To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Ekranizacje - Rozważna i Romantyczna Sense and Sensibility (2008)

Harry_the_Cat - Pią 10 Sie, 2007 20:06

Wg kogos na imdb przełom wrzesnia i pazdziernika w UK.
Admete - Pią 10 Sie, 2007 23:38

No to znów mamy na co czekac :-) To miłe uczucie :-) Bardzo lubię wersję kinową, ale nie ukrywam, że interesuje mnie bardzo, co wymyślił Davies.
Anonymous - Sob 11 Sie, 2007 14:20

A ja, jak niedawno pisałam, po kolejnym obejrzeniu, poczułam pewien niedosyt, więc czekam tym bardziej ;) . Dodatkowo ja lubię, gdy ekranizacje tak do mnie docierają, że zapominam o swojej wizji, którą miałam przy czytaniu, jeżeli chodzi o Jane Austen, to tak było tylko w przypadku ekranizacji, do których scenariusz napisał Andrew Davies, więc liczę, że tym razem też tak będzie ;) .
achata - Sob 11 Sie, 2007 19:12

Nimloth napisał/a:
Kanał - na pewno BBC, kiedy - nie wiadomo. Na pewno będzie w USA na początku 2008 roku, więc chyba jeszcze w 2007 będzie emisja w Wielkiej Brytanii. Ale na razie nie ma nic pewnego.

A moja siostra chyba sobie wykupiła jakiś pakiet anglojęzyczny. Jeśli tam jest BBC+fakt, że kupiłam sobie kartę telewizyjną do zgrywania na laptopik tego co w TV leci nawet w formacie DVD, to będzie naprawdę pięknie!
:cheerleader2:

lizzzi - Sob 11 Sie, 2007 19:51

achata napisał/a:
Nimloth napisał/a:
Kanał - na pewno BBC, kiedy - nie wiadomo. Na pewno będzie w USA na początku 2008 roku, więc chyba jeszcze w 2007 będzie emisja w Wielkiej Brytanii. Ale na razie nie ma nic pewnego.

A moja siostra chyba sobie wykupiła jakiś pakiet anglojęzyczny. Jeśli tam jest BBC+fakt, że kupiłam sobie kartę telewizyjną do zgrywania na laptopik tego co w TV leci nawet w formacie DVD, to będzie naprawdę pięknie!
:cheerleader2:

To masz fajnie, może zobaczysz jako jedna z pierwszych. Np. mnie pozostaje czekać na zmiłowanie TV :wsciekla:

Jeannette - Sob 11 Sie, 2007 20:13

lizzzi napisał/a:
To masz fajnie, może zobaczysz jako jedna z pierwszych. Np. mnie pozostaje czekać na zmiłowanie TV

Raczej bezowocne w rezultatach....nasza TV ma tendencję do całkowitego olewania bardziej wymagających widzów.

Admete - Sob 11 Sie, 2007 23:22

I pewnie nie będziemy czekac zmiłowania, bo sie na pewno nie doczekamy. Nasza tv nie wie, co to dobre filmy.
Harry_the_Cat - Nie 12 Sie, 2007 11:12

Dziewczyny, czy do tej pory cokolwiek było w stanie nas powstrzymac? ;)
Admete - Nie 12 Sie, 2007 11:51

Jak na razie nic :-) jesteśmy Niezłomne Damy. I się nie damy żadnym przeciwnościom ;-)
achata - Nie 12 Sie, 2007 15:15

Słonka. Przecież co moje to i wasze bedzie. Muszę najpierw tylko zapoznać się z działaniem tej karty. :olsnienie:
Pemberley - Nie 12 Sie, 2007 22:07

achata napisał/a:
Nimloth napisał/a:

Nie chce ci tak kubusiowo pekac balonik, ale w tych pakietach to zwykle jest BBC Prime i BBC World, czyli kanaly BBC dla zagranicznych, a najnowsze seriale to emituje albo BBC ONE albo BBC TWO tylko na wyspach. Mozna odbierac to antena satelitarna tez poza WB , ale jedynie indywidualnie..

