To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Dramy, czyli urok Azji - odsłona 4

Agn - Sob 29 Lis, 2014 23:23

BeeMeR napisał/a:
Też tego nie rozumiem, ale już dawno wyszłam z założenia, że wcale nie muszę rozumieć wszystkiego, a każdy ogląda co i kiedy mu pasuje :mrgreen:

Już się z tego gęsto tłumaczyłam. Więcej nie będę. :foch2:
A następną dramę z Junkim obejrzę od A do Z na pewno. :mrgreen:
BeeMeR napisał/a:
Tu chcę zauważyć, że "śmierć" Yoon Kanga jest jedną z najlepszych jakie widziałam w dramalandzie - a przynajmniej mnie się ogromnie podoba bezbronność postaci i nieobecny wzrok z jakim wpada do wody :serduszkate:

Bezbronność to akuratne słowo, by opisać tę scenę.
Swoją szosą zrobiłam Anaru pranie mózgu. Wypsnęło jej się kilka skromnych "Jak on się ładnie rusza!" i inszych, że obiektywnie przystojny nie jest, alllle...
Mnie się wypsnęło nie raz i nie dwa razy, że jest cudny, a każdy komplement punktowałam wymownym: "No ba!" :mrgreen:
W każdym razie przebieg indoktrynacji był bezproblemowy, ofiara wyznaje Strzelca z Joseon należycie (po 2 odcinkach tej strasznej katorgi, że o 16 minutach odcinka trzeciego nie wspomnę). :twisted:
Istnieje więc możliwość, że do nas dołączy. Chyba że właśnie dobiegła do domu z okrzykiem: "Wolność!", ale spokojnie, co się odwlecze... :sprytny:
Zapowiedziałam kartkówki z odcinków i jawne dręczenie. :twisted:
Cytat:
Krzywy uśmieszek widzę zyskał uznanie :mrgreen:

Także w oczach bezbronnej ofiary mych niecnych knowań.
Albowiem zaprawdę powiadam wam - Junki to nie tylko niesamowite oczy. Ten charakterystyczny uśmieszek też jest wart miliony Wonów w szczerym złocie. :serduszkate:
Cytat:
Jasne, jasne, ja to regularnie widzę sceny kominkowe nawet tam, gdzie ich nie ma :twisted:

Nie przypominam sobie takich przypadków. Przypominam sobie natomiast, że nas uświadamiałaś o owych scenach, że były tam, gdzie my cnotliwie ich nie zauważałyśmy. :mrgreen:
Aragonte napisał/a:
A wkurzony, zuy Junki wygląda obłędnie :serduszkate: :serduszkate:

Mrau! Ja jestem na momencie, kiedy pojawia się (w 3 odcinku) syn Wiceministra Prawej Strony i Yoon Kang właśnie przeżywa chwile zazdrości.
Potem będą fajerwerki i, niestety, porwanie Yoon Ha.
Trzykrotka napisał/a:
Jak się ktoś tak ładnie pokłada, to aż się prosi, żeby go - wykorzystać :-D :rumieniec:

Święte słowa, siostro w dramie! Świę-te-sło-wa!
Cytat:
Ile on się w tej dramie ginsaeng namacał :thud:

A jak ochoczo chciał sprawdzać, jaką noszą bieliznę! :lol:

Aragonte, a jak ci się podoba Kanemaru? Bardzo lubiłam tego pana.

I coś na dobranoc - może nie pozycja horyzontalna i reklama mebli, ale można sobie lurknąć w dekolcik. :serduszkate:

Agn - Sob 29 Lis, 2014 23:27

PS Skoro bitkę w obronie Hye Won już widziałaś, to bez wyrzutów sumienia pozwalam sobie zamieścić stosowny obrazek z westchnieniem: "Przeżyjmy to jeszcze raz..." :serduszkate:

Jak on fantastycznie...

