To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - W słońcu i w deszczu. Lato w dramach

Admete - Śro 30 Paź, 2019 16:19

Trzykrotka napisał/a:
Fakt, 3 odcinek My Country jest świetny. Mówię to o 1,5 godzinnym odcinku, którego lwia część toczy się na polu walki albo w obozie wojskowym, wierzyć mi się nie chce

Ha, widziałam go już dwa razy i coś mi się wydaje, że na tym się nie skończy ;)

Trzykrotka napisał/a:
I oto nagle mnie olśniło, że na ekranie oglądamy ostatnie chwile istnienia Goryeo. I że przecież dynastia królewska Joseonu nosiła nazwisko Yi

Wiesz my tu jesteśmy po oglądaniu Smokach, czytaniu historycznego bloga i czego się jeszcze dało - w temacie upadku Goryeo i założenia Joseonu. Sprytnie sobie w serialu radzą także z historią - o wielu postaciach się mówi, żeby widz wiedział, że są, działają, a skupiamy się na postaciach fikcyjnych i kilku historycznych. W Smokach historii było dużo więcej, ale mieli 50 odcinków, nie 16.

Trzykrotka napisał/a:
Pokazał się Jang Hyuk i to od razu z wielkim bum! To jest jednak aktor stworzony do seguków, a kiedy gra w tak oszczędny, kontrolowany sposób, to tylko czekać na ciąg dalszy.

Ty widziałaś Money Flower, to wiesz, że on tak oszczędnie potrafi grać i wychodzi mu to świetnie. Zasadniczo MF jest jak seguk rozegrany we współczesnych okolicznościach :) Jest królowa matka, książę, stary król, żona księcia i pozornie wierny sługa, który szuka zemsty za krzywdy wyrządzone jego rodzinie ;)

Trzykrotka napisał/a:
Sposób Hui Jae na dotarcie blisko ośrodka władzy był znakomity, ona sama ogromnie mi sie podoba, postać i aktorka.

Trochę się tej aktorki obawiałam, ale pozytywnie mnie zaskoczyła.

Trzykrotka napisał/a:
No i po prostu czekam na ciąg dalszy, a w trakcie seansu robiłam zdjęcie za zdjęciem Hwi w znajomej zbroi generała wojsk królewskich Goryeo

Zachęcam do wklejania ;) Hwi jest tego wart ;) Widziałam już wcześniej dramę ( współczesną ) tego scenarzysty. Tam niestety zabrakło właściwego doboru aktora do głównej roli.

Trzykrotka - Czw 31 Paź, 2019 10:44

Admete napisał/a:
Zasadniczo MF jest jak seguk rozegrany we współczesnych okolicznościach :) Jest królowa matka, książę, stary król, żona księcia i pozornie wierny sługa, który szuka zemsty za krzywdy wyrządzone jego rodzinie ;)

To prawda. Jest nawet konkubina starego króla, pałac i hanboki. I intrygi nie gorsze niż na joseońskim dworze.
Wczoraj nie miałam czasu ani siły na nic, Hwi wkleję dziś, pewnie rusze też dalej z My Country. Trochę zerkałam na Nok Du, ale mi się przysypiało, za bardzo przemarzłam czekając w nieskończoność na autobus do domu.
Tutaj na rozgrzewkę jeszcze jeden, tym razem prysznicowy kissu z Melting Me Softly. Stwierdzam, że Chang Wook jest prawdziwym mistrzem pięknych pocałunków.
https://www.youtube.com/watch?v=hf-fXfwg2yA
:serduszkate:

Admete - Czw 31 Paź, 2019 11:54

No proszę - a jak pani się rozkręciła ;)
Trzykrotka - Czw 31 Paź, 2019 15:44

JCW chyba każdą panią potrafi rozkręcić własnoustnie - że tak powiem :rumieniec: Miszczu.

Zerknęłam sobie na Melo Suits Me i nie wiem kiedy jestem przy 5 odcinku. Co za niezwykła drama, jak mi się podoba! Trudno nawet powiedzieć, o co chodzi. No bo co - trzy przyjaciółki mieszkają razem w dużym mieszkaniu jednej z nich, a z nimi brat gospodyni i pięcioletnie dziecko jednej z nich. Wszyscy związani są tak czy inaczej z telewizją. Dzieją im się różne rzeczy - służbowe, romansowe itd i wieczorami o tym wszystkim gadają oglądając telewizję. Takich dram było już wiele, ale ta jest jakaś inna. Może dlatego, że pełno w niej niekonwencjonalnych ludzi i zachowań, że i dialogi i postaci są odświeżająco inne - nie umiem tego nazwać, tylko to smakuję. Aktorzy są raczej mało znani, ale fajni. Gra pan z AM1988 (brat Hung Hwana), pan z Revolutionary Love (asystent Siwona), pani z My Fellow Citizens (siostra lichwiarki). Bardzo, ale to bardzo fajne doświadczenie, oby tak dalej.

Admete - Czw 31 Paź, 2019 16:26

Mówiłam ci, że drama jest dla ciebie stworzona :wink: Oglądałam fragmenty, zachowałam na wakacje i myślę, że obejrzę. Moja ulubiona postać to reżyserka dokumentów i potem reżyser, którego później spotyka.
Trzykrotka - Czw 31 Paź, 2019 22:15

Mnie też podoba się dokumentalistka i mam nadzieję, że pozostanie jaka jest. Bardzo niezależna, nieortodoksyjna w myśleniu i inteligentna. Tylko jej rozmowy z duchem mnie martwią, ale mam nadzieję, że w końcu pozwoli mi odejść. Intryguje mnie też pokrętny związek pani scenarzystki i jej ekscentrycznego reżysera - nie powiem, że ich lubię, ale mnie ciekawią. Najmniej dziwny wydawał się kiełkujący romans państwa od umieszczania ppl w dramach, ale obecność w nim "tej trzeciej," a raczej pierwszej też nagle podniosła poziom zainteresowania. Bardzo chciałabym gdzieś tę dramę zmieścić i obejrzeć. Chyba zawieszę póki co Tale of Nok Du. I Catch The Ghost nazbieram więcej, żeby potem w całości oglądać.
W My Country postaci powiązane są coraz bardziej komplikującymi się więzami. Jestem po 4 odcinku, spokojnym w porównaniu z bitewnym 3. W tym spokoju dokonał się przewrót i zakończyło się istnienie Goryeo. To też fajne, swoją drogą, że te kluczowe wydarzenia dzieją się gdzie indziej. Nie ma króla U, nie ma Choi Younga, jest pusty tron i stojący przed nim generał Yi i już rysujące się linie dalszych podzialów i konliktów.
Tutaj Hwi w generalskiej zbroi

Nie mogę odżałować jednego - że wraz z nową epoką nastanie nowa moda i Seon Ho straci swą wspaniałą mane of glory na rzecz joseońskiego kukusia. Ten aktor jest nieprawdopodobnie wprost fotogeniczny i z włosami po pas wyglądał obłędnie.

Admete - Czw 31 Paź, 2019 22:24

W kukusiu też będzie wyglądał dobrze, zapewniam cię. Rzeczywiście ma świetną prezencję, choć aktorsko wolę Hwi.
Admete - Pią 01 Lis, 2019 16:30

Skończyło się Human Rights - to tylko 14 odcinków. To ascetyczna drama, ale bardzo mi się podobała.
Shin Ha Kyun w nowej dramie:

http://www.dramabeans.com...-soul-repairer/

Zwiastun dramy Chocolate:

https://www.youtube.com/w...6&v=d7LByG9HJNI

Admete - Sob 02 Lis, 2019 08:48

Nowy serial Jang Hyuka w OCN:

https://forums.soompi.com/topic/438713-upcoming-drama-2020-say-what-you-saw-본대로-말하라-jang-hyuk-sooyoung-premieres-in-february-2020/

9 odcinek My conutry już za mną. Nadal serial ogląda mi się bardzo dobrze. Mam skojarzenia z Wojownikiem i The Princess Man. Nie w samym temacie, tylko w gatunku - serial przygodowy z historycznym tłem. Hwi jest świetną postacią zagraną też naprawdę nieźle. Lubię tego aktora coraz bardziej.

Wypowiedzi twórców o serialu:

Cytat:
On November 1, Yang Se Jong, Woo Do Hwan, Jang Hyuk, AOA’s Seolhyun, and producing director (PD) Kim Jin Won attended a press conference for JTBC’s drama “My Country.” During the event, the actors and the director shared what it’s like working together and raised even more anticipation for upcoming episodes.

When asked how the filming is going now that the drama has entered the second half, Woo Do Hwan answered, “It feels like we are filming the drama with viewers. We gain strength to film by watching the reaction from viewers.”

The drama is both fictional and non-fictional as it features actual people from history and fictional characters. PD Kim Jin Won commented, “I put a fictional story on top of actual history. That’s why I am more concerned about [how to tell the story]. While the drama is based on the founding of the Joseon Dynasty, it’s more of a story about people who love their country instead of the story of the country being born. I worried that if I had featured characters with extravagant backgrounds, stories about people living ordinary lives would have been too weak.”

Jang Hyuk also commented on playing the role of Lee Bang Won for the second time. Lee Bang Won is the prince who helped his father overthrow the Goryeo Dynasty to begin the Joseon Dynasty. Jang Hyuk played Lee Bang Won in the 2015 film “The Age of Innocence.” The actor stated, “The first time I played Lee Bang Won was a bit disappointing because the movie only lasts for two hours. Instead of featuring Lee Bang Won who chases after his dreams and desires, ‘My Country’ manages to tell the reason he had no choice but to become this person. I’m enjoying the drama because it allows me to imagine a different side of Lee Bang Won while reading the chronicles of him.”

Seolhyun talked about what she focused on the most while playing Han Hee Jae. She stated, “I consider [my role] as more like protecting loved ones instead of sacrificing myself for them. I’ve said even before the drama began that the country Hee Jae wishes for is a country where she can protect the ones she cherishes. I still have that in my mind.”

Lastly, the cast members talked about the chemistry between them. Woo Do Hwan stated, “I’m always amazed to see Jang Hyuk act. He gives me advice on action scenes and my acting, and there are even times when I feel upset because I can’t follow that advice. ‘My Country’ is a drama that allowed me to learn many things.”

Jang Hyuk stated, “I think highly of the junior actors’ attitudes. It’s hard to act based on one’s own preparations, but it’s even harder to take directions from someone else. However, they would participate in filming after listening to directions and applying the best advice to their acting. One of the charming points [of ‘My Country’] is that I get to film great scenes with great actors.”

Trzykrotka - Sob 02 Lis, 2019 18:08

Tumblrzanki coraz bardziej ekscytują się tym, jak na ich oczach rozwija się bromance pomiędzy Hwi i Seon Ha, bo nie uwierzą za nic, że to frenemy :mrgreen: Co by to nie było, jest bardzo dobre. Mam zamiar dziś oglądać dalej.
Admete - Sob 02 Lis, 2019 20:33

Mniejsza o nazwę, liczy się to, że człowiek się wciąga. Niestety końcówka 9 odcinka jest dramatyczna i smutna.
Trzykrotka - Nie 03 Lis, 2019 00:09

My Country 5
Nowe państwo, nowa jakość wizualna

Na szczęście tylko podczas służby na dworze, w domu i po pracy nadal wstążki we włosach :serduszkate:
Jang Hyuk z wachlarzem mnie zachwyca

Trochę spokojniej się zrobiło, kiedy ustały bitwy i nowe państwo się jakoś wreszcie rozpoczęło. Mały synek króla duka pisma Konfucjusza, na tronie zasiada król Taejo, nowa królowa forsuje swoją progeniturę jako spadkobierców królowania, a zwycięzcy rozbijają się po mieście. Fajnie pokazany jest czas, w którym opada powoli kurz, a siły i sojusze formują się na nowo.
Ciekawa jestem, czy Seon Ho zostanie czarnym charakterem? Na razie jest szarym. I z kim swoje losy zwiąże Hwi. Na razie musi służyć Namom, ale kto wie, czy przy Bang Wonie nie zostanie z przekonania, a nie z rozkazu.
Bardzo ciekawie jest nadal. Myślę, że BeeMer, jak będzie miała czas na dramy, bardzo by się ta właśnie podobała.

BeeMeR - Nie 03 Lis, 2019 08:12

Wachlarz piękny :serce:
Ja sobie powolutku oglądam mojego Seondonga, został właśnie uznany przez ojca- króla i mianowany następcą (wszyscy pozostali synowie nie żyją). Właściwie więcej przewijam niż oglądam.

Admete - Nie 03 Lis, 2019 08:15

Jang Hyuk z wachlarzem rzeczywiście rewelacyjnie wygląda. Tryzkrotko zobaczysz, jak się losy potoczą, wiem, że nie wolno mi spoilerować ;) A dziś odcinek 10.
Trzykrotka - Nie 03 Lis, 2019 09:12

Jestem póki co 3-4 odcinki w tyle, więc będę spokojnie nadrabiać i pewnie już potem oglądać na bieżąco.
Wczoraj dla równowagi włączyłam sobie też odcinek Melo i strasznie się uśmiałam ze sceny, w której jedna z przyjaciółek robi cały pokaz ayegoooo, żeby nakłonić upartego aktora do wystąpienia w scenie z ppl mopa parowego. To ci wyprawiała to jedno, ale zawstydzone miny mężczyzn u władzy to drugie. Zamiast jej pomóc nakłonić aktora do wypełnienia punktów kontraktu umyli ręce i powiedzieli 'bądź słodka, daj mu trochę ayegoo.' To dała tak, że wszyscy poczuli się paskudnie i ją przeprosili, łącznie z aktorem. Ech, nie jest to świat dla słabych kobiet.

Admete - Nie 03 Lis, 2019 09:20

Na pewno nie jest. Z tego co wiem, zarówno za scenariusz jak i za reżyserię w tym serialu odpowiada ten sam człowiek - zwykle robi filmy. Widać dużą spójność w całym projekcie.

Obejrzałam odcinek 10 - w drugiej części przeskakujemy od razu do roku 1398 czyli do buntu książąt. Chętnie oglądałabym dalej, ale trzeba czekać.

Trzykrotka - Wto 05 Lis, 2019 00:28

Dziś miałam głowę tylko do Melo Suits Me, ale poczytałam w międzyczasie o początkach Joseonu i roli Bang Wona w historii. Wy to wiecie, ale ja nie była pewna czy i kiedy udało mu się wstąpić na tron. Udało się, choć nie od razu. Jutro będę miała więcej czasu, mam nadzieję pójść dalej z oglądaniem.
Edit: a właśnie - wszyscy piszą o tym przeskoku czasowym o kilka (sześć?) lat. Aj, nie lubię :? Z drugiej strony - jeśli prywata ma się zazębiać z historią to pewnie tak trzeba było...
A tymczasem Melo nagle mi tąpnęło. Może to obniżenie nastroju, może to, że nie najlepiej się czuję, ale teraz wydaje mi się, że stanowczo za dużo gadają w tej dramie. Na czoło wychodzi mi teraz wątek aktorki i jej road managera (jak pod ich wspomnienia szkolne usłyszałam Almost
Paaaaaradiseeeee
to się ubawiłam) oraz - w dalszym ciągu - reżyserki dokumentalistki. Scenarzystka i jej dziwaczny reżyser nudzą mnie do imentu. A tak się dobrze zapowiadali. Echch...

Admete - Wto 05 Lis, 2019 11:01

Scenarzystkę i reżysera właśnie najwięcej przewijałam.
Trzykrotka - Śro 06 Lis, 2019 08:30

My Country 7 i bohaterem jest właściwie Bang Won ze swoim wachlarzem. Jestem zachwycona tym, jak Jang Hyuk go gra. Pokazuje inteligentnego, wytrawnego gracza, bardzo ostrożnego i nieufnego. Ale też cel ma wielki - zdobyć "kraj ojca" dla siebie, zrobić z niego "mój kraj," pomimo odrzucenia, osunięcia na boczny tor na rzecz małoletniego brata.
Minister Nam okazuje się jeszcze większym gadem, niz się wydawał. Na gruncie prywatnym cieszę się, że Hui Jae dogadała się na powrót z Hwi i wydobyła z niego wyznanie. Czekam tez bardzo na jej udział w polityce, bo że do niego dojdzie, jestem pewna. Już teraz ma wysoką pozycję u boku królowej.

Admete - Śro 06 Lis, 2019 08:57

A będzie mieć jeszcze wyższą i to nie u boku królowej. Będzie samodzielna. Jakby się ten film gdzieś pojawił, to trzeba sprawdzić, bo w Korei fala oburzenia , chyba że strony patriarchalnych części społeczeństwa. Kim Nie Young, rocznik 1982.
BeeMeR - Śro 06 Lis, 2019 09:46

Trzykrotka napisał/a:
bohaterem jest właściwie Bang Won ze swoim wachlarzem. Jestem zachwycona tym, jak Jang Hyuk go gra. Pokazuje inteligentnego, wytrawnego gracza, bardzo ostrożnego i nieufnego. Ale też cel ma wielki - zdobyć "kraj ojca" dla siebie, zrobić z niego "mój kraj," pomimo odrzucenia, osunięcia na boczny tor na rzecz małoletniego brata.
Aż po trochu mam ochotę porównać sobie z Yoo Ah Inem ze Smoków :mysle:

Wczoraj ostatecznie straciłam serce do Ballady o Seodongu, przeskoczyłam 15 odcinków tj. do piątego przed końcem - w sam raz by zobaczyć jak książę odbiera kraj i rządy od wuja - uzurpatora - Starczy. Przewinąwszy trochę wątków pobocznych doszłam do ponownego obiegu wiadomej piosenki jak to księżniczka co noc kocha i obejmuje Seodonga, oficjalnej prośby już króla - Seodonga o rękę księżniczki Silli, śmierci Drugiego i wielkiego królewskiego ślubu.
No to będzie czas na coś nowego :mrgreen:
Najpiękniejsze koronowane głowy i kilka standardowych widoczków:

Trzykrotka - Śro 06 Lis, 2019 11:07

Biżuteria piękna :oklaski: W My Country nie ma jej za duzo, ale gdybyś zaczęła :flirtuje1: to na pewno inne widoki ci to wynagrodzą.
Jang Hyuk ma tutaj znakomitą rolę, a młodzi są bardzo dobrzy aktorsko.

BeeMeR - Śro 06 Lis, 2019 11:09

Jeszcze noc poślubna była interesująca, z wytycznymi co mają robić (związać odcięte wcześniej kosmyki włosów na szczęście, umyć królowej stopy ) - czym się niekoniecznie przejęli :P
Natomiast główna damna dworu przejęła się tym, jak dużo było widać w postaci cieni i kazała im natychmiast zgasić światło i kontynuować działania :cool:

Trzykrotka - Śro 06 Lis, 2019 11:57

Ale oczywiście cały dwór stał za papierowymi ściankami i słuchał każdego odgłosu :zalamka:
BeeMeR - Śro 06 Lis, 2019 12:16

Owszem, do czasu zgaszenia światła, gdyż wtedy zostali odesłani, zostali tylko strażnicy :wink: ja tylko zachodziłam w głowę nad niepraktycznością królewskiej sypialni z samego brzegu budynku, imaginując sobie że powinna być bardziej wewnątrz pałacu :wink: