Seriale - Kropki, paski i uczuciowe trójkąty - dramaland po raz 9
Admete - Pią 01 Kwi, 2016 05:35
Piękne smocze pieśni. Mam nadzieję, ze na soundtracku Smoków będą tez wszystkie utwory instrumentalne. Podobno z Tree nie wydali instrumentalnych. Kusi mnie jednak to Tree. Zastanawiam się, co ja obecnie oglądam - PP i Jackpot tylko. Kim Rae Won to ja tez chętnie pooglądam, zwłaszcza jak będzie wredny. Agn masz racje z Sambongiem i KMM - on nim po prostu był.
Mój brzydal z PP :
Nie rozumiem dlaczego nie ma jeszcze poprawionych czasowo napisów na subscene
BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2016 08:20
Śliczne te smocze pieśni
| Cytat: | Widziałyście zapowiedź! Toż tam widać, że:
a) Pierwsi chyba wypiją o jedno soju za wiele iiiii...
albo to jest zwykłe wishful thinking
b) Drudzy może wreszcie zaliczą kisu, którego nikt nie wytnie
c) i ciekawam co z Trzecimi, bo bieg z żołnierzami zasługiwał na owacje na stojąco
(...) Martwię się, co teraz będzie, bo w tym odcinku to jakby idealny finał. A zatem prawdziwy, obawiam się, da nam w kość. |
a) oj, Pierwsi wypiją nieco za dużo - ciekawa jestem, w jakiej konfiguracji się obudzą rano I w jakim stopniu roznegliżowania
b) Drudzy też wypiją za dużo, zwłaszcza on, ale podejrzewam, że jej zaśnie w połowie kissu i dostaną je (wraz z innymi zabiegami mającymi na celu upewnić się, że panna nie zostanie dziewiczym duchem ) dopiero w finałowym tygodniu
c) bieg z żołnierzami cudny - im tez się kisuu należy albo raczej inne ugruntowanie pary
d) trzeba się jeszcze rozprawić z tematem Prezesa i własnego szpitala Pierwszej. No i oczekuję na awans Drugiego, by był swojej pannie równy (awansu Pierwszego się niestety nie spodziewam za te ostatnie "wyskoki" względem oficjalnych rozkazów
Anaru - Pią 01 Kwi, 2016 10:17
Aleście nastukały, na chwilę was spuścić z oczu. Trzy strony!
O co chodzi ze smoczymi pieśniami, bo chyba mi coś umknęło?
Starałam się czytać kropkowe posty tak piąte przez dziesiąte żeby nie wyczytać jakichś spoilerów, ale chyba nie było ich za bardzo, za co wdzięcznam
| Agn napisał/a: | | 7. Taaaaak. Lubię. Bardzo. Wiecie o tym, proszę o wybaczenie. |
Nie wiem czy to aby nie ulubiona drama Moniki;)
Agn - Pią 01 Kwi, 2016 10:24
| Admete napisał/a: | | Mam nadzieję, ze na soundtracku Smoków będą tez wszystkie utwory instrumentalne. |
No ja też mam taką nadzieję!
Z Tree nie wydali instrumentali? To co oni wydali? 2 piosenki na krzyż?
Swoją szosą w TWDR też jest niezła muzyka.
| Admete napisał/a: | | Mój brzydal z PP : |
Skąd ja go znam?
Sama pewnie nie zgadnę, idę na asianwiki...
Ha, stąd! http://asianwiki.com/The_Front_Line_(Korean_Movie)
Dobry film, btw, jeśli ktoś lubi wojenne.
| Admete napisał/a: | | Nie rozumiem dlaczego nie ma jeszcze poprawionych czasowo napisów na subscene |
A myślałam, że już teraz ładnie idą na czas. Nacierpisz się trochę.
| Admete napisał/a: | | Kim Rae Won to ja tez chętnie pooglądam, zwłaszcza jak będzie wredny. |
Piąteczka! Też mam nadzieję, że będzie wredny.
| BeeMeR napisał/a: | | a) oj, Pierwsi wypiją nieco za dużo - ciekawa jestem, w jakiej konfiguracji się obudzą rano I w jakim stopniu roznegliżowania |
Mam nadzieję, że nie będą się po tym zachowywać jak spłoszone sarenki.
| BeeMeR napisał/a: | | b) Drudzy też wypiją za dużo, zwłaszcza on, ale podejrzewam, że jej zaśnie w połowie kissu i dostaną je (wraz z innymi zabiegami mającymi na celu upewnić się, że panna nie zostanie dziewiczym duchem ) dopiero w finałowym tygodniu |
Czemu miałby zasnąć? Nie, nie, spiją się tylko Pierwsi, Drudzy na trzeźwo.
| BeeMeR napisał/a: | | awansu Pierwszego się niestety nie spodziewam za te ostatnie "wyskoki" względem oficjalnych rozkazów |
Spoko, generał zadziała. Zwłaszcza z błogosławieństwem prezydenta. Ostatni "wyskok" nie doczekał się wprawdzie pochwały oficjalnej, ale nikt go za to nie zganił (a przynajmniej z tych na samym świeczniku, bo bezpośredni przełożony Si Jina (nie wiem, kim on tam jest) to taka trochę boidojpa jest, chciał transportować chorą doktórkę, byle dalej od siebie i nie narobić sobie kłopotów itp. itd.).
W ramach porannej kawy mam dwie fotki.
Pierwsza - ku pochwale urody Korei.
A druga to dla mnie zagadka - czy Yoo Ah In nie mógłby mieć więcej takich fajnych zdjęć??? Jak widać można mu zrobić i takie, na którym nie będzie wyglądał tak, jakby walczył z zatwardzeniem.
Agn - Pią 01 Kwi, 2016 10:28
| Anaru napisał/a: | | Aleście nastukały, na chwilę was spuścić z oczu. Trzy strony! |
To był bardzo emocjonujący wieczór.
| Anaru napisał/a: | | O co chodzi ze smoczymi pieśniami, bo chyba mi coś umknęło? |
Aragonte wlepiła linki do pieśni śpiewanej przez Yi Bang Ji, jest w tzw. 8 części soundtracku, ale niestety nie ma jej na oficjalnej płycie (nad czym boleję, bo sprawiła, że zabrakło mi powietrza w płucach, a oficjele jakby jej nie dostrzegli). Przekleję linki.
O, ta: https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
A tu wersja duetowa: https://www.youtube.com/watch?v=ud8hQBkTaRM
| Anaru napisał/a: | | Starałam się czytać kropkowe posty tak piąte przez dziesiąte żeby nie wyczytać jakichś spoilerów, ale chyba nie było ich za bardzo, za co wdzięcznam |
Ale mimo wszystko uważaj, bo chyba wczoraj nad sobą nie panowałyśmy za bardzo.
Choć w sumie i tak większość poszło w smsach do Trzykrotki, biedna dziewczyna, aureola jej cierpliwości świeci jak kometa nad Doliną Muminków, mniemam.
Admete - Pią 01 Kwi, 2016 10:32
| Agn napisał/a: | | A myślałam, że już teraz ładnie idą na czas. Nacierpisz się trochę. |
Pojawiały się regularnie, a teraz znowu zonk. No nic, opanowałam już w miarę synchronizację napisów. Szkoda, że nie umiem tych poprawionych zapisywać na stałe.
Agn - Pią 01 Kwi, 2016 10:34
Może z czasem się pojawią lepsze, to sobie wtedy zbierzesz...
BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2016 11:01
| Agn napisał/a: | | Nie, nie, spiją się tylko Pierwsi, Drudzy na trzeźwo. | Myślisz?
Bo mnie się z zapowiedzi wydawało, że cała ekipa wojskowo-szpitalna się spije, widać jakąś większą imprezę po powrocie do kraju
| Cytat: | | Mam nadzieję, że nie będą się po tym zachowywać jak spłoszone sarenki. | Co najwyżej jedna spłoszona sarenka
No nic, zobaczymy za tydzień
| Agn napisał/a: | | Choć w sumie i tak większość poszło w smsach do Trzykrotki, biedna dziewczyna, aureola jej cierpliwości świeci jak kometa nad Doliną Muminków, mniemam. | oj, na pewno cierpiała niezmiernie
Ja sobie nie przypominam tu żadnych większych zachwytów, ani nad przytuleniem kawowym (a ładne ), ani całusem pod wieżą (innym ujęciem niż tarasowe z plakatu, na soompi aż huczy czy będzie jeszcze to plakatowe w powtórce czy tylko ten daleki plan ), ani innymi ładnymi scenami .
| Agn napisał/a: | | Aragonte wlepiła linki do pieśni śpiewanej przez Yi Bang Ji, | I sobie wysłuchaj, bo lubisz taki zaśpiew
| Admete napisał/a: | | opanowałam już w miarę synchronizację napisów. Szkoda, że nie umiem tych poprawionych zapisywać na stałe. | czym je przesuwasz?
Admete - Pią 01 Kwi, 2016 13:59
Przesuwam je w KMPlayer. Wystarczy je przesunąć o 20 do tyłu. Ale jak próbowałam zapisać, to plik zapisany się nie otwierał wcale.
BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2016 14:23
Jaki format się zapisuje? Może da się zrobić "zapisz jako..."?
Ja tu też robię kombinacje alpejskie z napisami do Misaeng (internetowymi) bo mi się zamiast ogonków robią krzaczki, muszę zmienić format na utf-8, zapisuje się jako txt, muszę zmienić z powrotem na srt i włala, mogę wreszcie oglądać
Jedne musiałam przesunąć na innym komputerze, bo były przesunięte.
Nawiasem, właśnie kończę 16. odcinek Misaeng, wszyscy nowi dostają po d*** z różnych powodów, czyli No, BK ma przyjęty projekt, więc ok. Bo GR i YY projekty odebrano i oddano innym pod opiekę. SK dla odmiany próbuje zażegnać kryzys i strajk w fabryce zanim powstanie.
Admete - Pią 01 Kwi, 2016 14:25
Udało mi się. Mam format smi ale mój tv najwyraźniej go czyta. Człowiek się uczy całe życie
Agn - Pią 01 Kwi, 2016 22:15
| BeeMeR napisał/a: | | Myślisz? |
No oni mi na aż tak zalanych nie wyglądali, zwłaszcza że byli w samochodzie i zdaje się Drugi prowadził, więc nie mógł chyba zalać robala.
| BeeMeR napisał/a: | | Bo mnie się z zapowiedzi wydawało, że cała ekipa wojskowo-szpitalna się spije, widać jakąś większą imprezę po powrocie do kraju |
O, na pewno była impreza, to i ja zauważyłam, ale nie wszyscy muszą się aż tak, khem, rozluźnić. No ale co by nie było - jeszcze niecały tydzień i się dowiemy, co tam się będzie działo.
| BeeMeR napisał/a: | | Ja sobie nie przypominam tu żadnych większych zachwytów, ani nad przytuleniem kawowym (a ładne ), ani całusem pod wieżą (innym ujęciem niż tarasowe z plakatu, na soompi aż huczy czy będzie jeszcze to plakatowe w powtórce czy tylko ten daleki plan ), ani innymi ładnymi scenami . |
Moje nieprzystojne piski zostały uwiecznione zatem w SMSach. (Dalej spoilery jak słonie, Anaru, nie czytaj!) Więc tak - piałam z zachwytu nad panami w czerni, nad ładną akcją, nad saperstwem i wybuchem jak trzeba - dla mnie to są miody, nieważne, że nierealne. Podobał mi się generał, który strzelił należyty speech do garniturka, spodobał mi się też prezydent w tym wszystkim. Zachwycałam się i kawą, i przebiegiem wojska z dodatkiem (jakie miał ładne gaciorki ), szalenie podobała mi się troska w wykonaniu pary nr 3, oj, ładnie im razem i życzę im w końcu szczęścia (hmm, może to oni powinni sobie mocniej chlapnąć). Że zUy skończył w piachu, że Fatima uratowana i seksowna barmanka będzie miała nad nią pieczę. I może w związku z tym, że zUy nie szyje, to może biednemu Wachlarzowi już odpuszczą ten angielski, bo cińca...
No i pocałunek pod wieżą, oczywiście, piękna rozmowa doktórki, by jej Si Jin nie okłamywał więcej no i... no i do zobaczenia w Korei.