Dobra, już przestaję. :P

BeeMeR - Sob 29 Lis, 2014 23:29

Agn napisał/a:
Już się z tego gęsto tłumaczyłam. Więcej nie będę. :foch2:
Tłumaczyłaś - rozum pojął - serce nie :kwiatek:

Agn napisał/a:
Przypominam sobie natomiast, że nas uświadamiałaś o owych scenach, że były tam, gdzie my cnotliwie ich nie zauważałyśmy. :mrgreen:
Nie jestem pewna, czy twórcy też je tam widzieli ;)

Ja lubię Kanemaru, ja! :serduszkate:

Aragonte - Sob 29 Lis, 2014 23:31

BeeMeR napisał/a:
Mnie też rozbraja to, że on tak beztrosko tą swoją twarz obnosi po znajomych kątach - niby przebrany tak czy inaczej ;)

To też, ale wiadomo - niezbędne dla akcji to było :-P ale panna i policjant mogli bardziej dyskretnie go wypytywać, kim właściwie on jest, a nie na środku ulicy się drzeć: "Ooo, Yoon Kang!", żeby szpiedzy na pewno nie przegapili :zalamka:

Wszystkie bijatyki z udziałem Junkiego są obłędne :oklaski: :banan_czerwony:

Agn, jesteś :D No właśnie niepokoiłam się, jak Ci idzie indokrynacja :lol:
To, że Junki się cudnie rusza, odkryłam w Iljimae - i ogłaszałam to, przypominam :mrgreen:
*puszy się, jakby miała czym, hue hue*

I lubię Kanemaru, tzn. podoba mi się, ale na razie to niewiele miał do zdziałania.

BeeMeR - Sob 29 Lis, 2014 23:38

Aragonte napisał/a:
I lubię Kanemaru, tzn. podoba mi się, ale na razie to niewiele miał do zdziałania.
Bo on jest głównie dla ozdoby ;)
Agn - Sob 29 Lis, 2014 23:41

Cytat:
Tłumaczyłaś - rozum pojął - serce nie :kwiatek:

Nie wspominając już o tym, że uświadomiłam sobie, że miałam na początku tylko pierwsze 3 odcinki chyba (od Aragonte), nie pomnę już, jak szło zdobywanie reszty, ale to też mogła być przyczyna. :P
Cytat:
Nie jestem pewna, czy twórcy też je tam widzieli ;)

A kogo oni obchodzą? ;)
BeeMeR napisał/a:
Ja lubię Kanemaru, ja! :serduszkate:

No, choć jedna duszyczka! :)
Aragonte napisał/a:
Wszystkie bijatyki z udziałem Junkiego są obłędne :oklaski: :banan_czerwony:

To dogmat!
Aragonte napisał/a:
No właśnie niepokoiłam się, jak Ci idzie indokrynacja :lol:

Fantastycznie. :mrgreen:
Aragonte napisał/a:

Jego za wiele nie ma. Znaczy się jest, ale nie ma miliarda scen, niemniej to wierny przyjaciel.
A poza tym skąd oni takiego przystojnego Japończyka wytrzasnęli? :mrgreen:

Trzykrotka - Nie 30 Lis, 2014 00:29

Kanemaru z tą urodą jakoś się Japończykom wyrodził :lol:
A zdjęcie z dekoltem jest po prostu perwersyjnie kuszące, sto razy bardziej niz goła klata w pełnej odsłonie. Muszę się jeszcze przyjrzeć, żeby się utwierdzić w swoim zdaniu :slina:

Aragonte - Nie 30 Lis, 2014 00:35

Aż chciałoby się wyciągnąć rękę i... :rumieniec:

No dobra, lepiej się zamknę i pójdę spać :wink:

Admete - Nie 30 Lis, 2014 07:22

Cytat:
Po każdym odcinku Misaeng muszę odpoczywać. Na raz się tego oglądać nie da.

Oglądam po dwa i jestem na bieżąco. Podobają mi się relacje między młodymi stażystami i uwielbiam pana Oh. Praca dla mnie także jest źródłem stresu.