Za infa wszelakie :kwiatek: Beda 3 odcinki razem 180 minut co mnie wielce cieszy :cheerleader2:

Anonymous - Pon 03 Wrz, 2007 13:52

Na tej stronie S&S jest zapowiedziana na 2008 rok:
http://www.bbc.co.uk/drama/coming_up.shtml

Anonymous - Śro 05 Wrz, 2007 11:59

Pokręcone z tą datą emisji "RiR", bo jeszcze niedawno czytałam, że będzie w tym samym czasie, co "Miss Austen Regrets", które zapowiadane jest na jesień... Zaczynam wątpić, czy się wreszcie doczekać tej ekranizacji ;) .
Gitka - Śro 05 Wrz, 2007 12:21

Trzeba Nam czekać :cry2:

http://www.pbs.org/wgbh/m...sten/index.html

Admete - Śro 05 Wrz, 2007 17:04

Ale ten Masterpiece Theatre to w Stanach chyba pokazuje filmy i seriale kostiumowe. Albo mi się coś pomyliło.
Anonymous - Śro 05 Wrz, 2007 19:42

Masz rację Admete, The Complete Jane Austen to amerykańskie przedsięwzięcie, będą emitować ekranizacje wszystkich powieści JA, w tym 4 nowe - 3 z ITV no i S&S BBC. Czyli teoretycznie S&S powinna się pojawić w UK wcześniej

EDIT:

Wiadomości z AustenBlog:

Alert Janeite Franka found a link at the BBC website that lists the new Sense and Sensibility series as being broadcast on the BBC in 2008. We know it will be broadcast first in the U.S. in 2008 as well on Masterpiece Theatre. These sort of things make our year-numbering system a little wonky at times, but we submit it’s still easier than trying to explain why the Garson/Olivier P&P isn’t P&P1 or why the Ehle/Firth P&P is P&P2 to someone who doesn’t know the 1980 series exists.

http://www.austenblog.com/

Pemberley - Czw 06 Wrz, 2007 09:44

Nimloth napisał/a:
Pokręcone z tą datą emisji "RiR", bo jeszcze niedawno czytałam, że będzie w tym samym czasie, co "Miss Austen Regrets", które zapowiadane jest na jesień... .

SS2008 jest definitywnie 2008, wiec teraz tylko pozostaje rozwazanie, czy przeniosa tez owe Regrets. Zdaje sie, ze im sie filmowanie - jako to zwykle z BBC -przeciagnelo w czasie..

Anonymous - Czw 06 Wrz, 2007 11:10

Pewnie "Regrets" się przeciągnie, skoro niecały miesiąc temu dopiero pojawiła się obsada, to pewnie dopiero zaczęli kręcić. Kurcze, ja tu nie mogę się doczekać obu filmów, a oni jeszcze opóźniają ;) . Dobrze, że chociaż to "Cranford" będzie ;) .
Anonymous - Nie 23 Wrz, 2007 21:22

Na imdb niestety film już nie nazywa się "Sense and Sensibility" 2007, ale 2008...
Harry_the_Cat - Nie 23 Wrz, 2007 21:35

nie zbyt dobrze... :?
Anonymous - Nie 23 Wrz, 2007 22:08

Ale może studia mnie tak pochłoną, że czas szybko mi minie ;) . Zawsze to jakieś pocieszenie.
Gitka - Wto 25 Wrz, 2007 18:54

Zdjęcia
źródło:
http://ladybluelake.livej...229.html#cutid1

David Morrissey as Colonel Brandon

Dominic Cooper as Willoughby

Edward Ferrars as Dan Stevens

Anonymous - Wto 25 Wrz, 2007 18:58

Brandon straszny, Willoughby podobnie. A co do Edwarda...to nie od dziś wiadomo, że mokra biała koszula znacząco wpływa na męską atrakcyjność :wink:
Harry_the_Cat - Wto 25 Wrz, 2007 19:12

To chyba znak rozpoznawczy A. Daviesa... ;)
Bo to on pisze, nie? Czy już mi się wszystko pomyliło... ? :rumieniec:

Anonymous - Wto 25 Wrz, 2007 19:30

Nie pomyliło Ci się Harry :-D Rąbanie drzewa w deszczu w wykonaniu Edwarda to jak kąpiel pana Darcy'ego. No... prawie :wink: