To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Seriale kryminalne i sensacyjne II

Caitriona - Nie 30 Lis, 2014 13:27

O, proszę, bardzo fajny pomysł ktoś miał.
Akaterine - Nie 30 Lis, 2014 13:32

Tu artykuł ze zdjęciem:
http://www.radiotimes.com...rtners-in-crime

BeeMeR - Pon 29 Gru, 2014 11:18

Pierwsze trzy odcinki Impersonalnych za mną (pierwszy sezon), rzekłabym, że fabularnie mnie nie powaliło ani zaskoczyło, ratowanie wytypowanych jakośtam osób już widziałam kilka razy, ale mogę jeszcze raz, bo przyjemni się ogląda :mrgreen:
Pewne nielogiczności walą mnie po oczach, jak to, że super maszyna podaje jeden numer osoby do odstrzału, a zginąć ma 5, więc większość zignorowała, ale co tam się będę czepiać ;)
Cavizel jako super komandos - czemu nie, będziem oglądać i czekać na rozwój sytuacji :mrgreen:

Admete - Pon 29 Gru, 2014 11:23

Basiu, bo tam się główna historia rozwija powoli, stopniowo i tak na serio to od połowy 2 sezonu. 3 i 4 już są w całości poświęcone wojnie między sztucznymi inteligencjami. Na początku to sensacja, potem coraz więcej jest sf. Rozwijają się postacie i wątki.
BeeMeR - Pon 29 Gru, 2014 11:27

Tak pamiętam i tego się trzymam - nie jest źle, a jak będzie lepiej to w to mi graj :mrgreen:
Admete - Pon 29 Gru, 2014 11:28

Tak myślę, że dalej bardziej ci się spodoba. Zaczynają się wątki o odpowiedzialności człowieka za stworzone przez siebie maszyny i programy, moralność ludzka i moralność sztucznej inteligencji, wolna wola i takie tam ;)

Promo 4x11 - na forach mówią, ze to jest jeden ze scenariuszy możliwych, które mogą się zdarzyć w odcinku, bo odcinek nosi tytuł "If-Then-Else" - mocne:

https://www.youtube.com/watch?v=fBOulRthVSs

Cytat:
From the perspective of a coder, the episode title of If-Then-Else gives a strong hint as to what this episode could be about. The term is all about checking variables and taking action if certain conditions are met, or something 'else' is done instead. Considering that everyone looks to be wiped out in this promo which is SURELY not going to happen, I'm guessing this is going to be a 'what if' type episode where we see what happens if they take one path etc.

Możesz zajrzeć, bo zanim dojdziesz do 4 sezonu, to długo potrwa i na razie nie wiesz, o co chodzi ;) Przy czym serial zrobił się za skomplikowany dla przeciętnego amerykańskiego odbiorcy i nie wiadomo czy dostanie 5 sezon...

Fibula - Pon 29 Gru, 2014 11:39

Personów bardzo fajnie mi się ogląda i choć nie jestem fanką Caviezela, tutaj idealnie mi pasuje od roli. Teraz jestem mniej więcej w połowie drugiego sezonu i najchętniej obejrzałabym resztę hurtem (mam tak od początku ;) ), ale jest jak jest. Lubię też niespodzianki, czyli pojawiających się w epizodach aktorów, znanych z innych seriali. :wink:
BeeMeR - Pon 29 Gru, 2014 11:40

Admete napisał/a:
Możesz zajrzeć, bo zanim dojdziesz do 4 sezonu, to długo potrwa i na razie nie wiesz, o co chodzi ;)
Oraz zdążę zapomnieć ;)
obejrzałam - pewnie, że nie wiem o co chodzi :mrgreen:

Admete - Pon 29 Gru, 2014 11:42

https://www.youtube.com/watch?v=FsFPy5uD3no

To jest promo trzech odcinków ściśle ze sobą powiązanych. W tym powiązaniu wątków Person przypomina mi B5.

Finch uczy Maszynę moralności - sezon 4:

https://www.youtube.com/watch?v=8yT2oXEpGmg

Akaterine - Pon 29 Gru, 2014 18:24

Dopóki nie przeczytałam postu BeeMeR do końca nie wiedziałam, o jakim serialu mowa :lol: .
Jeżeli chodzi o nielogiczność maszyny to ja sobie zawsze to wyjaśniałam w ten sposób, że numer zostaje wytypowany na podstawie dostępnych faktów (np. w rozmowie zarejestrowanej przez maszynę ktoś mówi "Zabiję tego a tego!" ;) ), a nie wszystkie zabójstwa są planowane, albo nie wszystkie są planowane w sposób, który maszyna potrafi zinterpretować.
Choć akurat nie wiem odnośnie jakiej sprawy to napisałaś, bo oczywiście nielogiczności pojawić się mogą, w końcu to tylko serial (miejmy nadzieję ;) ).

Admete - Pon 29 Gru, 2014 18:43

Maszyna jest oficjalnie zaprogramowana, by dla rządu dostrzegać zagrożenia terrorystyczne, większe. Te numery, które dostaje Finch, dostaje niejako nielegalnie. Nic nie wie o osobie, której numer dostaje, bo tak to zaplanował. Nie wie czy ta osoba jest ofiarą czy sprawcą. To on i jego ludzie mają dojść do rozwiązania problemu. Finch wierzy w czynnik ludzki, maszyna ta czy inna jest tylko środkiem do celu. Przynajmniej na początku, bo potem zaczyna sama decydować ;) No i Finch oficjalnie nie istnieje ;)
BeeMeR - Pon 29 Gru, 2014 19:15

Akaterine napisał/a:
ja sobie zawsze to wyjaśniałam w ten sposób, że numer zostaje wytypowany na podstawie dostępnych faktów (np. w rozmowie zarejestrowanej przez maszynę ktoś mówi "Zabiję tego a tego!" ;) ), a nie wszystkie zabójstwa są planowane, albo nie wszystkie są planowane w sposób, który maszyna potrafi zinterpretować.
Jest w tym jakaś myśl :kwiatek:

chodziło mi np. o odcinek 1x3 Impersonalnych (spoilery),
w którym maszyna wytypowała nr potencjalnego zamieszanego w mord (podoba mi się to, że nie wiadomo ofiary czy sprawcy) w postaci ex-żołnierza rabującego banki - a do ubi9cia planowany był cały kilkuosobowy gang + pośrednik. No ale maszyna mogła czegoś nie zrozumieć ;)

Admete napisał/a:
potem zaczyna sama decydować ;) No i Finch oficjalnie nie istnieje ;)
I ten pomysł też mi się podoba :mrgreen:
Admete - Pon 29 Gru, 2014 19:17

Maszyna nie wie wszystkiego, ona zbiera informacje i w pewnym zakresie je interpretuje. Reszty ma dokonać człowiek. Na razie zresztą nie osiągnęła pełni możliwości i nie ma swojego ludzkiego interfejsu ;)
Caitriona - Pon 29 Gru, 2014 20:47

Skończyła się trzecia, i ostatnia, seria Ripper Street. Szkoda. Bardzo lubiłam ten serial za Londyn, czas, scenografię, za historie, ale przede wszystkim za trzech głównych bohaterów. Każdy miał w sobie coś, co przyciągało uwagę, każdy miał swoje grzechy, ale razem tworzyli świetny zespół, choć czasem darli niezłe koty. Jak dla mnie mogły by być jeszcze kolejne trzy serie (tym bardziej że były krótkie, po osiem odcinków). Bardzo dobry serial.
Aragonte - Pon 29 Gru, 2014 21:01

A zamknęli jakoś sensownie ten serial?

Ciekawa jestem, co z nową Miss Fisher :mysle:

BeeMeR - Śro 07 Sty, 2015 08:46

Jestem w połowie pierwszego sezonu Impersonalnych - coraz ciekawiej się robi, serial najwyraźniej potrzebował kilku odcinków "typowego" rozwiązywania spraw, by zacząć kluczyć, mylić tropy (kto jest mordercą a kto ofiarą) i podoba mi się coraz bardziej. Tomkowi nie bardzo leży Caviezel jako komandos, ale mnie nie przeszkadza - fizycznie bardzo pasuje, underacting jakoś też - w każdym razie mnie nie razi.
Ładnie splątali relacje między policją a - jak ich nazwać? - panami przejawiającymi inicjatywę ;)

Admete - Śro 07 Sty, 2015 09:45

Panowie zdecydowanie przejawiają inicjatywę, a rozwój wątków będzie coraz ciekawszy. Nie zawsze będzie im się udawało wybrać dobre rozwiązanie.
BeeMeR - Śro 07 Sty, 2015 09:53

Admete napisał/a:
Nie zawsze będzie im się udawało wybrać dobre rozwiązanie.
I to też mi się podoba - że nie zawsze zdążą na czas, że nie wszystko przewidzą - ale na razie idzie im podejrzanie gładko ;)
Szczęście nowicjusza czy tacy doskonali zawodowcy? :cool:

Admete - Śro 07 Sty, 2015 11:12

To po to, żeby potem widz dostał mocniej po głowie ;) No i na razie nikt im nie miesza. Maszyna jest jedyna i potężna.
Aragonte - Śro 07 Sty, 2015 16:01

Jakby kogoś interesowało - zaczął się drugi sezon Broadchurch.
Wpis Zwierza na f-b całkiem mnie zachęcił, żeby po to sięgnąć :mrgreen:
Czy oni między jednym a drugim sezonem Broadchuch trzymają Tennanta w jakiejś piwnicy i mówią mu same okropne rzeczy, a kiedy już jest taki wymiętoszony i wściekły wysyłają go na plan? I czy oni go w ogóle karmią? W każdym razie pierwszy odcinek drugiego sezonu jest miodzio i tak pięknie pokazuje czego ani przez moment nie miało Gracepoint.

Caitriona - Śro 07 Sty, 2015 16:16

Aragonte napisał/a:
Jakby kogoś interesowało - zaczął się drugi sezon Broadchurch.

Widziałam i zapowiada się że będzie to dobra seria.

Admete - Śro 07 Sty, 2015 16:39

Bardzo jestem zainteresowana.
Jotka - Śro 07 Sty, 2015 18:46

Dziś przez zupełny przypadek oglądałam pierwszy odcinek pierwszego sezonu :-) i chyba będę dalej oglądala
Admete - Śro 07 Sty, 2015 19:12

A w Person się porobiło...
Akaterine - Śro 07 Sty, 2015 22:45

W sumie tego się spodziewałam
Spoiler:

Ktoś musiał zginąć, a tylko Shaw w sumie stała się trochę zbędna - Finch i Reese to podstawa serialu, Root jest potrzebna, bo komunikuje się z maszyną, Fusco, bo jako jedyny jest z zewnątrz i nadal nie wie o istnieniu maszyny. Shaw była trochę takim powieleniem Reese'a.

Bardziej mnie zdziwiła sugestia w zapowiedzi następnego odcinka, że
Spoiler:

Shaw przeżyła :shock: .