Agn - Nie 30 Lis, 2014 08:29

Trzykrotka napisał/a:
Kanemaru z tą urodą jakoś się Japończykom wyrodził :lol:

Też tak uważam. ;)
Trzykrotka napisał/a:
A zdjęcie z dekoltem jest po prostu perwersyjnie kuszące, sto razy bardziej niz goła klata w pełnej odsłonie. Muszę się jeszcze przyjrzeć, żeby się utwierdzić w swoim zdaniu :slina:

I jak wnioski? :serduszkate:
Aragonte napisał/a:
Aż chciałoby się wyciągnąć rękę i... :rumieniec:

Kkkkkkk właśnie po to wkleiłam na dobranoc, w nadziei, że się komuś coś przyśni. :twisted:
Aragonte napisał/a:
No dobra, lepiej się zamknę i pójdę spać :wink:

I oby... patrz: wyżej. :mrgreen:

Kawy? Komuś? Ja zaraz do pracy, więc mi się przyda jakieś rozbudzenie...
O, np. takie coś. Fajna sesja!

Rozpoznaję oczywiście Sweeneya Todda, Gangi Nowego Jorku, American Psycho i... nie wiem - lewy dolny róg to Sid Vicious? :mysle:
To z Gangów... chciałabym mieć w duuuużym formacie. :mrgreen:

BeeMeR - Nie 30 Lis, 2014 08:43

Aragonte napisał/a:
ale panna i policjant mogli bardziej dyskretnie go wypytywać, kim właściwie on jest, a nie na środku ulicy się drzeć: "Ooo, Yoon Kang!", żeby szpiedzy na pewno nie przegapili :zalamka:
Właściwie to ja jestem zdania, że on spokojnie mógł pannę odciągnąć na bok, powiedzieć kim jest i by zaniechała głośnych dochodzeń i nie wciskała się gdzie jej nie posiali - oszczędziłby jej sporo rozterek a widzom kilka odcinków :P
Hm. to ostatnie to jednak nie taki dobry pomysł :mysle:

W TPM (to raczej nie jest spoiler tylko kwintesencja dramowatości) też miałam ostatnio taką akcję z typu niepoważnych, a dramowych chwytów, tj. na tajnej wyprawie bohater i panna chwycili się za rączkę na środku dziedzińca pilnowanego rzez straże Czerwonego, tuż przed jego kwaterą i dalej omawiać plan jak go wyrolują i deklarować kto kogo dozgonnie trzyma w sercu :lol: Dla lepszej wizualizacji wszyscy panowie odziani są w gustowne kapelutki :lol:

Tak, to na pewno nie budzi żadnych, ale to żadnych podejrzeń u strażników ;)
Na tym się wczoraj zatrzymałam, więc może się okazać, że jednak kto inny zostanie wyrolowany.

Była też scena, która wielce ucieszyła moje nastoletnie serce :banan: - jak tylko Zły Trzęsidzielnica zaczął pannę zaczepiać i próbować dotknąć to nie miałam żadnej wątpliwości, że ona sobie w gruncie rzeczy sama z nim poradzi ale bohater interweniuje - no i nie zawiodłam się przecież, bo zrobił to wielce udanie :banan_czerwony:
Zachwyconam :serduszkate:

Agn - Nie 30 Lis, 2014 08:49

BeeMeR napisał/a:
a widzom kilka odcinków :P
Hm. to ostatnie to jednak nie taki dobry pomysł :mysle:

No! I żeby mi to było ostatni raz!
:P

Dziś wieczorem... No na pewno jeden odcinek TPM muszę zmieścić i albo 4 odcinek Strzelca albo 3 odcinek My girl. Och, te dylematy... ;)

BeeMeR - Nie 30 Lis, 2014 08:54

Mój plan jest prostszy - dokończyć 19. i zobaczyć 20. TPM :mrgreen:
Agn - Nie 30 Lis, 2014 09:02

Ja znowu oglądam 4 dramy na raz, więc muszę to należycie rozplanować. ;)
BeeMeR - Nie 30 Lis, 2014 10:30

Tja, mój plan znów jest prostszy - po prostu wstrzymał inne dramy, np. Hero, ale do niego wrócę potem :mrgreen:

TPM (pean pochwalny :mrgreen: ) to bardzo zdecydowanie moja drama :serce2: , acz nie zawsze rozumiem postępowanie bohaterów - czasem wręcz nie rozumiem - niemniej ogląda mi się cudnie, a to najważniejsze :banan:
Żaden wątek mnie nie nudzi, żaden aktor nie irytuje, a wręcz przekonałam się do głównego, który do mnie nieszczególnie przemawiał dotychczas, acz nie przeszkadzał, ot, był sobie. A tu mi się podoba i w promiennych zalotach i mroczy z zakrwawionym mieczem i szarpiacymi go demonami - kto wie która wersja bardziej ;)
Panna - aktorka i postać - też jest fantastyczną mieszanką: zadziorna, urocza, odważna jak diabli, uparta jak osioł. Rodzice to z nią mają istny krzyż pański ;) Świetnie zagrana.

