyszłość...

Aragonte - Sob 11 Maj, 2013 21:30

Admete, zerknij, widzisz to zdjęcie?
http://www.facebook.com/p..._count=1&ref=nf
Cały czas jestem w Babylonowej grupie na f-b :wink:

Admete - Nie 12 Maj, 2013 11:48

Widzę - podoba mi się :-D Pisza cos fajnego.