To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Aktorzy - Paul Newman

Agn - Czw 16 Sie, 2012 21:32

Anaru napisał/a:
Bo jest Twoją siostrą? :mrgreen:

Mam wyjątkowe szczęście, że moja siostra jest moja, a nie czyjaś, tyle wam powiem. I to nie tylko dlatego, że wspomaga pielęgnację świra.

Agn - Wto 21 Sie, 2012 16:16

Jadę jeszcze przez biografię PN. Jestem już przy czasie kręcenia Żądła, ale podzielę się dwoma fragmentami odnośnie filmowania Winning (1969). Oba uważam że są w pewien sposób zabawne.
Cytat:
Newman and Wagner trained for their roles as rival drivers at the Robert Bondurant Racing School in California. The film's schedule permitted only a small amount of pre-production preparation on the track, and both Newman and Wagner began filming with barely two weeks of training. Newman proved a fast learner, driving without an instructor within the first week. (...) Confident behind the wheel, he insisted on doing all his own driving for Winning. Neither Universal nor Woodward were happy with this, though for different reasons: the studio worried about insurance problems and injury-related production delays; Woodward simply didn't want to become a widow.

:wink:
Oraz...
Cytat:
The non-racing scenes included a bedroom encounter in which Wagner's character seduces Newman's wife, played by Woodward. Wagner was obviously nervous about the scene, looking to Newman for advice and, it seemed, approval. While Newman found the whole thing vastly amusing, he appreciated Wagner's discomfort, stifling his laughter. John Foreman also saw the funny side: 'Here's Paul giving Wagner several good points about how to behave in bed with his wife.'

:rotfl:

praedzio - Wto 21 Sie, 2012 16:24

Dobre. :rotfl:
Agn - Wto 21 Sie, 2012 22:12

Dowiaduję się też kilku innych ciekawostek przyrodniczych. Np. Steve McQueen nie znosił Newmana. W sumie dzięki temu w obsadzie Butcha Cassidy mamy Roberta Redforda, a nie McQueena (jak lubię Steve'a, tak nie wyobrażam sobie, by ktoś inny miał być w tym filmie). A wręcz był chyba zazdrosny o karierę Newmana. Przy kręceniu Płonącego wieżowca zauważył, że jego rola jest krótsza od roli Paula o 12 linijek. Zażądał poprawek w tym względzie. :roll: No i oczywiście problem z nazwiskami przy napisach początkowych. McQueen miał problem, by jego nazwisko aby przypadkiem nie zostało wymienione jako drugie. Ludzie to mają problemy, honestly... Kapkę facet gwiazdorzył, nie powiem. Musiał być denerwującym gościem. Choć nie pierwszy raz obija mi się o uszy (tudzież oczy), że Steve był bardzo konfliktowy. :?
Agn - Śro 22 Sie, 2012 08:50

Kolejny film z Paulem obejrzany - tym razem Winning (1969): http://forum.northandsout...art=2600#336530
Anaru - Śro 22 Sie, 2012 09:13

Znalazłaś pendrive'a? Bo z racji nawałnicy za oknem trochę mi się plany wyjściowe pozmieniały i mogę się zająć przekopywaniem półeczek z zasobami ;)
Agn - Śro 22 Sie, 2012 10:14

Nabyłam nowego.

Czytam dalej o kręceniu Płonącego wieżowca. O dziwo współpraca na planie między oboma panami jakoś się układała. Autor wysunął teorię, że twarzą w twarz McQueen nie mógł za bardzo nienawidzić Newmana, bo ten drugi był po prostu sympatycznym gościem. Ach, ta zazdrość sław...

Agn - Śro 22 Sie, 2012 23:06

Z serduszkami w oczach obejrzałam ponownie Drogę do Zatracenia: http://forum.northandsout...art=2600#336569 Stan na dziś - 38 filmów obejrzanych. Jeszcze trochę w zanadrzu mam...

I może coś na dobranoc, żebyście się w snach nie nudziły...

I'm so evil... :twisted:

Anonymous - Śro 22 Sie, 2012 23:18

so...
praedzio - Czw 23 Sie, 2012 07:21

Mmmm..... :serduszkate:
Agn - Czw 23 Sie, 2012 10:56

Kłania się Amanda Lear, hmmm? *nuci fałszywie pod nosem* Give a bit of mmm to me... and I'll give a bit of mmm to you... tararara... :twisted:
Agn - Nie 26 Sie, 2012 12:04

Kolejny film z Boskim obejrzany: http://forum.northandsout...art=2625#336693

Chcecie jeszcze jakiś fajny cytat z biografii czy już macie dość? A, co was będę pytać...
Cytat:
Newman criticized Altman's taste for cheap white wine, which he likened to goat urine. He once presented the director with a baby goat, proclaiming, 'Here, now you have your own vineyard.'