Nie ma haha-śmiesznego humoru, nie ma scen, przy których przewracałabym oczami, jak ma typowo dramowe ustawienia czy sceny to dobrze z nich korzysta, odpowiednio do postaci - zachwyconam :serduszkate:
Romans kupiłam od początku, stopniowe sięganie po władzę mnie fascynuje (dopracowanie w szczegółach) i przeraża jednocześnie, każda z ważniejszych postaci pięknie się rozwija w trakcie i to w różne strony (w sensie niekoniecznie w dobrą ;) ) - jak dla mnie rewelacja :oklaski:

No i dziecko bardzo urocze :serce: i bohater wychodzi z nią bardzo ładnie - może to nie jest chemia doskonała, ale jak najbardziej ciepła. Właściwie wszyscy wychodzą z tą dziewuszką ładnie :mrgreen: A ona się uroczo wdzięczy, acz płakanie powinna podszkolić ;)

No i emocje są doskonałe :excited:
Ja tylko więcej takich dram poproszę :excited:

Trzykrotko - im dłużej patrzę na Twój podpis tym bardziej mi się podoba i tym mi wygodniej ;)
Sama bym się tak rozparła :serduszkate:

BeeMeR - Nie 30 Lis, 2014 12:34

No ja wiedziałam, po prostu wiedziałam, że TPM ponownie wyszarpie mi serce i to wcześniej niż później :cry2:

- spoilery jak słonie - radzę nie czytać przed obejrzeniem odcinka 19.

Wiedziałam, że Czerwony nie wypadł sroce spod ogona, zorientuje się w sytuacji i na pewno będzie miał plan - ale nie sądziłam że taki. Kocham tą dramę i za to, że Czerwony nie jest tylko i wyłącznie zły ale chwilami włącza mu się sumienie - i jak tu nie płakać nad nim już teraz :cry2: Że on sam od dawna uważa się za straceńca bez powrotu i nawet nikt mu nie powie, że zawsze można zawrócić - tylko cena jest coraz wyższa - i niekiedy ostateczna. Acz przyznaję że jego obsesja na punkcie panny i chęć koniecznego poślubienia jej choć ta wyraźnie woli innego trochę słabo dla mnie gra - rywalizacja z SY "bo ty mi chciałeś zabić ojca" znacznie lepiej.
No i nie spodziewałam się, że skazańcy zechcą gremialnie umrzeć (gloria victis) za co dramie też chwała. Ech... :cry2:
No i rozmowa ojca z córką - piękna, przykra i cholernie bolesna :cry2: Mówię o tej, gdzie ojciec płakał, ale koniec odcinka też okrutny dla obojga :(

Admete - Nie 30 Lis, 2014 12:50

BeeMeR napisał/a:
No i emocje są doskonałe :excited:
Ja tylko więcej takich dram poproszę :excited:

Też poproszę. Choć na razie smutam się i wzruszam przy Miseang. Jak ja rozumiem uczucia Sierotka z końca 14 odcinka. Nie trzeba pracować w korporacji, by być w podobnej sytuacji jak on. Można pracować dobrze, można się starać, ale i tak komuś się bardziej należy.

BeeMeR napisał/a:
Kocham tą dramę i za to, że Czerwony nie jest tylko i wyłącznie zły ale chwilami włącza mu się sumienie - i jak tu nie płakać nad nim już teraz :cry2:

Tez płakałam nad nim i jego losem. Nawet jeśli sam go wybrał.

Aragonte - Nie 30 Lis, 2014 13:06

Może właśnie dlatego tak Ci się podoba Miseang? Bo się wczuwasz w pracową sytuację bohaterów? :pociesz:

Mam obejrzane sześć odcinków Strzelca, ale poranek miałam tak koszmarny (z powodów okołozdrowotnych), że nawet nie mam siły pisać.

Admete - Nie 30 Lis, 2014 13:11

Na pewno też rozumiem jego osobność i wyobcowanie. Często tak miewałam. Uczucie, że się nigdzie nie przynależy. Podoba mi się w Miseang, że tam wszyscy grają bardzo dobrze. Nie ma słabych punktów.

Aragonte napisał/a:
ale poranek miałam tak koszmarny (z powodów okołozdrowotnych), że nawet nie mam siły pisać.

Mam nadzieję, że już lepiej.

Aragonte - Nie 30 Lis, 2014 13:47

Lepiej, ale nadal dziwnie. Napisałam trochę w wątku zdrowotnym.
Admete - Nie 30 Lis, 2014 13:52

Oglądam sobie walkę w 21 odcinku TPM, a potem sceny przy ognisku. Śliczni tam obydwoje. A jak w odcinku 23 SY na chwilę się uśmiecha, to normalnie jakby słońce zaświeciło. I nic dziwnego, że w końcu się uśmiecha - choć na moment.
BeeMeR - Nie 30 Lis, 2014 15:55

Admete napisał/a:
sceny przy ognisku. Śliczni tam obydwoje.
A są - i przepięknie oboje to zagrali. Te sceny już należą do moich ulubionych :serduszkate: (jak widać po avku i sygnaturze :serduszkate: ) , acz na razie stanowczo unikałam dialogów, pomijając króciutką wymianę zdań w środku :serduszkate:
A co do uśmiechu - na razie KSY powodów wielu nie ma, ale ten uśmiech się czasem pojawia - a to do dziewczynki, a to do własnych myśli - a ładny jest.

edit: ale na razie oglądam odc. 20 i PSH mi się w nim znów nie podoba (z urody, tj. jej braku :P )
Ja to z nim mam jednak sinusoidę - raz użyje takiego głosu, że mi kolana miękną same, i skinship mu bardzo ładnie wychodzi, a raz to mnie nie rusza wcale :P
Oczywiście ze zdwojoną mocą podoba mi się w chwili obecnej ten drugi - zwłaszcza jak mu oczy ciskają gromy :serduszkate:

Agn - Nie 30 Lis, 2014 21:00

Cytat:
Tja, mój plan znów jest prostszy - po prostu wstrzymał inne dramy, np. Hero, ale do niego wrócę potem :mrgreen:

Ja je wszystkie chcę obejrzeć! :excited:
BeeMeR napisał/a:
Trzykrotko - im dłużej patrzę na Twój podpis tym bardziej mi się podoba i tym mi wygodniej ;)
Sama bym się tak rozparła :serduszkate:

To weź sobie kanapę, my zajmiemy się bonusem. :mrgreen:
Mnie też jakoś wygodniej, jak tak zagapię się na sygnaturkę Trzykrotki. A zagapiam się często.
BeeMeR napisał/a:
- spoilery jak słonie - radzę nie czytać przed obejrzeniem odcinka 19.

Panie Frodo, olifanty! Dziadunio mi nigdy nie uwierzy..,
;)

Oj, wierzcie mi - ciężko się powstrzymać przed czytaniem.
Dobra, to ja się przestaję obijać i biorę się za 10tkę TPM.
See you later, alligator! ;)

BeeMeR - Nie 30 Lis, 2014 21:11

Agn napisał/a:
Ja je wszystkie chcę obejrzeć! :excited:
Ja też, ale po kolei a nie na raz ;)

Agn napisał/a:
to ja się przestaję obijać i biorę się za 10tkę TPM.
Ciekawam, jak Ci się cliffhangher spodoba :twisted:
Agn - Nie 30 Lis, 2014 21:12

BeeMeR napisał/a:
Ja też, ale po kolei a nie na raz ;)

Jestem zachłanna...
BeeMeR napisał/a:
Ciekawam, jak Ci się cliffhangher spodoba :twisted:

Niechybnie poinformuję o tym zacne grono. :mrgreen: