To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Fantastyka - Czytamy... polecamy... odradzamy

Admete - Pią 20 Cze, 2008 19:40

Czyżby jednak Martin w końcu wydał kolejna częśc sagi Lodu i Ognia? Zapowiadają na Amazonie na listopad.

http://www.amazon.co.uk/D...13983256&sr=1-2

Caitriona - Pon 23 Cze, 2008 21:49

Nadrabiam zalegości jesli chodzi o 'klasykę fantastyki' - jakiś czas temu przeczytałam Władcę... Tolkiena, popróbowałam trochę Gaimana, a że jego Rzeczy ulotne mnie nieco rozczarowały przerzuciłam się póki co na Ursulę K. Le Guin i jej cykl o Ziemiomorzu. Jestem po Czarowniku z Archipelagu i ta książka mi się podobała. Wydaje mi się ona nieco spokojniesza, 'mniejsza' niż większośc z tego co do tej pory czytałam. I bardziej własnie klasyczna tematycznie takze - czarownik, smoki, pokonywanie swoich lęków. W sumie jestem bardzo ciekawa co będzie dalej, bo polubiłam Geda, więc już się zaopatrzyłam w kolejne części i będę czytać ;)
Aragonte - Pon 23 Cze, 2008 21:58

Ja uwielbiałam właśnie drugą część, czyli "Grobowce Atuanu" :-D Za to niespecjalnie dobrze wspominam czwórkę, czyli "Tehanu" :roll:
Opowiadania są niezłe, "Inny wiatr" też :) (jakby co - pożyczę :wink: )

Caitriona - Pon 23 Cze, 2008 22:09

Inny wiatr to ostatnia część prawda?
Ewentualnie bedę się uśmiechac o III bo w mojej bibliotece formalnie jest, ale jej nie ma... Więc jeśli się nie znajdzie to dam znać :D :D
A do Grobowców... własnie się zabieram ;)

Aragonte - Pon 23 Cze, 2008 22:25

To miłej lektury Grobowców :mrgreen: Moim zdaniem mają niesamowity klimat.
Tak, Inny wiatr to ostatni tom (póki co w każdym razie, ale chyba nie będzie kontynuacji).

A poniekąd z innej beczki - mogę Ci pożyczyć pewien wydruk, o który jakiś czas temu prosiłaś :wink: Niestety, tylko pożyczyć - nie chcę za bardzo szaleć z drukowaniem w pracy, bo i tak przeginam :roll: Chciałabym z Tobą pokonwersować w moim wątku :-D

Admete - Wto 24 Cze, 2008 11:02

Aragonte - tez najbardziej lubię Grobowce Atuanu. I czytałam Inny wiatr, ale nie posiadam. Powinnam kupić, żeby mieć całość. Przypomniałam sobie właśnie Czarę wyroczni pani Riley. Rewelacyjnie mi się czytało.
Caitriona - Wto 24 Cze, 2008 11:26

Aragonte napisał/a:
Niestety, tylko pożyczyć - nie chcę za bardzo szaleć z drukowaniem w pracy, bo i tak przeginam

Tak, tak! Poproszę!! :D :D Bardzo chętnie się zapoznam ;) :D

Znalazłam w katalogu że inna placówka naszej biblioteki ma III część więc zaraz pojadę i sprawdzę.

Póki co Grobowce... mi się podobają. Nie ma jak ciemność... ;)

Caitriona - Wto 24 Cze, 2008 19:33

Grobowce Atuanu bardzo mi się pdobały. Świetny klimat i nastrój. I historia ciekawa. Zaczełabym od razu kolejną część, niestety biblioteka byla dzisiaj zamknięta... Nic, musze poczekać do jutra.
Aragonte - Wto 24 Cze, 2008 19:41

Masz nauczkę, po Le Guin to się chodzi do mnie, a nie do biblioteki :wink:
Sofijufka - Wto 24 Cze, 2008 19:44

To plecam "Miejsce początku"
ty recenzja z netu:
Ta pochodząca z roku 1980 dość krótka opowieść, mimo zaliczania do gatunku fantasy, jest mocno osadzona we współczesnej Ameryce. Napisana raczej z myślą o młodszym czytelniku, za bohaterów ma dwójkę mniej więcej dwudziestoletnich ludzi, którzy zaczynają życie zawodowe, ale nie bardzo potrafią odnaleźć się w otaczającej ich rzeczywistości. Niezależnie od siebie odnajdują przejście do innej krainy, gdzie czas płynie dużo wolniej (w dosłownym znaczeniu), wiecznie panuje półmrok, woda jest czysta i święta, a tamtejsi ludzie wiodą zupełnie inne życie. Mają też swoje problemy, do rozwiązania których okażą się niezbędni przybysze z innego świata. Le Guin zamiast magii posługuje się tutaj raczej psychologią i metaforą.

Bez trudu oczywiście można przyczepiać się do pewnej powierzchowności spostrzeżeń psychologicznych i łatwości rozwiązań, ale przecież bez względu na wiek wszyscy skrycie marzymy o znalezieniu własnego miejsca na ziemi, własnej "krainy ain", do której dostęp mieliby tylko nieliczni. Autorka potrafiła tę tęsknotę pokazać niesłychanie prostymi środkami

Aragonte - Wto 24 Cze, 2008 19:53

Tego nie czytałam - dzięki za recenzję, Sofi :-D
Caitriona - Wto 24 Cze, 2008 21:17

Aragonte napisał/a:
Masz nauczkę, po Le Guin to się chodzi do mnie, a nie do biblioteki
:lol: :lol: ano mam ;)
Ponieważ nie mam kolejnej częsci zaczelam oglądać film, ale póki co jestem rozczarowana - nic nie jest takie jak być powinno. Płytkie to, ot taka przygodówka dla dzieci. Jak mi starczy cierpliwości obejrzę drugą część. A jutro biegnę do biblioteki, mam nadzieję ze tym razem nic mi nie stanie na przeszkodzie ;)

Aragonte - Wto 24 Cze, 2008 21:45

Ten serialik Hallmarku to straszna chała... tzn. obejrzeć można, jak się ma czas, ale lepiej zapomnieć, że to ma coś wspólnego z Le Guin :roll:
Caitriona - Śro 25 Cze, 2008 00:06

Aragonte napisał/a:
Ten serialik Hallmarku to straszna chała

Po obejrzeniu stwierdzam, że lepiej bym tego nie napisała - zdecydowanie nie polecam!!

Caitriona - Czw 10 Lip, 2008 23:38

Skończyłam właśnie Inny wiatr Le Guin. I bardzo mi się podobał. Chyba najbardzej z całości, choć Grobowce Atuanu tez były świetne. Ogólnie bardzo polecam!
Agn - Pon 21 Lip, 2008 19:13

Przepraszam, wracam do tematu The host. Wymarzona obsada?
http://fire-fly12612.devi...t-Cast-91110569
Ktoś tu chyba myślał o jednym z braci Winchesterów, hehehe :mrgreen: (nie szkodzi, że akurat o tym drugim)

Admete - Pon 21 Lip, 2008 19:20

Czytam teraz o przygodach gajdzina w Japonii czyli Bezsennośc w Tokio i dobrze się bawię :-)

O czym jest Host?

Agn - Pon 21 Lip, 2008 19:22

Gdzieśtam Kot zdaje się o tym pisała. Inwazja kosmitów, którzy mają pokojowe zamiary, jakoś tak. Nie pamiętam dokładnie, bo nie czytałam. :/
Chyba muszę pożyczyć... *rozgląda się bezradnie*

Admete - Pon 21 Lip, 2008 19:24

Aragonte napisał/a:
Tego nie czytałam - dzięki za recenzję, Sofi :-D

Ja to czytałam chyba ze trzy razy :-) Bardzo lubie tę książkę. To historia o wyobcowaniu i pokonaniu własnych potworów. Także o tym, ż esamotnośc kiedyś się zakończy.

Harry_the_Cat - Pon 21 Lip, 2008 20:08

Tak, gdzies pisałam.. poszukam tego i zalinkuję zaraz - ETA: http://forum.northandsout...p=152293#152293

PS - Admete, Aragonte ma Ci podesłać mój Twilight.

praedzio - Pon 21 Lip, 2008 20:10

Tak jest. Zgadzam się. ;) Przy mnie pakowała w wielgachną kopertę.
Admete - Pon 21 Lip, 2008 20:12

Harry_the_Cat napisał/a:
Tak, gdzies pisałam.. poszukam tego i zalinkuję zaraz - ETA: http://forum.northandsout...p=152293#152293

PS - Admete, Aragonte ma Ci podesłać mój Twilight.

Teraz sobie przypominam, że pisałaś o Host :-)
Już podesłała. Nawet napisałam o tym w odpowiednim wątku. Najpierw jednak przeczytam Bezsennośc w Tokio :-)

Diana - Pon 21 Lip, 2008 20:45

Z ciekawości, zachęcona wypowiedziami niektórych dam w tym i nnych wątkach, sięgnęłam po pierwszy tom sagi George'a R. R. Martina- "Grę o tron". Całkiem fajne fantasy, ciekawe postaci, akcja też rozwija się czasem w zupełnie nieprzewidywalny sposób. Mam już drugi tom- "Starcie królów" (oj, swoją grubość to to ma!- niezły obciążnik w torebce). Mam też pytanie: czy tytuły "Uczta dla wron", "Stal i śnieg" lub "Krew i złoto" to dalsze częsci cyklu czy odrębne powieści?
Czy ktoś czytał może "Koncert nieskończoności" Grega Beara? Niesamowita książka, nawet trudno opisać na czym ta niesamowitość polega. Światy wykreowane w tej powieści są tak "wielkie" i różnorodne, a niektóre postaci tak karykaturalne (i jednocześnie straszne)- nie spotkałam się jeszcze z podobną fabułą w innych książkach fantasy- aczkolwiek tak wiele ich jeszcze nie przeczytałam! A w sumie pomysł jest prosty: chłopak trafia do innego świata i próbuje jakoś wrócić z powrotem. Są tam jeszcze takie trzy bohaterki: jakby czarownice, ale bardzo mądre. Mają długie nogi i często stoją długo na jednej z nich. :oklaski: Super postaci!

Admete - Pon 21 Lip, 2008 21:07

Te kolejne tytuły, to następne tomy: Gra o tron, Starcie królów, Nawałnica mieczy ( dwie części ), Uczta dla wron ( dwie części ).
Agn - Pon 21 Lip, 2008 21:20

Konkretnie to leci tak:

1. Gra o tron
2. Starcie królów
3. Nawałnica mieczy - Stal i śnieg
4. Nawałnica mieczy - Krew i złoto
5. Uczta dla wron - Cienie śmierci
6. Uczta dla wron - Sieć spisków

A fani czekają...

A tego Koncertu nieskończoności to nie miałam nigdy w łapkach. Rozwiniesz temat?