Jeszcze tylko 2 tygodnie i kolejna drama mi zniknie z radaru.
| BeeMeR napisał/a: | | na soompi aż huczy czy będzie jeszcze to plakatowe w powtórce czy tylko ten daleki plan |
Jakie plakatowe? To z całusem? To już było.
| BeeMeR napisał/a: | | Nawiasem, właśnie kończę 16. odcinek Misaeng, wszyscy nowi dostają po d*** z różnych powodów, czyli No, BK ma przyjęty projekt, więc ok. Bo GR i YY projekty odebrano i oddano innym pod opiekę. SK dla odmiany próbuje zażegnać kryzys i strajk w fabryce zanim powstanie. |
Zbliżasz się do końca. Ech, to była fajna drama. I w tym przypadku mam naprawdę nadzieję, że będzie jakiś dalszy ciąg, byle z tą samą obsadą.
BeeMeR - Pią 01 Kwi, 2016 22:45
| Cytat: | | No oni mi na aż tak zalanych nie wyglądali, zwłaszcza że byli w samochodzie i zdaje się Drugi prowadził, więc nie mógł chyba zalać robala. | A mnie on wyglądał na nieźle wstawionego - ona wyglądała na całkiem trzeźwą, więc całowanie z napitym gościem, choćby ukochanym niekoniecznie jest super przeżyciem
jechali chyba taksówką, na tylnym siedzeniu, a panowie pili radośnie
http://imagizer.imageshac...4456/fIKhEb.gif
Sprawdzimy za niecały tydzień
W przyszłym tygodniu ma być też cameo YAI
Bardzo mi się podobało gotowanie i serwowanie kurczaka paniom
| Agn napisał/a: | | Jakie plakatowe? To z całusem? To już było. |
To plakatowe, które jest tu na koniec gifa (na tarasie, a nie stacji benzynowej):
http://imagizer.imageshac...2262/1J31Cn.gif
głupotka:
https://www.dramafever.co...wedding-photos/
Agn - Pią 01 Kwi, 2016 22:56
| BeeMeR napisał/a: | | W przyszłym tygodniu ma być też cameo YAI |
No i ciekawe, czy przewidywania, że to ten słynny "były-niedoszły" z przeszłości obu pań.
Nie pamiętam tego plakatu, ale niech będzie. Co tam, nie zamierzam mówić "nie", kiedy może być ładne kisu. Ha!
U mnie w Tree nr 8 latają. Latają, latają, latają. Za dużo latania nawet na mój gust.
Agn - Pią 01 Kwi, 2016 23:48
Tymczasem - pamiętamy, że będzie seguk z Pięknookim? Odsłonili kolejnego z książąt.
Agn - Sob 02 Kwi, 2016 01:22
| Trzykrotka napisał/a: | | First thing first - ósemka prosto z krzaka |
*zrywa radośnie owoce pracy Trzykrotki*
Oooooch!!! Niech ci Konfucjusz w czym chcesz wynagrodzi!
(Dlaczego ty jeszcze nie śpisz, moja droga?)
Trzykrotka - Sob 02 Kwi, 2016 01:25
Znów miałam cały dzień poza domem - tym razem nie przez prace, ale kino więc pozwolę sobie odnieść się do Waszych postów jutro a dziś tylko na szybko kilka rzeczy.
Jun Ki Ten nowy książę to na pewno będzie ten ZUy, jeden z braci, który knuł przeciw innym. Kolejna twarz z White Christmas. To była wylęgarnia talentów!
Zdjęcie Ah Ina jest rzeczywiście ładne i bezpretensjonalne, rzadko mu się takie sesje zdarzają. A przecież uśmiech ma piękny, tylko go eksponować
Kropki wespół w zespól świetnie się oglądało - dzięki Agn za smsowe wsparcie. Kupuję nowy smartfon i w końcu będziemy mogły rozmawiać przez line, whatsapp i co tam jeszcze
Odcinek 12 będzie chyba jednym z moich ulubionych. Kurczak, fartuszki, kawa, całusy pod wieżą, sori about the sari, men in black,nawet chwila angstu - wszystko mi się podobało.
c.d.n rano
Edit:
| Agn napisał/a: |
(Dlaczego ty jeszcze nie śpisz, moja droga?) |
Z kina niedawno wróciłam Więcej jutro w orientalnym.
Chcę jeszcze powiedzieć, że absolutnie nie chce, żeby nasze pierwsze i drugie gołąbeczki w kropki zrobiły cokolwiek po pijaku. Ma być świadomie i na trzeźwo (i aby szybko!)
Agn - Sob 02 Kwi, 2016 01:29
| Trzykrotka napisał/a: | | Ten nowy książę to na pewno będzie ten ZUy, jeden z braci, który knuł przeciw innym. Kolejna twarz z White Christmas. To była wylęgarnia talentów! |
Kogo on grał w WC? Głuchego?
| Trzykrotka napisał/a: | | Zdjęcie Ah Ina jest rzeczywiście ładne i bezpretensjonalne, rzadko mu się takie sesje zdarzają. A przecież uśmiech ma piękny, tylko go eksponować |
Prawda? A te jego ostatnie sesje były takie, że pożal się Eru.
| Trzykrotka napisał/a: | | Kupuję nowy smartfon i w końcu będziemy mogły rozmawiać przez line, whatsapp i co tam jeszcze |
Woooooo!!! To się dopiero będzie działo!
| Trzykrotka napisał/a: | | sori about the sari |
Który to był moment? A w ogóle pytanie - o co wam chodziło z Healerem?
| Trzykrotka napisał/a: | | Chcę jeszcze powiedzieć, że absolutnie nie chce, żeby nasze pierwsze i drugie gołąbeczki w kropki zrobiły cokolwiek po pijaku. |
Stawiam, że alkohol, kheeeem, poluźni nieco atmosferę i pomoże poczynić krok naprzód, ale pewnie jak już sobie spojrzą głęboko w oczy, to wytrzeźwieją momentalnie.
Trzykrotka - Sob 02 Kwi, 2016 01:43
| Agn napisał/a: |
| Trzykrotka napisał/a: | | sori about the sari |
Który to był moment? |
Moment, w którym Si Jin odstrzeliwuje (chyba) zapalnik bomby na ramieniu Mo Yun. W przesławnym Main Hoon Na jest scena, w której major Ram strzela do terrorysty przykładającego pistolet do głowy jego pięknej pani, poprzez jej czerwoną suknię. I przeprasza za zniszczenie sari - tutaj było bardzo podobnie.
| Agn napisał/a: | A w ogóle pytanie - o co wam chodziło z Healerem? |
W White Christmas ten chłopak był najbardziej bezbarwny - grał - o ile można tak powiedzieć - głównego bohatera, którego oczami to wszystko było pokazane.
http://asianwiki.com/Whit...Korean_Drama%29
Pierwszy w drugim rzędzie.
Agn - Sob 02 Kwi, 2016 01:49
| Trzykrotka napisał/a: |
| Agn napisał/a: | A w ogóle pytanie - o co wam chodziło z Healerem? |
|
Chyba BeeMeRek coś takiego pisała, zdaje się że przy okazji 11. odcinka. Pytałam, czy się Ji Chang Wook objawił - no, niestety nie. Przypomniało mi się teraz i mnie męczy.
| Trzykrotka napisał/a: |
W White Christmas ten chłopak był najbardziej bezbarwny - grał - o ile można tak powiedzieć - głównego bohatera, którego oczami to wszystko było pokazane.
http://asianwiki.com/Whit...Korean_Drama%29
Pierwszy w drugim rzędzie. |
Chyba faktycznie z tej dramy go znam, ale za nic nie mogę sobie przypomnieć jego postaci. Pamiętam Geniusza, Głównego (w Hwajung się ostatnio pojawił, ale już w tych odcinkach, które olałam), Dziewczynę, Świra, Głuchego (choć nie pamiętam już jego historii), Anioła... a temu jaką ksywkę nadałyśmy? Pamięta ktoś?
Edycja: Jeszcze o Tree - znów pojawił się Wachlarz. Ma takie wstawki czasami w dramie, że niby król widzi młodszego siebie albo coś wspomina. Teraz była świetna scena w bibliotece, kiedy to Yi Do opierdziela i wyśmiewa swoją młodszą wersję. I młodsza wersja mu odpowiada, że powinien iść na grób Bang Wona i mu się pokłonić. I bezczelnie uśmiecha mu się w twarz. Taaa, w takich charakternych momentach Wachlarz jest świetny.
A potem na końcu w fotel wbiła mnie scena, kiedy Jang Hyuk opowiada swoją historię bez detali królowi (o bezsenności i unikaniu snu), tak, by nie powiedzieć za wiele. On jeszcze nie wie, że król wie kim on jest i o co mu chodzi, o jaką zemstę i na kim dokonaną. Obok stoi Mo Hyul, który tym bardziej wie. I przysłuchuje się temu So Yi (czy jak ona się tam zwie) - wyglądała jakby zaczynała kojarzyć, kogo ma przed sobą.
Miodzio scena. *oblizuje palce*
BeeMeR - Sob 02 Kwi, 2016 07:04
| Agn napisał/a: | Trzykrotka napisał/a:
Kupuję nowy smartfon i w końcu będziemy mogły rozmawiać przez line, whatsapp i co tam jeszcze
Woooooo!!! To się dopiero będzie działo! | Mam cichą nadzieję, że nie przeniesiecie się z całą rozmową na prywatne kanały...
Co do Healera - tak mi się skojarzyło jego czarne wdzianko - jak zrzucił mundur i się przebrał, to miałam momentalne skojarzenie z Healerem idącym na akcję.
| Trzykrotka napisał/a: | | Chcę jeszcze powiedzieć, że absolutnie nie chce, żeby nasze pierwsze i drugie gołąbeczki w kropki zrobiły cokolwiek po pijaku. Ma być świadomie i na trzeźwo (i aby szybko!) | Ja sobie przede wszystkim nie życzę żadnych żartów wymiotnych itp
I tez wolę akcje miłosne na trzeźwo - acz wstępowi na procentach nie powiem nie
Admete - Sob 02 Kwi, 2016 07:07
Co to jest Line? Moja komórka może to najwyraźniej mieć. Nabieram jednak chęci na Tree.
Agn - Sob 02 Kwi, 2016 10:44
| BeeMeR napisał/a: | | Mam cichą nadzieję, że nie przeniesiecie się z całą rozmową na prywatne kanały... |
Nieeee, nie sądzę, będzie jak dotychczas.
| BeeMeR napisał/a: | | Co do Healera - tak mi się skojarzyło jego czarne wdzianko - jak zrzucił mundur i się przebrał, to miałam momentalne skojarzenie z Healerem idącym na akcję. |
Ach, o to chodziło! Jeju, zachodziłam w głowę, czy jakaś akcja mnie ominęła, może był widoczny cytat z tamtej dramy, a ja ślepa nie zauważyłam. Ech...
| Admete napisał/a: | | Co to jest Line? Moja komórka może to najwyraźniej mieć. |
Komunikator na smartfony, LMH swojego czasu bardzo ładnie to reklamował z jakąś chińską panią.
O, tu cała 3-częściowa reklama-drama: https://www.youtube.com/watch?v=l-KPB7KVHTA
Bardzo fajny komunikator. Nie zżera ci kasy (chyba że masz darmowe smsy, więc to wtedy bez różnicy), bo musi mieć tylko połączenie z internetem. Można sobie przez to do woli czatować, przesyłać pliki (fotki, filmiki etc.).
Można też przez to dzwonić (ale w Polsce internet jest na to imho zbyt słaby, połączenia przez komunikatory są bardzo kiepskiej jakości). Ja mam na telefonie 3 komunikatory (no bo mnóstwo znajomych, wielu używa różnych programów do tego typu akcji). Mam Whatsapp (ale to po roku robi się płatne, niewiele, ale jednak), mam LINE, mam też Vibera. Te dwa ostatnie są całkowicie darmowe (można ewentualnie zapłacić za dodatkowe duże emotki, jeśli będziesz ich bardzo spragniona, ale sporo jest za darmo).
| Admete napisał/a: | | Nabieram jednak chęci na Tree. |
Jednak? Mnie ta drama coraz mocniej i mocniej angażuje.
Admete - Sob 02 Kwi, 2016 12:38
Mam esemesy darmowe, ale mmsy nie.
Agn - Sob 02 Kwi, 2016 14:40
Ja mam 400 mmsów do wszystkich sieci, ale do nich muszę mieć włączony własny internet, bo nie przejdzie (i tak samo nie da rady się odebrać), a tu mogę korzystać sobie z wifi.
Ale ten obrazek wyślę tutaj, nie przez mmsa (moja nędzna próba pokazania, że piszę na temat, hehe).
Ktoś tu chyba wziął prysznic.
|
|
|