To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Sing me a song of a lass that is gone...

Agn - Sob 20 Wrz, 2014 23:01

To co? Jutro ślub? ;)

Praedzio, cudne zdjęcie. Sam wygląda bosko. :)

Harry_the_Cat - Sob 20 Wrz, 2014 23:11

Claire nawet tez niczego sobie ;)
Harry_the_Cat - Sob 20 Wrz, 2014 23:14

Dougal to the rescue :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski:

tylko ta narracja zza kadru :roll:

primavera - Nie 21 Wrz, 2014 08:32

zaraz idę na ślub .... lol
primavera - Nie 21 Wrz, 2014 08:35

Harry_the_Cat napisał/a:
Ok. Dzieki. Ja mysle ze Szkoci wybrali pragmaticznie i ciesze sie ze unia zostaje unia.

maszyna niepodległości jednak poszła w ruch i teraz to kwestia czasu - byc może za 20 lat im sie uda ale tego nie można zatrzymać

Poza tym pojawiło się wiele dowodów fałszerstwa glosów przez liczących - bada je policja - ciekawe co z tego wyjdzie

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 09:01

Podobno premier Szkocji, który od zawsze forsował niepodległość Szkocji podał się do dymisji po tym referendum. Ciekawostką jest fakt, że przeciwko odłączeniu od unii głosowały prawie wszystkie kobiety. :mysle:
primavera - Nie 21 Wrz, 2014 09:19

Alex Salmond rzeczywiście podał się do dymisji a jego przemówienie mnie bardzo poruszyło, mam dla niego wiele szacunku - to facet z klasą

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-29272430
http://www.bbc.com/news/uk-scotland-29284169

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 11:46

primavera napisał/a:
Harry_the_Cat napisał/a:
Ok. Dzieki. Ja mysle ze Szkoci wybrali pragmaticznie i ciesze sie ze unia zostaje unia.

maszyna niepodległości jednak poszła w ruch i teraz to kwestia czasu - byc może za 20 lat im sie uda ale tego nie można zatrzymać

Poza tym pojawiło się wiele dowodów fałszerstwa glosów przez liczących - bada je policja - ciekawe co z tego wyjdzie

Kto to sa oni? :roll:
Szkoci, ktorzy poszli do urn w demokratycznym refernedum?
Owszm, moze za 20 lat sytuacja bedzie inna, moze wlasnie potrzeba tych 20 czy ilus lat. Poguglowalam falszerstwo, wyglada na to, ze dochodzenie dotyczy 10 glosow w Glasgow.... I przeciez nie wiadomo jak te glosy byly oddane. Za czy przeciw.

http://www.independent.co...ow-9742672.html

Na koniec tylko powiem, ze jestem pod wrazeniem, ze takie referendum mialo miejsce w swiecie, gdzie w dalszym ciagu jest tyle konfliktow zbrojnych w zwiazku z tym kto i gdzie sie chce oderwac/ przylaczyc. Byla potrzeba zeby pytanie padlo - stosunkowo niewielka roznica glowsow zdecydowanie to pokazuje - i Szkoci wybrali. Respect.

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 13:05

Rupert, Angus i Murtagh sa super w tym odcinku :D

Tak, zaczynam od komentarzy pobocznych bo tak naprawde.... :shock: Czytalam ta scene w ksiazce, ale tyle seksu na ekranie TV .... to normalnie bije GOT! :shock: :shock: :rumieniec: :rumieniec: Serio, momentami czulam, ze to zbyt narusza prywatnosc......

He's a fine man, tho :ops1: :serduszkate:

Spoiler:

Dougal za to jest creeepy......! Lubie ta postac ogolnie, wiec mnie to martwi :?
Claire najwyrazniej rozwija problem.. alkoholowy... Biedny Jamie, kiedy okazuje sie, ze ona nie pamieta wiekszosci slubu.
Nie przekonana jestem do konstrukcji odcinka w formie flashbackow, ale to byc moze bylo lepsze niz ogladanie non-stop nocy poslubnej przez pol odcinka :paddotylu:

Ogolna konkluzja:

:lol: :lol: :lol: :lol:

ps. edit zeby poreperowac linki ktore sie poszly...

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 13:31

Na początku to czułam okropne zażenowanie oglądając odcinek. Zapauzowałam - poszłam do kuchni po coś do jedzenia. Później usiadłam i kontynuowałam oglądanie... by znów zapauzować i iść zrobić sobie herbatę... :lol: Po czym znów usiadłam do oglądania.... i herbata mi wystygła, bo o niej na śmierć zapomniałam. :rotfl:

Aha, no, proszę - w Dougalu obudziły się mhrrroczne żądze... :bejsbol:

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 13:37

praedzio napisał/a:
Na początku to czułam okropne zażenowanie oglądając odcinek. Zapauzowałam - poszłam do kuchni po coś do jedzenia. Później usiadłam i kontynuowałam oglądanie... by znów zapauzować i iść zrobić sobie herbatę... :lol: Po czym znów usiadłam do oglądania.... i herbata mi wystygła, bo o niej na śmierć zapomniałam. :rotfl:

i know, right? Nie spodziewalam sie, ze pokaza tak duzo.... Podobno Starz jest znane z tego, ze sie nie patyczkuje za bardzo, ale .... :ops1:

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 13:48

Też byłam zaskoczona, że odcinek jest skonstruowany tak, a nie inaczej. Pocieszam się, że nawet Gabaldon pewnie za pierwszym razem odcinek oglądała przez palce. :rotfl:
Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 13:49

praedzio napisał/a:
Też byłam zaskoczona, że odcinek jest skonstruowany tak, a nie inaczej. Pocieszam się, że nawet Gabaldon pewnie za pierwszym razem odcinek oglądała przez palce. :rotfl:

za pierwszym razem...? :wink: :mrgreen:

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 13:50

No, chyba miała wcześniejszy ogląd, jako tego... no... konsultant...? :rumieniec:
Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 13:56

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jeny, nie wiem jak sie ustosunkowac do tego odcinka... to jak outtake fanfika nomalnie :rotfl:
Stephanie Mayer by sie nie powstydzila! .... gdyby jej przekonania religijne pozwalaly! :lol:

Edit:
W necie komentarze nt tego, ze fajnie pokazane jest odwrocenie tradycyjnego nakreslania rol w damsko-meskich ukladach, ale ja jeszcze sie chyba nie uporalam do konca w materialem pogladowym :lol:

asia90 - Nie 21 Wrz, 2014 13:59

:rotfl:
Ja też nie wiem jak się mam ustosunkować do tego odcinka. Nieco mnie krępowało oglądanie... :wink:

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 14:02

No to nie jest cos, co chcialabym ogladac z mama z pokoju! haha
Caitriona - Nie 21 Wrz, 2014 16:23

Ja jeszcze nie widziałam, ale czytając wasze komentarze zaczynam się bać :rotfl:
primavera - Nie 21 Wrz, 2014 18:27

a ja uważa, że odcinek bardzo ładnie to wszystko pokazał, nie czułam żadnego zażenowania bo to sztuka pokazać 'to' w sposób ładny i niezbyt wulgarny

coraz bardziej uwielbiam Dougala :serduszkate:

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 19:20

primavera napisał/a:
coraz bardziej uwielbiam Dougala :serduszkate:

A ja coraz bardziej go nie znoszę. :roll:

Tymczasem są już fotki z następnego odcinka:

Zastanawiam się, czy to w tym odcinku Claire będzie chciała "bryknąć" mężowi sprzed nosa, by dostać się do Craigh na Dun. :mysle:

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 19:34

jest tez trailer

Odcinek 8

Mam troche ALE do tego trailera:
1) za duzo Franka
2) za duzo flashbacks, ktore juz widzielismy...
3) za duzo voiceover

Ale ogolnie super :lol:

@ Praedzio - w spoilerze w razie co:

Spoiler:
Moja teoria jest taka, ze ona na koniec odcinka wyladuje w Craigh Na Dun i Jamie ja tam zostawi - i taki bedzie cliffhanger... Ze bedziemy czekac tych kilka miesiecy na to, zeby zobaczyc czy zostala czy nie

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 19:37

Co do spoilera...

Spoiler:
To musiałby być bardzo dynamiczny odcinek - z ucieczką, z łomotem, jaki spuścił jej Jamie, z procesem o czary, z wyznaniem Jamiemu prawdy o pochodzeniu Claire...

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 19:40

I jeszcze slubne stroje:

@ Praedzio - aaah, fakt! zapomnialam troche o tym epizodzie z
Spoiler:
laniem. Nie wiem czy bede to z powaga na twarzy ogladac :rotfl:

ps. edit zeby poreperowac linki

Harry_the_Cat - Nie 21 Wrz, 2014 19:45

praedzio napisał/a:

Tymczasem są już fotki z następnego odcinka:

Ten ostatni jest uroczy. Badzo mi sie podoba kolorystyka w jakiej utrzymuja ten serial, lubie takie naturalne barwy i klimaty :serce2:

praedzio - Nie 21 Wrz, 2014 19:54

Ano. :serduszkate: Podczas sceny ślubu zwróciłam uwagę, jakie piękne refleksy czyni słońce na włosach Claire. :serce: Nie dziwota, że Jaime patrzył na nią jak na objawienie. :mrgreen: