Komunikaty - Pytania techniczne
trifle - Śro 11 Lip, 2007 09:56
Ooo, fajnie, nie będą nam brudzić. I nazwa rozkoszna jest, fakt
GosiaJ - Śro 11 Lip, 2007 10:55
| Anaru napisał/a: |
Zresztą ostatnio w ogóle chyba jakoś mniej badziewia sie podczepia.... |
Dziennie średnio jeden lub dwa badziewia. Ale rozprawiamy się z nimi po tamilsku
Anaru - Śro 11 Lip, 2007 22:33
| GosiaJ napisał/a: | Dziennie średnio jeden lub dwa badziewia. Ale rozprawiamy się z nimi po tamilsku |
Tamilski to zdecydowanie najlepszy język do wytłumaczenia takim, że się powinni podczepiać gdzie indziej
bo się weźmie cięższe argumenty
albo ostrzejsze
A zresztą co tam pojedynczo - hurtem ich
Dzięki za sprzątanie nam tych śmieci na forum
GosiaJ - Czw 12 Lip, 2007 10:13
| Anaru napisał/a: |
Tamilski to zdecydowanie najlepszy język do wytłumaczenia takim, że się powinni podczepiać gdzie indziej |
Niestety, chyba nie rozumieją tamilskiego Może im w telugu wyjaśnić? Dziś rano były już trzy padalce. Na szczęście na razie nie podczepiają się do tematów. Gdyby tak było, to proszę o sygnał tutaj.
Vasco - Czw 12 Lip, 2007 18:29
Nie da wytłumaczyć, bo nikt nie słucha. Można się tylko bronić
Admete - Czw 12 Lip, 2007 20:10
Mam pytanie do kogoś, kto się zna odrobinę na monitorach. jak włączam komputer, to zawsze pojawia się Monitor Summary. Sa tam różne wskaźniki, które niewiele mi mówią. Zawsze wszystkie znaczki były zaznaczone OK. Teraz pojawia mi sie informacja, ze POwer Fan i Chassis Fan są poniżej normy i pokazuje mi 0. A całe to Monitor Summary jest na pasku podświetlone na czerwono. Czy mam dzwonic do serwisu? Czy moze się będa ze mnie śmiać, że robię z igły widły.
ŁukaszG - Czw 12 Lip, 2007 20:45
| Admete napisał/a: | | Sa tam różne wskaźniki, które niewiele mi mówią. Zawsze wszystkie znaczki były zaznaczone OK. Teraz pojawia mi sie informacja, ze POwer Fan i Chassis Fan są poniżej normy i pokazuje mi 0. |
Program, który monitoruje pracę Twojej płyty głównej w komputerze, informuję Cię, że wentylator w zasilaczu i wentylator w obudowie (może masz pod napędami/w tunelu przy procesorze/z tyłu obudowy), są poniżej normy... jeśli zawsze było ok, a teraz jest napisane, że jest poniżej normy, to nie można tego lekceważyć. Przede wszystkim przyłóż rękę do tylnej ściany obudowy, w miejscu gdzie jest zasilacz, spróbuj wyczuć, czy czujesz jakiś powiew, powinnaś wyczuć... jeśli nie, a Twój komputer zaskakuje Cię dzisiaj wyjątkowo cichą pracą, to coś jest nie tak z wentylatorem.
Reasumując... zrestartuj komputer i sprawdź czy nadal jest ten problem, może program do monitoringu chwilowo źle zadziałał... a jeśli nadal będzie tak samo, to coś z tym musisz zrobić, bo brak poprawnej pracy np. wentylatora w zasilaczu, może - szczególnie w lato - prowadzić do przegrzewania się procesora, spowolnienia jego pracy przy obciążeniu, a nawet zawieszeń systemu.
Pozdrawiam
Luc
Admete - Czw 12 Lip, 2007 20:54
Nie wiem czy pracuje ciszej, nie zastanawiałam się...Nie wiem też gdzie ma być wentylator...Tam jest dośc gorąco od tyłu. Zmartwiłam się...Pójde jutro może do tego sklepu, w którym kupowałam komputer i spytam.
Zresetowałam i dalej pokazuje, moze to błąd w tym systemie? szumi jak szumiał, pracuje...Jak ja nie lubię takich rzeczy, bo się na tym kompletnie nie znam i nie mam nikogo, kto by mi powiedział co i jak.
ŁukaszG - Czw 12 Lip, 2007 21:28
| Admete napisał/a: | | Pójde jutro może do tego sklepu, w którym kupowałam komputer i spytam. |
Jeśli masz czas... nie zaszkodzi. Tego typu programy wymagają często pewnej kalibracji, czasami uwzględnienia jakiego rodzaju układy pomiarowe zastosowane są na płycie głównej, jeśli jednak nie jest to nowo zainstalowany program, zawsze było wszystko OK, a w ostatnim czasie nie było nic w "środku" zmieniane (zasilacz, jakiś wentylator), to wizyta - lub na początku telefon - na pewno nie zaszkodzi. Zawsze też możesz zerknąć w BIOS, tam także są często dane - zależy od producenta płyty głównej - na temat temperatur, napięć, a czasami także obrotów wentylatorów. Jak chcesz to mogę Ci podpowiedzieć gdzie tego szukać.
Luc
Admete - Czw 12 Lip, 2007 21:51
To podpowiedz, chociaż ja jestem kompletną ignorantką...Zadzwonie do nich.
ŁukaszG - Czw 12 Lip, 2007 22:10
| Admete napisał/a: | | To podpowiedz, chociaż ja jestem kompletną ignorantką...Zadzwonie do nich. |
Jak uruchamiasz komputer, zaraz na początku, kiedy pojawia się informacja o procesorze, modułach pamięci... wciskasz Delete - to działa w 90%, aby wejść do BIOSu komputera, ale np. w firmowych Dellach wciska się jakiś funkcyjny, bodaj F2... jak załaduje się BIOS, zobacz czy jest jakaś część o nazwie "PC Health Status" lub coś o podobnym znaczeniu. Po BIOSie poruszasz się za pomocą klawiszy kursora, Enter, aby wejść, Esc, aby wychodzić... po wejściu w "PC Health Status" - o ile taka część istnieje - zobaczysz różne dane, na temat temperatury procesora, napięć na rdzeniu procesora itp. Może będą także dane o obrotach wentylatorów (FAN)... Daj znać co znalazłaś.... zanotuj, może przyda się jako informacja do rozmowy przez telefon... Przy wychodzenia z BIOSu nie zmieniaj żadnych ustawień, tylko zaakceptuj w odpowiednim momencie (najczęściej klawiszem Y) chęć wyjścia bez zmiany ustawień - komputer wyjdzie z BIOSu i się zrestartuje.
Powodzenia
Luc
Admete - Czw 12 Lip, 2007 22:16
O - to jednak ponad moje możliwości. Spróbuje kogoś do tego komputera ściągnać i jeśli się okaże, że te wentylatory naprawde szankują, to wtedy zadzwonię do sklepu i załatwie coś z gwarancja.
Bardzo dziękuję za objaśnienia. Przynajmniej jak zadzwonię, to będę mogła powiedzieć, że to o wentylatory chodzi i nie wyjdę na taką zupełną ignorantkę.
Anaru - Czw 12 Lip, 2007 22:53
Admete - zwróć uwagę, czy je w ogóle słyszysz (te wentylatory) i czy czujesz z tyłu powiew. Luc, Ty jej nie strasz tą komputerową nomenklaturą, bo Admete pewnie tyle się w Biosie orientuje, co i my (taaa, pamiętam tego screena z Biosem, którego nikt nie zauważył, bo cos na środku nas rozproszyło)
Admete - Czw 12 Lip, 2007 23:13
Komputer szumi jak zawsze. jakiś powiew teżjest, choć jeden z moich domowników niedawno stwierdził, z etam właściwie to nie ma wentylatora Czy wentylator w budowie zwykle ejst widoczny? Bo ja mam tam autentycznie dziurę...
Anaru - Czw 12 Lip, 2007 23:16
No, ja mam w takiej dziurze właśnie wentylator
Admete - Czw 12 Lip, 2007 23:17
Kurde to ja nie mam...Ja pier...Dobra się nie wyrażam. Dziura jest, miejsce na śrubki też, a wentylatora niet...jak zadzwonię do sklepu...
ŁukaszG - Czw 12 Lip, 2007 23:23
| Admete napisał/a: | | Kurde to ja nie mam...Ja pier...Dobra się nie wyrażam. Dziura jest, miejsce na śrubki też, a wentylatora niet...jak zadzwonię do sklepu... |
Spokojnie, dokładnie o którym miejscu mówisz... W obudowach często są miejsca na wentylator, ale nie jest to jednoznaczne z tym, że on tam musi być. Współczesne komputery często nawet projektuje się tak, aby wentylatorów było jak najmniej... masz może możliwość zrobienia zdjęcia podejrzanego miejsca?
Luc
Anaru - Czw 12 Lip, 2007 23:27
Porozmawiaj z nimi po tamilsku
U mnie tyły wyglądają tak:
W tej dziurze na górze jest wentylator (widać łopatki) i jeszcze przy dyskach są jakieś...
Masz w takiej dziurze pustkę? Nic Ci nie chłodzi kompa? (coś musi, bo szumi, nie?)
Admete - Pią 13 Lip, 2007 09:12
Wychodzi na to, że nie powinnam mieć. Gdyby się komputer nagle zaczął grzać za bardzo, to się montuje. Coś go chłodzi na pewno, bo już dawno by sobie padł ( chodził nawet przy 33 stopniach na zewnatrz ). Podobno ten program monitorujący nagle zaczął pokazywać, czegoś, czego nie ma. Oprócz tych wentylatorów jest jeszcze jeden - CPU Fan - cokolwiek to znaczy.
ŁukaszG - Pią 13 Lip, 2007 10:11
| Admete napisał/a: | | Podobno ten program monitorujący nagle zaczął pokazywać, czegoś, czego nie ma. Oprócz tych wentylatorów jest jeszcze jeden - CPU Fan - cokolwiek to znaczy. |
To była jedna z możliwości, że ustawienia programu... zresetowały się? Pewnie są tam jakieś opcje/konfiguracja, że można odhaczyć, aby nie pokazywał i nie monitorował tych wentylatorów, których nie ma, możesz sprawdzić.
CPU Fan, to wentylator na radiatorze procesora, praktycznie najważniejszy, niektóre płyty główne mają nawet opcjonalne zabezpieczenie, które od razu wyłącza komputer, jeśli wentylator procesora się zatrzyma. Jeszcze 7-8 lat temu istatniało sporo procesorów, głównie marki AMD, które nie posiadały zabezpieczenia przed przegrzaniem i w takim wypadku (przegranie na skutek braku chłodzenia) procesory ulegały trwałemu uszkodzeniu - tzn. były już tylko do wyrzucenia.
Luc
Admete - Pią 13 Lip, 2007 10:37
No i wszystko się mniej więcej wyjasniło Zrobiłam zamieszanie, ale przynajmniej czegoś sie dowiedziałam.
BeeMeR - Sob 14 Lip, 2007 12:26
A ja z innej beczki - też bym chciała taki klawisz na klawiaturze
ale moja tak nie ma
Kaziuta - Sob 14 Lip, 2007 19:49
A ja mam wielką prośbę do naszego kochanego Admina. Rzecz nie dotyczy forum ale nie mam się kogo poradzić więc prosże o pomoc.
Od pewnego czasu nie dochodzi do mnie cała poczta tylko niektóre meile. Gdzieś wsiaka po drodze. Być może niektóre meile są traktowane jako spam. Czy można gdzieś je odszukać i co może być przyczyną takiej sytuacji ?
ŁukaszG - Pon 16 Lip, 2007 23:07
| Kaziuta napisał/a: | Być może niektóre meile są traktowane jako spam. Czy można gdzieś je odszukać i co może być przyczyną takiej sytuacji ? |
W takiej sytuacji też bym odstawiał, że są traktowane jako spam. Nie wiem, o jakim serwerze pocztowym mówisz, w jakiej masz domenie, jest to indywidualna sprawa każdego serwera pocztowego. Zaloguj się na skrzynkę przez www i sprawdź w ustawieniach skrzynki, czy przypadkiem nie masz wpływu na ustawienia anty-spamowe. Być może masz osobny folder na serwerze na niechcianą pocztę. Jeśli nie masz możliwości napisz mail do obsługi technicznej Twojego serwera pocztowego. Wcześniej jednak upewnij się, czy przypadkiem nadawca maila nie dostał informacji zwrotnej, że jego mail - której Ty byłaś adresatem - nie został zatrzymany z jakiegoś powodu, np. zbyt duży załącznik, zapchana skrzynka pocztowa, załącznik z niedozwolonym rozszerzeniem (np. .exe).
Tyle mogę podpowiedzieć na podstawie informacji, które podałaś.
Luc
Kaziuta - Pon 16 Lip, 2007 23:24
Dzięki. Będę szukała przyczyny u mojego dostawcy internetu.
|
|
|