To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9

Trzykrotka - Nie 26 Cze, 2016 00:10

Fakt, niezbity fakt - wydłużenie kompletnie nie służy żadnej dramie, a Another Miss Oh nie jest wyjątkiem. Mam nadzieję, że dostanie choć równie wspaniały finał, jak wspaniały miała początek i środek.

Przyznam się skrycie, że urok pana Joon Yeola to dla mnie póki co wielka tajemnica. Matlab: podejrzewam, że on rozkwita jak kwiat, kiedy chłopaka obejrzy się w akcji. Na zdjęciach i nawet gifach on mi się wydaje totalnie przeciętny. Jestem otwarta na zmianę zdania, bo mówię o nim tyko na podstawie nieruchomych obrazków. Podejrzewam, to taki sam przypadek, jak naszego Oriona: przed Wiedźmą obejrzałam zdjęcia i pomyślałam, że i tak to obejrzę, bo aktorka podobała mi się w dwóch filmach, ale partnera mogli jej dać wyględniejszego. No i zakochałam się po pierwszym odcinku.

Admete - Nie 26 Cze, 2016 06:50

Cytat:
No dobra, Admete oglądała i jakoś jej nie zniechęcił, ale to wyjątek

Wiecie co w BM jest tyle postaci, ze ewentualne niedoróbki JH mi nie będą wadzić. Ja go widziałam też w Łowcach niewolników, gdzie walczył i wyglądał świetnie. Grał tez nieźle. Czyli jak chce, to potrafi. Tutaj paszcze ma zamkniętą i nie okazuje wiele emocji, bo jego bohater nie potrafi. A jest tam mnóstwo ciekawych postaci i aktorów. Podobnie w Wanted. Co do Lucky romance to a bym główną zmieniła - dałabym naszą Gap Boon na pierwszą - jest śliczna i potrafi grać. To tak z fragmentów.
Aragonte spróbuj PP - to się długo rozwija,a le warto dla scenariusza, który spina wszystkie wydarzenia w bardzo sensowny i przemyślany sposób. Aktorstwo tez jest dobre. Nawet panna daje radę.
13 odcinek Gong Shim jest uroczy ;) Nasza para jedzie poza miasto i musi zostać na noc. Klasycznie ;) I Dan Tae nie jest taki niewzruszony jak mu się wydaje.

Admete - Nie 26 Cze, 2016 19:44

Zaczęłam powtórkę Signal - za drugim razem tez dobre :) Polskie napisy są niestety polskawe. Nie rozumiem - ktoś tłumaczy, ktoś robi korektę i wychodzi Kali jeść. Przerzucam się na angielskie. Jak się wkurzę, to pójdę na Jaszczurki i zburzę dobre samopoczucie tych tłumaczy z bożej łaski.
Trzykrotka - Nie 26 Cze, 2016 20:27

Zrób to. Ja już lekko nakurzyłam. Nie mają tłumaczy i biorą chyba z łapanki. Ludzie nie znają polskiego. Beautiful Gong Shim to Nonszalancka piękność :zalamka: A wystarczyłby język słownika polskiego.
Admete - Nie 26 Cze, 2016 20:40

Takie tłumaczenie to ciężka praca, więc jak ktoś nie ma ochoty się postarać, to niech nawet nie zaczyna.
Agn - Nie 26 Cze, 2016 22:26

Trzykrotka napisał/a:
Ludzie nie znają polskiego.

A co dopiero o obcym mówić. :?

Trzykrotka - Nie 26 Cze, 2016 22:34

Mirror of The Witch 13
Nie wiem, czy dlatego, że oglądałam w lekkim rozproszeniu, ale czy odcinki nie są teraz statyczniejsze? Tak, jakby wyhamowała jakaś wewnętrzna dynamika. Nie mówię, że narzekam, tylko zauważam. Może to ta pewna nijakość księżniczki hamuje temperamenty innych. Dziś dużo się działo i to rzeczy na zmianę dobrych i złych. Ewidentnie rozwinęła się postać królowej (choć nie kunszt aktorski - znów poszła w wytrzeszcz...). Obaj młodzi panowie byli świetni. YSY gra Joona tak lekko i naturalnie, że oglądani go to czysta radość. Bohater Cordona mrocznieje na bazie nieodwzajemnionej miłości - tego się spodziewałam w sumie :(
Spoiler:
Mam jednak nadzieję, ze to jego bohater, a nie Joon, na końcu poświęci życie w akcie ostatecznego przełamania klątwy

Bardzo mi się podoba, jak nasz Cordon, KSY znaczy się, pięknie rozwija się aktorsko. Dziś ogromnie mi się podobał.

Agn - Nie 26 Cze, 2016 23:25

Oglądam 10tkę Zwierciadełka i zaczynam widzieć to, o czym mówicie - panna nie daje rady. Faktem jest, że w pierwszych odcinkach była świetna jako rozkoszna nastolatka, potem jako lodowa księżniczka idealnie pasowała z niewzruszonym obliczem. Ale teraz zaczyna to przeszkadzać. W poprzednim odcinku miała okazać emocje - nie bardzo jej poszło. Ale nie czepiam się jej. To w sumie jest jeszcze dziecko, któremu kazano grać dorosłą rolę i odegrać emocje, o jakich (mam nadzieję) nie ma bladego pojęcia, a jeszcze nie ruszyła jej się odpowiednio wyobraźnia, by móc ją przekuć na odegranie takiej sceny. Trudno od dziewczynki wymagać, by faktycznie zagrała jak z nut. Jasne, są dzieciaki, które by potrafiły, ale to wyjątki.
Raduje mnie za to aktor grający Joona, ma tyle wdzięku, że chyba się zakochałam. Cordon też mi się podoba. Wprawdzie jeszcze nie widziałam 13tki, ale on się serio staje coraz lepszy i wyrazistszy. A widzę, że będzie grał coraz ciekawsze przemiany wewnętrzne bohatera. Niecierpliwie na to wszystko czekam. :excited:

Aragonte - Pon 27 Cze, 2016 00:37

Oglądam Pied Piper - zaczęłam 4. odcinek. Bohater ideałem nie jest, rozumiem, że ktoś może uznać go za mało sympatycznego, ale mnie ciekawi. Nie przebił jak na razie pokręceniem Maestra z BV :-P Aktor gra fajnie, może nawet obejrzę faktycznie ten film wojenny, w którym gra z Młodym z Signal.
Teraz na początku tego 4. odcinka mnie w sumie rozśmieszył swoim gwiazdorskim pokazem :-P Wszystkie kamery zwrócone na niego, nikt nie zwraca uwagi na policję, do której go chyba właśnie przyjęto, a on wyraźnie w swoim żywiole :lol: Fabularnie bardziej mnie wciągnęło Signal, bo praktycznie od razu, ale dałam tej dramie szansę.

Admete - Pon 27 Cze, 2016 07:26

Cieszę się, że dałaś serialowi szansę, bo tam fabuła budowana jest stopniowo. Jak dojdziesz do 6 odcinka, to myślę, że już się całkiem wciągniesz. Bohater swoje ma za uszami, ale ja go na końcu lubiłam i rozumiałam motywację. W tym wojennym filmie małą rolę ma też aktor od Lee Jae hana i Moo Hyula. Gra tam tez ( bardzo dobrze ) pan występujący teraz w The flower in prison. Film przypominał mi Na zachodzie bez zmian i W księżycową, jasną noc. Do Zwierciadła na razie mi się nie chce wracać - obejrzę resztę jak już będzie całość.
Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2016 10:40

Lustereczko osiągnęło etap trochę jak Empress Ki swego czasu - choć aż tak źle nie jest. Przeniosło akcję do pałacu i teraz ileś stron (król, królowa, szamanka) zdobywa sojuszkików, zbiera siły i wykonuje ruchy, które do niczego nie prowadzą. Na szczęście odcinków nie będzie 50, więc może damy radę :wink: Ogląda się nadal dobrze, ale jakiś romansowy romans na pewno pomógłby. Bo taki udawany - cóż...

Za to w Gong Shim - luudzie!
Co za fajny odcinek!
Strasznie podobał mi się czebol, który wreszcie nie tylko się uśmiecha - taki angstowy, zapijający straszną wiedzę o swojej rodzinie bardzo był fajny. I oczywiście znów cała trójka musiała zjednoczyć się w pomocy, choć nie jest między nimi już dobrze i miło.
Podobał mi się Andante z babcią - pięknie zagrali spotkanie po latach.
Ale wszystko pobiły sceny - jakże dramowe - w których Gong Shim i Andante są zmuszeni udawać żonkę i mężusia :mrgreen:

Admete - Pon 27 Cze, 2016 12:22

Trzykrotka napisał/a:
Ale wszystko pobiły sceny - jakże dramowe - w których Gong Shim i Andante są zmuszeni udawać żonkę i mężusia :mrgreen:

O to, to, to ;) BeeMer powinna być zadowolona ;)

Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2016 13:00

Mam wrażenie, że świetnie się bawili. Szlochajacy Andante, pląsająca wokół niego Gong Shim - cudni są razem, o wiele lepsi niż pary na poważnie. Mimo gorszącj różnicy wieku i takich tam.
Admete - Pon 27 Cze, 2016 14:23

Teraz po 14 odcinku robi się poważniej. Ciekawa jestem, którą stronę wybierze JS.To znaczy najpierw pewnie stronę rodziny, a dopiero potem się otrząśnie. Przewiduję jeszcze porwanie Dan Tae i zagrożenie życia. Dopiero potem będzie spokój. Mam tylko nadzieję, że cały jeden odcinek na końcu dostaniemy na romansowanie głównej pary ;)

EDIT: nie wiem, o co chodzi w tym fragmencie Beautiful Mind, ale można zobaczyć jak drama wygląda. JH nie taki zły ;)

https://www.youtube.com/watch?v=WCr2TgI4XFk

A scenariusz napisała ta sama osoba, która napisała Sungkyunkwan Scandal i The Great King Sejong.

Drugi pan doktor i pani policjantka:

https://www.youtube.com/watch?v=XPd9_sgHxgs

I tak myślę, że już wiecie, dlaczego to oglądam ;) Widać to u nas rodzinne, bo moje bratanice ( Zosia i Ola ) też by oglądały najchętniej policjantów, lekarzy i strażaków w akcji. Ostatnio się im trafiło, bo widziały jak wyprowadzają od naszych sąsiadów z bloku synusia rozrabiającego ( swoją drogą to bratowa go uczyła jak był w liceum ). I nie były wcale przestraszone, tylko zachwycone, że przyjechała policja, pogotowie i pogotowie gazowe :-P

JH wygląda dobrze z główną aktorką ( znów duża różnica wieku ):

Rzut oka na obsadę Wanted:

https://www.youtube.com/watch?v=Eoc99NG1gxM

Tych panów lubię - drugiego zwłaszcza jak mu nie farbują włosów na dziwne kolory. W Awl mi się bardzo podobał. Grac umie.

Trzykrotka - Pon 27 Cze, 2016 20:47

Admete napisał/a:

Rzut oka na obsadę Wanted

Kusicielka! Mąż z Valid Love i uroczy joseoński człowiek królowej In Hyun :excited:
Edition: mam kiepską wiadomość. Lusterko dostało przedłużenie o 4 odcinki. Masakra z tego będzie, jak w Gu Family Book, też w ten sposób przedłużonej.

Admete - Wto 28 Cze, 2016 06:22

To ja robię Zwierciadełku - pa, pa ;) I tak już mi się odechciało oglądać i mam zaległości.

Trzykrotka napisał/a:
Kusicielka! Mąż z Valid Love i uroczy joseoński człowiek królowej In Hyun :excited:

Dla nich oglądam :)

Trzykrotka - Wto 28 Cze, 2016 09:20

Admete napisał/a:
To ja robię Zwierciadełku - pa, pa ;) I tak już mi się odechciało oglądać i mam zaległości.

Ja dalej oglądam, choć napięcie od kilku odcinków spadło. Decyzja o przedłużeniu jest głupia. Oby więcej dram gotowych przed emisją :trzyma_kciuki:

Beautiful Gong Shim 14 (dobrze pamiętam numerek odcinka? :mysle: )
Rzeczywiście, zrobiło się poważniej, od kiedy zbliża się nieuchronnie czas rozprawy z porywaczami sprzed lat. Przykre jest tylko, że kuzyni przestali sobie ufać, bo ich bromance był piękny.
Co mi się podobało: Gong Shim tradycyjnie nie klucząca opłotkami, tylko wypytująca Andante otwarcie, co przeszkadza mu ja lubić. Gong Shim nieczuła na wypytywanie siostry o jej przyjaźń z dyrektorem. No i wyprawda do galerii na wystawę rysunków pana od Mikołajka.

Swoją drogą, to mi się w dramach podoba - że ppl to nie tylko Subway (byli tam też wczoraj - te buły wyglądają koszmarnie nieapetycznie :confused3: ) i Samsung, ale też sztuka. Wystawa obrazu Moneta w She Was Pretty, impresjonistów w Secret Garden, starego malarstwa chińskiego w dwóch dramach (nie pamiętam których, ale wyświetlanych ramię w ramię) z zeszłego roku, a teraz wystawa rysunków J.J Sempe - to mi się podoba, to lubię :oklaski:

Admete - Wto 28 Cze, 2016 09:24

Ja mam sporo innych rzeczy do oglądania, więc jak coś mnie mało zachwyca, to porzucam. Zwierciadełko mnie nudziło mniej lub bardziej od początku. A w Gong Shim podoba mi się także to, że niektórzy już znają tajemnicę. A inni się domyślają...
Agn - Wto 28 Cze, 2016 23:27

Trzykrotka napisał/a:
mam kiepską wiadomość. Lusterko dostało przedłużenie o 4 odcinki.

No i po co?! Czy ci Koreańczycy się nigdy nie nauczą?! :?

Chwaliłam się, co wczoraj oglądałam na pociechę? Może nie. Ale najlepiej się na smutki i boleści nadaje Virgin snow. Tak - po raz miliardowy chyba. :serduszkate:

Trzykrotka - Wto 28 Cze, 2016 23:38

Agn napisał/a:

Chwaliłam się, co wczoraj oglądałam na pociechę? Może nie. Ale najlepiej się na smutki i boleści nadaje Virgin snow. Tak - po raz miliardowy chyba. :serduszkate:

:serduszkate: I wiadomo, po co takie filmy są: żeby być plasterkiem na rany i odtrutką n wszelkie zło i brzydotę tego świata. Od pierwszej chwili i pierwszego ujęcia na nieprawdopodobnie Piękne Oczy :serduszkate:

Agn - Śro 29 Cze, 2016 00:22

Och, zdecydowanie jest to cudowny plasterek. Nawet jeśli się na nim jak zwykle spłakałam, to nieważne i tak to najfajniejszy film-pocieszyciel na świecie. :serduszkate:

A, czy ja wam pokazywałam obrazki z NSG? Bo może nie...
SPAAAAAAAAAAAAAM!!!

Spoiler:

I jeszcze - zagonili na siłownię, nakarmili proteinami... patrzcie na te ramiona...

Agn - Śro 29 Cze, 2016 02:04

Jestem w połowie 3. odcinka Doctors - to się póki co bardzo przyjemnie ogląda, acz mam wrażenie, że nie fajnie dla Admete, więc raczej odradzam próby. Dla mnie jest ok. C. d. perypetii - pożar wybuchł, panna bierze za niego odpowiedzialność i idzie za kratki, a jej przyjaciółka z kolei przekonuje policję, że to ona wywołała pożar.
Jest tu trochę relacji między warstwami społecznymi Koreańczyków - są więc pokoje dla VIPów w szpitalu, nadęte matki, skandal z nauczycielem, co oczywiście oznacza, że cała szkoła jest be. Babcia jest cudowna, bardzo kocha swoją wnuczkę i tylko na jej miłość nasza bohaterka może liczyć - ojciec zlał ją siurem prostym, aż przykro było słuchać rozmowy telefonicznej między nim a babcią.
Panna w vipowskim pokoju szpitalnym jest niby nadętą dziunią, ale póki co bardzo ładnie widać, że jej brakuje ciepła i w wizerunku zimnej nadętej księżniczki są rysy, które mają szansę zamienić się w solidne pęknięcia. To dość subtelna sprawa, której nie dam rady objaśnić, ale patrzę na tę dziewczynę, zawsze we wszystkim najlepszą, zranioną faktem, że nauczyciel nie odwzajemnił jej uczuć, za to mógł się do woli uśmiechać do kogoś innego, a jednak odnoszę wrażenie, że z tej mąki będzie dobry chleb. Może nie wszystko stracone. Zobaczymy, co będzie dalej.
Ach, zapomniałabym - panna główna i jej babcia mają takie tyciusie maleństwo w charakterze pieska. To szczeniaczek, mniejszy od kotka, ale jak ten maluszek się fajnie do nich garnie, by się przytulić w czasie snu, aaaawwww! :serce:

Admete - Śro 29 Cze, 2016 09:31

Doctors może nie mieć tego czegoś, co by mi odpowiadało - jakiegoś pazura, czegoś intrygującego. Na razie Beautiful Mind mi się podoba. Fajnie jest zrobiony, bardzo filmowo. Intryga kryminalna jest, dziwne relacje ojca z synem, ciekawe postacie, kosmiczny wprost szpital. Przy czym oczywiście Doctors mają większa widownię ;)
Trzykrotka - Śro 29 Cze, 2016 11:42

Doctors mają kosmiczną widownię przez PSH. Ona jest nieprawdopodobnie popularna. Widzę, co się dzieje na tumblrze. Miłość i hejt na zmianę w wielkiej obfitości. Pokazał się już (widziałam gify) wasz smoczy przyjaciel, a mój hyung z Pinokia.
Agn - dostajesz ode mnie medal do odbioru przy najbliżej okazji. Co za piękne Piękne Oczy :kwiatek: .
Słowa "nie mogę się doczekać" ustawię sobie chyba w podpisie :zawstydzona2:

Edit: swoją drogą, to lubię takie czasy, kiedy jest taka obfitość dobrych dram, że każdy ma co lubi i tym się dzieli. Ja będę dziś obglądać 2 ostatnie odcinki Another Miss Oh. Zwierciadełko nr 14 też chciałabym zobaczyć przed wyjazdem :trzyma_kciuki:

Admete - Śro 29 Cze, 2016 12:15

I to jest dla mnie nieustająca tajemnica - w ma w sobie taka PSH? Bo ani szczególnie piękna, ani utalentowana jakoś wielce - ot dziewczyna na pierwszy rzut oka dość ładna, może i sympatyczna, ogólnie się stara, ale co z tego? Jak wybieram serial, to raczej po kluczu gatunek i spoglądam już teraz ( bo już więcej się orientuję ) na reżyserów, scenarzystów. Oczywiście aktorzy, aktorki też istotni, ale jak się zastanowić, to nie wybieram po tej linii ( tak w ostatecznym rozrachunku ). Napisz o swoich wrażeniach z Miss Oh :) Mam nadzieję, że jest dobre zakończenie.
A BM będę reklamować. JH wcale nie jest taki zły, akurat w Tree, to nie on mnie zniechęcił tylko całość scenariusza. najciekawszy był król, reszta za bardzo melodramatyczna na końcu. Smoki są najlepsze, choć Królowa ma 30 cudownych wręcz odcinków.