To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Filmy - Polskie filmy historyczne i kostiumowe

annmichelle - Pon 01 Lip, 2019 18:32

Aragonte napisał/a:

Tak, niejakiego Kalksteina bodajże. Dlatego pod scenariuszem podpisywał się ktoś inny.

Tak m.in. Ryszard Pietruski (Kacper) - pamiętam, że mnie to kiedyś zaciekawiło, że aktor napisał scenariusz i był to jego jedyny scenariusz w życiu. :-P I tak wtedy dotarłam do tajemnicy z Kalksteinem, który zresztą opisał historię swojej rodziny w XVII wieku. Tak jak wspomniałam - ciekawa historia.

A Fetting z Zakrzeńskim są the best. :-P Każda scena z ich udziałem przykuwa uwagę.

Co do popularności zagranicą to, jak wspomniałam jakieś dwa tygodnie temu (w temacie o serialach) powórzyłam sobie "Stawkę większą niż życie" i to dopiero był szał zagranicą na początku lat 70-tych. Nie tylko demoludy, ale też Ameryka Płd. (?!), Szwecja (!!!), Grecja. Ale w byłych krajach komunistycznych to było jakieś szaleństwo (np. 100 000 ludu na stadionie na spotkaniu ze Stanisławem Mikulskim na Węgrzech, czy uwielbienie w Albanii i Mongolii).
"Czarne chmury" jednak nie osiągnęły takiego "uwielbienia" zagranicą. :wink:

Aragonte - Pon 01 Lip, 2019 21:13

Admete napisał/a:
Poczytajcie wpisy pod czołówką - serial był popularny wód widzów bloku komunistycznego i nie tylko:

https://www.youtube.com/watch?v=TsVjDI6nKDI

Były wpisy z Rumunii, Szwecji i Afganistanu :wink:

BeeMeR - Czw 04 Lip, 2019 19:39

Drugi odcinek Czarnych Chmur za mną :mrgreen: - nawet mi się bardziej podobał niż pierwszy bo już lepiej ogarniałam kto ucieka a kto goni i dlaczego ;)
BeeMeR - Czw 04 Lip, 2019 22:42

W trzecim odcinku niezwykle mi się podobały tańce synchroniczne na weselu chłopskim :lol:
Jechaliśmy już przez lasy, bagniska, brody i łąki, akuratnie śpimy we młynie :wink:

Aragonte - Czw 04 Lip, 2019 22:55

Tańców synchronicznych nie pamiętam :mrgreen: Za to ucieczek dużo :-P
BeeMeR - Pią 05 Lip, 2019 09:19

Były, na weselu Janka, który potem pomagał uciekać dalej ;)
Wszystkie pary wyraźnie starały się trzymać choreografii - mało to prawdopodobne, żeby się wieśniacy brandenburscy uczyli przed weselem, ale kto to zna zwyczaje XVII wieczne ;)

Skończyłam 4 odcinek - umieli robić cliffhangery :szacuneczek:
Ogólnie serial ogląda się cudnie, zachwyconam :cheerleader2:

Admete - Pią 05 Lip, 2019 09:42

Ach wspomnienia ;)
Aragonte - Pią 05 Lip, 2019 16:17

Zastanawiam się, czy nie przekleić tu niedawnych postów o "Czarnych chmurach" :mysle:
Trzykrotka - Pią 05 Lip, 2019 18:49

Przekleic, pewnie!
BeeMeR - Pią 05 Lip, 2019 19:22

Jasne!
Nie pamiętałam że jest taki wątek :wink:

Aragonte - Pią 05 Lip, 2019 21:02

Jeśli przejrzysz go sobie, to zobaczysz, że są tu głównie posty o "Czarnych chmurach", przeklejone z różnych wątków :wink: W tym sporo tu postów "starej gwardii" forumowej.
BeeMeR - Pią 05 Lip, 2019 21:43

Przejrzę po powrocie :kwiatek:
Aragonte - Pią 05 Lip, 2019 21:54

Jasne, w każdym razie wiesz już, gdzie to jest :-D
BeeMeR - Wto 16 Lip, 2019 11:50

Ku odprężeniu obejrzałam rano kolejny odcinek - jakie to cudne :serce:
Za Starostecką jako aktorką nie przepadam, tj. Nie znoszę jej Trędowatej, ale tu mi nie przeszkadza. Seniuk mi się tu ogromnie podoba :serce:

Aragonte - Wto 16 Lip, 2019 15:57

A ja dorzucam stronkę, gdzie jest parę ciekawostek o serialu, w tym wypowiedź samego Pietraszaka:
http://www.nostalgia.pl/czarne-chmury

BeeMeR - Śro 17 Lip, 2019 23:33

Piosenka komedianta:
https://www.youtube.com/watch?v=JW1ik-9UD9g
niektóre sprawy są wciąż aktualne...

Aragonte - Czw 18 Lip, 2019 17:41

A poznałaś komedianta?
BeeMeR - Pią 19 Lip, 2019 07:52

Nie, zastanawiałam się tylko kto to, ale poznać nie mogłam spod makijażu :mysle:
Trzykrotka - Pią 19 Lip, 2019 09:25

Grigorij Sakaaszwili, czyli Włodzimierz Press? :wink:
BeeMeR - Pią 19 Lip, 2019 14:35

Twarzy aktorów sprzed mojego urodzenia mogę nie poznawać, ale ruiny zamku Tenczyn z Rudna w charakterze Wilczych Dołów poznałam od razu :mrgreen:
Aragonte - Pią 19 Lip, 2019 15:10

Ja poznałam go i po głosie, i po twarzy - w końcu Czterech pancernych się oglądało w dzieciństwie :wink:
BeeMeR - Pią 19 Lip, 2019 15:59

Czterech Pancernych oglądałam pierwszy raz po trzydziestce... za młodu czołg ani wojskowi nie interesowali mnie wcale, Samych Swoich też doceniłam dopiero kilka lat temu... no cóż, nadrabiam zaległości :wink:
Jeszcze Noce i Dnie mam w planie, to kiedyś dawno oglądałam ale niewiele pamiętam :mysle:

Tamara - Pią 19 Lip, 2019 22:48

No to się wyłamię i przyznam , że nie dość że Czarnych chmur nigdy nie obejrzałam w całości, nawet jednego odcinka, to te kawałki które widziałam , potężnie mnie nudziły - no bo właśnie uciekają, uciekają, gonią, gonią, wpadli w zasadzkę , i abarot uciekają, uciekają itd... Tańce chłopskie wyglądają jak obraz Breugla :serce:
BeeMeR - Pią 19 Lip, 2019 23:35

Tamara napisał/a:
bo właśnie uciekają, uciekają, gonią, gonią, wpadli w zasadzkę , i abarot uciekają, uciekają itd...
Tylko przez pierwsze 5 odcinków, kolejne 5 już są inne intrygi :cool: - akuratnie oglądam ostatni odcinek :mrgreen:
Choć mnie się chyba bardzie podobała pierwsza połowa :mysle:

Tamara - Sob 20 Lip, 2019 20:19

bardzo doceniam oktorstwo bo obsada świetna , i całość od strony wizualnej, tylko fabuła dla mnie nie do przejścia :rotfl: :zawstydzona2: