To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Elizabeth Gaskell - życie, twórczość i epoka - Gdzie kupić książki Gaskell

milenaj - Pon 16 Sty, 2012 20:26

W Empiku można już zamawiać.
Na allegro też są wystawione już jakieś egzemplarze, choć realizacja pewnie od 18 stycznia.

Ja już zamówiłam i odbiorę pewnie jakoś w niedzielę. :mrgreen:

Justine - Czw 19 Sty, 2012 17:48

Dzisiaj odebrałam Żony i córki z księgarni, książka jest większa i trochę grubsza od PiP, szkoda, że nie jest w twardej oprawie, bo przy takiej grubości przy czytaniu zagnie się grzbiet czego strasznie nie lubię :|
Wydawnictwo powinno zdecydować się na taki sam rodzaj czcionki na okładce jaki był zastosowany w PiP, jest bardziej czytelny i wyglądałoby to lepiej na półce.
Co do samej okładki to mnie nie zachwyca, ale w porównaniu do PiP to cudo :)
nie ma co się czepiać, tylko trzeba się cieszyć, że zaczęli wydawać książki Gaskell po polsku!

milenaj - Czw 19 Sty, 2012 17:57

Ja swój egzemplarz odbieram jutro. :-D
Admete - Czw 19 Sty, 2012 21:39

Ja nie miałam czasu zamówić, ale cały czas o tym myślę. Pechowo chwilowo nie ma u nas księgarni Weltbildu, bo wtedy juz bym dawno miała.
milenaj - Czw 19 Sty, 2012 22:09

Ja miałam przez jakiś czas nie kupować książek. Ale tej nie nie potrafiłam sobie odmówić. Zamówiłam jeszcze "Księgę dokonań wszystkich Sherlocka Holmesa", ale tu już obwiniam serial. :mrgreen:
Mam mocne postanowienie wyjść z empiku tylko z tymi książkami.
Inne wydatki się szykują niestety. :(

Anonymous - Pią 20 Sty, 2012 01:07

Widzialam Ksiege dokonan, ale w jezyku oryginalnym. Zastanawiam sie, czy sie skusic, czy sobie darowac...
milenaj - Pią 20 Sty, 2012 18:23

Cytat:

Widzialam Ksiege dokonan, ale w jezyku oryginalnym. Zastanawiam sie, czy sie skusic, czy sobie darowac...

Nie pomogę Ci na razie.
Brat miał mi dzisiaj odebrać przesyłkę z Empiku, ale nie wiem kiedy wróci do domu. :(
Nic, czekam cierpliwie...

milenaj - Pią 20 Sty, 2012 20:42

"Żony i córki" dotarły. :mrgreen:

Oprócz braku twardej oprawy wszystko mi się na razie podoba w tym wydaniu. Prezentuje się dużo lepiej od "Północ i Południe"

Admete - Sob 21 Sty, 2012 08:35

Myslę, że w tym tygodniu gdzieś zamówię. mam ochotę na powtórkę serialu.
Akaterine - Pon 30 Sty, 2012 22:16

Ja nabyłam kilka dni temu, miało być na "po sesji", ale trudno mi się powstrzymać i tak sobie podczytuję codziennie. Pamiętam, że po angielsku bardzo przyjemnie mi się to czytało, więc po polsku to sama rozkosz. "Żony i córki" zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają niż "Północ południe".
milenaj - Pon 30 Sty, 2012 22:34

Akaterine napisał/a:
"Żony i córki" zdecydowanie bardziej do mnie przemawiają niż "Północ południe".

Mnie też.

Anonymous - Wto 31 Sty, 2012 00:48

A do mnie najbardziej Panie z Cranford, chociaz w przypadku w/w to wole jednak P&P. Zawsze bardziej interesowalo mnie tworzenie sie ruchu robotniczego, niz ksztaltowanie sie nauki. Bo watki romantyczne to sa w ogole jedynie dodatkiem :)
Akaterine - Wto 31 Sty, 2012 12:18

Ja to jestem jak Jane Austen ;) - interesują mnie ludzie, charaktery, relacje między ludźmi, tło społeczne mniej mnie interesuje.
Ania Aga - Sob 04 Lut, 2012 17:22

http://merlin.pl/Polnoc-P...t/1,973905.html
Pojawiło się w Merlinie wydanie Elipsy

Admete - Sob 04 Lut, 2012 19:15

Zamówiłam w końcu Żony i córki. Zdziercy, ale mówi się trudno...
Admete - Pią 10 Lut, 2012 19:05

Mam juz swój egzemplarz Żon i córek. Faktycznie papier cienki strasznie. Zaczęłam czytać i mam pozytywne wrażenia. Czas sobie serial przypomnieć :)
milenaj - Pią 10 Lut, 2012 19:46

Admete napisał/a:
Faktycznie papier cienki strasznie.

A, to źle?

Admete napisał/a:
Zaczęłam czytać i mam pozytywne wrażenia.

Ja miałam bardzo pozytywne do samego końca.

Admete - Pią 10 Lut, 2012 19:48

Mam wrażenia, że jeśli mocniej nacisnę, to się rozpłynie ;) Przeczytalam opis sceny,w której Roger pociesza Molly. Wtedy gdy dowiedziała się o planach małżeńskich ojca. Podoba mi się.
Admete - Pią 17 Lut, 2012 14:58

Jestem własnie na poczatku rozdziału VIII - czyta się doskonale. Słowa uznania dla tłumaczki. Podziwiam też, jak wiernie oddano treśc książki w serialu. Na pewno go sobie przypomnę.
Anonymous - Sob 18 Lut, 2012 20:38

Czytałam dziś w pociągu.... Molly jest u Dziedzica i zaraz jedzie poznać się bliżej z macoszką. Czyta się świetnie!
Akaterine - Sob 18 Lut, 2012 21:24

Ja już jestem blisko końca, gdy całe Hollingford plotkuje o Molly i panu Prestonie. Aż szkoda mi czytać dalej.
Admete - Pon 20 Lut, 2012 22:08

Przeczytałam. Niesamowita powieść. Nie sposób się nie przywiązać do bohaterów. Niby znałam całą historię z serialu, ale powieść to co innego. Rewelacja. Uważam teraz, że scenarzyście zepsuli zakończenie. Zdecydowanie nie powinni byli tak przyśpieszać wydarzeń. Roger powinien wyjechać, pisywać do Molly, a dopiero po powrocie wyznac jej miłość i poprosic o rękę. Tak jak zostało to przedstawione w serialu, było niezgodne z charakterem postaci i z gruntu fałszywe.
Anonymous - Wto 21 Lut, 2012 10:22

Z jednej strony chcę już przeczytać a z drugiej każda strona zbliża mnie do konca i smutno :(
Admete - Wto 21 Lut, 2012 11:15

A czy znacie jakieś amatorskie albo mniej amatorskie zakończenia powieści? Przeczytałabym, jak sobie ktos wyobraża zakończenie powieści.
Anonymous - Śro 22 Lut, 2012 00:23

Skończyłam.... poplakałam się jak bóbr.