To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Oczko!

RaczejRozwazna - Nie 14 Maj, 2023 09:16

Mikro - scenki zazdrości w Hafcie urocze i świadczące o pewnym rysie niedoskonałosci. :wink: Przeprosiłam się z markizem, przynajmniej chwilowo :lol:
Podoba mi się to, że teraz ona musi się postarać, żeby go zrozumieć i ponownie zdobyć jego zaufanie.

Admete - Nie 14 Maj, 2023 09:52

Black knight może być trudne dla osób, które nie lubią walki i strzelania. Ale jest dobre zakończenie.
RaczejRozwazna - Nie 14 Maj, 2023 10:26

To minidrama - spróbuję.

Edit. Udało mi się dziś zaglądnąć na festiwal azjatycki - hanboków nie było w moim rozmiarze, ale znalazło się cudem jedno kimono :wink: Gdzieś ta Japonia ciągle daje znać o sobie :lol:

Trzykrotka - Pon 15 Maj, 2023 07:28

Zazdroszczę, ja na nic ostatnio nie mam czasu. Tylko jeden odcinek Prawnika z Joseon obejrzałam. Rodzeństwo wreszcie się spotkało i są już jakieś podstawy po posłania ministra Yoo w kosmos. I kissu był, niby w dużej mierze markowany, ale ładnie.
BeeMeR - Pon 15 Maj, 2023 07:51

U mnie też kiepsko z czasem, a wieczorem padam szybko. Powolutku jadę z Adwokatem, niestety nie dość, że retrospekcja rozwaliła klimat i tempo dramy to jeszcze to jeszcze teraz sprawa przekrętu samochodowego jest po prostu imho nudna :czekam2:

Festiwalu zazdroszczę. Niestety jak nie mogę nocować u Rodziców to nagle mam do Krakowa zbyt daleko jak na wieczorny powrót. :roll:

Trzykrotka - Pon 15 Maj, 2023 09:16

Na festiwal niestety nie dotrę, ale za to poszukałam na Netflixie RRR - i jest, a przy okazji znalazłam garść południowców. Zaczęłam nieszczęśliwie, od filmu z Allu Arjunem Ala Vaikunthapurramuloo. Ale to nie na ten wątek :kwiatek:
RaczejRozwazna - Pon 15 Maj, 2023 11:55

Beemer a My country zarzuciłaś?

A w Hafcie na drugim planie sporo się dzieje, pętla wokół rodzinki Ou się zacieśnia, są pierwsze jaskółki pojednania między siostrami, a marzycielski Drugi okazał się biznesmenem :shock: Ja myślałam, że to taki chiński Don Kichot :lol: Ale podoba mi się jego przemiana w człowieka czynu - nie traci przy tym marzycielsko-artystycznej natury.
Jestem naprawdę pod wrażeniem aktorstwa w tej dramie. Nawet jeżeli scen między głównymi nie ma za wiele i wydaje mi się, że akcja poboczna będzie nużąca to jednak wciągam się, zazwyczaj będąc pod wrażeniem gry aktorskiej. Świetna mamuśka Luo, wredna ale i glęboko nieszczęśliwa - jej rozmowa z konkubiną zapadła mi w pamięć. Fajny brat głównej. Tylko do rodziny Ou nie mogę się przekonać, poza Drugim.

BeeMeR - Pon 15 Maj, 2023 14:55

Trzykrotka napisał/a:
Zaczęłam nieszczęśliwie,
Dlaczego nieszczęśliwie? :mysle:

RaczejRozwazna napisał/a:
My country zarzuciłaś?
Nie, tylko ostatnio zdecydowanie mniej czasu spędzam przy tym nośniku a jak już to i tak wybierałam co innego :P
Myślę że po komunii Anusi (tj. po najbliższej niedzieli) ruszę ponownie z kopyta.

RaczejRozwazna - Pon 15 Maj, 2023 20:43

35 odcinek i dogadali się wreszcie! Ależ to było ładne, razem ze słodkim porankiem :serduszkate: Nie wiem czy to zasługa Chunga, ale druga drama z nim i gęba mi się szczerzy na widok tych spełnionych i szczęśliwych scen. Zawsze wolałam ten etap dojrzewania, ale to tak ładnie jest zrobione... :serce:

Zdziebko dziegciu - podwójna śmierć mateczki i konkubiny Luo w poprzednim odcinku była już trochę przedramatyzowana.

Admete - Pon 15 Maj, 2023 20:46

U mnie japońszczyzna - nadal oglądam MIU404. Musze przyznać, że japońscy aktorzy mi czasem pasują - nie są tak wymuskani, jak koreańscy. Mam zaległości w dramach, ale nadrobię z czasem.
RaczejRozwazna - Pon 15 Maj, 2023 23:20

Co za urocza lekcja strzelania z łuku :lol:
ta drama naprawdę powinna się nazywać Łuk (ew. strzała) i haft. :lol:

BeeMeR - Wto 16 Maj, 2023 08:09

Cytat:
drama naprawdę powinna się nazywać Łuk (ew. strzała) i haft.
oj, prawda :mrgreen:

A poranek w istocie piękny :serduszkate:

Trzykrotka - Wto 16 Maj, 2023 10:29

BeeMeR napisał/a:
Cytat:
drama naprawdę powinna się nazywać Łuk (ew. strzała) i haft.
oj, prawda :mrgreen:

A poranek w istocie piękny :serduszkate:

Nocka też :serduszkate: Mieczowy nawet obrazony i rozczarowany jednak nie pozostawił żony w potrzebie i tak ładnie dał się przeprosić. Ładnie emocjonalnie to oboje zagrali.
Bardzo chciałabym więcej takich dram :kwiatek:

RaczejRozwazna - Wto 16 Maj, 2023 10:43

Ja też :serce: Zagrane to jest znakomicie.

A czy któraś z Was oglądała The Rise of Phoenixes? Wyskakiwała mi ta drama uparcie w polecajkach, a gra tam Chen Kun, który bardzo mi się spodobał w Hua Mulan. Na pewno nie obejrzałabym całości bo długie jak fix, ale mam ochotę spróbować. Dochodzę do wniosku, że te czterdzieści kilka odcinków czterdziestominutowych to jest jak dla mnie absolutne maksimum, niezależnie od tego jak dobra jest drama. Już i tak zapominam co było na początku...

Trzykrotka - Wto 16 Maj, 2023 23:31

Feniksy (w sensie dramy :mrgreen: ) moja koleżanka Gosia na pewno oglądała - zapytam ją o wrażenia :kwiatek:
W Prawniku z Joseon bardzo dramatycznie się zrobiło na dwa kroki przed finałem. Po raz pierwszy w tej parze odcinków nasz Han Soo nie wygrywa, jest załamany i bliski poddania się. Mam nadzieję że to tylko rozbieg przed ostateczną rozprawą z ministem Yoo, w którego
mało kto już wierzy.
Jedna scena mnie zachwyciła, spoilerowa, więc nie napiszę, ale skojarzyła mi się z Gladiatorem :serduszkate:

BeeMeR - Śro 17 Maj, 2023 18:21

Trzykrotka napisał/a:
Bardzo chciałabym więcej takich dram
No, ja też :mrgreen:

Trzykrotka napisał/a:
Han Soo
Przeczytałam najpierw Han Solo :lol:

Skończyłam Adwokata za dychę, wzdech.
Ostatnie dwa odcinki przewinęłam, bo od giga-retrospekcji to już nie mogłam wejść w dramę na powrót - humor się zrobił na siłę, co chwilę jakaś mini-retrospekcja dodatkowa, zepsuli dramę w drugiej połowie, niestety.

Teraz wzięłam na tapetę disneyowo Zespół ratunkowy, tj. First Responders.
Pierwszy odcinek mnie nie zachwycił, wstęp nawet przyspieszyłam bo był dość brutalny, ale obsada fajna. Kim Rae Won, Son Ho Jun i pani też - kojarzę ją dramowo.

Admete - Śro 17 Maj, 2023 19:19

Potem będzie lepiej, pierwszy odcinek też mi się nie spodobał.
RaczejRozwazna - Czw 18 Maj, 2023 10:13

W Hafcie pozbywamy się konkubin - jedna z nich była szpiegiem wrogiej rodziny Ou z zazdrości o glowną. Nie przekonalo mnie, jak to zostało rozegrane - w całości dramy ona wydawała się dość powierzchowną choć obrotną osobą, całkiem zadowoloną z życia. Głęboka zazdrość czy niezaspokojona miłość do męża,... Jakoś nie bardzo mi tu pasują. Zwłaszcza że musiała sobie zdawać sprawę, że taka zdrada spowoduje rozdzielenie z jej ukochanym synem. Idziemy w stronę dramatoz, no, zobaczymy :wink:

Cała akcja z haftem dla Cesarza była dość nudna, miłą odskocznią jest General Fu i służąca - co za dobrana para! :lol:

Już mi się trochę dłuży jednak, ale skończę :wink:

BeeMeR - Czw 18 Maj, 2023 13:25

To już niedaleko, fighting!
Oni tam mieli kosmiczne stroje na tym dworze o ile dobrze pamiętam.
Usuwanie konkubin potraktowałam programowo :wink:
Musi i powinna być jedna jedyna kobieta i koniec :wink:

Będziesz próbowała koronerkę?

Aragonte - Czw 18 Maj, 2023 16:19

RaczejRozwazna napisał/a:
W Hafcie pozbywamy się konkubin - jedna z nich była szpiegiem wrogiej rodziny Ou z zazdrości o glowną. Nie przekonalo mnie, jak to zostało rozegrane - w całości dramy ona wydawała się dość powierzchowną choć obrotną osobą, całkiem zadowoloną z życia. Głęboka zazdrość czy niezaspokojona miłość do męża,... Jakoś nie bardzo mi tu pasują. Zwłaszcza że musiała sobie zdawać sprawę, że taka zdrada spowoduje rozdzielenie z jej ukochanym synem. Idziemy w stronę dramatoz, no, zobaczymy :wink:

Hm, mam wrażenie, że tam był pewien myk z tymi konkubinami, ale nie będę spoilerować :wink:

Koronerka jest IMHO słabsza od Miecza i Haftu, to znaczy faktycznie gorsza aktorka i znacznie bardziej rzuca się w oczy to, że to jest dubbingowane, co słusznie wytknęła Admete. Oglądałam z przyjemnością mimo to, ale nie mam pokusy wracać do tej dramy.

Admete - Czw 18 Maj, 2023 18:32

Dokończyłam MIU404 - bardzo przyjemny seans, nieźle się bawiłam.
RaczejRozwazna - Czw 18 Maj, 2023 20:05

Koronerka to jest ta druga drama polecana przez Trzykrotkę? Raczej nie planowałam zważywszy liczbę odcinków. Prędzej Feniksy ze względu na głównego ale czekam na opinię koleżanki Gosi :wink:
O co chodzi z tym dubbingiem?

A co do pozbywania się konkubin - programowego czy nie - cenię tę dramę ze względu na pewien całkiem wiarygodny realizm stosunków międzyludzkich. Oczywiście zgadzam się, że ów system wielobabski zogniskowany wokół jednego mężczyzny był fatalny ale jednak funkcjonował przez wieki. I siłą rzeczy te kobity się jakoś że sobą lepiej lub gorzej dogadywały, zwłaszcza że ślubnego często nie bywało w domu. W tej dramie fajnie to było pokazane chociażby między obiema konkubinami. Więc wprowadzanie dramatoz na siłę mi zgrzytnęło. Ale czekam na ten myk, o którym pisała Aragonte :wink:

Stroje paradne mieli znakomite, ładnie im obojgu w czerwieniach, a najlepsze były przybrania głowy :lol:

Edit. Ok, dobrze, w kolejnym odcinku postawili to wszystko na głowie, tego się nie spodziewałam :lol: Ale czuję już posmak przekombinowania :wink:

BeeMeR - Czw 18 Maj, 2023 21:44

Aragonte napisał/a:
Koronerka jest IMHO słabsza od Miecza i Haftu
Tak, to na pewno, plus relacja głównych jest zupełnie inna, w dużej mierze wyciszona, ale drama też nie jest zła stąd pytanie ;)
Trzykrotka - Czw 18 Maj, 2023 23:03

O dubbingu w dramach chińskich kiedyś tu pisałyśmy. Są dubbingowane z racji na wielość języków, którymi posługują się aktorzy, stąd czasami poczucie obcości i tego, że ktoś rusza ustami niezgodnie z brzmieniem jego słów.
Zaczęłam Borę, było zabawnie, choć zapowiadało się dramatycznie, ale przerwały mi telefony i po zabawie. Teraz już idę spać.

RaczejRozwazna - Czw 18 Maj, 2023 23:17

Nie wiedziałam, że mówią różnymi językami. Prawie zresztą nie zauważyłam tego dubbingu - z raz czy dwa tylko coś mi się nie zgadzał ruch warg z wypowiadanymi słowami, ale myślałam, że to wina nagrania dźwięku.