Dowcipniś! :lol:

Tak btw skończyłam już czytać tę biografię, ale chętnie przeczytałabym jakąś inną, bo ta skupia się niemal wyłącznie na filmach Newmana. Czyli jak przez kilka lat niczego nie kręcił, to o tych latach nic autor nie pisze, dopiero wraca ze zdaniem w momencie, gdy Paul podpisze na coś kontrakt, spróbuje wrócić do teatru EWENTUALNIE znowu bierze udział w wyścigach samochodowych.
Jest co nieco o Newman's Own, ale na ten temat jest cała (świetna!) książka, jak wiecie.

Agn - Śro 12 Wrz, 2012 23:30

I mamy okrąglutką 40-tkę, jeśli chodzi o filmografię Paula. Tak, dziś zaliczyłam czterdziesty film... Tym razem Nagrodę (1963): http://forum.northandsout...art=2625#337655
Uwielbiam tego faceta... Nieważne, czy film dobry czy nie, uwielbiam go. :serduszkate:

cola - Czw 13 Gru, 2012 15:03

Jestem miłośniczka Paula i filmów z Nim i jego reżyserii, obejrzałam 8 filmów czy moglibyście dać mi namiar lub dostęp na stronki gdzie znajdę więcej filmów? Będę bardzo wdzięczna :)
Agn - Czw 13 Gru, 2012 15:49

Witaj, Cola! Filmy z Paulem znalazłam na gryzoniach, rozejrzyj się tam, jest tego mnóstwo. :-)
praedzio - Nie 16 Gru, 2012 10:56

Agn, czemu słówkiem nie pisnęłaś, że wydali to po polsku? :excited:

http://www.matras.pl/paul-newman-biografia.html

Agn - Nie 16 Gru, 2012 11:47

Bo jeszcze nie wyszło. Toć jest napis, że przedsprzedaż i premiera w lutym. :-P Już się cieszę! :mrgreen:
praedzio - Nie 16 Gru, 2012 14:49

Aaaaa, nie doczytałam. :rumieniec: Ale i tak się cieszę! :banan:
Agn - Pon 28 Sty, 2013 23:20

*odkurza kapkę* Przyszłam się pochwalić, że dostałam egzemplarz biografii Paula Newmana na własność, tyle dni przed premierą. Wprawdzie zaznaczone, że to egzemplarz recenzencki i jest przed korektą, ale to detal. KSIĄŻKA JEST MOJAAAA!!! :banan_czerwony: :banan_czerwony: :banan_czerwony:
praedzio - Pon 28 Sty, 2013 23:24

Zazdraszczam. :foch2: :wink:
Anaru - Wto 29 Sty, 2013 00:13

Agn napisał/a:
*odkurza kapkę* Przyszłam się pochwalić, że dostałam egzemplarz biografii Paula Newmana na własność, tyle dni przed premierą. Wprawdzie zaznaczone, że to egzemplarz recenzencki i jest przed korektą, ale to detal. KSIĄŻKA JEST MOJAAAA!!!

Brawo :oklaski: :mrgreen:
W zamian za zrecenzowanie?

Agn - Wto 29 Sty, 2013 00:36

Książka już na mnie czekała (wraz z biografią Humpreya B. :mrgreen: ), nie było żadnej notatki. A kiedy pani H. mi mówiła, że się postara dla mnie o egzemplarze tych książek, to też nie prosiła o nic takiego. Ale tak myślę, że w zamian za taki prezent, to mogłabym dać jakąś recenzję, to nie boli, a zawsze pomaga książce. :-)
Yvain - Wto 29 Sty, 2013 06:20

Zazdraszczam :mrgreen: a recenzję daj, przy okazji i nam podrzuć poczytać :kwiatek:
Anaru - Wto 29 Sty, 2013 09:12

Agn napisał/a:
Książka już na mnie czekała (wraz z biografią Humpreya B. :mrgreen: ), nie było żadnej notatki.

Znaczy św. Mikołaj w święta nie wyrobił i podrzucił teraz. :mrgreen:

Agn - Wto 29 Sty, 2013 10:17

Yvain napisał/a:
a recenzję daj, przy okazji i nam podrzuć poczytać :kwiatek:

Nie omieszkam. :mrgreen: *cieszy się jak głupi do sera*
Anaru napisał/a:
Znaczy św. Mikołaj w święta nie wyrobił i podrzucił teraz. :mrgreen:

Myślę, że św. Mikołaj czekał na Paula, by zrobić odpowiednią siurpryzę. :mrgreen: