To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Z Południa na Północ
Jane Austen, Elizabeth Gaskell, siostry Brontë - forum poświęcone ich twórczości, ekranizacji ich prozy i nie tylko.

Seriale - Księgarnia pod dwunastką

Admete - Śro 09 Sie, 2017 15:00

Strasznie przykre to, o czym piszecie. Chyba przeczułam na początku kierunek, bo nie mogłabym tego oglądać. O wiele lepiej znoszę kryminały i seriale medyczne mimo wszytko. Takie rzeczy jak w Królowej są dla mnie zbyt emocjonalne.
No i musze znaleźć jakieś zachodnie kryminały. Znalazłam jakieś dwa miniseriale brytyjskie.

Trzykrotka - Śro 09 Sie, 2017 15:20

Powiem ci, że bardzo bolesne to było, tym bardziej, że scenarzyści ciągle dawali przebłyski nadziei, że jednak będzie dobrze. "Dobrze" oznaczało, że małżonkowie będą razem, CG zostanie królową, każdy otrzyma to, o co mu się należy.
Ale wbrew pozorom, zakończenie pokazało, że to wszystko nie skończyło się źle. Niech BeeMer obejrzy do końca, to będziemy o tym rozmawiać :kwiatek:

Admete - Śro 09 Sie, 2017 15:30

Mam to zakończenie przygotowane...Aragonte czytam Open thread na dramabeans - zaczyna się od tego, że nie ma już Secret Forest i dlaczego nie ma takich więcej ;)
Cytat:
Just started Forest of Secrets and so far it's lovely - it's taking an overused premise and executing it in a way that feels fresh, smart and emotionally grounded. The characters actually seem like real, complicated people - looking forward to how this one plays out.

Zazdroszczę temu, co dopiero zaczyna ;)

Jest też dużo pochwał dla Królowej.

Zrobiłam sobie podsumowanie, co mi się podobało w tym roku, bo to już większa cześć za nami.

Voice, Tunnel, Rebel, Lookout, Circle, Fight My Way, Oueen of mystery, Secret Forest :serce2: :serce: oczywiście.
Duel podobał mi się do połowy, potem stracił energię. Horse doctor ma osobną kategorię ;) Oglądanie na fazie dla aktora ;) Ale lubię tam całe duże fragmenty.
Próbuję sobie przypomnieć, kiedy oglądałam :mysle: Klejnot. W tym, czy w zeszłym roku?

Aragonte - Śro 09 Sie, 2017 15:35

Admete napisał/a:
Na temat głosu Seung Woo:

Cytat:
Jo Jung Suk has some of the most incredible expression in his voice while acting that I've ever heard. All his emotional vulnerability is present in his voice. I love watching his dramas because even if I look away from the screen and am only listening I can tell immediately what his expression and emotion is! He is the only actor I've ever watched who could break my heart with just a hitch of his breath or a drop in his vocal tone.

Czekaj, ale tu chodzi o Jo Jung Suk (którego bardzo lubię) czy o Jo/CHo Seung Woo??

Admete - Śro 09 Sie, 2017 15:39

Musiałam się pomylić - za gorąco i myślę tylko o jednym :rotfl: Miałam robić coś do pracy, ale daty mi się mylą, więc się głupotami zajmuję ;) Zrobiłam do środy, pozostałe dni zrobię potem, jak się gorąc skończy. Ostatecznie potrzebuję tego dopiero na wrzesień.

Cytat:
Then dramas like Forest of Secrets or Seven Day Queen come along and I know there is still excellence out there in Kdrama land.

To kiedy ja ten Klejnot oglądałam? Ide sprawdzić...ale raczej to zeszły rok.

Aragonte - Śro 09 Sie, 2017 15:47

Admete napisał/a:
Musiałam się pomylić - za gorąco i myślę tylko o jednym :rotfl: Miałam robić coś do pracy, ale daty mi się mylą, więc się głupotami zajmuję ;) Zrobiłam do środy, pozostałe dni zrobię potem, jak się gorąc skończy. Ostatecznie potrzebuję tego dopiero na wrzesień.

CSW też chwalili za "velvety voice", ale wcześniej :wink: Wymienianych było paru aktorów, w tym Junki. A z tym o Jo Jung Seoku jak najbardziej się zgadzam, choć teraz fazuję się na kogoś innego - świetnie operuje głosem.

Admete - Śro 09 Sie, 2017 15:52

Sprawdziłam ten Klejnot - w grudniu skończyłam. W tym roku na pewno rozdam Oski. Jakoś łatwo będzie mi się je przyznawało - tym razem mam sporo zdecydowanych faworytów. Romantic doctor zaliczę do tego roku, bo się skończyło w styczniu.
BeeMeR - Śro 09 Sie, 2017 16:27

Cytat:
Obaj wiedzieli, że nie chcą tronu. Wolą Chae Gyun.
I obaj wybierali wszystko, tylko nie ją, ech.
Piękne to (te przebłyski - książę też je ma, nie tylko król) - i straszne (też obaj dawali czadu, ech).
Zdecydowanie moja drama - zachwyconam :serce2: :cry2:

Admete napisał/a:
Próbuję sobie przypomnieć, kiedy oglądałam :mysle: Klejnot. W tym, czy w zeszłym roku?
W zeszłym - bo już jakoś w tym roku nawet myślałam, że w kategorii "najlepszy seguk" ponownie obsadzę Klejnot, ze względu na brak konkurencji i niezależnie od tego, że widziałam dramę w roku poprzednim :P Jednakowoż teraz może się moja ocena zmienić ;)
BeeMeR - Śro 09 Sie, 2017 16:45

Trzykrotka napisał/a:
weź pod uwagę, że on miał już wtedy nieźle namieszane we łbie.
On miał zawsze namieszane we łbie :P - przynajmniej odkąd się dowiedział, że książę wrócił ;)
Tylko stopniowo miesza się mu coraz bardziej i staje się coraz bardziej nieludzki w sądach i rozkazach (np. zlikwidować całą wioskę/przyczółek bo zobaczył, że jakiś biedny ojciec kocha i przytula syna - i był cholernie zazdrosny bo sam tego nigdy nie zaznał). Jedyna chwila, gdy była dla króla nadzieja to ta scena w gospodzie, gdy robili z panną tajną podwójną ceremonię żałobną, a ona w niego wierzyła - jak muza albo ukochana.
Ale właśnie - zaraz wrócił książę i wszystko wywróciło się do góry nogami.

edit. Grr. CM3 okazał się uszkodzony - tj, wyłącznie głos, bez obrazu. Nie bawię się tak - już poprawiam wersję :czekam2:

Admete - Śro 09 Sie, 2017 16:56

Często wykorzystują w segukach epokę tego króla. W Rebel, w Klejnocie na początku.
BeeMeR - Śro 09 Sie, 2017 17:42

W filmach też ;)

Zaczęłam CM3 - osoby w pociągu są zbyt doskonale "przypadkowo" dobrane bym się umiała czymkolwiek przejąć :roll: psychol, policjant, morderca, kobieta w ciąży i agentka to aż nadto - nic to, Junki w okularach i czarnej koszuli wygląda zacnie :serce:

Admete - Śro 09 Sie, 2017 17:51

A w którym filmie?
BeeMeR - Śro 09 Sie, 2017 17:55

Np. Król (ten właśnie szalony) i klaun.
https://www.youtube.com/watch?v=RW07vqMHs7o

CM3. No dobra, jak padł strzał to się przez chwilę zastanowiłam w kogo trafiło (li też nie ;) )

Admete - Śro 09 Sie, 2017 18:07

A to nie wiedziałam. I nie widziałam. Kolejna recenzja Secret Foret:

http://www.hellokpop.com/...eview-stranger/

Cytat:
Stranger is my best legal-crime drama for 2017 due to its flawless plot progression. You cannot watch this casually because you have to savor the implied life lessons. Calm and composed, it won’t give you any moment of frustration over the characters and the story. It will leave you satisfied and wanting for more adventure with Prosecutor Hwang and the team.

Recenzja spoilerowa.

BeeMeR - Śro 09 Sie, 2017 23:26

CM3 - w cameo młodziutka Królowa ;)

Podejrzałam "straszny spoiler" z CM4 bo miałam podejrzenia, które zniwelowałyby moją chęć oglądania dalej - niewiele się pomyliłam :uzi: ale jednak pomyliłam.

Trzykrotka - Śro 09 Sie, 2017 23:41

Przypomniałam sobie jeszcze uwagę Admete odnośnie Strongest Deliveryman (nawet nie można tego skrócić, żeby się SD z SF nam nie myliło :lol: CM też podobnie wygląda). Ty też podejrzewasz, że śliska bizneswoman z rodziny Jang to matka naszego Kang Sina? Skoro przed ucieczką spieniężyła rodzinne kutry, to łeb do interesów ma. Czebolówna ogromnie mi sę podoba. Przypomina jakąś Pippi z tumi rudymi warkoczykami. Ujęło mnie, że w prawie pustym pokoju tak porozstawiała swoje rzeczy, że nie naroboła bałaganu. Wszystko było ładnie poukładane. Póki co jest milsza niż główna bohaterka.

Dziś czas na King Loves, 3-4
Na razie nadal mamy gry zabawy ludu koreańskiego. Nasza trójka (panna San, następca tronu Won, zwany tym razem przez tłumacza Księciem Korony, a co!, oraz Rim) wyrusza w gory po wino dla Mistrza, schowane chytrze w jaskini na szczycie przed amatorami procentów. Wyłazi więcej powiązań między bohaterami, a także linii konfliktów, które są dość poplątane. Scenariusz jak na razie to segukowa norma, natomiast dialogi są świetne (nasz tłumacz wrzuca od czasu do czasu jakieś okej), postaci dobrze skonstruowane, a przez całość przewija się wstążeczka kapitalnego humoru. No i ten Siwan :serce: Doskonale gra Wona, po prostu doskonale. A przystojny się zrobił, że hej. Dziewczyna fizycznością idealnie pasuje do roli. Pięknie wygląda w kostiumie, widać, jaka jest wysportowana, w jakiś sposób jest podobna do Sierotka. Trzeci, nasz zUy książę Yo z ML, jest sztywnawy i drewniany poki co. Ale jak na razie całość jest świetnie skrojona, dobrze i szybko się to ogląda.

Agn - Śro 09 Sie, 2017 23:58

Admete napisał/a:
Próbuję sobie przypomnieć, kiedy oglądałam Klejnot. W tym, czy w zeszłym roku?

W zeszłym. W tym już było Saimdang z tą samą aktorką.

Admete - Czw 10 Sie, 2017 05:22

Trzykrotka napisał/a:
Ty też podejrzewasz, że śliska bizneswoman z rodziny Jang to matka naszego Kang Sina?

Tez doszłam do takich wniosków. Jakoś bym się nie zdziwiła i wtedy ta dziewczyna byłaby siostra bohatera. Pasowaliby mi jako brat i siostra.

Trzykrotka napisał/a:
Póki co jest milsza niż główna bohaterka.

Zgadzam się, też miałam skojarzenia z Pippi ;) Sympatyczna i teraz już chyba zdeterminowana. Wzięłaś się za King's Loves. Mnie te zabawy i gry ludu koreańskiego zniechęciły. Nie zainteresowały nie losy postaci, ale mam znowu najwyraźniej atak anhedonii...

Trzykrotka - Czw 10 Sie, 2017 09:28

Admete napisał/a:
Mnie te zabawy i gry ludu koreańskiego zniechęciły. Nie zainteresowały nie losy postaci, ale mam znowu najwyraźniej atak anhedonii...

Tam będzie knucie i walka frakcji... jak w prawie każdym seguku. Już teraz jest naplątane: dziewczyna udaje swoją służącą i żyje poza domem i chłopcy ją za służącą uważają, choć Rin ma wątpliwości, od kiedy zobaczył ją w ramionach pana domu. Brat Rina jest głównym, sprawcą nieszczęścia rodziny San. Won nie jest dzieckiem jednego z rodziców - króla nazywa go mieszańcem, on sam siebie - wilczakiem. Będzie się działo to, co zwykle. Jednak dla oddechu jest bardzo dobre. Pewnie powoli sobie będę oglądać. Siwan mnie zachwyca - jest tak świeży i zaskakujący w sposobie budowania bohatera, że nie mogę się nim nacieszyć.

Agn - Czw 10 Sie, 2017 09:34

Powolutku zgarniam sobie Another miss Oh. Będę niedługo się odprężać właśnie nią. :) Mam nadzieję, że tam nikt nikogo nie morduje i nie oćwicza. :mrgreen:
Trzykrotka - Czw 10 Sie, 2017 09:44

Panowie się biją z dwa razy, narzeczony rozwala bukiet róż o latarnię i matka tłucze pannę Oh po plecach :mrgreen:
Jeszcze 3 odcinki - będą dziś dodane :kwiatek:

Agn - Czw 10 Sie, 2017 09:45

E, to nie to co się wyprawia w CM. Choć pewnie matka tłucząca pannę Oh po plecach doprowadzi mnie do szewskiej pasji - przyjmuję zakłady. ;)
BeeMeR - Czw 10 Sie, 2017 09:57

Trzykrotka napisał/a:
Strongest Deliveryman (nawet nie można tego skrócić
Ja będę skracać StrDel - już się zaopatrzyłam :mrgreen: Nie jest to doskonały skrót, ale będziecie wiedzieć o co chodzi :mrgreen:

Agn napisał/a:
BeeMeRkowi należą się głębokie pokłony za betę - ja naprawdę nie wiem, jak ona rozumie, co miałam na myśli, kiedy piszę z takimi błędami. :rumieniec:
Tere fere - kilka literówek zawsze się może przemknąć :kwiatek:

Agn napisał/a:
Powolutku zgarniam sobie Another miss Oh. Będę niedługo się odprężać właśnie nią. :) Mam nadzieję, że tam nikt nikogo nie morduje i nie oćwicza. :mrgreen:
Nie, za to ładnie się całują :serduszkate:
Pierwsze pół jest świetne, ostatnie cztery odcinki do obejrzenia na podglądzie (odpuszczenia :P )

Agn - Czw 10 Sie, 2017 09:59

BeeMeR napisał/a:
ostatnie cztery odcinki do obejrzenia na podglądzie (odpuszczenia )

Albo obejrzenia do końca, bo kto wie, może mnie się akurat spodobają. :mrgreen:

BeeMeR - Czw 10 Sie, 2017 10:05

Może.... *duża doza niewiary*
To oczywiście moja opinia :kwiatek: